Μεταναστευτικό: Μηνύματα Μαξίμου σε Γερμανία, “αμυντικά πυρά” προς τα δεξιά της ΝΔ
Διαβάζεται σε 3'“Η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της ένα πρόβλημα άλλης χώρας. Υπάρχουν κανόνες στην ΕΕ και θα εφαρμοστούν”, διαμήνυσε ο Μαρινάκης. Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχία στους πολίτες για να έχουν τη δική τους ατζέντα, τόνισε
- 17 Σεπτεμβρίου 2024 15:26
Μεταξύ της ανάγκης να δείξει αποφασιστική στάση απέναντι στη Γερμανία για το μεταναστευτικό και ταυτόχρονα ανά “ακυρώσει” τυχόν προσπάθεια εκμετάλλευσης του θέματος από κόμματα εκ δεξιών της Νέας Δημοκρατίας, επιχειρεί να ισορροπήσει η κυβέρνηση.
Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, χαρακτήρισε καταρχήν εκτός πραγματικότητας τα περί κινδύνου επιστροφής δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στη χώρα μας από τη Γερμανία.
Ο κ. Μαρινάκης, ο οποίος δέχθηκε βροχή ερωτήσεων στο briefing για τη στρατηγική της κυβέρνησης μετά την αλλαγή στάσης του Βερολίνου στο μεταναστευτικό- προσφυγικό, επικαλέστηκε καταρχήν δύο αριθμούς: Πρώτον σημείωσε ότι το Δεκέμβριο του 2019 συνολικά διαμένοντες στη χώρα μας ήταν 92.838 μετανάστες, ενώ σήμερα είναι 21.245. Δεύτερον, ότι οι δομές στη χώρα μας το 2019 ήταν 130, ενώ σήμερα ανέρχονται σε 33.
“Κάποιοι προσπαθούν να αναβαθμίσουν ένα ζήτημα, που ευτυχώς για την Ελλάδα δεν αποτελεί ένα από τα βασικά προβλήματα των πολιτών σε αντίθεση με άλλες χώρες της ΕΕ, γιατί η πολιτική που ακολούθησε η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη απέδωσε”, πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
“Κάποιοι προσπαθούν να δημιουργήσουν ανησυχία χωρίς λόγο στους πολίτες για να έχουν τη δική τους ατζέντα, η οποία δεν θα περάσει, γιατί θα συνεχίσουμε να φυλάμε τα σύνορα, να ακολουθούμε δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, να εφαρμόζουμε τη διαδικασία ασύλου με την οποία έχουμε πετύχει να κρίνονται οι αιτήσεις σε τρεις μήνες”, δήλωσε επίσης ο κ. Μαρινάκης.
“Οι αριθμοί που γράφονται για χιλιάδες μετανάστες που θα επιστρέψουν στη χώρα μας, δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα”, υπογράμμισε και σχολίασε: “Πολλοί στο πολιτικό σύστημα προσπαθούν να γίνουν έμποροι πατριωτισμού ή να δημιουργήσουν δική τους ατζέντα. Αλλά η καλύτερη απάντηση είναι μία πολιτική που αποδίδει και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε”. Τόνισε δε ότι ο φράχτης στον Έβρο θα κατασκευαστεί, χωρίς να διευκρινίσει εάν η Ελλάδα θα επιμείνει σε κοινοτική χρηματοδότηση.
“Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στην ΕΕ και θα εφαρμοστούν”
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έστειλε πάντως σαφές μήνυμα και προς τη Γερμανία. “Δεν πρόκειται να μην εφαρμοστεί και το νέο Σύμφωνο για τη Μετανάστευση. Προβλέπει συγκεκριμένα πράγματα συμφωνηθέντα, στα οποία πρωταγωνίστησε η Ελλάδα”, είπε ο κ. Μαρινάκης και πρόσθεσε:
“Δεν γυρίζει πίσω το ποτάμι. Η Ελλάδα δεν θα κάνει δικό της πρόβλημα ένα πρόβλημα άλλης χώρας. Υπάρχουν συγκεκριμένοι κανόνες στην ΕΕ και θα εφαρμοστούν”.
Τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης έχει αναλάβει να μεταφέρει στο Βερολίνο, στο πλαίσιο της Διάσκεψης για την Ασφάλεια και τη Μετανάστευση, ο υπουργός Μετανάστευσης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο οποίος σήμερα θα έχει διμερείς συναντήσεις με ομολόγους του στη γερμανική πρωτεύουσα. Η Αθήνα επιδιώκει ένα κοινό μέτωπο με χώρες πρώτης υποδοχής και άλλα κράτη μέλη που διαφωνούν με μονομερή κατάργηση της συνθήκης Σένγκεν από τη Γερμανία, όπως η Αυστρία και η Πολωνία.
Στις 14 Οκτωβρίου στη γερμανική πρωτεύουσα αναμένεται να βρεθεί και ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης για τη Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας του Βερολίνου , ενώ σε κάθε περίπτωση ο πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα στο επόμενο τακτικό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στις 17 και 18 Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες.