Μήνυμα Μητσοτάκη σε ΚΙΝΑΛ: Αποκατάσταση του ασύλου, όχι κατάργηση
Ο πρωθυπουργός μιλώντας στη Βουλή για το διυπουργικό εξέφρασε την προσδοκία ότι “τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν τελικά στη σωστή πλευρά”, υπερασπιζόμενος τη ρύθμιση για το άσυλο και δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση δε θέλει τους αστυνόμους μέσα στα πανεπιστήμια, αλλά τους κουκουλοφόρους εκτός.
- 08 Αυγούστου 2019 14:08
Τη ρύθμιση για το άσυλο υπερασπίστηκε παρεμβαίνοντας στη Βουλή για το διυπουργικό νομοσχέδιο ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για αποκατάσταση και όχι κατάργηση και διαβεβαιώνοντας ότι η κυβέρνηση δεν θέλει αστυνόμους στα πανεπιστήμια, αλλά να διώξει τους κουκουλοφόρους.
Έθεσε όμως σαφείς διαχωριστικές γραμμές με το ΣΥΡΙΖΑ, τον οποίο κατηγόρησε για ουσιαστικά οπισθοδρομική λογική, ενώ απηύθυνε σαφές κάλεσμα στο Κίνημα Αλλαγής να ψηφίσει τη ρύθμιση για το άσυλο. “Παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, στη σωστή πλευρά, ψηφίζοντας την συγκεκριμένη διάταξη” δήλωσε κλείνοντας ο πρωθυπουργός, υποστηρίζοντας εξάλλου ότι με τη νέα ρύθμιση προστατεύεται η ελεύθερη διακίνηση των ιδεών, αλλά και ότι όποιος διαφωνεί με τις αλλαγές ουσιαστικά υποστηρίζει την ατιμωρησία.
Υπενθυμίζεται ότι χθες υπήρξε επικοινωνία του κ.Μητσοτάκη, αλλά και της υπουργού Παιδείας Νίκης Κεραμέως, με την πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, με στόχο να βρεθεί ένας κοινός τόπος ώστε να ψήφιζε το Κίνημα την κατάργηση του ασύλου- ήταν δε προφανώς σκόπιμο ότι ο πρωθυπουργός δε μίλησε για κατάργηση αλλά για αποκατάσταση. Ωστόσο η προσπάθεια αυτή φαίνεται πως έπεσε στο κενό. Η κ.Κεραμέως έφερε νομοτεχνική ρύθμιση, η οποία αντικαθιστά τον όρο αρμόδιες αρχές με τον όρο δημόσιες αρχές. Και αυτό προκειμένου όπως εξήγησε μιλώντας με τους κοινοβουλευτικους συντάκτες, να είναι ξεκάθαρο ότι δεν αφορά τις πρυτανικές αρχές που ούτως ή άλλως έχουν αρμοδιότητες εκ του νόμου , αλλά αστυνομία και εισαγγελία. Στην ουσία η νομοτεχνική κινείται στην αντίθετη κατεύθυνση από αυτή που επιθυμούσε η κ.Γεννηματά και σε κάθε περίπτωση πηγές της Χαριλάου Τρικούπη ξεκαθάριζαν ότι η νομοτεχνική δεν καλύπτει το ΚΙΝΑΛ, δείχνοντας ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει.
Η κυβέρνηση σε κάθε περίπτωση δεν ήταν διατεθειμένη να προχωρήσει σε άλλη αλλαγή, για αυτό και ο κ.Μητσοτάκης τόνισε την ανάγκη να αλλάξει “το ιδιότυπο άσυλο αλα Ελληνικά” και υπερασπίστηκε τη συγκεκριμένη ρύθμιση ως τον μόνο τρόπο προστασίας της ελεύθερης διακίνησης ιδεών από κουκουλοφόρους και συλλογικότητες, αλλά και από παράνομες δραστηριότητες όπως εμπόριο ναρκωτικών και παραεμπόριο.
Παρά εξάλλου τη διαφαινόμενη άρνηση του ΚΙΝΑΛ, στην κυβέρνηση είναι πεπεισμένοι ότι η ρύθμιση για το άσυλο είναι σε αρμονία με το αίσθημα της κοινής γνώμης και αυτή η πεποίθηση ήταν διάχυτη στην παρέμβαση Μητσοτάκη. Ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι ο καλύτερος τρόπος για να προσεγγίσει κανείς το θέμα ειναι να το δει μέσα από τη ματιά ενός απλού φοιτητή, περιγράφοντας με μελανά χρώματα την πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ένας πρωτοετής αλλά και τη σύγκριση που θα κάνει εφόσον συνεχίσει τις σπουδές στο εξωτερικό.
«Μέχρι να φτάσει στο πτυχίο του, ο φοιτητής θα έχει δει ολόκληρες πτέρυγες στα χέρια ποικιλώνυμων “συλλογικοτήτων”, ναρκωτικά να κυκλοφορούν από χέρι σε χέρι, υπόγεια γεμάτα από μολότοφ και κουκούλες, βαμμένους τοίχους και καθηγητές να “χτίζονται” μέσα στα γραφεία τους», είπε μεταξύ άλλων, ενώ σημείωσε πολλάκις απευθυνόμενος εμμέσως πλην σαφώς στο ΚΙΝΑΛ ότι όποιος διαφωνεί με την ανάγκη ρύθμισης δίνει άσυλο σε αυτή την παρανομία και ατιμωρησία.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα πανεπιστήμιο που αξιζει στους φοιτητές χωρίς αστυνόμους αλλά και χωρίς «κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών».
Τόνισε δε ότι με τη ρύθμιση που ψηφίζεται σήμερα, η κυβέρνηση δίνει τα πανεπιστήμια πίσω στους φοιτητές, τους καθηγητές και τους εργαζόμενους σε αυτά προστατεύοντας μετά από χρόνια ανομίας την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών.
«Είναι καλύτερο, συνεπώς, να μιλάμε για αναγέννηση της πανεπιστημιακής ζωής. Για αποκατάσταση του ασύλου παρά για κατάργησή του. Διότι “ά-συλο” σημαίνει τον ασφαλή, «τον προστατευόμενο από σύληση τόπο». Και σήμερα ας το παραδεχτούμε: οι τόποι των πανεπιστημίων έχουν συληθεί, έχουν βανδαλιστεί», είπε ο κ.Μητσοτάκης.
«Ο στόχος μας, λοιπόν, είναι να απελευθερώσουμε δυνάμεις των πανεπιστημίων που σήμερα είναι φυλακισμένες», τόνισε και δήλωσε μάλιστα:
«Εμείς δεν θέλουμε αστυνόμους στα πανεπιστήμια. Θέλουμε, όμως, να διώξουμε από εκεί τους κουκουλοφόρους που αστυνομεύουν τη ζωή των φοιτητών».
Σχολίασε μάλιστα καυστικά: “Τουλάχιστον όσοι φορούν στολή και εθνόσημο είναι όργανα της Δημοκρατίας και απολογούνται σε αυτήν. Ενώ οι γνωστοί-άγνωστοι τραμπούκοι υπηρετούν μόνο σκοτεινά συμφέροντα.”
Ο πρωθυπουργός ζήτησε η συζήτηση “να διεξαχθεί χωρίς πυροτεχνήματα -όπως αυτό περί δήθεν σεβασμού του ασύλου από τους Ναζί, στην κατοχή” καθώς όπως είπε: “Κάτι τέτοιο όχι μόνο είναι ανιστόρητο, αλλά εξισώνει τις δυνάμεις κατοχής του φασισμού με τη νόμιμη εξουσία ενός δημοκρατικού κράτους.”
Χαρακτήρισε επικίνδυνες απόψεις ότι τα πανεπιστήμια πρέπει να είναι φυτώρια πολιτικών στελεχών, λέγοντας πως “η χώρα πλήρωσε πολύ ακριβά τους κομματικούς σωλήνες και τα προϊόντα τους.”
Υποστήριξε ότι η διάταξη που φέρνει η κυβέρνηση προστατεύει την γνώση από “μικροομάδες που διαλύουν, όποτε θέλουν, τα μαθήματα των σπουδαστών”, την έρευνα “γιατί ποιος εγγυάται, σήμερα, ότι μία Σχολή μπορεί να οργανώσει ένα επιστημονικό συνέδριο με διαφορετικές απόψεις από αυτές των κουκουλοφόρων”, τον πολιτισμό, αλλά και τα χρήματα των φορολογουμένων γιατί οι βανδαλισμοί κοστίζουν, καθώς και τον πολιτικό διάλογο μέσα στα πανεπιστήμια.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι οι διαφορές της ΝΔ με τον ΣΥΡΙΖΑ στο θέμα του ασύλου δεν είναι ανεξάρτητες από τις διαφορές που έχουν τα δύο κόμματα στην ίδια την θεώρηση της ανώτατης εκπαίδευσης, υποστηρίζοντας ότι “ο ΣΥΡΙΖΑ εκπροσωπεί, σήμερα, την οπισθοδρόμηση. Ενώ εμείς διεκδικούμε με πείσμα την πρόοδο”. Εξάλλου περιέγραψε την ιδεολογική διαφορά των δύο κομμάτων, κάνοντας λόγο για ένα ισχυρό μήνυμα πολιτικής βούλησης “Ότι εκτός από τις ανώνυμες «συλλογικότητες» υπάρχει και ο επώνυμος φοιτητής, η ξεχωριστή προσωπικότητα κάθε πολίτη αυτής της χώρας.”
Εξέφρασε εξάλλου την άποψηι ότι: “Το δικαίωμα στην ασφάλεια και στην ελευθερία αποτελεί, πράγματι μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στις δυνάμεις της δημοκρατίας και του αυταρχισμού” καταλήγοντας: “Γι’ αυτό και, παρά τις επιμέρους ενστάσεις, προσδοκώ ότι τα προοδευτικά κόμματα θα σταθούν, τελικά, στη σωστή πλευρά, ψηφίζοντας την συγκεκριμένη διάταξη”.