Μητσοτάκης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων, επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης

Διαβάζεται σε 2'
Μητσοτάκης: Αυστηρή φύλαξη των συνόρων, επιστροφή μεταναστών στις χώρες προέλευσης
Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024 ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην παρέμβαση του στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, στην οποία κυριαρχεί το μεταναστευτικό με την Ακροδεξιά να δίνει τον τόνο.

Η Ελλάδα πάντα υποστήριζε την ανάγκη αυστηρής φύλαξης των συνόρων και το έκανε πράξη, σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην παρέμβαση του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, σύμφωνα με πληροφορίες.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε θετικό ότι πλέον στη θέση αυτή συγκλίνει και η ΕΕ. Ενώ υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας της ΕΕ με τρίτες χώρες, αναφέροντας το παράδειγμα της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι η επόμενη πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει η ΕΕ είναι η υποχρέωση να γίνονται δεκτές οι επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο, στις χώρες προέλευσης τους.

Στο έλλειμα αποτελεσματικής πολιτικής επιστροφών μεταναστών είχε αναφερθεί ο πρωθυπουργός και νωρίτερα κατά τις δηλώσεις του προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.

Ενώ σε συνέντευξη του στους Financial Times εξέφρασε σκεπτικισμό όσον αφορά στο ενδεχόμενο υιοθέτησης του μοντέλου Ιταλίας-Αλβανίας από ολόκληρη την ΕΕ.

“Επιτρέψτε μου να είμαι προσεκτικός εδώ. Πρόκειται για διμερή ρύθμιση. Δεν ξέρω αν θα μπορούσε να αναπαραχθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο”, είπε ο κ. Μητσοτάκης. “Πρέπει επίσης να δούμε αν λειτουργεί πραγματικά” πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι: “Αυτοί οι άνθρωποι υποβάλλονται σε ταυτοποίηση σύμφωνα με την ιταλική νομοθεσία περί ασύλου και ό,τι κι αν τους συμβεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, θα επιστραφούν στην Ιταλία”. Και έθεσε το ερώτημα: “Αν το κάναμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο… Πού θα πήγαιναν;

Το “μοντέλο Μελόνι” στο μεταναστευτικό διχάζει την ΕΕ. Κάποιοι Ευρωπαίοι ηγέτες ζητούν τη δημιουργία “κέντρων επιστροφής” σε τρίτες χώρες, χαϊδεύοντας ακροδεξιά αυτιά. Η Ιταλία επιχειρεί να δημιουργήσει μέτωπο για το θέμα με Ουγγαρία, Ολλανδία και Αυστρία. Ισπανία, Γερμανία και Γαλλία δηλώνουν επιφυλακτικές.

Τέτοια κέντρα δεν είναι παρά σταγόνα στον ωκεανό και δεν αποτελούν λύση για τις μεγάλες χώρες όπως είναι η Γερμανία, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς. Ενώ η γαλλική προεδρία προκρίνει την προώθηση επιστροφών όταν το επιτρέπουν οι συνθήκες παρά την οργάνωση επιστροφών μέσω της λειτουργίας κόμβων σε τρίτες χώρες.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα