Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 18-22/9/2023

Διαβάζεται σε 11'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 18-22/9/2023
vouliwatch

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου άπτονται ζητημάτων που βρίσκονται στην επικαιρότητα, όπως είναι οι πλημμύρες στη Θεσσαλία, όπου έχουν φέρει στο προσκήνιο μία σειρά από ζητήματα υγείας, υποδομών, στελέχωσης και διαφάνειας. Επιπλέον, τέθηκαν θέματα που αφορούν το σύστημα υγείας, εργασιακά θέματα, αλλά και ζητήματα της εξωτερικής πολιτικής.

Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 162 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτο έρχεται το ΣΥ.ΡΙ.ΖΑ. με 33, ακολουθεί η Ελληνική Λύση με 32, το Κ.Κ.Ε. με 30, Νέα Δημοκρατία με 29, το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 22, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 7, η Πλεύση Ελευθερίας με 6, και τέλος το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 4.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 76 Ερωτήσεις, 51 Αναφορές, 27 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 7 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 18.09.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Τα αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα της Θεσσαλίας, αρμοδιότητα και ευθύνη.

Η βουλεύτρια του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ευαγγελία Λιακούλη, θέτει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, αναφορικά με τα αντιπλημμυρικά έργα και το κατά πόσο έχουν υλοποιηθεί στην περιοχή της Θεσσαλίας, καθώς και για τους αρμόδιους αυτών. Ειδικότερα, η βουλεύτρια αναφέρει τις δύο προγενέστερες κακοκαιρίες που καταγράφηκαν στην περιοχή, τον Ιανό το 2021 και τον Διομήδη το 2022, με τις οποίες καταστράφηκε σημαντικό μέρος υποδομών το οποίο και δεν αποκαταστάθηκε. Με την πρωτοφανή κακοκαιρία Daniel και τις συνέπειες που αυτή είχε με νεκρούς, απώλεια κατοικιών και απώλεια 5% του ΑΕΠ της χώρας, προκύπτουν ζητήματα ευθυνών για την κατασκευή ή για την παράλειψη κατασκευής σημαντικών έργων. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι οι κάτοικοι της Θεσσαλίας δεν έχουν ολοκληρωμένη ενημέρωση, ο Υπουργός ερωτάται για το ποιά αντιπλημμυρικά και εγγειοβελτιωτικά έργα έχουν υλοποιηθεί τα τελευταία 15 έτη, καθώς και ποιά βρίσκονται σε αναμονή και ποιό το χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσής τους.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πλεύση Ελευθερίας: Η εταιρία ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και ο κ. Αγοραστός.

Η πρόεδρος του κόμματος Πλεύση Ελευθερίας, Ζωή Κωνσταντοπούλου, απευθύνει επίκαιρη ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, σχετικά με τις ενδεχόμενες αστικές ευθύνες της Εταιρίας ΓΕΚ Τέρνα. Όπως, επισημαίνει, η πρόσφατη καταστροφή στην Θεσσαλία έφερε στο προσκήνιο την έλλειψη αντιπλημμυρικών υποδομών, για τα οποία καταβλήθηκαν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, κάτι το οποίο θέτει σε κίνδυνο τη ζωή και την υγεία των κατοίκων. Ως εκ τούτου, ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων, εάν θα αναζητηθούν οι αστικές ευθύνες από την Εταιρία ΓΕΚ Τέρνα, από την Περιφέρεια Θεσσαλίας και προσωπικά από τον Περιφερειάρχη κ. Αγοραστό, εάν θα αναζητηθούν τα χρήματα που καταβλήθηκαν, καθώς και εάν θα αποκυρήξει η Κυβέρνηση τον κ. Αγοραστό και θα αποκλεισθεί η Εταιρία ΓΕΚ Τέρνα από μελλοντικά έργα και θα καταγγελθούν οι συμβάσεις.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΚΚΕ: Απαράδεκτες και επικίνδυνες συνθήκες εργασίας για τους πυροσβέστες με παράλληλη ένταση του αυταρχισμού σε βάρος τους.

Δύο βουλευτές του ΚΚΕ, καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Κικίλια, για τις συνθήκες εργασίας των πυροσβεστών. Όπως αναφέρουν το κόμμα τους έχει κάνει παρεμβάσεις και ενημέρωσε έγκαιρα για τον κίνδυνο που υπήρχε φέτος το καλοκαίρι από ενδεχόμενη εκδήλωση πυρκαγιών, καθώς υπήρχαν ελλείψεις τόσο σε προσωπικό όσο και σε υποδομές. Επισημαίνεται ότι φέτος το καλοκαίρι κάηκαν πάνω από 1,6 εκατομμύρια στρέμματα, είχαμε 28 νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, αλλά και καταστροφές σε κατοικίες και υποδομές, με το πυροσβεστικό προσωπικό να υπερβάλει εαυτόν για άλλη μία χρονιά, ώστε να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση. Ωστόσο, το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος επιλέγεται να χρησιμοποιείται και σε καθήκοντα που είναι εκτός της αρμοδιότητας και της εκπαίδευσής του, με ενδεικτικό παράδειγμα την κυβερνητική προσπάθεια εν μέσω αντιπυρικής περιόδου, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου να επιχειρεί να καλύψει τα κενά του ΕΚΑΒ με μετακινήσεις οδηγών του Πυροσβεστικού Σώματος. Επιπλέον, οι κατά τόπους Διοικήσεις Πυροσβεστικών Υπηρεσιών τους αναθέτουν καθήκοντα καθαριστών και οικοδόμων. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης η κάλυψη χιλιάδων οργανικών θέσεων στο Πυροσβεστικό Σώμα, εάν θα λάβει μέτρα ώστε να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αυταρχισμού σε βάρος εργαζομένων και εάν θα ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία των πυροσβεστών.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τρίτη 19.09.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Ζήτημα υγειονομικής ασφάλειας των στρατιωτικών που εκτελoύν αποκομιδή νεκρών ζώων από τις πληγείσες περιοχές.

Ο βουλευτής του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας και Υγείας, Νικόλαο Δένδια και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, αντίστοιχα, για το ζήτημα της αποκομιδής των νεκρών ζώων που βρίσκονται σε προχωρημένη αποσύνθεση και για την οποία κλήθηκαν να συμβάλλουν οι στρατιωτικοί, οι οποίοι δεν έχουν την απαραίτητη γνώση της διαδικασίας. Την ίδια στιγμή, σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα της χώρας επισημαίνει τους κινδύνους από την αποσύνθεση χιλιάδων ζώων, οι στρατιωτική κλήθηκαν να μετακινηθούν από τις Μονάδες τους λαμβάνοντας ως ενημέρωση ότι θα συμμετέχουν στην εφαρμογή του σχεδίου «ΞΕΝΟΚΡΑΤΗΣ» και μόνο όταν έφτασαν τους ανακοινώθηκε ότι η αποστολή τους είναι η εν λόγω, με τους ίδιους να δηλώνουν ότι δεν θα έπρεπε να αποτελεί δική τους αρμοδιότητα. Κατόπιν των παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, για τα κριτήρια με βάση τα οποία επιλέχθηκαν οι στρατιωτική για την αποκομιδή, την ενημέρωση την οποία είχαν για τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, καθώς και εάν έχει προβλεφθεί διοικητική μέριμνα και παρουσία υγειονομικού προσωπικού.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ελληνική Λύση: Τραγικές ελλείψεις από την υποστελέχωση και την υποχρηματοδότηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, του Πειραιά.

Η βουλεύτρια της Ελληνικής Λύσης, Σοφία-Χάιδω Ασημακοπούλου, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που αφορά την υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου Μεταξά, κατόπιν ανακοίνωσης του Συλλόγου των Εργαζομένων που θέτουν το ζήτημα. Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, με την οποία κοινοποιήθηκαν και δύο έγγραφα από Τμήμα Διατροφής και το Φαρμακείο του νοσοκομείου, υπάρχει σοβαρό πρόβλημα με έλλειψη φαρμάκων που θα οδηγήσει σε ακυρώσεις χημειοθεραπειών και ατελείς φαρμακευτικές αγωγές, καθώς και ζήτημα σίτισης των ασθενών, καθώς δεν επαρκεί η χρηματοδότηση για τη σίτισή τους. Οι εργαζόμενοι κάνουν λόγο ακόμη και για ατασθαλίες τις Διοίκησης και για καταγγελίες των εργαζομένων στην Οικονομική Υπηρεσία για προσπάθεια εκφοβισμού τους, προκειμένου να εκτελέσουν τις εντολές της Διοίκησης, ακόμη και αν αυτές δεν συνάδουν με το νόμο. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, εάν θα ενισχυθεί το εν λόγω νοσοκομείο τόσο με προσωπικό όσο και με εξοπλισμό και εάν θα ληφθεί η απαραίτητη πρόνοια ώστε να χρηματοδοτούνται επαρκώς τα δημόσια νοσοκομεία.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Τετάρτη 20.09.2023

ΚΚΕ: Διασφάλιση της εργασίας των εργαζομένων των κινητών κλιμακίων των φορέων/ΜΚΟ που δραστηριοποιούνται σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων πληθυσμών της Β.Εύβοιας.

Τρεις από τους βουλευτές του ΚΚΕ, θέτουν ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, που αφορά τους εργαζόμενους σε θέματα ψυχολογικής υποστήριξης των πυρόπληκτων πληθυσμών της Β. Εύβοιας, των οποίων η σύμβαση λήγει στο τέλος του Σεπτέμβρη, ενώ η αρχική σύμβαση είχε ημερομηνία έως τον Αύγουστο του 2024. Τα κινητά κλιμάκια των φορέων αυτών, όπου οι εργαζόμενοι προσφέρουν τις υπηρεσίες τους βρίσκονται σε περιοχές που δεν υπάρχουν επαρκείς υποδομές. Οι βουλευτές τονίζουν, ότι στρατηγική επιλογή της Κυβέρνησης είναι η ελαχιστοποίηση των κρατικών δαπανών για την Ψυχική Υγεία και παράδοση μέρους των αναγκών σε ΜΚΟ, ΑμΚΕ κλπ με 18μηνα προγράμματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Με βάση τα παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται εάν θα διασφαλιστεί ότι θα ανανεωθούν οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα γίνουν αορίστου χρόνου και εάν θα υπάρξει στήριξη των κατοίκων της Β. Εύβοιας για δωρεάν υπηρεσίες Ψυχικής Υγείας από κρατικές δομές με το απαραίτητο προσωπικό και χρηματοδότηση.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Οι ευθύνες της κυβέρνησης για την ελλιπή ασφάλεια της ελληνικής αποστολής στη Λιβύη που οδήγησε στην τραγωδία.

Δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ., θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εξωτερικών και Εθνικής Άμυνας, Γεώργιο Γεραπετρίτη και Νικόλαο Δένδια, αντίστοιχα, σχετικά με την ελληνική αποστολή στη Λιβύη που εξελίχθηκε σε τραγωδία και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό. Την Κυριακή 17.09.2023 αναχώρησε η ελληνική στρατιωτική αποστολή για τη Λιβύη με σκοπό την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας για τις καταστροφές που συντελέστηκαν από την κακοκαιρία Daniel. Η αποστολή ενεπλάκη σε τροχαίο ατύχημα, το οποίο οδήγησε στην απώλεια πέντε ανθρώπων, κάτι που δημιουργεί ερωτήματα για την επιχειρησιακή και επιτελική σχεδίαση και εκτέλεση της αποστολής σε μια χώρα, η οποία είναι γνωστό ότι δοκιμάζεται από εμφύλιες συγκρούσεις. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, τον λόγο καθυστέρησης επαρκούς ενημέρωσης για τις συνθήκες του τραγικού τροχαίου, για τα μέτρα ασφαλείας που είχαν προβλεφθεί, εάν υπήρξε συννενόηση με τις λιβυκές δυνάμεις για την ασφάλεια της ελληνικής αποστολής και για το λόγο που το ΓΕΕΘΑ εξέδωσε την Κυριακή, ανακοίνωση με αναφορά σε «ελαφρούς τραυματισμούς», ενώ τα διεθνή ΜΜΕ αποκάλυπταν τον θάνατο μελών της ελληνικής αποστολής.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Πέμπτη 21.09.2023

ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ.: Να εξεταστεί άμεσα η καταλληλότητα των νερών του Παγασητικού για αλίευση και κολύμβηση.

Οι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Υγείας, Ελευθέριος Αυγενάκης και Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ερωτώνται από δύο από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., για την καταλληλότητα των νερών του Παγασητικού τόσο για αλίευση όσο και για κολύμβηση μετά από τα νερά που κατέληξαν εκεί από τις πλημμύρες που σημειώθηκαν στην περιοχή της Θεσσαλίας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι μεγάλος όγκος νερού, λάσπης και φερτών υλών κατέληξε στον Παγασητικό κόλπο, αφού πρώτα τα νερά είχαν λιμνάσει σε περιοχές του αστικού ιστού του Βόλου, περιείχαν λύματα, σκουπίδια, χημικά, φυτοφάρμακα, πετρελαιοειδή μέχρι και υπολείμματα από νεκρά ζώα. Αυτό εγείρει ερωτήματα για την καταλληλότητα του νερού και για το εάν η αλιεία είναι ασφαλής. Σε δηλώσεις του ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ανέφερε ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς έγκειται στα φερτά υλικά που υπάρχουν στην θάλασσα και εμποδίζουν τα εργαλεία τους, δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι δεν τίθεται ζήτημα καταλληλότητας των νερών. Η δήλωση έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί επίσημος έλεγχος που να το πιστοποιεί αυτό και την ίδια στιγμή που η επιστημονική κοινότητα αναφέρει ότι πρέπει να γίνουν ενδελεχείς έλεγχοι για να διαπιστωθεί η καταλληλότητα των νερών για αλιεία. Με βάση τα παραπάνω ερωτώνται οι Υπουργοί, εάν προτίθενται να προβούν στους απαραίτητους ελέγχους ώστε να διασφαλιστεί με επιστημονική επάρκεια η ασφάλεια.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Νέα Δημοκρατία: Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου Βενιζέλειο_Πανάνειο.

Ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Κωνσταντίνος Κεφαλογιάννης, απευθύνει ερώτηση στον Υπουργό Υγείας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, σχετικά με το ζήτημα της υποστελέχωσης του γενικού Νοσοκομείου ΓΝΗ Βενιζέλειο – Πανάνειο. Ο βουλευτής επισημαίνει ότι βασικό μέλημα της κυβέρνησης αποτελεί η υγεία και η ποιότητα αυτής. Το εν λόγω νοσοκομείο έχει μεγάλη έλλειψη σε προσωπικό, είτε λόγω παραιτήσεων είτε λόγω συνταξιοδότησης με αποτέλεσμα να μην μπορεί να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν, καθώς είναι ένα από τα δύο νοσοκομεία που διαθέτει ο νομός και εξυπηρετεί όλο το νησί της Κρήτης, αλλά και τους τουρίστες που επισκέπτονται το νησί. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που θα προβεί για την κάλυψη των αναγκών του νοσοκομείου.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Παρασκευή 22.09.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Δυσλειτουργία στην εκτέλεση παραπεμπτικών ΕΟΠΠΥ εις βάρος στων εργαστηριακών ιατρών με την εφαρμογή του μέτρου clawback.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Ιωάννης Τσιμάρης, θέτει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Κωστή Χατζηδάκη, σχετικά με το μέτρο clawback, το οποίο θεωρεί πως είναι άδικο και εφαρμόζεται λανθασμένα. Το συγκεκριμένο μέτρο υιοθετήθηκε την περίοδο των μνημονίων και ρυθμίζει την εξόφληση του κόστους των υλοποιημένων εργαστηριακών εξετάσεων όσων είναι συμβεβλημένοι με τον ΕΟΠΠΥ. Ωστόσο, δεν ανακοινώνεται από την αρχή του έτους ο διαθέσιμος προϋπολογισμός αλλά προβαίνει σε εκτιμήσεις πολλούς μήνες αργότερα, με αποτέλεσμα σημαντικός αριθμός εργαστηριακών γιατρών να έρχονται σε αδυναμία καταβολής ποσών επιστροφών και με τις ρυθμίσεις να αποτελούν μεν μια προσωρινή λύση, όμως να τους δεσμεύει για τα επόμενα 10 χρόνια. Αυτή είναι μια πρακτική που δεν ακολουθείται πουθενά στην Ε.Ε.. Οι Υπουργοί ερωτώνται, μεταξύ άλλων, εάν είναι στις προθέσεις τους να αυξήσουν τους οικονομικούς πόρους για την υγεία και εάν θα συνάψουν συλλογικές συμβάσεις με εργαστηριακούς γιατρούς.

Δείτε την ερώτηση εδώ.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα