MeToo: Δέσμη μέτρων κατά της σεξουαλικής κακοποίησης εξετάζει η κυβέρνηση
Ποιες θεσμικές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των φαινομένων σεξουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης, αλλά και για τη στήριξη των θυμάτων βιασμού, αναλαμβάνει η κυβέρνηση εν μέσω του ελληνικού #meToo
- 15 Φεβρουαρίου 2021 06:03
Με θεσμικές πρωτοβουλίες απαντά η κυβέρνηση στο ελληνικό #meToo, καθώς και στις καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ για ανοχή σε φαινόμενα σεξουαλικής κακοποίησης και σεξουαλικής παρενόχλησης.
Βεβαίως η δέσμη μέτρων που εξετάζεται θα είναι εμπροσθοβαρής, καθώς βάσει του Συντάγματος κάθε νομοθετική ρύθμιση ισχύει για το μέλλον και όχι αναδρομικά. Επομένως δεν μπορεί να αλλάξει κάτι όσον αφορά βιασμούς, που έχουν καταγγελθεί και έχουν ήδη παραγραφεί. Αλλά η αλλαγή της νομοθεσίας θα διασφαλίσει ότι τουλάχιστον στο μέλλον, δεν θα γλυτώνουν τόσο εύκολα οι δράστες ειδεχθών εγκλημάτων, όπως βιασμός ανηλίκου.
Ταυτόχρονα η κυβέρνηση κατηγορεί την αξιωματική αντιπολίτευση για χυδαία πολιτική εκμετάλλευση του πόνου των θυμάτων. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αναδείξει ως (αρνητικό) πρόσωπο των ημερών την υπουργό Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη έχοντας ήδη θέσει θέμα αποπομπής της. Αφορμή η παραίτηση του διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου Δημήτρη Λιγνάδη που φέρεται να σχετίζεται με εμπλοκή του σε υπόθεση σεξουαλικής παρενόχλησης.
Αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα για να μην παραγράφεται εύκολα ο βιασμός ανηλίκου
Ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας έχει ήδη προαναγγείλει την αυστηροποίηση των ποινών για αδικήματα σεξουαλικής κακοποίησης. Εξετάζονται δε αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα, ώστε ο χρόνος για την παραγραφή σεξουαλικού αδικήματος να ξεκινά μετά την ενηλικίωση του θύματος, δηλαδή αφού το θύμα κλείσει τα 18 έτη.
Ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα όμως, που δεν αφορά μόνο τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, αλλά αποδεικνύεται ιδιαίτερα εξοντωτικό ιδίως σε αυτές τις έτσι και αλλιώς ψυχοφθόρες υποθέσεις, αφορά στις μεγάλες καθυστερήσεις στην εκδίκαση, καθώς και στο κόστος της δικαστικής προσφυγής.
Κώδικας δεοντολογίας κατά της σεξουαλικής βίας στο χώρο του πολιτισμού
Καθώς σωρεία καταγγελιών αφορά το χώρο του πολιτισμού, του θεάτρου και της τηλεόρασης, ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης έχει εξαγγείλει τη θέσπιση ολοκληρωμένου κώδικα δεοντολογίας σε κάθε εποπτευόμενο φορέα σύγχρονου πολιτισμού του υπουργείου. Ο κώδικας θα συνοδεύεται από ένα μηχανισμό καταγγελίας περιστατικών, αλλά και από την πρόβλεψη κυρώσεων, προκειμένου να διασφαλισθεί ότι δεν πρόκειται για μία κίνηση επικοινωνιακή αλλά ουσιαστική, όπως έχει τονίσει ο κ. Γιατρομανωλάκης.
Ο κώδικας θα ορίζει ποιες είναι αποδεκτές συμπεριφορές και ποιες όχι, ώστε να μην μπορεί κανείς να επικαλεστεί την καλλιτεχνική ελευθερία και δημιουργία.
Όπως είχε ανακοινώσει επίσης ο κ. Γιατρομανωλάκης, είναι σε διαρκή επαφή με το προεδρείο του ΣΕΗ και έχει ζητήσει να προωθήσουν όλες τις καταγγελίες στη Δικαιοσύνη, αλλά και να ξεκινήσουν διαβουλεύσεις για την αυτορρύθμιση του κλάδου, ενώ έχει συζητήσει και με εκπροσώπους παραγωγών, ενθαρρύνοντας και εκείνους να λάβουν όλα τα μέτρα που απαιτούνται ώστε να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά και να δημιουργηθεί ένα απόλυτα ασφαλές εργασιακό περιβάλλον.
Μέτρα κατά της σεξουαλικής βίας και παρενόχλησης στους χώρους εργασίας
Το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εν τω μεταξύ αναμένεται να καταθέσει προς κύρωση στη Βουλή τη Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) για την εξάλειψη της βίας και της παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας.
Τα κράτη που ενσωματώνουν τη Σύμβαση 190 στο δίκαιο τους, δεσμεύονται να λάβουν προληπτικά και διορθωτικά μέτρα, να προστατεύσουν όλα τα πρόσωπα στον χώρο της εργασίας, ανεξαρτήτως εργασιακού καθεστώτος και να στηρίξουν τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους που έπεσαν θύματα βίας και παρενόχλησης.
Η Σύμβαση 190 της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας αποτελεί το πρώτο διεθνές μέσο που καθορίζει τα παγκόσμια πρότυπα για την παρενόχληση και τη βία που σχετίζονται με την εργασία.
Πρακτικά αποσαφηνίζει τα σημεία που αποτελούν γκρίζες ζώνες και ορίζει συγκεκριμένες προϋποθέσεις για τις έννοιες της βίας και παρενόχλησης σε χώρους εργασίας, γεγονός που διευκολύνει τη νομική αντίδραση του θύματος. Καλύπτει επίσης τις έννοιες της παρενόχλησης κατά το διάλειμμα του/της εργαζόμενου/ης, στις εγκαταστάσεις υγιεινής της επιχείρησης, σε εργασιακά ταξίδια, αλλά και σε πιο “χαλαρές” σχέσεις εργασίας.
Μέτρα κατά της σεξουαλικής κακοποίησης στον αθλητισμό
Στο χώρο του αθλητισμού, μετά τις καταγγελίες της Σοφίας Μπεκατώρου, ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης, υπενθυμίζεται ότι έχει προχωρήσει σε κυρώσεις στην Ελληνική Ιστιοπλοϊκή Ομοσπονδία και «ξεσκόνισμα» των οικονομικών στοιχείων που αφορά τα μέλη της διοίκησης. Παράλληλα θα κατατεθεί νομοσχέδιο για την ολοκλήρωση της μεταρρύθμισης στον χώρο του αθλητισμού.
Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Αυγενάκης είχε επιχειρήσει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, θεσπίζοντας μεταξύ άλλων όριο ηλικίας για τους παράγοντες των ομοσπονδιών και καταργώντας έτσι στην ουσία τη… μονιμότητα, η οποία ενίσχυε τη δημιουργία σχέσεων εξουσίας και εξάρτησης. Και όπως δήλωνε μετά τις αποκαλύψεις της Ολυμπιονίκη στο News 24/7 είναι αποφασισμένος να πάει μέχρι τέλους, όχι μόνο στο συγκεκριμένο ζήτημα, αλλά και γενικότερα στην αθλητική μεταρρύθμιση.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr