Μητσοτάκης: Άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Λιμενικό

Μητσοτάκης: Άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο Λιμενικό
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις Βρυξέλλες Eurokinissi

Ο πρωθυπουργός σε κοινές δηλώσεις με την πρόεδρο της Ευρωβουλής Ρ. Μετσόλα αναφέρθηκε στο μεταναστευτικό και το ναυάγιο στην Πύλο, αλλά και στο αποτέλεσμα των εκλογών 

Το Λιμενικό Σώμα υπερασπίστηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην πρόσφατη τραγωδία στην Πύλο, κατά τις δηλώσεις του με την πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, στις Βρυξέλλες, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που θα συζητήσει και το μεταναστευτικό.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε καταρχήν στη νίκη της Νέας Δημοκρατίας στις εκλογές της περασμένης Κυριακής και υποστήριξε ότι: “Ο κύκλος πόνου και τραύματος που ταλαιπώρησε την ελληνική κοινωνία τα τελευταία δέκα έτη, έχει πλέον κλείσει”.

Όσον αφορά στο τραγικό ναυάγιο στην Πύλο, επισήμανε καταρχήν ότι συνέβη με υπηρεσιακή κυβέρνηση μεταξύ των δύο εκλογικών αναμετρήσεων και υπογράμμισε ότι το πραγματικό φταίξιμο ανήκει “στις εγκληματικές συμμορίες που βάζουν ανθρώπους σε μη αξιόπλοα σκάφη χωρίς σωσίβια” και τόνισε ότι πρέπει αντιμετωπιστεί η ρίζα του προβλήματος, που είναι ότι σκάφη που δεν θα έπρεπε να βγουν στη θάλασσα, φεύγουν από τις ακτές της Μεσογείου.

Είναι άδικο να κουνάμε το δάχτυλο στο ελληνικό Λιμενικό, έχει σώσει χιλιάδες ανθρώπους. Κάνουν μία πολύ δυσκολη δουλειά, σώζουν ανθρώπους χωρίς σωσίβια, που δεν ξέρουν κολύμπι. Η προτεραιότητα τους είναι όχι μονο να προστατεύσουν τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, αλλά να σώζουν όποιον κινδυνεύει”, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Υποστήριξε ότι “όσες λιγότερες βάρκες στη θάλασσα τόσο μικρότερος ο κίνδυνος να πνιγούν άνθρωποι” και ανέφερε ότι την περασμένη τετραετία μειώθηκαν κατά 90% οι ροές στην ανατολική Μεσόγειο.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η ΕΕ πρέπει να συνεργαστεί πιο στενά με την Τουρκία και άλλες χώρες διαύλους μεταναστών, όπως και με τη Λιβύη, όπου σημείωσε ότι η κατάσταση είναι προβληματική.

Εξέφρασε τη χαρά του για την πρόοδο στη συζήτηση για το νέο σύμφωνο ασύλου και μετανάστευσης, υπενθυμίζοντας ότι η Αθήνα ζητά εδώ και καιρό μία ευρωπαϊκή λύση με αλληλεγγύη για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων.

“Η προστασία των εξωτερικών συνόρων είναι μόνο μία πτυχή. Να μιλήσουμε και για τις επιστροφές και τις νόμιμες διόδιους για αυτούς που τρέχουν να σωθούν από καταπίεση ή ζητούν οικονομικές ευκαιρίες, αλλά με τους δικούς μας όρους, όχι των διακινητών”, πρόσθεσε.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα