Μισθοί – ακρίβεια – στέγαση και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Ανδρουλάκη

Διαβάζεται σε 5'
Μισθοί – ακρίβεια – στέγαση και το Κοινωνικό Συμβόλαιο του Ανδρουλάκη

Ο κοινωνικός διάλογος απάντηση στις ανάγκες του κόσμου της δουλειάς και την ακρίβεια, τονίζει το ΠΑΣΟΚ παίρνοντας συγκεκριμένες πρωτοβουλίες

Ένα ξεκάθαρο κοινωνικό στίγμα δίνει αυτές τις μέρες το ΠΑΣΟΚ με τον Νίκο Ανδρουλάκη να εστιάζει στην απάντηση που πρέπει να δοθεί στην δύσκολη καθημερινότητα της ακρίβειας και των χαμηλών μισθών. Αυτό το νόημα είχε η παρουσία του προέδρου του κόμματος στην χθεσινή απεργιακή κινητοποίηση, όπως και η πρωτοβουλία των ερχόμενων ημερών για την έναρξη του κοινωνικού διαλόγου.

Η “απεργιακή” δήλωση Ανδρουλάκη

Θυμίζουμε ότι με πρωτοβουλία του Νίκου Ανδρουλάκη θα βρεθούν την ερχόμενη Τετάρτη 27 Νοεμβρίου στο ίδιο τραπέζι οι εργατικές με τις εργοδοτικές οργανώσεις με στόχο ένα κοινωνικό διάλογο στην κατεύθυνση της άρσης των αδιεξόδων που καταγράφονται για τον πολίτη.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ δεν άφησε περιθώρια παρερμηνειών στις δηλώσεις του κατά την διάρκεια της 24ωρης απεργίας τονίζοντας πως «οι πολιτικές της Νέας Δημοκρατίας έχουν απογειώσει το κόστος ζωής. Τα ενοίκια αυξάνονται.  Οι τιμές των τροφίμων αυξάνονται.  Οι ιδιωτικές δαπάνες υγείας αυξάνονται. Τα κέρδη των επιχειρήσεων είναι τρίτα από την κορυφή στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ συγχρόνως οι μισθοί είναι οι δεύτεροι μικρότεροι ως ποσοστό του ΑΕΠ πανευρωπαϊκά».

Τόνισε πως «αυτή η πολιτική πρέπει το γρηγορότερο δυνατό να αποτελέσει παρελθόν και να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μία άλλη πολιτική.   Γι’ αυτό, την επόμενη εβδομάδα, ανοίγουμε διάλογο με τους κοινωνικούς εταίρους για ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο. Κάτι που αρνείται πεισματικά ο κ. Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία».

Πώς θα αυξηθούν οι μισθοί

Την προσέγγιση του ΠΑΣΟΚ στο κορυφαίο αυτό ζήτημα εξειδίκευσε ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Κώστας Τσουκαλάς. Τονίζοντας πως η Ελλάδαείναι σύμφωνα με τη Eurostat τρίτη από το τέλος σε ρυθμό αύξησης μισθών. Είναι περίπου 37.500 ευρώ ο πρώτος μέσος ευρωπαϊκός μισθός. Ήταν 35.500 ευρώ το 2022, αυξήθηκε κατά 6,5%. Ο ελληνικός από 16.400 ευρώ έχει πάει 17.200 ευρώ, 3,6% πάνω έως το 2023. Είμαστε περίπου στο 45% του ευρωπαϊκού μέσου όρου, ενώ ξέρουμε ότι αν πάμε στο σούπερ μάρκετ, οι τιμές δεν είναι στο μισό της επόμενης Ευρώπης».

Αναφερόμενος στον τρόπο που θα αυξηθούν οι μισθοί παρατήρησε πως «ενώ η αύξηση στον κατώτατο μισθό ποσοστιαία δεν είναι καθόλου αμελητέα, στον μέσο μισθό είναι απειροελάχιστη. Και αυτό γιατί δεν έχουμε κλαδικές συμβάσεις εργασίας. Εμείς λέμε ότι οι κοινωνικοί εταίροι πρέπει να έχουν τα μαθηματικά εργαλεία, την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, αλλά εκείνοι στο τέλος της διαδρομής μπορούν να συνεκτιμήσουν ελεύθερα και ποιες είναι οι ανάγκες της οικονομίας και των επιχειρήσεων αλλά και ποιες είναι οι ανάγκες των νοικοκυριών».

Παράλληλα όμως αποσαφήνισε ότι η αύξηση των μισθών πρέπει να είναι δομικό στοιχείο της ανάπτυξης. Ο Κώστας Τσουκαλάς είπε χαρακτηριστικά πως «εμείς δεν λέμε ότι με ένα ραβδί θα γίνουμε Δανία. Εμείς λέμε ότι όταν υπάρχει ανάπτυξη πρέπει να παίρνει μέρισμα και ο κόσμος της εργασίας. Να έχουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο, μια βιώσιμη ανάπτυξη, δηλαδή να κερδίζουν τόσο οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι. Το θέμα δεν είναι μόνο οι μισθοί. Και να πάει ο μισθός 1500 ευρώ, αν η ακρίβεια έχει πάει στον Θεό και είναι λες και παίρνω 1.000 δεν έχει νόημα. Χρειάζεται Ενιαία Αρχή Καταναλωτή για να μπορούμε να ελέγξουμε τις τιμές, να σπάσουν τα καρτέλ ώστε να έχουμε πραγματική ανταγωνιστικότητα στα τρόφιμα και στα βασικά προϊόντα και βέβαια παρεμβάσεις στο θέμα της στέγασης με κοινωνικές κατοικίες, με ανταποδοτικά φορολογικά κίνητρα ώστε να μπορεί πράγματι να αυξηθεί η δεξαμενή των ακινήτων που μπαίνουν σε ενοικίαση, ώστε να μπορούμε να λύσουμε τα τρία μεγάλα ζητήματα: στέγαση, ακρίβεια, μισθοί».

Για τον προϋπολογισμό

Αυτά ενώ την ίδια στιγμή ο τομέας Οικονομίας του ΠΑΣΟΚ – με αφορμή την κατάθεση του προϋπολογισμού – εστίασε σε μία ακόμη πλευρά της ακρίβειας. Την αύξηση της έμμεσης φορολογίας.

Τόνισε ότι «το φορολογικό μείγμα είναι εξαιρετικά άδικο, καθώς η αύξηση των εσόδων συνδέεται άμεσα με την ακρίβεια, η οποία αναλογικά αυξάνει τα έσοδα από τους έμμεσους φόρους. Το μεγαλύτερο μερίδιο των δημοσίων εσόδων εξακολουθεί να προέρχεται από τον ΦΠΑ και τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης. Ειδικά οι φόροι από ΦΠΑ, από το 34,5% του συνόλου των φορολογικών εσόδων το 2019, το 2024 εκτιμώνται πλέον στο 38,1%. Πρόκειται για μια αύξηση 3,6 ποσοστιαίων μονάδων στην πενταετία 2019-2024. Την ώρα που στην υπόλοιπη Ευρώπη, η αναλογία των άμεσων προς έμμεσους φόρους είναι περίπου 1 προς 1, στην Ελλάδα είναι 1 προς 1,8»

Επισήμανε επίσης ότι «η μεγάλη εικόνα στα φορολογικά έσοδα είναι πως το 2024 οι  Έλληνες θα πληρώσουν 15 δισ. συνολικά περισσότερους φόρους από το 2019, αύξηση δηλαδή άνω του 29%  τη στιγμή που το πραγματικό ΑΕΠ το 2024 θα είναι αυξημένο μόλις κατά 10% περίπου σε σχέση με το 2019».

 

 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα