Μεταναστευτικό: Σε ποια νησιά θα γίνουν τα πρώτα κλειστά κέντρα
Το μήνυμα Μητσοτάκη στους περιφερειάρχες για αλληλεγγύη στα νησιά και προς τους Ευρωπαίους για συνολική λύση. Μέσα στην εβδομάδα θα ανακοινωθεί το σχέδιο για τα προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου - 1.700 προσλήψεις σε φύλαξη συνόρων, υπηρεσίες ασύλου και κλειστά κέντρα.
- 19 Νοεμβρίου 2019 07:12
Η κυβέρνηση προχωρά στην εφαρμογή του σχεδίου της για το προσφυγικό– μεταναστευτικό, παρά τις αντιδράσεις, με ανακοινώσεις για τα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα να αναμένονται εντός της εβδομάδας, αρχής γενομένης από νησιά του Βορείου Αιγαίου, ενώ ταυτόχρονα συνεχίζονται οι μετεγκαταστάσεις προσφύγων.
Σύμφωνα με πληροφορίες τα τρία πρώτα προαναχωρησιακά κέντρα κλειστού τύπου θα γίνουν σε Λέσβο, Σάμο και Χίο, που αντιμετωπίζουν το πιο πιεστικό πρόβλημα.
Ενδέχεται να ακολουθήσουν Κως και Λέρος. Και στη συνέχεια κλειστά κέντρα θα δημιουργηθούν στην ενδοχώρα., εξετάζεται δε το ενδεχόμενο να αξιοποιηθούν παλιές βιομηχανικές μονάδες. Συνολικά θα γίνουν μέχρι 10 κλειστά κέντρα.
Το ζήτημα της διαχείρισης του προσφυγικού- μεταναστευτικού τέθηκε επί τάπητος στη χθεσινή συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους 13 περιφερειάρχες με τον πρωθυπουργό να ζητά την αλληλεγγύη όλων προς τα νησιά και να θέτει το ερώτημα πως είναι δυνατόν εκείνος να δίνει μάχες στην Ευρώπη και να ζητά την αλληλεγγύη των εταίρων εάν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μέσα στην ίδια τη χώρα. Ο πρωθυπουργός έστειλε εξάλλου χθες νέο ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για την ανάγκη συνολικής ευρωπαϊκής λύσης στο προσφυγικό- μεταναστευτικό με συνέντευξη του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt.
«Δεν μπορεί μια χώρα της ΕΕ να διεκδικεί τα πλεονεκτήματα της ζώνης του Σένγκεν και να αρνείται ταυτόχρονα να μοιραστεί τα βάρη, όπως κάνουν ορισμένες χώρες της ανατολικής Ευρώπης. Η Ευρώπη αντιμετωπίζει τις χώρες άφιξης όπως η Ελλάδα ως βολικούς χώρους “στάθμευσης” για πρόσφυγες και μετανάστες. Είναι αυτό ευρωπαϊκή αλληλεγγύη; Όχι. Δεν θα το δεχτώ άλλο», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ.Μητσοτάκης, καλώντας την ΕΕ να προωθήσει τις προτάσεις του Υπουργoύ Εσωτερικών της Γερμανίας Horst Seehofer για τη μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου, του Κανονισμού του Δουβλίνου». Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με την πρόταση Seehofer, οι διαδικασίες για τη χορήγηση ασύλου θα μπορούν να ξεκινούν σε χώρες που βρίσκονται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και να ολοκληρώνονται σε άλλα κράτη της ΕΕ, κάτι που θα ελάφρυνε κατά πολύ την Ελλάδα, καθώς θα μπορούσε να προωθεί αιτούντες άσυλο.
Εν τω μεταξύ όμως το πιεστικό πρόβλημα της αποσυμφόρησης των νησιών πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα. Στους περιφερειάρχες, πολλοί εκ των οποίων είναι δυσαρεστημένοι για έλλειμμα ενημέρωσης από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη όσον αφορά στις μετεγκαταστάσεις, δόθηκαν διαβεβαιώσεις ενημέρωσης και συνεργασίας. Συζητήθηκε επίσης το θέμα των κλειστών κέντρων, όπου θα μεταφέρονται άτομα προς απέλαση και νεοεισερχόμενοι που ξεκάθαρα δε διαθέτουν προσφυγικό προφίλ μέχρι την επιστροφή τους σε χώρα προέλευσης ή στην Τουρκία. Ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης ζήτησε να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ, ώστε να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων. Ουσιαστικά τα νέα κέντρα κλειστου τύπου αυτό ακριβώς θα εξυπηρετήσουν, δηλαδή θα αντικαταστήσουν τα ΚΥΤ (hotspot) και για ένα διάστημα πχ στη Σάμο θα λειτουργήσουν και τα δύο παράλληλα.
Οι σχετικές ανακοινώσεις για τα επόμενα βήματα όσον αφορά στη δημιουργία των κλειστών κέντρων αλλά και τις μετεγκαταστάσεις αναμένεται να γίνουν κατά πάσα πιθανότητα από Τετάρτη.
Στη χθεσινή σύσκεψη ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ανέφερε ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων αλλά και των κλειστών κέντρων.
Οι περιφερειάρχες προφανώς και δεν είναι ενθουσιασμένοι με την προοπτική των κέντρων κλειστού τύπου, ωστόσο ειναι σαφές ότι κεντρικά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει καθώς δεν επαρκεί η μετεγκατάσταση προσφύγων για να λυθεί το πρόβλημα συμφόρησης στα νησιά, ενώ ο διαχωρισμός προσφύγων- μεταναστών αποτελεί άλλωστε βασικό στοιχείο της όλης κυβερνητικής πολιτικής.
Σημειωτέον ότι οι ροές παραμένουν αυξημένες. Από τις αρχές Νοεμβρίου έφτασαν στην Ελλάδα συνολικά 2.500 πρόσφυγες και μετανάστες, και από την Παρασκευή μέχρι χθες έφτασαν στα νησιά 700 άτομα. Σε αυτό συμβάλλει και η παρατεταμένη καλοκαιρία, αλλά και η στάση της Τουρκίας, την οποία κατήγγειλε ο κ.Μητσοτάκης στη Handelsblatt, επισημαίνοντας πως: «Τον τελευταίο καιρό, όταν προσπαθούμε να επικοινωνήσουμε με την τουρκική ακτοφυλακή και επισημαίνουμε ότι έφυγε μια βάρκα με μετανάστες από τις τουρκικές ακτές, δεν υπάρχει καμία αντίδραση από πλευράς τους», κάτι που αποτελεί βέβαια παραβίαση της συμφωνίας ΕΕ – Τουρκίας για το μεταναστευτικό.