Μητσοτάκης: 300 εκατ. από την εισφορά στα διυλιστήρια για στήριξη των συνταξιούχων

Διαβάζεται σε 7'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, INTIME

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην προσωρινή εισφορά αλληλεγγύης στα κέρδη των διυλιστηρίων. Νέο “όχι” σε μείωση ΦΠΑ. Επέμεινε στο άνοιγμα της ΝΔ στο κέντρο. “Περισσότεροι μνηστήρες από την Πηνελόπη” στο ΠΑΣΟΚ, σχολίασε

Στα 300 εκατ. ευρώ εκτίμησε τα έσοδα από την προσωρινή εισφορά στα κέρδη των διυλιστηρίων ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προαναγγέλοντας ότι τα χρήματα αυτά θα δοθούν για έκτακτη στήριξη στους χαμηλοσυνταξιούχους στο τέλος του έτους.

Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Real FM εξήγησε επίσης το σκεπτικό πίσω από τη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ μέσω delivery/take away. Ξεκαθάρισε όμως εκ νέου ότι δεν θα εφαρμόσει ισπανικό μοντέλο για τη μείωση του ΦΠΑ.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε επίσης στη στρατηγική ανοίγματος της Νέας Δημοκρατίας στο κέντρο, απαντώντας σε όσους ζητούν “επιστροφή στις ρίζες” ή δεξιά στροφή. “Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής”, τόνισε.

Ενώ σχολίασε αιχμηρά τις εξελίξεις στην αντιπολίτευση και ειδικά στο ΠΑΣΟΚ, λέγοντας μεταξύ άλλων ότι υπάρχουν περισσότεροι μνηστήρες και από όσους είχε η Πηνελόπη.

“Κοινωνική δικαιοσύνη, αλλά δεν τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα”

Ειδικότερα, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι βάσει ευρωπαϊκού κανονισμού η χώρα είχε τη δυνατότητα να επιβάλλει έκτακτη φορολόγηση στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων, όπως έπραξε και για τα έτη 2022- 2023.

Χαρακτήρισε την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών για έκτακτη εισφορά 33% και για το 2024, γιατί όπως σημείωσε “πράγματι τα διυλιστήρια έβγαλαν πολύ υψηλά κέρδη αυτά τα δύο έτη, ως αποτέλεσμα των αλλαγών στη διεθνή αγορά των πετρελαιοειδών”.

Ο πρωθυπουργός έκανε επίσης λόγο για μία κίνηση κοινωνικής δικαιοσύνης, προαναγγέλοντας ότι “τα έσοδα αυτά θα στηρίξουν τον προϋπολογισμό και θα κατευθυνθούν για τη στήριξη των ευάλωτων, ειδικά των συνταξιούχων. Στο τέλος του έτους θα πρέπει να λάβουν βοήθεια, ειδικά όσοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις λόγω της προσωπικής διαφοράς.”

Ανέφερε δε ότι μία πρώτη εκτίμηση ανεβάζει τα προσδοκώμενα έσοδα από το τέλος 33% στα υπερκέρδη των διυλιστηρίων στα 300 εκ ευρώ. Ενώ απάντησε στην αντιπολίτευση, που ζητούσε φόρο 90% ότι  “δεν δημεύουμε τα κέρδη των επιχειρήσεων, ούτε τιμωρούμε την επιχειρηματικότητα”. 

Νέο “όχι” για ΦΠΑ και ελεύθερους επαγγελματίες

Όσον αφορά στη διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ σε ταξί και καφέ με delivery/ take away, ο κ. Μητσοτάκης εξήγησε ότι η απόφαση ελήφθη ώστε να αποφευχθούν αυξήσεις στα κόμιστρα, αλλά και στον καφέ που θα πάρει ο εργαζόμενος όταν πάει στη δουλειά του.

Απέρριψε όμως το “ισπανικό μοντέλο” ΄προσωρινής μείωσης ΦΠΑ. “Αυτοί που εισηγούνται προσωρινή μείωση του ΦΠΑ να μας πουν ποτέ σκοπεύουν να τον αυξήσουν ξανά” σχολίασε χαρακτηριστικά.

Άφησε εκ νέου ανοιχτό το ενδεχόμενο για σημειακές αλλαγές στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών, που θα λαμβάνουν πχ υπόψη το οικογενειακό εισόδημα,  “Έχω ζητήσει από το υπουργείο Οικονομικών να δει εάν υπάρχουν σημειακές αδικίες”, δήλωσε αλλά ξεκαθάρισε ότι η φιλοσοφία του νόμου δεν θα αλλάξει.

“Δεν φαντάζομαι ότι κανένας ελεύθερος επαγγελματίας προσδοκεί μία ζωή το εισόδημα του να είναι κάτω από το τεκμαρτό, στο επίπεδο του κατώτατου μισθού”, σχολίασε δε ο πρωθυπουργός με νόημα.

“Να μας βοηθήσουν και οι επιχειρήσεις να μειώσουμε τις τιμές”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε αισιόδοξος για την ακρίβεια, καθώς όπως είπε υπάρχουν ενδείξεις αποκλιμάκωσης τιμών. Ζήτησε μάλιστα όλοι και οι επιχειρήσεις, οι εταιρείες τροφίμων και τα σούπερ μάρκετ, “να αντιληφθούμε ότι η ακρίβεια υπονομεύει την κοινωνική συνοχή. Να κάνουν και εταιρείες μία προσπάθεια να μας βοηθήσουν να μειώσουμε τις τιμές”. Παραδέχθηκε άλλωστε ότι η αύξηση των μισθών έχει απορροφηθεί από την ακρίβεια.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε πάντως ότι με την αύξηση των μισθών θα μοιραστεί το μέρισμα της ανάπτυξης σε όλη την κοινωνία. Αναφέρθηκε δε στην επένδυση από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με τη συμφωνία της Masdar με τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, κάνοντας λόγο για ψήφο εμπιστοσύνης που οδηγεί σε περισσότερες επενδύσεις στη χώρα μας. “Τελικά όλα αυτά ανεβάζουν τους μισθούς”, υποστήριξε, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη ζήτηση για τεχνικούς στον κλάδο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Χαρακτήρισε δε “επιβεβλημένο και το εκπαιδευτικό σύστημα να προσανατολιστεί στα επαγγέλματα μέλλοντος και να επενδύσουμε στην τεχνική εκπαίδευση. Ένα νέο παιδί μπορεί να μην σπουδάσει σε πανεπιστήμιο αλλά να πάει σε δημόσιο ΙΕΚ. Να εναρμονίσουμε τις ανάγκες της αγοράς εργασίας με τις προσδοκίες των νέων μας”. 

“Δεν ήταν τόσο μεγάλη η άνοδος της Ακροδεξιάς”

Ο  κ. Μητσοτάκης εκτίμησε ότι θα υπάρξει συμφωνία για την Κομισιόν στο επόμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και ότι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής θα είναι ξανά η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν. “Υπάρχει κατανόηση για την κατανομή των σημαντικών θέσεων, κάποιες λεπτομέρειες μένουν”, είπε.

“Αυτή θα είναι μία συμφωνία των δυνάμεων της μετριοπάθειας και του ευρωπαϊκού πολιτικού κέντρου. Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, σοσιαλιστές και φιλελεύθεροι έχουμε αρκετές ψήφους για να εκλέξουμε την φον ντερ Λάιεν και να μη χρειαστεί να καταφύγουμε σε συμφωνίες με κόμματα στα δεξιά του ΕΛΚ”, δήλωσε επίσης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε πάντως ότι σε απόλυτα νούμερα δεν ήταν τόσο μεγάλη η άνοδος της Ακροδεξιάς στην Ευρώπη, αν και ήταν μεγάλη σε Γαλλία και Γερμανία. Σημείωσε δε πως “ούτε και στη χώρα μας τελικά υπήρξε έκρηξη στον απόλυτο αριθμό ψήφων” που έλαβαν τα κόμματα εκ δεξιών της ΝΔ.

“Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά, αυτή οραματίστηκα”

Κληθείς να απαντήσει στους βουλευτές της ΝΔ που ζητούν “επιστροφή στις ρίζες” της παράταξης και εκτιμούν ότι τα ανοίγματα στο κέντρο κόστισαν στο κυβερνών κόμμα εκ δεξιών, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Θα έλεγα σε αυτούς τους καλοπροαίρετους σχολιαστές ότι θα έβλεπα πολύ θετικά μία συζήτηση επιστροφής στις ρίζες του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Ήταν ο πρώτος που αποϊδεολογικοποίησε τη συζήτηση της ταυτότητας της ΝΔ το 1974, λέγοντας ότι αυτό που τον ενδιέφερε ήταν πρακτικές και εφαρμόσιμες λύσεις στα προβλήματα”. 

Σημείωσε δε με νόημα ότι: “Η ΝΔ είναι η μεγάλη κεντροδεξιά. Αυτή οραματίστηκα όταν έθεσα υποψηφιότητα το 2015. Αυτή τη στρατηγική υπηρέτησα σε τρεις εθνικές εκλογές. Αυτή η στρατηγική έχει δώσει 40% στη ΝΔ και αυτοδύναμες κοινοβουλευτικές πλειοψηφίες. Είναι μία στρατηγική που άνοιξε τη ΝΔ”,.

Και ο κ. Μητσοτάκης κατέληξε: “Δεν υπάρχει περίπτωση επί δικών μου ημερών η ΝΔ να γυρίσει σε επιλογές περιχαράκωσης ιδεολογικής. Πλήρωσε τέτοιες επιλογές με ποσοστά χαμηλότερα στο παρελθόν. Πόσο μάλλον όταν η στρατηγική μας αποδείχθηκε επιτυχημένη στις κάλπες”. 

“Στην αντιπολίτευση βλέπω περισσότερους μνηστήρες από αυτούς που είχε η Πηνελόπη”

Όσον αφορά στα τεκταινόμενα στο χώρο της αντιπολίτευσης με τις συζητήσεις για νέα κεντροαριστερά και τις εξελίξεις στο ΠΑΣΟΚ, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε:

“Αυτή η συζήτηση λες και άφορα μόνο πρόσωπα και όχι πολιτικές. Ασχολούνται μόνο ποιος θα ηγηθεί. Οταν ανέλαβα την ηγεσία της ΝΔ το 2016 προτείναμε μία πρόταση πολιτική. Δεν ψήφισαν Μητσοτάκη γιατί ήταν ψηλός ή τους άρεσε το μαλλί μου, αλλά γιατί κόμιζα συγκεκριμένη πρόταση”. 

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος της ΝΔ στη συνέχεια τόνισε: “Δεν βλέπω στη συζήτηση της αντιπολίτευσης εναλλακτικές πολιτικές προτάσεις. Βλέπω κλισέ, τσιτάτα και πολλές προσωπικές φιλοδοξίες με περισσότερους μνηστήρες από αυτούς που είχε η Πηνελόπη.”

Υποστήριξε δε ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης δεν έχουν μία σοβαρή αντιπρόταση στην κυβερνητική πρόταση της ΝΔ. “Αντίθετα, ειδικά από τον ΣΥΡΙΖΑ έχω δει προσπάθεια επιστροφής στις χειρότερες ημέρες λαϊκισμού και τοξικότητας. που τιμωρήθηκε στην κάλπη. Αυτή ήταν η πρώτη δοκιμασία για το νέο αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ και πέρασε κάτω από τον πήχη που ο ίδιος είχε θέσει”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα