Μήνυμα Παπανδρέου από το Αγρίνιο: Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας πέντε χρόνια
Σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Γιώργος Παπανδρέου από το Αγρίνιο, κατηγορώντας την σημερινή ηγεσία ότι απέτυχε να εξασφαλίσει ομαλή έξοδο από το μνημόνιο και να οδηγήσει την Ελλάδα στην επόμενη μέρα. Μικροένταση πριν την ομιλία του πρώην πρωθυπουργού
- 06 Ιανουαρίου 2015 21:05
«Ήρθε η ώρα να ακουστεί η δικιά μας φωνή με ένα Κίνημα προοδευτικών αξιών, απέναντι στο συντηρητικό κυνήγι της εξουσίας. ‘Ένα Κίνημα αλήθειας, απέναντι στον ανορθολογισμό». Αυτά τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Παπανδρέου, μιλώντας απόψε σε εκδήλωση του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο από κόσμο Παπαστράτειο Μέγαρο του Αγρινίου.
Όπως πρόσθεσε στην συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου «το Κίνημα θα είναι προοδευτικός πόλος ευρύτερων συνεργασιών, όχι όμως πατερίτσα της δεξιάς, ούτε ουραγός μιας αριστερής συντήρησης».
Επίσης ανέφερε, ότι το Κίνημα «είναι ένα Κίνημα συμμετοχής και αυτοοργάνωσης, που στέκεται απέναντι στον ελιτισμό, την αλαζονεία της εξουσίας και τα παιχνίδια κορυφής, που δεν αφορούν κανέναν».
Ασκώντας κριτική στην σημερινή κυβέρνηση, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε πως «είναι αδιανόητο αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας πέντε χρόνια από την εκδήλωση της κρίσης, και μετά από τόση προσπάθεια, να βρισκόμαστε ως χώρα στη σημερινή θέση». Όπως συμπλήρωσε, «είναι τεράστιες οι ευθύνες της ηγεσίας που κυβέρνησε τα τελευταία δυόμιση χρόνια», διότι όπως σημείωσε, «απέτυχαν να εξασφαλίσουν ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο και να οδηγήσουν την Ελλάδα στην επόμενη μέρα».
Ακόμη πρόσθεσε, πως «αντί να προετοιμάσουν σοβαρά, με διάλογο, εδώ και ένα χρόνο, την ομαλή έξοδο από το Μνημόνιο, να επιδιώξουν ευρύτατες συναινέσεις που θα εδραίωναν παγκοσμίως την πεποίθηση ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα σταθερότητας, εξασφαλίζοντας τις καλύτερες συνθήκες για μια έξοδο που επαναλαμβάνω ήταν προγραμματισμένη, άρχισαν να ανταγωνίζονται την Αντιπολίτευση όχι για το πώς θα πάει μπροστά η χώρα, αλλά ποιός θα σκίσει δήθεν γρηγορότερα το Μνημόνιο». Μάλιστα, ο Γιώργος Παπανδρέου τόνισε σε αυτό το σημείο της ομιλίας του, πως είναι τεράστιες οι ευθύνες και της ηγεσίας της αντιπολίτευσης.
Επίσης, ο Γιώργος Παπανδρέου κάλεσε τους πάντες, όπως είπε, να σταματήσουν να τροφοδοτούν την κουβέντα της εξόδου από το ευρώ.
Διότι όπως υπογράμμισε, οι συνέπειες για την Ελλάδα θα είναι πολύ μεγαλύτερες από το όποιο εκλογικό αποτέλεσμα. Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «μιλώ έχοντας την εμπειρία ως Πρωθυπουργός της Ελλάδας σε μια πολύ κρίσιμη στιγμή όταν δυστυχώς πολλοί συζητούσαν για Grexit».
Αναφερόμενος στα όσα έγινα επί της δικής του πρωθυπουργίας τόνισε: «Το 2010 πήραμε εγώ και η κυβέρνησή μου αντιδημοφιλείς αποφάσεις. Με ένα και μόνο κριτήριο: επειδή αυτό έπρεπε να κάνουμε για την πατρίδα. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν ακόμα και από αυτούς που τις πολέμησαν λυσσαλέα ως αξιωματική αντιπολίτευση και είδαν το φως το αληθινό, όταν μύρισαν εξουσία. Αποφάσεις που δικαιώθηκαν και από τις εξελίξεις στην Ιρλανδία, στην Πορτογαλία, στην Κύπρο. Την ίδια δύσκολη απόφαση πήραν και εκεί. Αυτό επέβαλλε το πατριωτικό τους καθήκον».
Στην συνέχεια ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «θα είχαμε περάσει προ πολλού τον κάβο αν υπήρχε η στοιχειώδης πολιτική συναίνεση το 2010, όταν η Ελλάδα βρέθηκε σε κατάσταση οικονομικού πολέμου, ή έστω τον Οκτώβριο του 2011 με τη Συμφωνία των Βρυξελλών και μια ξεκάθαρη θέση με το δημοψήφισμα που είχα προτείνει».
Αναφερόμενος στην κριτική που ασκείται για την δημιουργία του Κινήματος, ο Γιώργος Παπανδρέου σημείωσε:
«Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν την πρωτοβουλία μας, μιλάνε για προσωπική μου ατζέντα. Κλείνουν τα αυτιά στους χιλιάδες συμπολίτες μας, πρώην και νυν μέλη και φίλους του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσαν κάτι να γίνει επιτέλους για να σταματήσει ο αφανισμός των αξιών μας από τον πολιτικό χάρτη της χώρας. Τους αγνοούν. Όσοι δεν θέλουν να καταλάβουν, μιλάνε για διάσπαση». Και πρόσθεσε: «Εμείς μιλάμε για λύτρωση. Μιλάμε για δημιουργική ρήξη. Και μέσα από αυτήν, για την εκ νέου σύνθεση των δυνάμεων της προόδου από τη βάση – και στη βάση των αξιών μας, όχι με παιχνίδια κορυφής που δεν αφορούν κανένα». Ακόμη, ο Γιώργος Παπανδρέου είπε ότι «ως Πρωθυπουργός, μπροστά στην ανάγκη να μην διαταραχθεί η κυβερνητική σταθερότητα και η πορεία της χώρας, “κατάπια“ πολλά. Ανέχτηκα για καιρό συμπεριφορές που ήξερα ότι μας πληγώνουν, στρογγυλέματα θέσεων και συμβιβασμούς».
Κλείνοντας την ομιλία του ο Γιώργος Παπανδρέου υπογράμμισε ότι έμειναν 19 μέρες μέχρι τις εκλογές και διατύπωσε την εκτίμηση ότι «η κοινοβουλευτική μάχη για το Κίνημά μας θα κερδηθεί με επιχειρήματα με πολιτική και όχι με μικρότητες, ενώνοντας όλους όσους διψάμε να δούμε μία Πολιτεία με κανόνες που ισχύουν για όλους, σε μια πλατιά συμμαχία προοδευτικών ιδεών και οραμάτων για το αύριο.»
Την ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου παρακολούθησαν μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Θάνος Μωραΐτης, ο πρώην βουλευτής Ανδρέας Μακρυπίδης, ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου και επικεφαλής περιφερειακής παράταξης Θύμιος Σώκος, ο πρώην δήμαρχος Αγρινίου Παύλος Μοσχολιός, η αντιπεριφερειάρχες Αιτωλοακαρνανίας Χριστίνα Σταρακά, ο αντιπεριφερειάρχης Αχαΐας Γρηγόρης Αλεξόπουλος, ο αντιπερειφερειάρχης Νίκος Υφαντής, κ.α.
Στο μεταξύ, λίγο πριν να ξεκινήσει η ομιλία του Γιώργου Παπανδρέου ομάδα περίπου 25 ατόμων πραγματοποίησε συγκέντρωση διαμαρτυρίας μπροστά από το «Παπαστράτειο» αναρτώντας πανό και φωνάζοντας συνθήματα.
Ένταση πριν την ομιλία του πρωθυπουργού
Γύρω στις 6 το απόγευμα, μια ομάδα περίπου είκοσι ατόμων επιχείρησε να διαμαρτυρηθεί μπροστά από το Παπαστράτειο Μέγαρο κατά την επίσκεψη του πρώην πρωθυπουργού, στο Αγρίνιο.
Δεκάδες νεαροί υποστηρικτές του κ. Παπανδρέου κινήθηκαν εναντίον τους, αλλά πριν προκληθεί επεισόδιο, ισχυρή αστυνομική δύναμη τους απομάκρυνε.
Ένταση προκλήθηκε και στη συνέχεια όταν άτομο από τους διαμαρτυρόμενους άρχισε να βρίζει με ντουντούκα τους συγκεντρωμένους, χωρίς ωστόσο, να δοθεί συνέχεια.
(Mε πληροφορίες από ΑΠΕ)