Μητσοτάκης: Αρχές Αυγούστου το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο

Μητσοτάκης: Αρχές Αυγούστου το πρώτο οικονομικό νομοσχέδιο
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Κωστή Χατζηδάκη INTIME NEWS

Το υπουργείο Οικονομικών επισκέφθηκε ο πρωθυπουργός. Το πρώτο οικονομικό- φορολογικό νομοσχέδιο θα ψηφιστεί πριν το Δεκαπενταύγουστο, ωστόσο οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν κατά τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης

Αισιόδοξος για την πορεία της οικονομίας εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την επίσκεψη του στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μετά την πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.

Στην ατζέντα του νέου οικονομικού επιτελείου υπό τον Κωστή Χατζηδάκη, υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, κυριαρχεί το θέμα της ακρίβειας. Ο κ. Μητσοτάκης πάντως δεν προανήγγειλε σήμερα νέα μέτρα ή την επέκταση του Μarket Pass για το υπόλοιπο του 2023, αλλά ανέφερε ότι το πρώτο οικονομικό- φορολογικό νομοσχέδιο της νέας κυβέρνησης θα ψηφιστεί πριν τις διακοπές της Βουλής, δηλαδή στις αρχές Αυγούστου και παρέπεμψε για ανακοινώσεις στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Ο πρωθυπουργός πραγματοποίησε μόνο μία σύντομη δήλωση, στην οποία αναφέρθηκε συνολικά στην οικονομία, εκτιμώντας ότι θα συνεχιστούν οι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης, ώστε να επιτευχθεί – όπως τόνισε – η ουσιαστική σύγκλιση με την Ευρώπη.

“Είμαστε αισιόδοξοι για τη σταδιακή μετατροπή του οικονομικού μοντέλου της ελληνικής οικονομίας σε ένα μοντέλο πιο παραγωγικό, πιο εξωστρεφές, που σημαίνει ότι αυτή η οικονομική ανάπτυξη θα έχει αντίκτυπο στην ανάπτυξη των εισοδημάτων όλων των Ελλήνων“, δήλωσε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

Πριν τις διακοπές της Βουλής θα ψηφιστεί το πρώτο νομοσχέδιο στο οποίο θα αποτυπώνονται νομοθετικά οι προεκλογικές κεντρικές δεσμεύσεις τις οποίες ειχε παρουσιάσει η Νέα Δημοκρατία πριν τις εκλογές, που αφορούν το επόμενο έτος, το 2024″, συνέχισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: “Πολλές από αυτές θα έχουν σημαντικό οικονομικό αντίκτυπο στα εισοδήματα”.

Ως προς το περιεχόμενο του νομοσχεδίου πάντως ο κ. Μητσοτάκης παρέπεμψε στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ενώ υπενθύμισε ότι ο ίδιος προεκλογικά είχε θέσει το συνολικό πλαίσιο της οικονομικής πολιτικής για την επόμενη τετραετία.

Την αισιοδοξία για την πορεία της οικονομίας και της ανάπτυξης εξέφρασε κι από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης λέγοντας ότι αντικείμενο της σύσκεψης είναι το πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου του Υπουργείου.

“Ξεκινήσαμε στο Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τη δουλειά! Και είμαστε αισιόδοξοι. Αισιόδοξοι διότι, πρώτον, πατάμε στα γερά θεμέλια που μπήκαν την περασμένη τετραετία. Δεύτερον, διότι έχουμε ένα πολύ θετικό εκλογικό αποτέλεσμα για τη χώρα και για την οικονομία της Ελλάδας. Ένα αποτέλεσμα το οποίο στέλνει ένα μήνυμα εμπιστοσύνης, ελπίδας και προοπτικής για την ελληνική οικονομία.

Και ταυτοχρόνως συζητήσαμε με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου που θα καταθέσει το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στη Βουλή και το οποίο θα αφορά στην εκπλήρωση των βασικών δεσμεύσεων της Νέας Δημοκρατίας πριν τις εκλογές. Με αυτόν τον τρόπο δίνουμε μια απάντηση σε όσους αμφισβητούσαν την αξιοπιστία των υποσχέσεών μας και μένουμε και πάλι πιστοί στο δρόμο που είχαμε ανοίξει. Λέμε λίγα και τα κάνουμε όλα!“, ανέφερε ο κ. Χατζηδάκης μετά το πέρας της σύσκεψης.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τον μέχρι τώρα προγραμματισμό ο προϋπολογισμός του 2024 θα ενσωματώνει μέτρα καθαρού δημοσιονομικού κόστους 720 εκατ. ευρώ, ένεκα των προεκλογικών εξαγγελιών. “Μερίδα του λέοντος” στο κομμάτι αυτό καταλαμβάνει το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων (κόστος 500 εκατ. ευρώ), η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά (κόστος 77 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση κατά 8% του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος (κόστος 49 εκατ. ευρώ ετησίως), η αύξηση του επιδόματος μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες (με κόστος 40 εκατ. ευρώ ετησίως), η μονιμοποίηση της απαλλαγής των πρώην δικαιούχων ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή τους στη φαρμακευτική δαπάνη (με κόστος 38 εκατ. ευρώ ετησίως), το youth pass για τους νέους που ενηλικιώνονται (με κόστος 30 εκατ. ευρώ ετησίως) και η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για σπίτια που ασφαλίζονται για φυσικές καταστροφές (με κόστος περί τα 40 εκατ. ευρώ ετησίως).

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου μετείχαν ο υπουργός επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο Γ.Γ. Συντονισμού της Κυβέρνησης κ. Θανάσης Κοντογεώργης και ο σύμβουλος του Πρωθυπουργού κ. Αλέξης Πατέλης.

Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα