Το μήνυμα Αβραμόπουλου σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση
«Μην χρησιμοποιείτε το προσφυγικό στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση». Τι είδε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα ο αρμόδιος Επίτροπος για την μετανάστευση. Οι καλές του σχέσεις με τον Δημήτρη Βίτσα και η ανησυχία του από την έλλειψη ανταπόκρισης κάποιων υπουργείων.
- 12 Μαρτίου 2019 08:27
Σαφές μήνυμα προς την κυβέρνηση, αλλά και την αξιωματική αντιπολίτευση, απέστειλε κατά την τελευταία του επίσκεψη στην ελληνική πρωτεύουσα ο αρμόδιος για την Μετανάστευση Επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος.
«Μην χρησιμοποιείτε το προσφυγικό στην εσωτερική πολιτική αντιπαράθεση» είπε χαρακτηριστικά τόσο σε διυπουργική σύσκεψη στην οποία συμμετείχε, όσο και σε αρμόδια κορυφαία στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Και δεν είναι απλώς ότι ο Δημήτρης Αβραμόπουλος έχει ως ταυτοτική του έννοια την έννοια της συναίνεσης. Είναι και ότι, ως αρμόδιος Επίτροπος, κατανοεί πλήρως ότι το συγκεκριμένο πρόβλημα μέσα σε μία Ευρώπη με αποκλίνουσες συμπεριφορές δεν είναι εύκολο να αντιμετωπιστεί μόνο από τον κυβερνώντα συνασπισμό, αλλά απαιτεί ευρύτερες στρατηγικές συμφωνίες. Πολύ περισσότερο που η Ευρώπη πιέζει τόσο τον ίδιο όσο και την Αθήνα για καλύτερα αποτελέσματα, ιδίως στα κέντρα των νησιών, επικαλούμενη τα χρήματα που έχει προσφέρει.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, πάντως, που βοηθάει όσο μπορεί τη χώρα στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του ως Επίτροπος (οφείλει άλλωστε να εκφράζει και να υπηρετεί τα συμφέροντα, τις πολιτικές και τις αποφάσεις της Κομισιόν) έχει δημιουργήσει καλές σχέσεις και καλή χημεία με τον αρμόδιο υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρη Βίτσα.
Στην διυπουργική σύσκεψη που συμμετείχε μάλιστα φέρεται να διαπίστωσε πως παρά τις προσπάθειες του αρμόδιου υπουργού υπάρχουν υπουργοί και φορείς που δεν ανταποκρίνονται στον προγραμματισμό, κάτι άλλωστε που απασχολεί και τον Δημήτρη Βίτσα. Είναι δε χαρακτηριστικό ένα από τα παραδείγματα που ακούστηκαν στη διυπουργική σύσκεψη, πως από τον Αύγουστο το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής ζήτησε δυο γιατρούς για το Κέντρο Προσφύγων στη Σάμο και το ΚΕΛΠΝΟ δεν τους έχει αποστείλει ακόμη, επτά μήνες μετά!
Δ. Αβραμόπουλος και Δ. Βίτσας, επιπλέον συμφωνούν και συνδιαμορφώνουν μία πολιτική ανοιχτού διαλόγου με την Τουρκία για το προσφυγικό, ενώ συμφωνούν και για ένα μεταβατικό μηχανισμό, έως ότου η Ευρώπη αντιμετωπίσει πιο αποφασιστικά το πρόβλημα. Μηχανισμό, μέσω του οποίου, ο Δ. Βίτσας πέτυχε την υπόσχεση της Λισσαβόνας ότι η Πορτογαλία θα πάρει από τη χώρα μας 1.000 πρόσφυγες.