Μητσοτάκης- Ανδρουλάκης: Πράσινο τσάι και συμπάθεια

Διαβάζεται σε 6'
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή
Συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκο Ανδρουλάκη, στο γραφείο του Πρωθυπουργού στην Βουλή ΙΝΤΙΜΕ

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συμφώνησαν στα ελάσσονα, διαφώνησαν στα μείζονα και δεν συζήτησαν δύο “καυτά” θέματα

Με το βλέμμα στο κεντρώο ακροατήριο, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, συναντήθηκαν χθες για να συμφωνήσουν κατά κύριο λόγο ότι διαφωνούν, χωρίς να απορρίψουν τη δυνατότητα συναίνεσης σε επιμέρους θέματα.

“Με ρώτησαν (οι δημοσιογράφοι) τι θα σε κεράσω”, είπε ο κ.Μητσοτάκης στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μόλις κάθισαν στον καναπέ.

Ο κ. Ανδρουλάκης έσπευσε να μαντέψει: “Ντολμαδάκια!” Αλλά ο πρωθυπουργός συνέχισε υποσχόμενος με νόημα να κεράσει: “Πράσινο τσάι”. Τελικά όταν έφυγαν οι κάμερες έβγαλε στον καλεσμένο του και κουραμπιέδες, που είχε φέρει η Ντόρα Μπακογιάννη.

Στο διάλογο που είχαν οn camera, o πρωθυπουργός έριξε αμέσως και τα δίχτυα της συναίνεσης. Σημείωσε ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι και πολιτειακός παράγοντας.

Είπε επομένως στον κ.Ανδρουλάκη ότι “έχουμε μία υποχρέωση να έχουμε έναν ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας και σε προσωπικό επίπεδο”. Και δήλωσε ότι προσβλέπει σε αυτό, εκτιμώντας ότι επιβάλλεται από τις καταστάσεις.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ από την πλευρά του σχολίασε με νόημα ότι: “Συναίνεση μπορεί να επέλθει μόνο μετά από διάλογο, στον οποίο ο καθένας προσέρχεται από τη δική του ιδεολογική οπτική”. Ενώ υπενθύμισε τις νομοθετικές προτάσεις που έχει καταθέσει το τελευταίο διάστημα το ΠΑΣΟΚ.

Για την αναθεώρηση του 16, βλέπουμε το 2026

Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ συζήτησαν στη συνέχεια κατ ίδιαν επί μία ώρα και 20 λεπτά. Επρόκειτο άλλωστε για την πρώτη τους ουσιαστικά συνάντηση και σε αυτή ετέθη ένα ευρύ φάσμα θεμάτων, αλλά όχι δύο καυτά θέματα: Η εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες και από τις δύο πλευρές, ο κ.Μητσοτάκης δεν άνοιξε συζήτηση επί των δύο αυτών θεμάτων, τα οποία επίσης δεν έθιξε ο κ.Ανδρουλάκης. Από κυβερνητικής πλευράς έλεγαν ότι δεδομένου πως η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση θα ξεκινήσει στα τέλη του 2025, θα ήταν πρόωρο να έμπαινε ο πρωθυπουργός σε λεπτομέρειες.

Ούτως ή άλλως βέβαια το ΠΑΣΟΚ έχει διαμηνύσει πως είναι υπέρ της δημιουργίας αυστηρά μη κερδοσκοπικών μη κρατικών πανεπιστημίων, αλλά πως δεν θα δώσει “λευκή επιταγή” ψηφίζοντας την αναθεώρηση του άρθρου 16 στην πρώτη φάση της διαδικασίας. Δεδομένου πως εάν η αναθεώρηση του 16 περάσει με 180 ψήφους από αυτή τη Βουλή, στην επόμενη Βουλή η όποια πλειοψηφία θα μπορεί να διαμορφώσει το περιεχόμενο του άρθρου όπως επιθυμεί.

Δεν “άγγιξαν” το θέμα του Προέδρου Δημοκρατίας

Ο κ.Μητσοτάκης – όπως άλλωστε είχε δηλώσει το Σάββατο μιλώντας στον Ant1 – δεν άνοιξε τελικά ούτε το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στην πραγματικότητα άλλωστε ούτε ο πρωθυπουργός ούτε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ είναι έτοιμοι για αυτή τη συζήτηση τώρα.

Στο τραπέζι του Μαξίμου βέβαια έχει πέσει η ιδέα ο κ.Μητσοτάκης να προτείνει υποψήφιο Πρόεδρο Δημοκρατίας προερχόμενο από το ΠΑΣΟΚ, αλλά από την εποχή της συγκυβέρνησης με τη Νέα Δημοκρατία. Και πράγματι το ΠΑΣΟΚ δεν θα μπορούσε πχ να μην ψηφίσει τον Ευάγγελο Βενιζέλο ως πρώην πρόεδρο του. Όσον αφορά στο Γιάννη Στουρνάρα, αυτή είναι μία άλλη συζήτηση…

Από την άλλη, ένα πολιτικό πρόσωπο με βαρύτητα και έντονη άποψη όπως ο κ.Βενιζέλος δεν θα ταίριαζε στο προφίλ Προέδρου Δημοκρατίας που θα προτιμούσε ο πρωθυπουργός. Ο οποίος φαίνεται πάντως ότι έτσι κι αλλιώς δεν έχει καταλήξει εάν θα ήταν πολιτικά πιο χρήσιμο ένα νέο άνοιγμα στο κέντρο ή ένας Πρόεδρος Δημοκρατίας που θα έστελνε ένα μήνυμα στη δεξιά βάση της ΝΔ.

Τρία πεδία συναίνεσης

Ο κ. Μητσοτάκης όμως άνοιξε τα χαρτιά του κατά τη συζήτηση με τον κ.Ανδρουλάκη όσον αφορά στην επιστολική ψήφο στις εθνικές εκλογές.

Ξεκαθάρισε ότι το νομοσχέδιο, που θα φέρει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα, θα δίνει τη δυνατότητα αυτή στις εθνικές εκλογές μόνο στους απόδημους και όχι στο σύνολο των ψηφοφόρων, όπως στις ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ σύμφωνα με πληροφορίες είναι ανοιχτό σε αυτό το ενδεχόμενο, επομένως η επιστολική ψήφος είναι ένα πρώτο πεδίο συναίνεσης.

Θετικός εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός στις δύο προτάσεις του κ.Ανδρουλάκη για Ενιαία Αρχή Καταναλωτή και εθνική επιτροπή για το δημογραφικό. Πάντως παρέπεμψε στο μέλλον ως προς την Ενιαία Αρχή Καταναλωτή. Υπενθυμίζεται ότι την πρόταση αυτή έχει φέρει στο παρελθόν ως τροπολογία στη Βουλή το ΠΑΣΟΚ.

Ενώ όσον αφορά στο δημογραφικό, είπε στον κ.Ανδρουλάκη ότι η υπουργός Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής θα μπορούσε να δει το θέμα. Αλλά στη συνέχεια κυβερνητικά στελέχη τόνιζαν ότι η κυβέρνηση έχει συγκεκριμένες πολιτικές για το δημογραφικό και το στεγαστικό και ότι περιμένει και από το ΠΑΣΟΚ συγκεκριμένες προτάσεις.

Τρεις διαφωνίες

Ο πρωθυπουργός όμως διαφώνησε με τις προτάσεις Ανδρουλάκη για τις τράπεζες, τον ΦΠΑ στα τρόφιμα και τη Golden Visa.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης είπε στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει στις τράπεζες μόνο όταν μπορούν να υπάρξουν αποτελέσματα για τους πολίτες και τους δανειολήπτες. Ανέφερε ότι ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης “έχει κάνει δουλειά” στο θέμα και πως αναμένεται το επομενο διάστημα να μειωθούν οι χρεώσεις.

Επέμεινε επίσης στο “όχι” σε μείωση ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Ενώ υποστήριξε ότι η Golden Visa δεν προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.

Η γεωπολιτική διάσταση της συνάντησης και η “κομψή” αναφορά στις υποκλοπές

Ο κ.Μητσοτάκης και ο κ.Ανδρουλάκης συζήτησαν επίσης αναλυτικά για τα ελληνοτουρκικά και την κατάσταση στα Βαλκάνια. Ο πρωθυπουργός φέρεται να άκουσε με προσοχή τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ λόγω της εμπειρίας του στην ευρωβουλή. Ενώ και οι δύο πλευρές απέφυγαν τις διαρροές για τα εθνικά θέματα.

Από τη Χαριλάου Τρικούπη όμως επιβεβαίωναν ότι ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε στον πρωθυπουργό τις υποκλοπές, αλλά σε θεσμικό και όχι προσωπικό επίπεδο.

Ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ειδικότερα στην άμεση συμμόρφωση της ΕΥΠ με τη δικαστική απόφαση του ΣτΕ. Τόνισε ότι δεν μπορεί μία κρατική υπηρεσία να μην εφαρμόζει μία δικαστική απόφαση. Αλλά απέφυγε να σηκώσει τους τόνους επί προσωπικού. Και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ άλλωστε, όπως και ο πρωθυπουργός, ήθελε να κρατήσει “θεσμικό προφίλ”.

Μετά τη συνάντηση κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν άλλωστε σημαντικό ότι έχει ανοίξει ένας δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Πάντως ο κ. Ανδρουλάκης διαμηνύε με νόημα ότι: “Η συναίνεση είναι τανγκό για δύο”, δείχνοντας ότι το ΠΑΣΟΚ δεν προτίθεται να πέσει σε “παγίδες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα