Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Υπουργός ΠΡΟΠΟ με “παράσημο” τη σύλληψη της 17Ν
Ποιος είναι ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη με τη μακρά θητεία στο ΠΑΣΟΚ με συμμετοχή σε κυβερνήσεις από τις αρχές του 1990 και μετά. Το φλερτ με τη ΝΔ, οι τρομοκρατικές οργανώσεις και η απόπειρα δολοφονίας εναντίον του
- 08 Ιουλίου 2019 20:25
Ήταν ένα φλερτ που ξεκίνησε χρόνια πριν. Ο πρώην “πράσινος” Μιχάλης Χρυσοχοΐδης είναι πλέον ξανά υπουργός Προστασίας του Πολίτη, μιας και αποδέχθηκε ως εξωκοινοβουλευτικός την πρόταση του νέου πρωθυπουργού της χώρας, Κυριάκου Μητσοτάκη για να εισέλθει στη νέα κυβέρνηση.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πρότεινε στον M. Χρυσοχοΐδη να αναλάβει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, λόγω της μακράς θητείας του στο συγκεκριμένο χώρο.
Στο βιογραφικό του M. Χρυσοχοΐδη ξεχωρίζει η επιτυχία της σύλληψης της 17 Νοέμβρη, κάτι που τον είχε καταστήσει δημοφιλή στον χώρο της ΝΔ. Ο κ. Χρυσοχοΐδης πολιτευόταν στη Β’ Αθηνών και το όνομά του είχε μείνει εκτός ψηφοδελτίων του ΚΙΝΑΛ αφού άλλωστε τελευταία δεν είχε θεαθεί σε εκδηλώσεις του κόμματος.
Το 1982 εκλέχθηκε Γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ Ημαθίας. Η κομματική οργάνωση της Ημαθίας ήταν από τις μαζικότερες και πιο πετυχημένες του ΠΑΣΟΚ στη Βόρεια Ελλάδα. Την περίοδο 1987-1989 διετέλεσε Νομάρχης Καρδίτσας, και στη συνέχεια εκλέχθηκε Βουλευτής Ημαθίας το 1989, στα 34 του χρόνια.
Έχει διατελέσει Υφυπουργός Εμπορίου στην κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου το διάστημα 1994-1996 με Υπουργό τον Κώστα Σημίτη, Υφυπουργός Ανάπτυξης (1996-1999) και Υπουργός Δημόσιας Τάξης (1999-2003) στις κυβερνήσεις του Κωνσταντίνου Σημίτη.
Ήταν μέλος του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος το 1994-1996. Το 2009 τοποθετήθηκε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, όπως μετονομάστηκε το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, στην κυβέρνησης Γεωργίου Παπανδρέου, ενώ το Σεπτέμβριο 2010 ανέλαβε Υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας.
Από τις 7 Μαρτίου 2012 μέχρι τις 17 Μαΐου του 2012 διετέλεσε Υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Επί υπουργίας του στα Υπουργεία Δημόσιας Τάξης (2002), μετέπειτα Προστασίας του Πολίτη (2010), εξαρθρώθηκαν τρεις από τις μεγαλύτερες τρομοκρατικές οργανώσεις που έδρασαν στην Ελλάδα, η 17 Νοέμβρη, ο ΕΛΑ και ο Επαναστατικός Αγώνας. Να σημειώσουμε εδώ πως στην εξάρθρωση της 17Ν είχαν συνδράμει με καίριο ρόλο οι Μυστικές Υπηρεσίες της Βρετανίας, με εκτεταμένες επιχειρήσεις στην Ελλάδα.
Απόπειρα δολοφονίας εναντίον του
Στις 24 Ιουνίου 2010 σώθηκε από βομβιστική επίθεση με ταχυδρομικό δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικό μηχανισμό.
Η βόμβα ήταν τοποθετημένη σε ταχυδρομικό δέμα το οποίο στάλθηκε μέσω των Ελληνικών Ταχυδρομείων με αποδέκτη τον ίδιο.
Η έκρηξη σκότωσε τον υπασπιστή του υπουργού, Γιώργο Βασιλάκη, όταν αυτός επιχείρησε να ανοίξει το παγιδευμένο δέμα στον υπουργικό όροφο του μεγάρου της Κατεχάκη. Ο τότε υπουργός βρισκόταν 10-15 μέτρα μακριά, σε διπλανό γραφείο την ώρα της έκρηξης.
Η εντονότερη κριτική ασκήθηκε στον κ. Χρυσοχοΐδη το 2012 όταν είχε πει ότι ψήφισε το μνημόνιο χωρίς να προλάβει να το διαβάσει, χωρίς πιθανότατα να είναι ο μόνος που έπραξε κάτι τέτοιο. Στη συνέχεια, εξηγώντας τη στάση του, είχε δηλώσει τα παρακάτω, συμφωνώντας με τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Σημίτη, ως προς την “προχειρότητα” της σύνταξης του πρώτου μνημονίου:
“Θέλω να ξεκαθαρίσω τη θέση μου και να επιβεβαιώσω τη στάση μου. Ναι, επαναλαμβάνω ότι το Μνημόνιο δεν το διάβασα. Δεν ασχολήθηκα, όχι με το κείμενο, αλλά ούτε καν με τις διαδικασίες της δήθεν διαπραγμάτευσης. Αυτό δεν το δήλωσα ούτε το είπα με καμάρι. Πολύ περισσότερο δεν το λέω για να αποσείσω ευθύνες από πάνω μου. Ίσα-ίσα το αντίθετο. Το θεωρώ από τα σημαντικότερα λάθη της πολιτικής μου διαδρομής. Γιατί δεν εκτίμησα σωστά την κρισιμότητα των στιγμών και απορροφήθηκα με το μερικό, το έργο μου σαν υπουργός, αντί να ασχοληθώ με το μείζον, την ευθύνη μου σαν μέλος της ηγεσίας της χώρας. Το είπα για να τονίσω το πόσο όλοι μας χρειάζεται να αλλάξουμε. Είχαμε μάθει να εμπιστευόμαστε τον κάθε αρχηγό, πρωθυπουργό. Και στην Βουλή να ψηφίζουμε και στην διακυβέρνηση να συναινούμε. Αυτοί οι καιροί πέρασαν και το μοντέλο εξαντλήθηκε. Χρειάζεται συλλογικότητα, ατομική ευθύνη και συνεισφορά. Οι βουλευτές αντέδρασαν στην πρόταση Πετσάλνικου και έσωσαν τη χώρα. Μακάρι να το είχα κάνει, μακάρι να το είχαμε κάνει και για το Μνημόνιο. Σε αυτές τις στιγμές ο τόπος χρειάζεται καθαρά λόγια και γενναία αυτοκριτική. Μόνο έτσι θα φτιάξουμε ηγεσίες και θα βοηθήσουμε την πατρίδα. Λένε πως στην πολιτική υπάρχουν πράγματα που γίνονται και δεν λέγονται. Τέτοιοι κανόνες σιωπής, η υποκρισία του πολιτικά ορθού, πρέπει να σπάσουν. Αυτοί οι κανόνες μας οδήγησαν σε αυτή την κατάσταση. Είμαι αποφασισμένος να δώσω όλες τις δυνάμεις μου σ’ αυτό”.