Μεταξύ Φιντάν και Σιλιάνοφσκα η κυβέρνηση της ΝΔ
Διαβάζεται σε 3'Από τη μία ο Τούρκος ΥΠΕΞ “καρφώνει” ότι ο Ερντογάν έθεσε στον Μητσοτάκη τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο. Από την άλλη η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας αναγκάζει τη ΝΔ να υπερασπίζεται τη συμφωνία των Πρεσπών
- 15 Μαΐου 2024 06:42
Τα εθνικά θέματα αναδεικνύονται σε δυνητική “αχίλλειο πτέρνα” της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, λιγότερο από ένα μήνα πριν τις ευρωεκλογές.
Αφενός, η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και η συνάντηση με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δεν έγινε δεκτή με ιδιαίτερο ενθουσιασμό στο γαλάζιο στρατόπεδο, όπου πολλοί θεωρούν ότι η πολιτική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης κρύβει παγίδες.
Η μουρμούρα στο χώρο της “πατριωτικής δεξιάς” μάλιστα δυνάμωσε μετά τη δήλωση του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, ότι ο Ερντογάν δήλωσε στον κ.Μητσοτάκη κατά τη συνάντηση τους πως η Άγκυρα δεν θα δεχθεί τη δημιουργία θαλασσίου πάρκου στο Αιγαίο. Και αυτό διότι εφόσον το σχέδιο προχωρήσει θα μπει σε θέματα υφαλοκρηπίδας, κάτι που για την Τουρκία αποτελεί “κόκκινη γραμμή”.
Ο κ. Μητσοτάκης πάντως από τον Έβρο, όπου πραγματοποίησε περιοδεία χθες, επέμεινε στον ελληνοτουρκικό διάλογο και τόνισε ότι: “Η Ελλάδα δεν αποκλίνει από τις πάγιες θέσεις της και θα υπερασπίζεται πάντα με αυτοπεποίθηση την εθνική της κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα”.
Η Χάρυβδη των Πρεσπών
Την ίδια στιγμή, μετά τις δηλώσεις της νέας προέδρου της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, η κυβέρνηση της ΝΔ βρίσκεται στη λεπτή θέση να ζητά από τη γειτονική χώρα την τήρηση της συμφωνίας των Πρεσπών.
Το γεγονός ότι δεν έχουν ακόμη κυρωθεί στην ελληνική Βουλή τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία παρουσιάζεται πλέον από την κυβέρνηση πάντως ως… διαπραγματευτικό χαρτί, παρότι και γαλάζια στελέχη όπως η Ντόρα Μπακογιάννη παραδέχονται ότι έπρεπε να είχαν ψηφιστεί νωρίτερα.
Στην πραγματικότητα βέβαια ως γνωστόν τα μνημόνια δεν ήρθαν ποτέ στο Κοινοβούλιο επειδή ο Αντώνης Σαμαράς απειλούσε με καταψήφιση. Αλλά και γιατί ήταν δεδομένο ότι θα καταψήφιζαν και πολλοί βουλευτές της ΝΔ.
Διότι είναι άλλο να επικαλείται ένας πολιτικός το γεγονός ότι το ελληνικό κράτος δεσμεύεται πλέον από τη συμφωνία των Πρεσπών. Και άλλο να ψηφίσει κάτι που απορρέει από αυτή και να πρέπει μετά να το αιτιολογήσει στους ψηφοφόρους που τον έβλεπαν μαζί τους στα συλλαλητήρια.
Τα μνημόνια ως καρότο, το βέτο ως μαστίγιο
Η κυβέρνηση πλέον δηλώνει, όπως χαρακτηριστικά διαμήνυσε χθες ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, ότι θα κυρώσει τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία, εφόσον τα Σκόπια σεβαστούν τη συμφωνία των Πρεσπών. Ενώ στο τραπέζι βρίσκεται πάντα το όπλο του βέτο στην ενταξιακή πορεία της γειτονικής χώρας.
Το θέμα είναι ότι, όπως κατέστησε σαφές η Σιλιανόφσκα, οι πολιτικοί του VMRO κατά βάση ακολουθούν την ίδια τακτική με στελέχη της ΝΔ. Τυπικά αποδέχονται τη συμφωνία των Πρεσπών και δεν κάνουν κινήσεις αμφισβήτησης ή ακύρωσης, αλλά στι δηλώσεις τους δεν χρησιμοποιούν τη συνταγματική ονομασία της χώρας.
Πάντως η ΝΔ επιχειρεί να χρησιμοποιήσει την επιμονή του ΣΥΡΙΖΑ για κύρωση των μνημονίων εδώ και τώρα ως εργαλείο συσπείρωσης της δεξιάς βάσης με το επιχείρημα ότι το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εμφανίζεται επισπεύδον εκεί που η κυβέρνηση είναι απρόθυμη.