Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή

Μια ανασκόπηση όσων διαδραματίστηκαν την εβδομάδα που πέρασε στη Βουλή
vouliwatch.gr

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα.Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους.

Σε αυτήν τη στήλη το Vouliwatch περιγράφει τα πιο σημαντικά θέματα τα οποία απασχόλησαν τα κοινοβουλευτικά κόμματα την εβδομάδα που μας πέρασε στη Βουλή. Ποια θέματα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον του Κοινοβουλίου; Ποιο κόμμα είχε την πιο ενεργή συμμετοχή; Πόσα και ποια μέσα κοινοβουλευτικού ελέγχου ασκήθηκαν από αυτά;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορούν κυρίως την κοινωνική και οικονομική πολιτική, την παιδεία και την υγεία. Αυτή την εβδομάδα υπήρξε μέτρια συμμετοχή από τα κόμματα, καθώς άσκησαν στο σύνολό τους 180 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α-ΠΣ με 55 , ακολουθούν το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση με 29, το Κίνημα Αλλαγής με 28, η  ΝΔ με 18, οι Ανεξάρτητοι με 13 και το ΜέΡΑ25 με 8 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 96 Ερωτήσεις, 64 Αναφορές, 18 Επίκαιρες Ερωτήσεις και 2 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε.

Δευτέρα 24.10.2022

Νέα Δημοκρατία: Σχεδιασμός και λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση των αδικημάτων σεξουαλικής φύσης σε βάρος των ανηλίκων

Η βουλεύτρια της Νέας Δημοκρατίας, Άννα Ευθυμίου, καταθέτει ερώτηση προς τους Υπουργούς Υγείας, Δικαιοσύνης, Παιδείας και Θρησκευμάτων και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Θάνο ΠλεύρηΚώστα ΤσιάραΝίκη Κεραμέως και Κώστα Χατζηδάκη, αντίστοιχα, σχετικά με την λήψη πρόσθετων μέτρων για την αντιμετώπιση αδικημάτων σεξουαλικής φύσης σε βάρος ανηλίκων. Η βουλεύτρια, με αφορμή την σεξουαλική κακοποίηση του 12χρονου κοριτσιού στον Κολωνό, αναφέρεται στα λειτουργικά προβλήματα που υπάρχουν για την προστασία των ανήλικων από την ενδοοικογενειακή και σεξουαλική βία. Συγκεκριμένα, αναφέρεται στον φόβο εμπλοκής των εκπαιδευτικών σε τέτοια περιστατικά και στην έλλειψη ψυχολόγου και κοινωνικού λειτουργού σε κάποιες σχολικές μονάδες και σε Δήμους. Τέλος, δίνει έμφαση στην σημασία αυστηροποίησης εκ νέου της ποινικής μεταχείρισης των καταδικασθέντων και ρωτά τους Υπουργούς αν βρίσκεται στις άμεσες προτεραιότητες τους η λήψη πρόσθετων μέτρων για τα αδικήματα αυτά.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Κίνημα Αλλαγής: Στήριξη των Υπαλλήλων εξωτερικής φρούρησης και εσωτερικής φύλαξης στα Καταστήματα Κράτησης

Τέσσερις βουλευτές του ΚΙΝΑΛ απευθύνουν ερώτηση προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Προστασίας του Πολίτη, Κώστα Χατζηδάκη και Τάκη Θεοδωρικάκο, αντίστοιχα, σχετικά με την στήριξη υπαλλήλων φύλαξης στα καταστήματα κράτησης. Το κεντρικό αίτημα αυτών των υπαλλήλων σύμφωνα με τους βουλευτές, είναι η δυνατότητα αναγνώρισης με εξαγορά «της μάχιμης πενταετίας» προκειμένου να μπορούν εκτός των άλλων να συμπληρώνουν τα απαιτούμενα έτη για την συνταξιοδότησή τους. Έπειτα, αναφέρονται στον σημαντικό ρόλο των υπαλλήλων φύλαξης για το κοινωνικό σύνολο και τις επικίνδυνες συνθήκες στις οποίες εργάζονται και ρωτούν τους Υπουργούς αν προτίθενται να βελτιώσουν τις συνθήκες εργασίας των υπαλλήλων αυτών και αν θα λάβουν υπόψιν τους το αίτημα τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τρίτη 25.10.2022

ΚΚΕ: Άμεση λήψη μέτρων έτσι ώστε να καλυφθούν όλες οι αιτήσεις και όλες οι ανάγκες στα ΚΔΑΠ _ ΚΔΑΠ/ΜΕΑ (Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών/ Ατόμων με Αναπηρία)

Εννιά βουλευτές του ΚΚΕ απευθύνουν ερώτηση προς τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με την λήψη μέτρων για την κάλυψη αναγκών στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών/ Ατόμων με Αναπηρία. Οι βουλευτές κατηγορούν την κυβέρνηση για αδιαφορία, διότι δεν προχωρά στην έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες των δομών. Αυτό, συνεχίζουν, έχει ως αποτέλεσμα το κλείσιμο των δομών και τον αποκλεισμό πολλών παιδιών που πληρούσαν τα κριτήρια για την ένταξή τους στις δομές αυτές. Τέλος, ρωτούν τον Υπουργό αν προτίθεται να λάβει κάποια μέτρα για την κάλυψη των αναγκών στα ΚΔΑΠ – ΚΔΑΠ/ΜΕΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άμεση στελέχωση των ελληνικών σχολείων της Διασποράς

Ερώτηση καταθέτουν σαράντα επτά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την στελέχωση των ελληνικών σχολείων της Διασποράς. Σύμφωνα με τους βουλευτές, υπάρχουν καταγγελίες από γονείς και εκπαιδευτικούς ότι τα ελληνικά σχολεία και τμήματα της Διασποράς υπολειτουργούν λόγω υποστελέχωσης εκπαιδευτικού προσωπικού. Αυτό συνεχίζουν, έχει ως αποτέλεσμα οι ώρες διδασκαλίας να μειώνονται και παιδιά διαφορετικών επιπέδων να βρίσκονται στην ίδια τάξη. Τέλος, ρωτούν την Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει προκειμένου να καλυφθούν τα κενά στα ελληνικά σχολεία της Διασποράς.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ελληνική Λύση: Άμεση η ανάγκη κάλυψης των υπαρχόντων κενών σε θέσεις διδασκόντων δια μαζικών διορισμών στην εκπαίδευση

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Αναστασία Αλεξοπούλου, απευθύνει ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την κάλυψη κενών σε θέσεις διδασκόντων στην εκπαίδευση. Συγκεκριμένα, η βουλεύτρια αναφέρεται στο γεγονός ότι ενώ έχουν πραγματοποιηθεί διορισμοί μόνιμων εκπαιδευτικών τα τελευταία χρόνια, αυτοί δεν αρκούν για να καλύψουν τα κενά που δημιούργησε η χρηματοπιστωτική κρίση. Στη συνέχεια, αναφέρεται σε συγκεκριμένα δεδομένα σχετικά με τους διορισμούς των τελευταίων χρόνων και ρωτά την Υπουργό αν σκοπεύει να ενισχύσει τη δημόσια εκπαίδευση με μαζικούς διορισμούς εκπαιδευτικών. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Τετάρτη 26.10.2022

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Άρση των στρεβλώσεων στο διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών

Είκοσι εννιά βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ απευθύνουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, Νίκη Κεραμέως, σχετικά με την άρση των στρεβλώσεων στο διδακτικό ωράριο των Νηπιαγωγών. Οι βουλευτές, παρουσιάζοντας συγκεκριμένα δεδομένα από το Υπουργείο Παιδείας, αναφέρονται στο γεγονός ότι η κυβέρνηση δεν προχωρά στην προώθηση ενός δίκαιου ωραρίου των Νηπιαγωγών με αποτέλεσμα εκτός των άλλων η/ο Προϊσταμένη/ος του Νηπιαγωγείου να εξαναγκάζεται σε εργασία εκτός ωραρίου. Τέλος, ρωτάνε την Υπουργό τι μέτρα προτίθεται να λάβει για την επίλυση αυτού του προβλήματος.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΚΙΝΑΛ: Γιατί δεν εφαρμόζεται ο νόμος 4887/2022,άρθρα 29 και 30, για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, των επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή εδρεύουν σε μικρά νησιά;

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Βασίλης Κεγκέρογλου, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Οικονομικών, Άδωνι Γεωργιάδη και Χρήστο Σταϊκούρα, αντίστοιχα, σχετικά με την μη εφαρμογή του νόμου 4887/2022 για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο των επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή εδρεύουν σε μικρά νησιά. Συγκεκριμένα, ο βουλευτής αναφέρεται στα άρθρα 29 και 30 και στο γεγονός ότι ο νόμος δεν εφαρμόζεται λόγω καθυστερήσεων και στρεβλώσεων. Τέλος, δίνοντας έμφαση στην σημασία της ενίσχυσης των λιγότερο ευνοημένων περιοχών ρωτά τους Υπουργούς αν προτίθενται να εφαρμόσουν τον νόμο 4887/2022,άρθρα 29 και 30, για την υπαγωγή στον αναπτυξιακό νόμο με αυξημένο ποσοστό ενίσχυσης, των επιχειρήσεων σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές ή εδρεύουν σε μικρά νησιά.

Δείτε την ερώτηση εδώ

Πέμπτη 27.10.2022

ΚΙΝΑΛ: Έκθετη η Κυβέρνηση για τα λάθη στον επανυπολογισμό των συντάξεων

Ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ, Γεώργιος Μουλκιώτης, καταθέτει ερώτηση σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. στον Υπουργό Εργασίας Κοινωνικών Υποθέσεων, Κώστα Χατζηδάκη, σχετικά με τα λάθη που έχουν γίνει στον επανυπολογισμό των συντάξεων. Ο βουλευτής αναφέρεται συγκεκριμένα στην παραδοχή του λάθους από τον e-ΕΦΚΑ στον πρώτο επανυπολογισμό των συντάξεων του 2019 κάτι που έχει ως αποτέλεσμα σε λάθη και στον δεύτερο επανυπολογισμό των συντάξεων. Με δεδομένα αυτά, ο βουλευτής ρωτά τον Υπουργό πως έχει αντιμετωπιστεί ο λανθασμένος υπολογισμός των συντάξεων και σε πόσους δειγματοληπτικούς ελέγχους έχει προβεί η ομάδα εργασίας που έχει συγκροτηθεί από τον Διοικητή του ΕΦΚΑ.

Δείτε την ερώτηση εδώ

ΣΥ.ΡΙΖ.Α.: Η νομοθετική παρέμβαση είναι βέβαιη, όμως θα θωρακίσετε τους ευάλωτους δανειολήπτες ή τις εταιρίες διαχείρισης δανείων;

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., Βασίλειος Κόκκαλης, καταθέτει επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με την προστασία των ευάλωτων δανειοληπτών ή των εταιριών διαχείρισης δανείων. Ο βουλευτής δίνει έμφαση στην σημασία της δικαστικής απόφασης του Άρειου Πάγου που δίνει την νομική δυνατότητα σε δανειολήπτες να προσφύγουν κατά των πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης υπό προϋποθέσεις. Ωστόσο όπως αναφέρει, θα προσφύγουν στην δικαιοσύνη όχι το σύνολο των δανειοληπτών αλλά συγκεκριμένες ομάδες όπως αυτοί που έχουν την οικονομική δυνατότητα ή όσοι δεν έχουν υποστεί ακόμα τον πλειστηριασμό. Τέλος, ρωτά τον Υπουργό αν προτίθεται να λάβει μέτρα που θα βοηθήσει το σύνολο της κοινωνίας. 

Δείτε την ερώτηση εδώ

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα