Μητσοτάκης: Μπορούμε να βρούμε μία λύση win win για τα γλυπτά του Παρθενώνα
Ο πρωθυπουργός αποκάλυψε στο LSE ότι κατά την επίσκεψη του στο Λονδίνο συζήτησε και το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα και άφησε να εννοηθεί ότι είναι εφικτή μία συμφωνία
- 28 Νοεμβρίου 2022 22:02
Για μία συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και Μεγάλης Βρετανίας, που θα συνιστά λύση win win για τα Γλυπτά του Παρθενώνα, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συζήτηση που είχε με αφορμή την επέτειο 25 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του LSE, με τον καθηγητή Σύγχρονων Ελληνικών Σπουδών και διευθυντή του Ελληνικού Παρατηρητηρίου του London School of Economics, Kevin Featherstone.
Ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος νωρίτερα έγινε δεκτός από το βασιλιά της Μεγάλης Βρετανίας, Κάρολο, άφησε να εννοηθεί ότι συζήτησε και το θέμα του επαναπατρισμού των γλυπτών του Παρθενώνα και ότι είναι εφικτή μία συμφωνία.
“Το ζήτημα του επαναπατρισμού των Μαρμάρων είναι στην καρδιά μου και νομίζω ότι όλοι οι Έλληνες θα ήθελαν η κυβέρνηση της Μεγάλης Βρετανίας να το κάνει. Είναι εφικτό δυνητικά. Ναι, βλέπουμε πρόοδο. Δεν θέλω να μιλήσω δημόσια για τις συζητήσεις που είχαμε, αλλά νομίζω ότι υπάρχει μία καλύτερη κατανόηση. Μία λύση win-win μπορεί να βρεθεί ώστε να καταλήξουμε στην επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα. Δεν θέλω να πω τίποτα άλλο. Καταλαβαίνω το momentum, ότι η βρετανική κοινή γνώμη υποστηρίζει το ναεπανέλθουν όχι να επιστρέψουν, να επανέλθουν τα γλυπτά του Παρθενώνα και να εκτεθούν στο νέο Μουσείο μας δίπλα στην Ακρόπολη”, ανέφερε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.
Ερωτηθείς για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι τα τελευταία χρόνια η Τουρκία επιδιώκει μία αναθεωρητική ατζέντα στο εξωτερικό και έχει αυτοκρατορικές φιλοδοξίες. “Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι θα υπερασπιστούμε την κυριαρχία μας και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα και δεν θα αποδεχθούμε καμία πρόκληση στην περιοχή μας”, τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.
Αναφέρθηκε στα ζητήματα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, στη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, στην εργαλειοποίηση προσφύγων και μεταναστών από την Άγκυρα, την οποία κατηγόρησε ότι σπρώχνει βάρκες με ανθρώπους προς την Ελλάδα.
“Έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο στο να πείσουμε τους συμμάχους μας στην Ευρώπη και στις ΗΠΑ ότι αυτό που διακινδυνεύεται εδώ δεν είναι μόνο η κυριαρχία της Ελλάδας, αλλά η ειρήνη και η σταθερότητα στη Μεσόγειο. Το τελευταίο που θα χρειαζόμασταν τη στιγμή που αντιμετωπίζουμε έναν ανοιχτό πόλεμο στην καρδιά της Ευρώπης θα ήταν μία άλλη πηγή έντασης”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι μπορεί να λύσει με βάση το Διεθνές Δίκαιο τα προβλήματα με τους γείτονες της, αναφερόμενος στις συμφωνίες για ΑΟΖ με Αίγυπτο και Ιταλία και τη συμφωνία για προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο με την Αλβανία.
“Αυτό που δεν μπορείς να κάνεις είναι δεν μπορείς να λύσεις αυτές τις διαφορές με βία, αυτό απλώς δεν είναι αποδεκτό”, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι “η μεγάλη μας διαφορά με την Τουρκία, ο καθορισμός των θαλάσσιων ζώων είναι τεχνικά ένα περίπλοκο πρόβλημα λόγω της γεωγραφίας της ανατολικής Μεσογείου, αλλά θα μπορούσε να λυθεί, αν υπήρχε πραγματικά καλή θέληση και η Τουρκία ήθελε να μπει σε έντιμες συζητήσεις”.
Επισήμανε όμως ότι η Τουρκία παρουσιάζει την Ελλάδα ως τον επιτιθέμενο, ενώ εκείνη απειλεί την κυριαρχία των ελληνικών νησιών. “Αυτά είναι απλώς απαράδεκτα επιχειρήματα, που καθιστούν πολύ δύσκολο να καθίσεις και να κάνεις έναν λογικό διάλογο. Πιστεύω ότι κανείς στο ακροατήριο από τους ουδέτερους παρατηρητές δεν πιστεύει ότι τα ελληνικά νησιά είναι απειλή για την τούρκικη ηπειρωτική χώρα, αλλά πολλοί πιστεύουν ότι η Τουρκία είναι απειλή για τα ελληνικά νησιά”, πρόσθεσε.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις