Μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ, που διχάζεται για το ασφαλιστικό

Μεταξύ Τσίπρα και Μητσοτάκη το ΠΑΣΟΚ, που διχάζεται για το ασφαλιστικό

Η στάση που θα τηρήσει η Δημοκρατική Συμπαράταξη στη Βουλή όταν έρθει η ώρα της κρίσιμης ψηφοφορίας αποτέλεσε αντικείμενο αντιπαραθέσεων σε ενημερωτική συνάντηση των βουλευτών για το ασφαλιστικό νομοσχέδιο, την ώρα που η Χαριλάου Τρικούπη διαμηνύει σε όλους τους τόνους πως δεν υπάρχει καμία περίπτωση συμπόρευσης με τη ΝΔ

Το ασφαλιστικό δοκιμάζει όχι μόνον την κυβέρνηση, αλλά και κόμματα της αντιπολίτευσης όπως το ΠΑΣΟΚ, που βρίσκεται ούτως ή άλλως μεταξύ της σφύρας του ΣΥΡΙΖΑ και του άκμονος της Νέας Δημοκρατίας.

Τα πνεύματα άναψαν κατά την ενημέρωση των βουλευτών της Δημοκρατικής Συμπαράταξης χθες για τη στάση έναντι του ασφαλιστικού νομοσχεδίου.

Ο βουλευτής Ηρακλείου Βασίλης Κεγκέρογλου κατηγόρησε τη βουλευτή και πρώην υπουργό Εύη Χριστοφιλοπούλου γιατί άφησε ανοιχτή την υπερψήφιση ορισμένων άρθρων του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και άφησε αιχμές κατά του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη, ο οποιος με δηλώσεις του στο Mega είχε μιλήσει για υπερψήφιση των διαρθρωτικών διατάξεων του ασφαλιστικού, λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν κάποιοι να προεξοφλούν τη στάση του κόμματος στη Βουλή .

Η κ.Χριστοφιλοπούλου αποχώρησε από τη συνάντηση. Επισήμως από το ΠΑΣΟΚ στη συνέχεια διέψευδαν ότι υπάρχει θέμα για τη στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, υποβαθμίζοντας τα τεκταινόμενα ως εκνευρισμό πάνω στην ένταση της στιγμής, ενώ υπενθυμιζαν ότι η κ.Χριστοφιλοπούλου ήταν παρούσα στη συνάντηση που είχε το μεσημέρι η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά με τον πρόεδρο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστα Κόλλια.

Η κ.Γεννηματά μετά τη συνάντηση σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει τις κινητοποιήσεις των επιστημόνων, καθώς θεωρεί ότι το ασφαλιστικό θίγει τα δικαιώματα τους ενώ ειδικά οι ελεύθεροι επαγγελματίες, εξοντώνονται.

Ορισμένοι πάντως θυμήθηκαν με αφορμή την ένταση αυτή τη δήλωση- χρησμό του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη του μετά την Πρωτοχρονιά στη Real News πως το ασφαλιστικό θα ψηφίσουν πάνω από 153 βουλευτές.

Το ΠΑΣΟΚ έχει πράγματι από τη μία να αντιμετωπίσει την πίεση του Μαξίμου (αλλά και του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος) για τη στάση του στο ασφαλιστικό και από την άλλη το ανοιχτό φλερτ σημιτικών στελεχών με τη νέα ηγεσία της ΝΔ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να διαχωρίσει τη θέση της από τη “νεοφιλελεύθερη δεξιά”. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση που έκανε ο γραμματέας του Τομέα Επικοινωνιακού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ Θάνος Μωραϊτης στο κεντρικό δελτίο της ΕΡΤ.

“Η Δημοκρατική Συμπαράταξη συνεχίζει την αυτόνομη πορεία της με στόχο ένα μεγάλο προοδευτικό πόλο. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει μια συμπόρευση όλων δυνάμεων του μεταρρυθμιστικού κέντρου, του δημοκρατικού σοσιαλισμού απέναντι στο δεξιό συντηρητισμό και τον αριστερό λαϊκισμό. Με προτάσεις, με προγραμματικό και υπεύθυνο πολιτικό λόγο. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα.

Οι πρωτοβουλίες της Προέδρου του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κινούνται σε αυτή την κατεύθυνση.

Τα σενάρια μετώπων ή συμπόρευσης με τη ΝΔ αφορούν μόνο τους διακινητές τους και είναι βαθιά απολίτικα και ανιστόρητα. Οι διάφορές μας με τη Δεξιά είναι ριζικές”, δήλωσε ο κ.Μωραϊτης, προσθέτοντας:

“Καλό είναι μετά από μια εξαετία λαϊκισμού, διχαστικών λογικών, ιδεολογικής και πολιτικής σύγχυσης το πολιτικό σύστημα να ανοίξει επιτέλους μια νέα εποχή που τα κόμματα θα ανακτήσουν την αξιοπιστία τους.

Και αξιόπιστα κόμματα είναι αυτά μπορούν με συνέπεια και ειλικρίνεια να οριοθετούν τις αρχές, τις αξίες, τις προτάσεις τους αλλά τους αντιπάλους τους”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα