Μήνυμα Γιούνκερ για καθαρή έξοδο από το μνημόνιο: Μαζί θα γυρίσουμε σελίδα
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε σαφές μήνυμα για ρύθμιση του χρέους, καθαρή έξοδο και άμεση ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι 20 Αυγούστου τελειώνει το μνημόνιο. Ο Τσίπρας από την πλευρά του έστειλε ένα εξίσου σαφές μήνυμα στο ΔΝΤ και κατά της λήψης νέων μέτρων
- 26 Απριλίου 2018 12:58
Απόλυτη υποστήριξη στην προσπάθεια της Ελλάδας για καθαρή έξοδο από τα μνημόνια και ρύθμιση του χρέους προσέφερε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τις κοινές δηλώσεις μετά τη συνάντηση του με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν έστειλε σαφές μήνυμα για ρύθμιση του χρέους, καθαρή έξοδο και άμεση ολοκλήρωση της τέταρτης αξιολόγησης, τονίζοντας ότι 20 Αυγούστου τελειώνει το μνημόνιο. Ο Τσίπρας από την πλευρά του έστειλε ένα εξίσου σαφές μήνυμα στο ΔΝΤ και κατά της λήψης νέων μέτρων, σημειώνοντας ότι αντίθετα χρειάζονται λιγότερα μέτρα για ώθηση της ανάπτυξης.
Τα λίγα λόγια που ειπε όμως ήταν απολύτως θετικά για την ελληνική στρατηγική.
“Πριν από το τέλος του καλοκαιριού η Ελλάδα θα γίνει μία χώρα κανονική. Στις 20 Αυγούστου θα είναι το τέλος του προγράμματος. Μαζί θα γυρίσουμε τη σελίδα αυτών των δύσκολων χρόνων”, τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν.
Διεμήνυσε επίσης πως “Οσο νωρίτερα τελειώσει η 4η αξιολόγηση τόσο καλύτερα” και ζήτησε: “Να κλείσει το θέμα του χρέους και όλες οι χώρες να σεβαστούν τις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει”.
Χαρακτήρισε εξαιρετικές τις επιδόσεις της Ελλάδας όπως και τις θυσίες των Ελλήνων, σημειώνοντας πως “τα αποτελέσματα τα βλέπουμε μπροστά μας”. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του για την επίδοση της χώρας μας στην αξιοποίηση των πόρων του πακέτου Γιούνκερ. Ανέφερε τέλος ότι έγινε συζήτηση για το προσφυγικό και προανήγγειλε ότι θα πει περισσότερα για αυτό στο Κοινοβούλιο.
Ερωτηθείς για τα σενάρια περί πιστοληπτικής γραμμής στήριξης, ο πρόεδρος της Κομισιόν, αφού ξεκαθάρισε ότι εκείνος δεν ήταν ποτέ υποστηρικτής της άκαμπτης λιτότητας, τόνισε: “Εμείς θέλουμε να καταβάλλουμε κάθε προσπαθεια ώστε η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια να είναι η πιο καθαρή έξοδος”.
Το σημειο αυτό πάντως κόντεψε να χαθεί στη μετάφραση, καθώς ο μεταφραστής χρησιμοποίησε τον όρο “σαφής”, με τον πρωθυπουργό να σχολιάζει πως όλοι δουλεύουν για σαφή και καθαρή έξοδο.
“Μετά από οκτώ χρόνια δεν υπάρχει λόγος η Ελλάδα να μην επιστρέψει στο πλαίσιο των υπόλοιπων χωρών της Ευρωζώνης. Η εκπληκτική δημοσιονομική απόδοση της οικονομίας είναι το διαβατήριο μας για να προχωρήσουμε σε σαφή, καθαρή έξοδο. Εγιναν λάθη το πορηγούμενο διάστημα, όχι με ευθύνη της Επιτροπής, αυτό αποδείχθηκε γιατί αυτα τα υψηλά πρωτογενή είναι το διαβατήριο μας από την άλλη όμως αυτό αποδεικνύει την αποτυχία ορισμένων θεσμών να προβλέψουν με πόσα μέτρα θα πιαστούν οι στόχοι. Τώρα με νηφαλιότητα δεν πρέπει να ακολουθήσουμε τις συμβουλές τους για περισσότερη λιτότητα, αλλά να δουμε πως θα ελαφρύνουμε την οικονομία για περισσότερη ανάπτυξη. Πιστεύω ότι ως προς αυτό το στόχο βρισκόμαστε στην ίδαι στελίδα με τους εταίρους μας”, είπε ο κ.Τσίπρας, στέλοντας έτσι ένα έμμεσο πλην σαφές μήνυμα στο ΔΝΤ.
Ο κ.Γιούνκερ ρωτήθηκε και για το αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης που έχει τεθεί στους θεσμούς και είπε: “Η ανάπτυξη έχει επιστρέψει στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αρα όλες οι μεταρρυθμίσεις που υιοθέτησε η κυβέρνηση και το κοινοβούλιο ακολουθούν τη σωστή πορεία. Τώρα βέβαια θα πρέπει να δουμε και τι υπόλοιπες μεταρρυθμίσεις θα γίνουν.”
Τα μηνύματα Τσίπρα στο ΔΝΤ
Ο κ.Τσίπρας προηγούμενως είχε ήδη διαμηνύσει στο ΔΝΤ ότι δεν χρειάζονται άλλα μέτρα λιτότητας, αλλά το ακριβώς αντίθετο.
“Θα πετύχουμε καθαρή έξοδο, χωρίς πιστοληπτική γραμμή στήριξης, όπως συνέβη και με άλλες χώρες που βγήκαν από πρόγραμμα στηριξης”, δήλωσε καταρχήν ο πρωθυπουργός. Προσέθεσε ότι με τη βοήθεια του κ.Γιούνκερ είμαστε κοντά στη ρύθμιση του χρέους.
“Η υπεραπόδοση της ελληνικής οικονομίας εξέπληξε θετικά. Για πολλά χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις υπόσχοταν πολλά, αλλά δεν εκπλήρωναν τις δεσμεύσεις τους”, ανέφερε επίσης ο κ.Τσίπρας.
“Κάθε χρόνο πετυχαίνουμε πρωτογενές πλεόνασμα άνω του 3,5% πράγμα που προδικάζει με ασφάλεια την επίτευξη των στόχων του προγράμματος για τα επόμενα χρόνια και κυρίως για το ’18 και ’19, πράγμα που κανείς καλόπιστος δεν μπορεί να αμφισβητήσει”, συνέχισε ο πρωθυπουργός… λέγοντας τα στον Γιούνκερ για να τα ακούει το ΔΝΤ.
“Αυτό που χρειάζεται πλέον η ελληνική οικονομία δεν είναι να προστεθούν μέτρα λιτότητας, αλλά ενδεχομένως να αφαιρεθούν κάποια, ώστε να δοθει νέα ορμή στην ανάπτυξη”, τόνισε ο κ.Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός πάντως έσπευσε να διασκεδάσει τυχόν ανησυχίες των δανειστών για εκ νέου εκτροχιασμό. “Αποκατάσταση της κανονικότητας δε σημαίνει ότι επιστρέφουμε στο παρελθόν ότι επαναλαμβάνουμε τα λάθη που μας οδήγησαν στο μνημόνιο. Οι μεταρρυθμίσεις στο φορολογικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση δεν πρέπει να ανατραπούν, αλλά να εμβαθύνουν”, ξεκαθάρισε, ενώ αναφέρθηκε και στο αναπτυξιακό σχέδιο της κυβέρνησης: “Ο τόπος χρειάζεται σταθερή προοπτική δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό συζητάμε με τους εταίρους ενα αναπτυξιακό σχέδιο πυλώνας του οποίου δε μπορεί παρά να είναι οι εργασιακές σχέσεις.”
Ο κ.Τσίπρας αναφέρθηκε επίσης στις προτάσεις της Κομισιόν για το μέλλον της Ευρώπης, τονίζοντας ότι: “Τώρα που η Ευρωζώνη βγαίνει από την κρίση πρέπει να τη θωρακίσουμε” και εκτιμώντας ότι οι προτάσεις της Κομισιόν διαμορφώνουν τον αναγκαίο κοινό τόπο, τον εκδημοκρατισμό της Ευρωζώνης. “Για εμάς αυτό σημαίνει σύγκλιση και συνοχή, ανάπτυξη στη θέση της λιτότητας, σταδιακή αντικατάσταση διακρατικών με πανευρωπαικούς θεσμούς”, σημείωσε.
Ανέφερε ειδικότερα ότι η Ελλάδα συμφωνεί να υπάρχει Ευρωπαίος υπουργός Οικονομικών της Ευρωζώνης και προτείνει παράλληλα υπουργό Κοινωνικών Υποθέσεων. “Χρειαζόμαστε ένα ευρωπαϊκό ΔΝΤ, ως δανειστή έσχατης ανάγκης των χωρών της Ευρωζώνης, ένα ταμείο υπό τον έλεγχο του Ευρωκοινοβουλίου”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός μίλησε όμως και για το προσφυγικό, τα ελληνοτουρικικά και το Σκοπιανό.
“Παρά το κλέισιμο των βορείων συνόρων στηρίξαμε τους πρόσφυγες που καταφθάνουν στα νησιά μας στηρίζοντας τους πρόσφυγες αλλά και τις ευρωπαικές αξίες”, υπενθύμισε.
“Παραμένουμε ψύχραιμοι απέναντι στις προκλήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο”, τόνισε και επανάλαβε: “Προσπαθούμε να βρούμε αμοιβαία αποδεκτή λύση στο θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ ώστε αυτό το θέμα να λυθεί οριστικά.”
Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ.Τσίπρας έδωσε το λόγο στον Πρόεδρο της Κομισιόν λέγοντας: “Ζαν Κλοντ έχεις πει ότι οι Ευρωπαίοι ή θα αποτύχουμε όλοι μαζί ή θα πετύχουμε όλοι μαζί. Γνωρίζουμε το ρολο που επαιξες ώστε να πετύχουμε. Ακριβώς επειδή αντέξαμε παρά τις δυσκολίες, έχουμε μπροστά μας την ευκαιρία να αποδείξουμε ότι μπορούμε να πετύχουμε όλοι μαζί.”