Μητσοτάκης: 25 δισ. για την Άμυνα – Στρατηγική συμμαχία με Ισραήλ
Διαβάζεται σε 6'
Νέα φιλοσοφία στην έγκριση των εξοπλιστικών, έμφαση σε drones και νέες τεχνολογίες, συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας και νεύμα προς Ισραήλ για την “Ασπίδα του Αχιλλέα”.
- 02 Απριλίου 2025 12:03
Τον 12ετή Μακροπρόθεσμο Προγραμματισμό Αμυντικών Εξοπλισμών (ΜΠΑΕ) παρουσίασε σήμερα στη Βουλή ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Έκανε λόγο για ένα συνολικό σχέδιο και δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων. Προανήγγειλε ότι το υπουργείο Άμυνας θα έχει στη διάθεσή του 25 δισ., ένα σημαντικό ποσό στο οποίο θα “χωρέσουν” οι κρίσιμες αμυντικές επιλογές.
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία νέα φιλοσοφία στην έγκριση των εξοπλιστικών. Εδωσε έμφαση σε drones και νέες τεχνολογίες. Υπογράμμισε τη συμμετοχή της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας στα εξοπλιστικά προγράμματα. Ενώ έκανε νεύμα προς το Ισραήλ για την προμήθεια συστημάτων για την “Ασπίδα του Αχιλλέα”, το νέο αντιεροπορικό θόλο που θα λειτουργεί σε πέντε επίπεδα: Αντί-drone, αντιπυραυλικό, αντιαεροπορικό, αντιπλοϊκό (“anti-ship”) και ανθυποβρυχιακό.
Η ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη
Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η “Ασπίδα του Αχιλλέα” θα συνδυάζει τα υφιστάμενα υπάρχοντα μέσα αεράμυνας με νέες δυνατότητες. Χαρακτήρισε τον αντιαεροπορικό θόλο ως τη μεγαλύτερη επένδυση που θα γίνει στο πλαίσιο του ΜΠΑΕ. Και τόνισε ότι είναι απαραίτητο να περιλαμβάνει και εγχώρια προστιθέμενη αξία.
“Υπάρχουν σήμερα ελληνικές εταιρείας που μπορούν να παίξουν αυτό το ρόλο. Δεν αναφέρομαι μόνο στις κρατικές ΕΑΒ και ΕΑΣ, αλλά και σε εταιρείες του ιδιωτικού τομέα που βλέπουν το κενό στην αγορά για λύσεις, που δεν θα καλύπτουν μόνο τις ανάγκες της πατρίδας αλλά και θα εξαχθούν σε ευρωπαϊκές χώρες”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
Σημείωσε ότι η Ευρώπη σήμερα έχει παραγωγικό κενό στην άμυνα πχ για την αντιπυραυλική προστασία. Ανέφερε ειδικότερα ότι η Ελλάδα διαθέτει Patriot, αλλά για να πάρει νέα, θα χρειαστεί τέσσερα με πέντε χρόνια, γιατί δεν υπάρχει παραγωγική δυνατότητα. “Το Ισραήλ μπορεί πιο γρήγορα να μας παρέχει δυνατότητες”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης, αναφερόμενος πάντα στην “Ασπίδα του Αχιλλέα”.
Ο πρωθυπουργός συνεχάρη το ΥΠΕΘΑ για το γεγονός ότι μέσα από το ΕΛΚΑΚ έχουν γίνει ήδη σημαντικά πρώτα βήματα για ένα οικοσύστημα νεοφυών επιχειρήσεων γύρω από άμυνα. Ανέφερε δε το antidrone σύστημα Κένταυρος που ήδη έχει τοποθετηθεί σε ελληνικά πολεμικά πλοία ως παράδειγμα του τι μπορούμε να πετύχουμε στην πατρίδα μας.
Νέες αμυντικές τεχνολογίες και ο ρόλος της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για μία διαφορετική φιλοσοφία στην έγκριση εξοπλιστικών προγραμμάτων στο μέλλον.
“Το έχω συζητήσει εκτενώς με τον υπουργό Άμυνας, Νίκο Δένδια: Στο παρελθόν βάζαμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Ερχόμασταν στη Βουλή παίρνοντας τις επιθυμίες των Ενόπλων Δυνάμεων, εγκρίναμε σωρηδόν εξοπλιστικά και όταν αθροίζαμε κόστος διαπιστώναμε ότι δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν. Και είχαμε ένα τυπικό σχεδιασμό στα χαρτια που ξεπερνούσε τις δημοσιονομικές δυνατότητες της χώρας”, ανέφερε.
“Τώρα ο ΥΠΕΘΑ θα γνωρίζει ότι για την περίοδο του προγράμματος έχει στη διάθεση του 25 δισ ευρώ. Μέσα σε αυτό το σημαντικό ποσό πρέπει να χωρέσει τις κρίσιμες επιλογές και αυτά να εγκριθούν από τη Βουλή στη συνέχεια”, πρόσθεσε.
Έμφαση έδωσε ο κ. Μητσοτάκης στην ενσωμάτωση νέων αμυντικών τεχνολογιών. “Έχουμε πια να κάνουμε με διαφορετικό πόλεμο από αυτόν που γνωρίζαμε”, σημείωσε, αναφερόμενος στη χρήση μη επανδρωμένων οχημάτων, περιπλανώμενων πυρομαχικών, drones τεχνητής νοημοσύνης, τεχνολογιών για κυβερνοάμυνα και κυβερνοεπίθεση.
“Αυτές οι τεχνολογίες πρέπει να ενσωματωθούν στο σχεδιασμό της Άμυνας μας. Πια δεν αρκεί να εστιάζουμε στις Belharra, στα 20 συν 20 F35. Είναι σημαντικά δαπανηρά οπλικά συστήματα. Πρέπει να συνοδεύονται όμως από νέα ευέλικτα οπλικά συστήματα που μπορούν διαρκώς να προσαρμόζονται”, τόνισε ο πρωθυπουργός.
Σημαντική παράμετρο χαρακτήρισε και την εγχώρια προστιθέμενη αξία.
“Στο παρελθόν η χώρα μας έχει δαπανήσει δεκάδες δισ σε πανάκριβα οπλικά συστήματα, χωρίς να μπορέσει να εισπράξει το αντισταθμιστικό όφελος για να χτίσει εύρωστη αμυντική βιομηχανία. Αντίθετα επειδή η λέξη αντισταθμιστικά είναι ταυτισμένη με άλλες έννοιες, σήμερα πρέπει να μιλάμε για προστιθέμενη αξία, για τη συμμετοχή της Αμυντικής Βιομηχανίας σε κάθε πρόγραμμα. Αυτός είναι απαράβατος όρος για κάθε αμυντική επένδυση”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.
Οι αιχμές για Τραμπ και για κυβερνοεπιθέσεις παραπληροφόρησης
“Το παλιό δίλημμα της αριστεράς ‘κανόνια ή βούτυρο’ αποδεικνύεται σαθρό και επικίνδυνο δίλημμα. Ιδίως σήμερα, που ο παγκόσμιος χάρτης αναδιατάσσεται συχνά με τρόπο δραματικό. Με πολέμους που αμφισβητούν σύνορα και διεθνές δίκαιο. Με δασμούς”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός.
“Αναμένουμε σήμερα εξαγγελίες του προέδρου των ΗΠΑ, αλλά σίγουρα μπαίνουμε σε ένα περιβάλλον, που δασμοί ενδέχεται να απειλούν τις παγκόσμιες οικονομικές σχέσεις”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Η τεχνολογία γίνεται όπλο παρέμβασης, συχνά για να διαταραχθεί η εσωτερική ισορροπία των κοινωνιών.”
Στο κλείσιμο της ομιλίας του μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης επικαλέστηκε ότι άμυνα σημαίνει εκτός από τη φύλαξη συνόρων και τις υβριδικές απειλές, “είτε με τη μορφή μεταναστευτικών ροών είτε κυβερνοεπιθέσεων είτε με τη μορφή εκστρατείας παραπληροφόρησης για τη χειραγώγηση της κοινωνίας”. Και ανακοίνωσε ότι την επιτελική ευθύνη για την παρακολούθηση τέτοιων απειλών θα έχει μία μικρή ευέλικτη δομή στο ΥΠΕΘΑ υπό την προσωπική του παρακολούθηση.
“Η ρήτρα διαφυγής δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές”
Ο κ. Μητσοτάκης έκανε ξεχωριστή αναφορά στην άμυνα της ΕΕ. Εκτίμησε ότι οι πάγιες ελληνικές θέσεις καλύπτονται απόλυτα από τις σχετικές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Αναφέρθηκε ειδικότερα στην ενεργοποίηση ρήτρας διαφυγής που δίνει πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο για επενδύσεις στην άμυνα. Αλλά ξεκαθάρισε ότι:
“Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η κυβέρνηση λόγω της ρήτρας διαφυγής, αυτή η δημοσιονομική ευελιξία σε καμία περίπτωση δε θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας κρίνουν αλλά και διότι οι επιδόσεις της οικονομίας αποτελούν από μόνες τους σημαντικό παράγοντα ασφάλειας”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε άλλωστε την άποψη ότι: “Δεν μπορεί να υπάρξει ευημερία χωρίς ασφάλεια και κυριαρχία. Δεν μπορεί να υπάρχει ασφάλεια χωρίς χρηματοδότηση από μία δυναμική οικονομία. Θα ήταν αδύνατο να εξασφαλίσουμε τους αναγκαίους πόρους για τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό στην Αμυνα, εάν δεν είχαμε διασφαλίσει την δημοσιονομική σταθερότητα.”