Μια ακραιφνώς καραμανλική πτήση

Μια ακραιφνώς καραμανλική πτήση

Αθήνα-Βρυξέλλες για την εκδήλωση μνήμης για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή. Μια πτήση με πολύ ενδιαφέρον ακόμα και αν ξεκίνησε με απρόοπτα

 «Σε έκοψα εσένα, είσαι λαμόγιο. Έρχεσαι δίπλα μου για να ακούσεις πράγματα».

Η παραπάνω φράση δεν είναι και ο καλύτερος δυνατός τρόπος για να ξεκινήσει ένα ταξίδι, εκτός αν στο λέει μια γυναίκα θρύλος της ελληνικής δημοσιογραφίας.

Αποστολή στις Βρυξέλλες: Μάνος Χωριανόπουλος

Κάθισα δίπλα της, από… έρωτα. Τον έρωτα ενός ζευγαριού ηλικιωμένων Βέλγων, που η αεροπορική εταιρεία τους χώρισε και προσφέρθηκα να δώσω στον κύριο, τη θέση μου δίπλα στην επί 30 χρόνια σύντροφό του(την έχει και αστεφάνωτη).

Βρέθηκα λοιπόν ανάμεσα σε μια μεγάλη κυρία της ελληνικής δημοσιογραφίας και μια απαστράπτουσα ηθοποιό του παλιού καλού ελληνικού κινηματογράφου, με προορισμό τις Βρυξέλλες για την εκδήλωση μνήμης και τιμής στον Κωνσταντίνο Καραμανλή, που θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Οκτωβρίου στο πέρασμα που φέρει το όνομά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Γύρω μου παντού συγγενείς του Κωνσταντίνου Καραμανλή, με τα χαρακτηριστικά τους φρύδια και τον κοφτό τρόπο ομιλίας.

«Εγώ είμαι ακραιφνώς καραμανλικός», «Είχε αληθινή πίστη στην Ευρώπη»,  «Έλεγαν ότι δεν θα έρθει ο Σαμαράς. Αν ήθελε να χάσει σίγουρα τις επόμενες εκλογές, ας μην ερχόταν», ήταν μεταξύ των φράσεων που ακούγονταν.

Οι ιστορίες για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή, έδιναν και έπαιρναν με την έμπειρη δημοσιογράφο, να περιγράφει έναν πολιτικό αρχηγό, αποφασιστικό, αλλά με πολύ (καραμανλικό) χιούμορ.

Η μεγάλη κυρία του κινηματογράφου, μου θύμιζε τι είχε πει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στον σύζυγό της, προτρέποντάς τον να παντρευτεί.

«Ένα να προσέξεις στη ζωή σου. Να μη μείνεις μόνος».

Και όταν ένας άνθρωπος που έχει δηλώσει ότι για να «είσαι στην πολιτική πρέπει να στεγνώσεις την ψυχή σου», δίνει μια τέτοια συμβουλή, έχει τη σημασία της.

Η «Καθημερινή» και ο «Ελεύθερος Τύπος», έδιναν και έπαιρναν, ενώ ένας επιβάτης εντοπίστηκε να κρατάει άλλη εφημερίδα, με την αγέρωχη δημοσιογράφο δίπλα μου να εκτιμά ότι «πρόκειται σίγουρα για πασοκο».

Στην πτήση βρίσκονταν μεταξύ άλλων πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές, ο έμπιστος επί χρόνια συνεργάτης του Κωνσταντίνου Καραμανλή, Θόδωρος, αλλά και ο Κώστας Καραμανλής ο νεότερος (όχι ο πρώην πρωθυπουργός. Ο ακόμα νεότερος).

Από ό,τι κατάλαβα και από όσα άκουσα ετοιμάζεται να μπει ακόμη πιο ενεργά στην πολιτική, (όχι σε μη εκλόγιμη θέση όπως το 2012).

Χρειάζεται η χώρα έναν τρίτο Κώστα Καραμανλή; Ο ίδιος έχει πει στο παρελθόν, απαντώντας στα περί νεποτισμού ότι  «οι συμπολίτες του θα τον κρίνουν. Άλλωστε δεν είναι όλες οι περιπτώσεις ίδιες».

Πάντως οι καραμανλικοί, είναι έτοιμοι να τον στηρίξουν εμπράκτως για την Α’ Σερρών.

Αν ο λαός θα ακολουθήσει για άλλη μια φορά έναν Κωνσταντίνο Καραμανλή, μένει να αποδειχθεί.

Άλλωστε στην Ελλάδα, την οικογενειοκρατία, που όλοι κατηγορούν, όταν φτάνει η ώρα των εκλογών την στηρίζουν στην πράξη. Μάρτυς μου η κάλπη, τα τελευταία 60 χρόνια.

*Η επετειακή εκδήλωση για τον Κωνσταντίνο Καραμανλή θα πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι της Τρίτης 15 Οκτωβρίου. Έχει τίτλο “Η αναγκαιότητα της Ευρώπης” και πραγματοποιείται 15 χρόνια από το θάνατό του Κωνσταντίνου Καραμανλή και 10 χρόνια από τα εγκαίνια της ονομασίας της εσωτερικής “γέφυρας”, που ενώνει τον τρίτο όροφο δύο κεντρικών κτιρίων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σε “πέρασμα Κωνσταντίνος Καραμανλής”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα