Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 25-29/9

Διαβάζεται σε 9'
Βουλή: Η ανασκόπηση της εβδομάδας 25-29/9
VOULIWATCH

Ποια καίρια ζητήματα έθιξαν τα κόμματα αυτή την εβδομάδα; Τι βρέθηκε στο επίκεντρο του πολιτικού ενδιαφέροντός τους;

Τα κυριότερα θέματα που έθιξαν τα κόμματα μέσα από την διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου αφορά και αυτή την εβδομάδα θέματα που προκύπτουν από την επικαιρότητα όπως είναι το ζήτημα των πλημμύρων και η αδειοδότηση αιολικών πάρκων, αλλά και ζητήματα που πλήττουν μήνες τώρα την οικονομία και την καθημερινότητα των πολιτών όπως είναι η ακρίβεια. Ακόμα, εξετάζονται ζητήματα στελέχωσης και αναβάθμισης υποδομών.

Αυτή την εβδομάδα τα κόμματα άσκησαν στο σύνολο τους 168 Μέσα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου. Ειδικότερα, πρώτη έρχεται η Ελληνική Λύση με 38, ακολουθεί το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής με 37, το ΣΥΡΙZΑ. με 32, το Κ.Κ.Ε. με 26, η Νέα Δημοκρατία με 19, ύστερα ακολουθούν οι Σπαρτιάτες με 10, το Δημοκρατικό Πατριωτικό Κίνημα Νίκη με 3, και τέλος η Πλεύση Ελευθερίας με 2.

Συνολικά όλα τα κόμματα έθεσαν 102 Ερωτήσεις, 33 Αναφορές, 26 Επίκαιρες Ερωτήσεις, 6 Ερωτήσεις σε συνδυασμό με Α.Κ.Ε. και 1 Α.Κ.Ε..

Δευτέρα 25.09.2023

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Οι εξοντωτικές για τον οικογενειακό προϋπολογισμό τιμές των ενοικίων στην Αθήνα και σε όλη την Ελλάδα.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Παύλος Γερουλάνος, θέτει επίκαιρη ερώτηση στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, σχετικά με την ραγδαία αύξηση που έχει σημειωθεί στις τιμές των ενοικίων την τριετία 2019-2022. Ειδικότερα, ο βουλευτής αναφέρει ότι οι τιμές των ενοικίων έχουν λάβει αυξήσεις κατά το διάστημα 2019-2022 που κυμαίνονται από 37,2% έως 42,1%, με τις υψηλότερες να καταγράφονται στο κέντρο της Αθήνας. Σύμφωνα με την Eurostat, το κόστος στέγασης στην Ελλάδα φτάνει στο 60-70% του μέσου μηνιαίου μισθού, κάτι στο οποίο σημειώνουμε αρνητική πρωτιά στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η προσιτή πρώτη κατοικία συνιστά προϋπόθεση κοινωνικής δικαιοσύνης, η Υπουργός ερωτάται, για τις εισηγήσεις που προτίθεται να κάνει προς το Υπουργείο Οικονομικών για την αντιμετώπιση της κατάστασης, καθώς και το για πόσο η Κυβέρνηση θα αγνοεί την πρόταση του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, για τη δημιουργία ενός δημόσιου αποθεματικού κατοικιών.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Ανάγκη άμεσης προκήρυξης νέου διαγωνισμού εντός του 2023 για την πρόσληψη Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας.

Δεκαέξι από τους βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. καταθέτουν ερώτηση στον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστο Σταϊκούρα, για την ανάγκη προκήρυξης διαγωνισμού ώστε να προσληφθούν Ελεγκτές Εναέριας Κυκλοφορίας. Μέχρι πρότινος για την πρόσληψη στον εν λόγω κλάδο, ο ΑΣΕΠ απαιτούσε στο Α’ στάδιο του γραπτού διαγωνισμού εξέταση σε «Λεκτικές δεξιότητες και κατανόηση κειμένου». Καθώς δεν αναφερόταν ότι ο διαγωνισμός 2Γ/2022 αποτελεί προϋπόθεση ή αντικαθιστά το Α’ στάδιο του διαγωνισμού για τον συγκεκριμένο κλάδο και κατόπιν ανακοίνωσης του Προέδρου του ΑΣΕΠ στην οποία αναφέρει ότι προσλήψεις στον συγκεκριμένο κλάδο δεν θα προκύψουν από τον 2Γ/2022, οδήγησε πολλούς υποψηφίους να μην συμμετάσχουν σε αυτόν. Ωστόσο, η προκήρυξη του ΑΣΕΠ 1ΓΒ/2023 απευθύνεται και σε ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας και αναφέρεται στους επιτυχόντες του Α’ σταδίου του 2Γ/2022 όπου και υπάρχει μικρή συμμετοχή. Κατόπιν των παραπάνω, ο Υπουργός ερωτάται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί, ώστε να προκηρυχτεί εντός του 2023 νέος διαγωνισμός με τις προϋποθέσεις, που διεξαγόταν οι έως τώρα προκηρύξεις.

Τρίτη 26.09.2023

Νέα Δημοκρατία: Εντείνονται οι ανησυχίες για πρακτικές που ακολουθούνται από ελληνικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις, όπως αυτή της μείωσης των ποσοτήτων ανά συσκευασία με ταυτόχρονη διατήρηση ή ακόμα και αύξηση των τιμών.

Ο βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος, Δημήτριος Μαρκόπουλος, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Άδωνι Γεωργιάδη, που αφορά το ζήτημα της μείωσης των ποσοτήτων ανά συσκευασία με ταυτόχρονη διατήρηση ή αύξηση των τιμών. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, παρά τη διεθνή κατάσταση που συντηρεί σε υψηλά επίπεδα τις τιμές, και τις πολιτικές που έχει εφαρμόσει η Κυβέρνηση στην αντιμετώπιση της ακρίβειας, υπάρχουν ανησυχίες ότι ελληνικές ή πολυεθνικές επιχειρήσεις μειώνουν τις ποσότητες και διατηρούν ή αυξάνουν τις τιμές, κάτι που ανέδειξαν σε ρεπορτάζ και «Τα Νέα». Με βάση τα παραπάνω και με δεδομένο το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχουν αυξηθεί οι έλεγχοι, ο Υπουργός ερωτάται, μεταξύ άλλων, τα μέτρα που θα λάβει στην αντιμετώπιση του φαινομένου, εάν υπάρχουν ευρήματα ότι εφαρμόζονται τέτοιου είδους πρακτικές και εάν έχει ενημερωθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού και το λόγο αργοπορίας.

Ελληνική Λύση: Επιβεβλημένη η άμεση διενέργεια εκτεταμένων ψεκασμών για την καταπολέμηση των κουνουπιών σε όλη τη Θεσσαλία.

Ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Βασίλειος Γραμμένος, απευθύνει ερώτηση στους Υπουργούς Υγείας και Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και Βασίλειο Κικίλια, για το ζήτημα που έχει προκύψει μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία με την αύξηση του πληθυσμού των κουνουπιών και τις υγειονομικές συνέπειες που θα υπάρξουν. Ειδικότερα, αναφέρεται από τον βουλευτή ότι έχουν περάσει δύο εβδομάδες και ο όγκος των λιμναζόντων υδάτων έχει συγκεντρώσει πλήθος κουνουπιών ενώ εκτιμάται ότι θα διπλασιαστεί ο αριθμός τους. Ήδη οι κάτοικοι αναφέρουν την έντονη δυσοσμία και καθώς έχει ήδη καταγραφεί κρούσματα λοίμωξης από τον ιό του Δυτικού Νείλου, θα πρέπει να υπάρξει αύξηση των κονδυλίων, ώστε να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες ενέργειες. Οι Υπουργοί ερωτώνται, για τις ενέργειες στις οποίες θα προβούν, ώστε να εξασφαλιστούν τα απαραίτητα κονδύλια.

Τετάρτη 27.09.2023

ΚΚΕ: Να σταματήσει οριστικά η εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Έβρο και την Ροδόπη εντός των κρίσιμων βιότοπων στη Θράκη.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Θεόδωρος Σκυλακάκης, ερωτάται από τρεις βουλευτές του ΚΚΕ σχετικά με εγκατάσταση των αιολικών πάρκων σε περιοχές που επλήγησαν πρόσφατα από τις φωτιές, ώστε να σταματήσει οριστικά το εν λόγω εγχείρημα. Ειδικότερα, αναφέρεται ότι η απόφαση για αδειοδότηση Αιολικού Σταθμού σε καμένη έκταση και εντός περιοχής NATURA στο Έβρο, σήκωσε θύελλα αντιδράσεων με την Κυβέρνηση σε μια προσπάθεια κατευνασμού να προχωρά στην αναστολή της έως και ένα έτος. Την ίδια στιγμή, αναγνωρίζεται από την Κυβέρνηση ότι η φύση των εργασιών για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων ενδέχεται να έχει δυσμενής συνέπειες για την χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, με την αναστολή να ισχύει έως ότου γίνει σχετική μελέτη για το ζήτημα αυτό. Οι βουλευτές ερωτούν τα μέτρα που θα ληφθούν ώστε να σταματήσει οριστικά εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στον Έβρο και την Ροδόπη, για την αποκατάσταση του βιότοπου αναπαραγωγής του Μαυρόγυπα και για την ενίσχυση χρηματοδότησης του Δασαρχείου Σουφλίου.

ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ: Να δοθούν άμεσα σχολικά γεύματα σε όλα τα σχολεία της Θεσσαλίας και ειδικότερα στις πληγείσες περιοχές των Τρικάλων, της Καρδίτσας, της Μαγνησίας και της Λάρισας.

Είκοσι από του βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α – Π.Σ. θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Άδωνι Γεωργιάδη και Κυριάκο Πιερρακάκη, αντίστοιχα, για την στήριξη των μαθητών των πληγέντων περιοχών της Θεσσαλίας. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι το μέγεθος της καταστροφής είναι πολύ μεγάλο και το κράτος δεν στάθηκε ικανό ώστε να αποτρέψει την καταστροφή αυτή. Αλλά, ακόμα και κατόπιν εορτής τα μέτρα που λαμβάνονται δεν είναι ικανά για να στηρίξουν πραγματικά τους ανθρώπους αυτούς. Ωστόσο, στις εξαγγελίες του Πρωθυπουργού για μέτρα στήριξης δεν γίνεται αναφορά στους μαθητές, ώστε α τους δοθεί στήριξη τόσο υλική όσο και ψυχολογική. Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε θεσμοθετήσει πρόγραμμα κάλυψης βασικών διατροφικών αναγκών των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου, το οποίο είχε σχεδιαστεί από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο και είχε, μεταξύ άλλων, ως στόχο και την κοινωνικοποίηση των μαθητών. Κατά το έτος 2022-2023, στο Νομό Τρικάλων διανέμονταν σχολικά γεύματα μόνο σε 20 από τα 77 Δημοτικά Σχολεία, κάτι το οποίο δεν άλλαξε για το νέο σχολικό έτος και κατόπιν των πλημμύρων. Με βάση τα παραπάνω, οι Υπουργοί ερωτώνται, εάν είναι στα σχέδιά τους η έκδοση συμπληρωματικής ΚΥΑ και εάν προτίθενται να επεκτείνουν το πρόγραμμα στις πληγείσες περιοχές της Θεσσαλίας.

Πέμπτη 28.09.2023

ΚΚΕ: Τραγική η κατάσταση του Εθνικού Καυτανζόγλειου Σταδίου.

Δύο από τους βουλευτές του ΚΚΕ θέτουν ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκο Πιερρακάκη, για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται το Εθνικό Καυτανζόγλειο Στάδιο ως αποτέλεσμα της χρόνιες εγκατάλειψης και υποβάθμισης των υποδομών του, καθώς από το 2004 και εντεύθεν γίνονται μόνο υποτυπώδεις συντηρήσεις και με την κρατική χρηματοδότηση να έχει μειωθεί στο 1/3. Αυτό έχει οδηγήσει την ομάδα του Ηρακλή να αναγκαστεί να αγωνιστεί στο Κιλκίς αντί για τη Θεσσαλονίκη, όπου είναι βάση της. Σε προγενέστερη ερώτηση του ΚΚΕ το 2020, ο τότε Υπουργός της Κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας είχε αναφέρει ότι βρίσκεται σε συνεργασία με την Περιφέρεια ώστε να γίνει συντήρηση του σταδίου. Ο Υπουργός ερωτάται για τις ενέργειες που θα γίνουν, ώστε να χορηγηθούν άμεσα κρατικοί πόροι για τις εγκαταστάσεις και για την στελέχωση από το απαραίτητο προσωπικό.

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Εμπαιγμός της κυβέρνησης προς τους ιστορικούς μισθωτές καταστημάτων εμπορικής χρήσης ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου.

Τρεις βουλευτές του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής θέτουν ερώτηση στους Υπουργούς Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών και Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κωστή Χατζηδάκη και Δημήτριο Παπαστεργίου, αντίστοιχα, που αφορά ιστορικούς μισθωτές της περιοχής του Λαυρίου τη δυνατότητα εξαγοράς καταστημάτων εμπορικής χρήσης στα οποία έχουν αδιάλειπτη κατοχή για σαράντα συναπτά έτη. Οι βουλευτές αναφέρουν ότι την περίοδο λειτουργίας της Ελληνικής Εταιρείας Μεταλλουργείων Λαυρίου, κατασκευάστηκαν κατοικίες και συγκροτήματα μικρών καταστημάτων, τα οποία όταν έκλεισαν τα μεταλλεία περιήλθαν στην κατοχή του Δημοσίου. Αν και οι κατοικίες παραχωρήθηκαν στους ιστορικούς μισθωτές τους με διάταξη νόμου, δεν συνέβη το ίδιο και για τα κτίρια εμπορικής χρήσης. Με νόμο του 2023 προβλέφθηκε η δυνατότητα εξαγοράς τους για όσους είχαν αδιάλειπτη παρουσία 40 ετών, ωστόσο επειδή το 2017 εκδόθηκε διοικητική αποβολή τους και ασκήθηκε αποκοπές και καθώς προκύπτει επανεκκίνηση της διαδικασίας εκδίκασης των ανακοπών, η εκδίκαση των ματαιωθεισών αναβολών τους αφαιρεί το δικαίωμα εξαγοράς. Οι Υπουργοί ερωτώνται τις ενέργειες που θα προβούν ώστε να ματαιωθούν εκ νέου οι εκδικάσεις ανακοπών.

Παρασκευή 29.09.2023

Δημοκρατικό Πατριωτικό Κόμμα “ΝΙΚΗ”: Η κατ’ οίκον εκπαίδευση στην Ελλάδα επιλογή ή επιτακτική ανάγκη;

Ο βουλευτής του Δημοκρατικού Πατριωτικού Κόμματος “ΝΙΚΗ”, Δημήτριος Νατσιός, θέτει ερώτηση στον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, Κυριάκος Πιερρακάκης, για το ζήτημα της μη δυνατότητας κατ’ οίκον διδασκαλίας στην Ελλάδας. Όπως επισημαίνει ο βουλευτής, μια σειρά από κράτη του δυτικού κόσμου εφαρμόζουν την δυνατότητα κατ’ οίκον διδασκαλίας, ενώ στην Ελλάδα επιτρέπεται μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις σύμφωνα με το νόμο 3699/2008 και 4186/2013. Παρόλο που στο άρθρο 16 προβλέπεται η υποχρεωτικότητα της φοίτησης για εννέα χρόνια και η δυνατότητα για δωρεάν παιδεία, δεν αποσαφηνίζεται η έννοια της φοίτησης ούτε τίθενται περιορισμοί ως προς τον τρόπο της υποχρεωτικής φοίτησης. Ο βουλευτής ερωτά τους λόγους για τους οποίους δεν επιτρέπεται η κατ΄οίκον διδασκαλία και τί είναι εκείνο που εμποδίζει την εν λόγω μεταρρύθμιση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα