Μητσοτάκης- αρχηγοί: Ολίγη από συναίνεση στα εθνικά, καθόλου στον εκλογικό νόμο
Το στίγμα των συναντήσεων του πρωθυπουργού με τους πολιτικούς αρχηγούς. Που συμφώνησαν και που διαφώνησαν. Η κυβέρνηση προχωρά μόνη στην κατάργηση της απλής αναλογικής
- 11 Ιανουαρίου 2020 08:35
Ολίγη από συναίνεση, αλλά και διαφορετικές φιλοσοφίες στα εθνικά θέματα, καμία συναίνεση στον εκλογικό νόμο, ήταν το αποτέλεσμα των χθεσινών συναντήσεων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς, στον απόηχο της επίσκεψης του στις ΗΠΑ και με κύριο θέμα την εθνική πολιτική απέναντι στην Τουρκία.
Η συναίνεση ήταν πάντως το στίγμα που ήθελε να δώσει από την πλευρά του ο κ.Μητσοτάκης, επιδιώκοντας να εμφανιστεί ενωτικός και υποστηρίζοντας την ανάγκη ενός εθνικού μετώπου απέναντι στην Άγκυρα.
Ο πρωθυπουργός φέρεται να διαβεβαίωσε τους αρχηγούς ότι η χώρα θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, καθώς και ότι το ξεκαθάρισε αυτό και στον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ενώ ζήτησε αυτοσυγκράτηση στις δημόσιες δηλώσεις.
Η αμηχανία ήταν έκδηλη στο διάλογο του πρωθυπουργού με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του έδωσε… συμβουλές για το τζετ λαγκ μετά το ταξίδι της επιστροφής από Αμερική.
Στη συνέχεια ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε δήλωση του κάλεσε την κυβέρνηση να παγώσει την ψήφιση της συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ, με κυβερνητικές πηγές να απαντούν πως αυτό θα ήταν λάθος τη δεδομένη στιγμή, που η Ελλάδα θέλει να εμφανίζεται ως ο πλέον αξιόπιστος σύμμαχος των ΗΠΑ στην περιοχή. Βεβαίως η αξιωματική αντιπολίτευση δε ζήτησε, σε αντίθεση με το ΚΚΕ, να φύγουν οι βάσεις, καθώς εξάλλου η αμυντική συμφωνία με τις ΗΠΑ δρομολογήθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος δεν αμφισβητεί τη συμμαχία με τον αμερικανικό παράγοντα ως στρατηγικό στόχο. Αλλά θέλησε ουσιαστικά να κατηγορήσει την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ότι έδωσε τα πάντα στις ΗΠΑ χωρίς αντάλλαγμα και να αντιπροτείνει μία πολιτική δούναι και λαβείν περισσότερα από τους Αμερικανούς συμμάχους.
Με άλλα λόγια η κυβέρνηση κινείται στη λογική πως η Ελλάδα ειδικά αυτή τη στιγμή πρέπει να παρουσιάζεται ως ο σταθερός παράγοντας στην περιοχή, ενώ η αξιωματική αντιπολίτευση υποστηρίζει ότι η χώρα μας θα έπρεπε να πιέσει τις ΗΠΑ και μέσω των βάσεων. Βεβαίως και να ήθελε η κυβέρνηση να καθυστερήσει την ψηφοφορία για τις βάσεις όσο διαρκεί η ένταση με το Ιράν, δε θα μπορούσε να προαναγγείλει κάτι τέτοιο. Σε κάθε περίπτωση, η διαφωνία μεταξύ των δύο αφορά τους επιμέρους χειρισμούς και όχι το στρατηγικό στόχο. Ο ΣΥΡΙΖΑ εξάλλου στηρίζει και τον East Med, τον οποίο προώθησε ως κυβέρνηση. Και όπως και το ΚΙΝΑΛ, το μόνο ζήτημα που εγείρει για τα F35 ειναι οι ακριβείς όροι, αλλά και το να μη δοθεί ο όποιος δημοσιονομικός χώρος μόνο για “κανόνια” και καθόλου για “βούτυρο”.
Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά αντίθετα μπήκε στο γραφείο του πρωθυπουργού αποφασισμένη να δώσει εκείνη το στίγμα της συναίνεσης, θέτοντας εξαρχής το ερώτημα γιατί δε συγκλήθηκε το συμβούλιο αρχηγών. Ο πρωθυπουργός της απάντησε με βεβαιότητα ότι εθνική γραμμή θα υπάρξει μετά τις σημερινές συναντήσεις. Πράγματι ο κ.Μητσοτάκης και η κ.Γεννηματά βρήκαν κοινό τόπο στα εθνικά. Καταρχήν συμφώνησαν ως προς την προσφυγή στη Χάγη μόνο όμως για τις θαλάσσιες ζώνες, δηλαδή για υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, καθώς η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει καμία άλλη διαφορά με την Τουρκία.
Όμως η κ.Γεννηματά ξέκοψε, όπως αναμένετο άλλωστε, το ενδεχόμενο το ΚΙΝΑΛ να ψηφίσει το νέο εκλογικό νόμο. Παρότι η κυβερνητική πρόταση νόμου προβλέπει κλιμακωτό μπόνους, το γεγονός πως δίνει μέχρι και 50 έδρες στο πρώτο κόμμα εφόσον έχει ποσοστό κοντά στο 40%, προσέκρουσε στην άρνηση του ΚΙΝΑΛ που ζητούσε το ανώτατο μπόνους να περιοριστεί στις 35 έδρες. Αυτό βέβαια για παράδειγμα σημαίνει ότι η ΝΔ με το ποσοστό που πήρε στις 7 Ιουλίου δε θα είχε αυτοδυναμία, καθώς θα εξέλεγε 143 βουλευτές. Ο κ.Μητσοτάκης, που προφανώς (και βασίμως) θεωρεί ότι η δυναμική της ΝΔ θα παραμείνει στο 40%, δεν θέλησε να υποχωρήσει από τις 50 έδρες, αφού όπως είπε και σε όλους τους αρχηγούς, επιμένει στην ανάγκη να διασφαλίζεται η κυβερνησιμότητα και η κυβερνητική σταθερότητα. Πάντως ακόμη και να ψήφιζε το ΚΙΝΑΛ, οι 200 ψήφοι που απαιτούνται για να εφαρμοστεί νέο εκλογικό σύστημα από τις επόμενες εκλογές, δε θα συγκεντρώνονταν, καθώς ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έχουν 180 αθροιστικά. Έτσι, η κυβέρνηση ανέβασε χθες το βράδυ στο οpengov το νέο εκλογικό νόμο, ο οποίος θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου. Οι επόμενες εκλογές, όποτε και εάν γίνουν, θα είναι συνεπώς διπλές, αφού η απλή αναλογική δεν αναμένεται να οδηγήσει σε σχηματισμό κυβέρνησης.
Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που στο διάλογο μπροστά στις κάμερες με τον πρωθυπουργό το έριξε στον αντικαπνιστικό νόμο, επιφυλάχθηκε για τον εκλογικό νόμο, ενώ με ο πρόεδρος του ΜεΡΑ25 Γιανης Βαρουφάκης και ο κ.Μητσοτάκης σχεδόν δεν αντάλλαξαν κουβέντα μπροστά στις κάμερες και δε συμφώνησαν και ουσιαστικά σε τίποτε στην κατ ιδίαν συζήτηση. Και βέβαια τη Δευτέρα δεν αναμένεται καμία σύγκλιση με το γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα.
Ουδέν νεότερον προέκυψε και για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Ο κ.Μητσοτάκης σύμφωνα με κυβερνητικες πηγές, δεν άνοιξε το θέμα. Ο κ.Τσίπρας στη δήλωση του επέμεινε για Προκόπη Παυλόπουλο, ενώ η κ.Γεννηματά από την πλευρά της επιμένει ότι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας πρέπει να προέρχεται από την κεντροαριστερά, στο πλαίσιο μίας άτυπης πολιτικής παράδοσης ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να έχει άλλες πολιτικές καταβολές από την παράταξη που κυβερνά. Το ΚΙΝΑΛ δε θέλει επ ουδενί να μπαίνει σε ονοματολογία, καθώς δεν έχει άλλωστε λόγο να δεσμευτεί. Αλλά και ο πρωθυπουργός δεν έχει λόγο ακόμη να ανοίξει τα χαρτιά του για ένα ζήτημα, που ενδέχεται να προκαλέσει εσωτερικές αναταράξεις στη ΝΔ. Τα σενάρια για τον Ευάγγελο Βενιζέλο ήδη προκάλεσαν αντιδράσεις. Πάντως η συζήτηση προσώρας φαίνεται ότι μετατίθεται για αργότερα.