Μηταφίδης: Ήλπιζα ότι πολλοί θα έβαζαν μυαλό, αλλά επιμένουν εθνικιστικά

Μηταφίδης: Ήλπιζα ότι πολλοί θα έβαζαν μυαλό, αλλά επιμένουν εθνικιστικά

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει στο Ραδιόφωνο 24/7 πως για το ζήτημα του ονόματος της πΓΔΜ "θα πρέπει να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός για τη συνοχή της γειτονικής μας χώρας"

“Ήλπιζα ότι πολλοί θα έβαζαν μυαλό, αλλά επιμένουν. Εθνικιστικά” δήλωσε στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Τριαντάφυλλος Μηταφίδης. Σημείωσε, ότι “το Μακεδονικό ζήτημα είναι εθνικό για τη γειτονική χώρα, ενώ για τη χώρα μας είναι θέμα εξωτερικής πολιτικής”. “Εθνικό είναι ο,τι είναι αληθινό”, είπε χαρακτηριστικά.

Ταυτόχρονα, ο κ. Μηταφίδης υπογράμμισε ότι θα πρέπει να υπάρχει γεωγραφικός προσδιορισμός, “όχι για να ικανοποιηθεί το εθνικό θυμικό μας, απλώς, αλλά γιατί θα βοηθήσει τη συνοχή της γειτονικής χώρας από τη στιγμή που η εθνολογική της σύσταση δεν είναι ομοιογενής”.

Στη συνέχεια επεσήμανε ότι “το ζήτημα είναι να υπάρξει κατανόηση του ζητήματος. (…) Η πλειοψηφία των χωρών τους έχει αναγνωρίσει μ’ αυτό το όνομα. (…) Όλα τα πράγματα στη ζωή έχουν μια δυναμική, δεν μπορούμε να ξαναγράφουμε αναδρομικά την ιστορία των λαών. Μόνοι μας είμαστε σ’ αυτόν τον κόσμο”; Πρόσθεσε ότι βοηθάει στην φιλία μας με τους γείτονες το να υπάρξει μια συναινετική λύση στο ζήτημα της ονομασίας και τόνισε ότι η χώρα μας πρέπει να προχωράει με το μάτι στραμμένο προς το μέλλον. “Πρέπει να ενισχύσουμε το κλίμα για μία συναινετική λύση και όχι να ρίχνουμε λάδι στη φωτιά” επεσήμανε.

Επιπροσθέτως, ο κ. Μηταφίδης ανέφερε ότι “πρέπει να υπάρξουν όλες αυτές οι ενέργειες που θα βγάλουν τα αγκάθια στις σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Η διπλωματία των πόλων, την οποία πρεσβεύω, βοηθάει σε αυτήν την κατεύθυνση (…) και στο να πρυτανεύσει η λογική”, ενώ παράλληλα απένειμε τα εύσημα στο δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, για τη στάση του απέναντι στο Μακεδονικό, καταδικάζοντας μάλιστα το ψήφισμα που πήρε η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας με το οποίο οι Δήμοι της Μακεδονίας τάσσονται κατά της χρήσης του όρου “Μακεδονία” στην ονομασία των Σκοπίων.

Εν κατακλείδι, αναφέρθηκε και στη θέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου για τα συλλαλητήρια, σύμφωνα με τον οποίο δεν πρέπει να γίνουν συλλαλητήρια για το θέμα, τόνισε, όμως, ο κ. Μηταφίδης, ότι αυτή η θέση είναι ασυμβίβαστη με την προηγούμενη δήλωση του που στρεφόταν κατά της χρήσης του όρου Μακεδονία στο όνομα των γειτόνων μας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα