Μετά τους 11 οι 8: Νέα ομαδική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ

Διαβάζεται σε 4'
Μετά τους 11 οι 8: Νέα ομαδική ερώτηση βουλευτών της ΝΔ
Eurokinissi

Με ερώτηση σε Γεωργιάδη- Κεραμέως 8 βουλευτές της ΝΔ ζητούν επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για συνταξιούχους.

Ερώτηση στους υπουργούς Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη και Εργασίας Νίκη Κεραμέως κατέθεσαν οκτώ βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, ζητώντας επέκταση απαλλαγής συμμετοχής στη φαρμακευτική δαπάνη για συνταξιούχους. 

Πρόκειται για τη δεύτερη ομαδική ερώτηση γαλάζιων βουλευτών με “λαϊκό” περιεχόμενο μετά την ερώτηση των 11 για τα κόκκινα δάνεια. Οι οκτώ βουλευτές πάντως που υπογράφουν τη νέα ερώτηση δεν είχαν συνυπογράψει την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια.

Συγκεκριμένα την ερώτηση για τους συνταξιούχους υπογράφουν οι Χαράλαμπος Αθανασίου, Ιωάννης Ανδριανός, Αναστάσιος Δημοσχάκης, Θεόφιλος Λεονταρίδης, Δημήτριος Καλογερόπουλος, Γιώργος Καρασμάνης, Ιωάννης Πασχαλίδης και Μίλτος Χρυσομάλλης.

Ενώ την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια είχαν υπογράψει οι βουλευτές Φωτεινή Αραμπατζή, Γιώργος Βλάχος, Βασίλης Γιόγιακας, Θανάσης Δαβάκης, Νικήτας Κακλαμάνης, Άννα Καραμανλή, Θεόδωρος Καράογλου, Χρήστος Μπουκώρος, Μάριος Σαλμάς (που εν τω μεταξύ διεγράφη από την ΚΟ της ΝΔ), Ευριπίδης Στυλιανίδης και Μάξιμος Χαρακόπουλος.

Αγριεμένο το κλίμα στην ΚΟ της ΝΔ

Ήδη όμως από τη στιγμή που έσκασε η βόμβα με την ερώτηση των 11 πληροφορίες ανέφεραν ότι και άλλοι βουλευτές επικροτούσαν την κίνηση αυτή, αλλά είχαν αποφύγει να υπογράψουν για να μην κατηγορηθούν μελλοντικά για ομαδοποιήσεις και αντάρτικο.

Σημειωτέον ότι τόσο την ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια όσο και τη νέα ερώτηση για τους συνταξιούχους υπογράφουν βουλευτές τόσο από το καραμανλικό όσο και από το σαμαρικός στρατόπεδο, μεταξύ αυτών και στελέχη που είχαν ασκήσει κριτική κατά τη “ζωηρή” συνεδρίαση της ΚΟ της ΝΔ μετά το 28% των ευρωεκλογών.

Σημειωτέον επίσης ότι ο κ.Γεωργιάδης, όχι μόνο συνέφαγε με τους γαλάζιους βουλευτές που μετέχουν στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχει καλέσει αύριο στη Βουλή για ενημέρωση όλα τα μέλη της ΚΟ της ΝΔ.

Τι ακριβώς ζητούν οι οκτώ βουλευτές

Το αντικείμενο της ερώτησης δεν αφορά όμως τόσο το υπουργείο Υγείας. Ειδικότερα οι οκτώ βουλευτές θέτουν ένα αίτημα όλων των συλλόγων συνταξιούχων που αφορά στο εξής:

Όταν το 2016 καταργήθηκε το ΕΚΑΣ, η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε πως οι συνταξιούχοι δικαιούχοι που έχαναν τα χρήματα αυτά, θα είχαν ως αντιστάθμισμα μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα μέχρι το 2020. Το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ αποφάσισε να μονιμοποιήσει τη μηδενική συμμετοχή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ στη φαρμακευτική δαπάνη.

Από το 2016 και μετά όμως έχουν βγει στη σύνταξη χιλιάδες ακόμη εργαζόμενοι και οι ερωτώντες βουλευτές ζητούν όσοι από αυτούς τους νέους συνταξιούχους θα πληρούσαν τα κριτήρια για το ΕΚΑΣ να έχουν επίσης μηδενική συμμετοχή στα φάρμακα.

Προκειμένου να ικανοποιηθεί αυτό το αίτημα των χαμηλοσυνταξιούχων επομένως θα πρέπει πρώτα το Εργασίας να καθορίσει πόσοι από τους νέους συνταξιούχους πληρούν τα κριτήρια του πάλαι πότε ΕΚΑΣ, εν συνεχεία ο ΕΟΠΥΥ να καθορίσει το ύψος της φαρμακευτικής δαπάνης και εν τελει το υπουργείο Οικονομικών να εγκρίνει το κόστος και η κυβέρνηση να νομοθετήσει.

Η ΝΔ κάνει τα πικρά γλυκά ξανά

Οι ερωτώντες βουλευτές δεν θέλουν να δώσουν στην κίνηση τους αυτή χαρακτηριστικά “επίθεσης” στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση είναι γεγονός ότι στη γαλάζια βάση και ΚΟ εξακολουθεί να επικρατεί αναβρασμός μετά τις ευρωεκλογές. Οι βουλευτές δέχονται πλέον ισχυρές πιέσεις από το εκλογικό τους κοινό και όσο η ΝΔ παραμένει καθηλωμένη στις δημοσκοπήσεις κάτω από το 30% φοβούνται ότι δεν θα επανεκλεγούν.

Πηγές της ΝΔ πάντως έσπευδαν να προκαταλάβουν τον πολιτικό θόρυβο για την κίνηση των οκτώ βουλευτών, λέγοντας ότι η ερώτηση εντάσσεται στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής τους αποστολής. 

Το πλήρες κείμενο της ερώτησης

farmakeutiki-agogi

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα