Μηνύματα Παππά για διαφάνεια με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής τάχθηκε παράλληλα υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων στο συμβούλιο υπουργών Οπτικοακουστικών Θεμάτων της ΕΕ
- 22 Νοεμβρίου 2016 14:57
Με έμφαση στη διαφάνεια και νομιμότητα στο τηλεοπτικό τοπίο, ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς από τις Βρυξέλλες όπου έλαβε μέρος στο συμβούλιο υπουργών Οπτικοακουστικών Θεμάτων της ΕΕ, αναφέρθηκε στη φετινή παγκόσμια ημέρα τηλεόρασης, η οποία συμπίπτει στην Ελλάδα με τα 50 χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης αλλά και ενώ το σίριαλ της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με την αδειοδότηση των ιδιωτικών τηλεοπτικών σταθμών δεν έχει ακόμη λήξει οριστικά.
“H φετινή Παγκόσμια Ημέρα Τηλεόρασης είναι ακόμα πιο σημαντική για την χώρα μας αφού ταυτόχρονα γιορτάζουμε και τα 50 χρόνια της δημόσιας τηλεόρασης.
Στα 50 αυτά χρόνια από ένα βαρύ έπιπλο στην μέση του σαλονιού, το οποίο εξέπεμπε για μερικές ώρες την ημέρα, περάσαμε στην αλα καρτ εκπομπή από το κινητό μας. Και η ΕΡΤ ήταν μια από τις πρωτοπόρους και στον τομέα αυτό.
Σήμερα οφείλουμε να κοιτάξουμε προς το μέλλον, ιδιαίτερα το τεχνολογικό χωρίς να χάνουμε τον ουσιαστικό στόχο: την εκπομπή ενός τεχνικά άρτιου τηλεοπτικού σήματος με όρους διαφάνειας, νομιμότητας και ποιότητας και με αποκλειστικό γνώμονα την εξυπηρέτηση των αναγκών και απαιτήσεων των πολιτών”, τόνισε ειδικότερα ο κ.Παππάς.
Ο υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής κατά τη διάρκεια της παρέμβασής του στο συμβούλιο των υπουργών Οπτικοακουστικών Θεμάτων της ΕΕ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής οπτικοακουστικών μέσων.
Ειδικότερα, στο πλαίσιο της πολιτικής συζήτησης για την Πρόταση Αναθεώρησης της Οδηγίας Υπηρεσιών Οπτικοακουστικών Μέσων 2010/13/ΕΕ, ο κ. Παππάς τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ενίσχυσης της ευρωπαϊκής παραγωγής στον τομέα των οπτικοακουστικών μέσων, επισημαίνοντας τα εξής: Πρώτον, ότι η Ελλάδα έχει εκφραστεί θετικά υπέρ της επέκτασης των ποσοστώσεων και στους καταλόγους υπηρεσιών video on demand, με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση της ευρωπαϊκής οπτικοακουστικής παραγωγής και της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Ευρώπης. Δεύτερον, η Ελλάδα είναι υπέρ της ενθάρρυνσης της δημιουργίας δυναμικών συμπράξεων μεταξύ ευρωπαϊκών οπτικοακουστικών φορέων. Σε αυτό το πλαίσιο, τόνισε ότι η Ελλάδα έχει, ήδη, προβεί, μέσω της ΕΡΤ, σε συμφωνίες ανταλλαγής ευρωπαϊκών προγραμμάτων με αντίστοιχους ευρωπαϊκούς παρόχους (όπως το γαλλικό TV5 κ.ά.).
Εξάλλου, σχετικά με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να τεθούν κανόνες στο έως τώρα αρρύθμιστο οπτικοακουστικό περιεχόμενο των διαδικτυακών υπηρεσιών, ώστε να διασφαλίζεται αποτελεσματικότερα η προστασία των καταναλωτών και ιδιαίτερα των ανηλίκων, ο κ. Παππάς επεσήμανε τη θετική στάση της Ελλάδας. Ο Έλληνας υπουργός καλωσόρισε την εισαγωγή ενιαίων κανόνων προστασίας ανηλίκων από επιβλαβές περιεχόμενο των παρόχων τηλεοπτικών και κατά παραγγελία υπηρεσιών, ενώ τάχθηκε υπέρ της ενίσχυσης της προσβασιμότητας και των δικαιωμάτων των ατόμων με ειδικές ανάγκες.