Μητσοτάκης: Δεν υπάρχει χριστιανόμετρο

Διαβάζεται σε 12'
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ
Γραφείο Τύπου πρωθυπουργού

Για το “αυθαίρετο της Ακροδεξιάς” και “γιαλαντζί πατριώτες” έκανε λόγο ο πρωθυπουργός εξαπολύοντας επίθεση κατά Βελόπουλου και Νίκης. Τι είπε για τους Σπαρτιάτες και τον ξυλοδαρμό Γραμμένου από Φλώρο.

Μήνυμα στους ψηφοφόρους της “πατριωτικής δεξιάς” και το θρησκευόμενο ακροατήριο έστειλε εν όψει ευρωεκλογών ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός μιλώντας στο ΣΚΑΪ εξαπέλυσε επίθεση στον Κυριάκο Βελόπουλο και τη Νίκη, ενώ αναφέρθηκε και στον αποκλεισμό των Σπαρτιατών από τις ευρωεκλογές και το χθεσινό ξυλοδαρμό στη Βουλή. Έκανε λόγο για “αυθαίρετο της Ακροδεξιάς” και “γιαλαντζί πατριώτες”. Ενώ τόνισε ότι δεν υπάρχει “χριστιανόμετρο” και δεν μπορούν ορισμένα κόμματα με διχαστικό λόγο να υποστηρίζουν ότι εκφράζουν τη χριστιανική πίστη.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε το χθεσινό επεισόδιο στη Βουλή με τον ξυλοδαρμό Γραμμένου από Φλώρο “ανατριχιαστικό και αποκαλυπτικό”. Τόνισε ότι δε γίνεται ο ναός της Δημοκρατίας να μετατρέπεται σε αρένα του μποξ και συνεχάρη τον Πρόεδρο της Βουλής Κώστα Τασιούλα για τα γρήγορα αντανακλαστικά του.

Αυθαίρετο χτισμένο με βία και ψέματα η Ακροδεξιά πολυκατοικία

Χαρακτήρισε επίσης το επεισόδιο αυτό “εξαιρετικά αποκαλυπτικό για το τι ακριβώς συμβαίνει σ’ αυτό τον χώρο της ακροδεξιάς πολυκατοικίας” και πρόσθεσε: “Βέβαια, ο Θεός να την κάνει «πολυκατοικία», μάλλον με αυθαίρετο χτισμένο με ψέματα και βία μοιάζει αυτό το συνονθύλευμα των κομμάτων που έχουν εισέλθει στη Βουλή.”

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε επομένως ότι “θα πρέπει όλοι να αναλογιστούν πολύ προσεκτικά αν πράγματι θέλουμε εντός του εθνικού Κοινοβουλίου να εκπροσωπούνται κόμματα τα οποία πρεσβεύουν την ωμή βία -σε μια εποχή όπου όλοι συζητούμε για την καταπολέμηση της βίας- και έναν μισαλλόδοξο ρατσιστικό λόγο, ο οποίος το μόνο που κάνει είναι να εκπέμπει διχασμό και ενίοτε μίσος.”

Κατέστησε μάλιστα σαφές ότι στην Ακροδεξιά αυτή πολυκατοικία δεν εντάσσει μόνο τους Σπαρτιάτες αλλά και την Ελληνική Λύση και τη Νίκη. “Είναι τρία κόμματα στα δεξιά που το καθένα πρεσβεύει και κάτι ακραίο”, είπε.

 

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι οι Σπαρτιάτες τέθηκαν εκτός της εκλογικής διαδικασίας με απόφαση του Αρείου Πάγου, η οποία «πατάει» πάνω σε μία ρύθμιση την οποία ψήφισε και υποστήριξε η Νέα Δημοκρατία. “Την υποστήριξε κοινοβουλευτικά αλλά και μέσω υπομνημάτων, όταν κάποιοι άλλοι ξέχασαν να τα υποβάλουν”, πρόσθεσε καρφώνοντας το ΣΥΡΙΖΑ.

“Ο φασισμός και ό,τι αυτός πρεσβεύει δεν μπορεί να πολεμιέται μόνο στα λόγια. Πρέπει να αντιμετωπίζεται με πράξεις και εμείς ήμασταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας στην υπόθεση αυτή”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Ενώ υποστήριξε ότι δεν πρέπει κανείς να εκπλήσσεται γιατί όπως είπε “ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συγκυβερνήσει με την ακροδεξιά του κ. Πάνου Καμμένου”.

Το χριστιανόμετρο και οι “γιαλαντζί” πατριώτες

Αναφερόμενος σε Βελόπουλο και Νίκη ο πρωθυπουργός κατήγγειλε “εμπορευματοποίηση της χριστιανικής πίστης ωσάν να υπάρχει κάποιο -πώς να το πούμε;- «χριστιανόμετρο», το οποίο θα μπορεί να μετρά την ένταση της πίστης του καθενός για να μπει κάποιος σε μία εκκλησία, σε έναν ναό για να προσευχηθεί.”

Ειδικά όσον αφορά στις συστάσεις Βελόπουλου προς τους βουλευτές της ΝΔ να μην πάνε στην Εκκλησία το Πάσχα, ο κ.Μητσοτάκης σχολίασε:

“Αυτές είναι απαράδεκτες διχαστικές δηλώσεις. Σε καμία περίπτωση δεν μπορούν αυτοί οι άνθρωποι να ισχυρίζονται ότι εκπροσωπούν τον χριστιανισμό και την πίστη. Νομίζω ότι πήραν πολύ σκληρές αλλά, θα έλεγα, σωστές και τεκμηριωμένες απαντήσεις και από την ίδια την Εκκλησία.

Πλησιάζει η Μεγάλη Εβδομάδα, είναι η μεγάλη γιορτή της χριστιανοσύνης, είναι ημέρες περισυλλογής, αλλά πάνω απ’ όλα ημέρες αγάπης, ενότητας και αλληλεγγύης. Ένας τέτοιος λόγος δεν ταιριάζει στην πατρίδα μας το 2024.”

Ο πρωθυπουργός μάλιστα εκτίμησε ότι: “Οποιος είδε ακριβώς τι έγινε χθες στη Βουλή -και δεν αναφέρομαι μόνο στις μπουνιές, αλλά και στις ύβρεις τις απίστευτες τις οποίες ξεστόμισε το θύμα της επίθεσης-, καταλαβαίνει νομίζω και καταλήγει σε συμπεράσματα κατά πόσο αυτά τα κόμματα μπορούν να ισχυρίζονται ότι είναι αυθεντικοί εκφραστές της πίστης αλλά και του πατριωτισμού.

Γιατί μιλάμε πολύ για «υπεύθυνο πατριωτισμό». Κυκλοφορούν πολλοί «γιαλαντζί» πατριώτες, του γλυκού νερού. Αλλά τελικά ο πατριωτισμός είναι μια δύσκολη άσκηση, η οποία αποδεικνύεται στην πράξη και όχι στα εύκολα λόγια.”

Τα μηνύματα στους δυσαρεστημένους δεξιούς

Ερωτηθείς πάντως εάν στη ΝΔ “μυρίζουν” οι ψήφοι των Σπαρτιατών ή εάν θέλει να κερδίσει και αυτούς τους “ορφανούς” πλέον ψηφοφόρους, ο κ. Μητσοτάκης δεν απάντησε ευθέως. Αλλά επικαλέστηκε ότι η ΝΔ βρέθηκε απέναντι στους Σπαρτιάτες με πράξεις και όχι με λόγια, όπως είπε.

Ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στο ακροατήριο της σκληρής δεξιάς επικαλέστηκε τις επιδόσεις της κυβέρνησης στο μεταναστευτικό, υπερασπίστηκε την ελληνοτουρκική προσέγγιση και με αφορμή το γάμο ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε:

“Σίγουρα υπάρχουν μία σειρά από ταυτοτικά ζητήματα τα οποία μπορεί να επηρεάζουν τις επιλογές των πολιτών. Εγώ θα ήθελα να απευθυνθώ, 30 δευτερόλεπτα, στους πολίτες οι οποίοι μπορεί να σκέφτονται να ψηφίσουν κάποιο κόμμα στα δεξιά μας γιατί μπορεί να αισθάνονται δυσαρεστημένοι με κάποιες επιλογές της Νέας Δημοκρατίας, και να τους ζητήσω να δούνε τη μεγάλη εικόνα, την πρόοδο την οποία επιτελέσει συνολικά η χώρα.

Και να μην αξιοποιήσουν τις ευρωεκλογές ως μία ευκαιρία μιας εύκολης, θα έλεγα, και ανέξοδης διαμαρτυρίας, γιατί τα πραγματικά ζητούμενα των ευρωεκλογών είναι άλλα: είναι η θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη.”

Πήχης για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές το 33% του 2019

Ο κ. Μητσοτάκης μάλιστα έθεσε εμμέσως πλην σαφώς αριθμητικό πήχη για τη ΝΔ στις ευρωεκλογές του Ιουνίου. Και αυτό καθώς αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του 2019, όταν η ΝΔ είχε λάβει 33%.

” Οι ευρωεκλογές είναι εθνική κάλπη, αλλά δεν είναι εθνικές εκλογές που εκλέγουν κυβέρνηση. Κατά συνέπεια, το μέτρο σύγκρισης είναι οι προηγούμενες ευρωεκλογές για εμένα, οι οποίες μάλιστα έλαβαν χώρα και σε μία εποχή πολύ κοντά σε εθνικές εκλογές”, είπε ειδικότερα ο πρωθυπουργός.

Προσπάθησε δε εκ νέου να συνδυάσει το αφήγημα πως στις ευρωκλογές το διακύβευμα είναι η σταθερότητα, με μία διαβεβαίωση ότι δεν θα γίνουν πρόωρες εκλογές και η κυβέρνηση θα παραμείνει ούτως ή άλλως ισχυρή.

“Την επόμενη ημέρα θα είναι πάλι κυβέρνηση η ΝΔ και θα έχουμε πάλι τον ίδιο αριθμό βουλευτών και την ίδια άνετη κοινοβουλευτική πλειοψηφία”, είπε και πρόσθεσε:

“Άλλα κόμματα θέλουν να ανάγουν τις ευρωεκλογές σε ένα δημοψήφισμα κατά της κυβέρνησης. Εμείς αυτό το γάντι θα το σηκώσουμε. Θα πούμε ότι ναι, το πολιτικό μήνυμα το οποίο θα εκπεμφθεί από την κάλπη της 9ης Ιουνίου πρέπει να αποπνέει σταθερότητα, σιγουριά και συνέχεια. Έχουμε εννιά μήνες κυβερνητικού έργου για το οποίο θέλουμε να μιλήσουμε και τρία χρόνια ακόμα θητείας μπροστά μας.”

Χαρακτήρισε δε παράδοξο να ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ πρόωρες εκλογές όταν έχει θέσει τον πήχη στο 17%. “Δεν θα καταρρεύσει η κυβέρνηση” διαβεβαίωσε. Ενώ αν και δήλωσε ότι δεν επιλέγει αντίπαλο, εκτίμησε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ παγιώνεται στη δεύτερη θέση.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως και στην κριτική πως το ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ είναι γεμάτο celebrities και δεξιές υποψηφιότητες. Υποστήριξε ότι το γαλάζιο ευρωψηφοδέλτιο περιλαμβάνει ελάχιστους celebrities και ότι κάποιος μπορεί να είναι celebrity, αλλά μπορεί να σταθεί στην Ευρώπη “σε κάποια θέματα όχι όλα, γιατί στο Ευρωκοινοβουλιο υπάρχουν επιτροπές”.

Ερωτηθείς δε εάν έχει τη στήριξη των πρώην πρωθυπουργών, Κώστα Καραμανλή και Αντώνη Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης είπε:

“Εγώ τους νιώθω δίπλα μου και δεν μπορώ να φανταστώ ότι υπάρχει αρχηγός της ΝΔ, ο οποίος έχει τιμηθεί από τον λαό να γίνει Πρωθυπουργός επειδή ακριβώς είναι Πρόεδρος της ΝΔ, που δεν θέλει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για τη ΝΔ σε οποιαδήποτε εκλογή. Το ίδιο ισχύει και τώρα.”

Τι είπε για την οπαδική βία

Ερωτηθείς σχετικά με την αντιμετώπιση της οπαδικής βίας και τις συλλήψεις για το θάνατο του αστυνομικού στο Ρέντη, ο κ. Μητσοτάκης ήταν προσεκτικός.

“Δυσκολεύομαι, όπως καταλαβαίνετε, να σχολιάσω μία ανοιχτή έρευνα και μία δικαστική υπόθεση η οποία τώρα δρομολογείται. Όμως, θέλω να σας πω ότι για τα ζητήματα της οπαδικής βίας έχουμε κάνει πολλά πράγματα και έχουμε αποδείξει ότι εννοούμε αυτά τα οποία λέμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Αυτό το οποίο μπορώ να πω, γιατί κι εγώ δεν έχω πρόσθετη πληροφόρηση όπως αντιλαμβάνεστε, είναι ότι διεξήχθη μια πάρα πολύ εμπεριστατωμένη έρευνα με απόλυτη εχεμύθεια. Πράγμα πολύ ασυνήθιστο, θα έλεγα, για τα δεδομένα της πατρίδας μας. Και αυτό είναι μια πολύ θετική ένδειξη”, δήλωσε επίσης ο κ Μητσοτάκης.

“Από εκεί και πέρα, έχω απόλυτη εμπιστοσύνη και στην ανακριτική διαδικασία αλλά και στη Δικαιοσύνη ότι θα κάνει αυτό που πρέπει και θα τιμωρηθούν οι ένοχοι, οι φυσικοί και οι ηθικοί αυτουργοί, όπου και αν αυτοί βρίσκονται. Δεν είναι δική μου δουλειά, ούτε δική σας, ούτε κανενός”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

¨Νομίζω αποδείξαμε ότι διαθέτουμε αυτήν την πολιτική βούληση, και με το παραπάνω. Όχι μόνο στηρίζοντας αυτήν την προσπάθεια, αλλά παίρνοντας και δύσκολες αποφάσεις: το κλείσιμο των γηπέδων -θυμάστε τι κριτική ακούσαμε-, τις αυτοματοποιημένες ποινές, το ηλεκτρονικό εισιτήριο”, εκτίμησε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.

“Και η αλήθεια είναι ότι η κατάσταση σήμερα στα γήπεδα δεν έχει σχέση με αυτό το οποίο συνέβαινε πέρσι και πρόπερσι. Θα μου πείτε, ανά πάσα στιγμή καραδοκεί το «αυγό του φιδιού». Όμως έχουμε αποδείξει ότι έχουμε αποφασιστικότητα να τιμωρήσουμε τους ενόχους και, ναι, πρέπει να συνεργαστούμε με όλες και με όλους για να τελειώνουμε πια” συνέχισε και πρόσθεσε:

“Πιστεύω ότι ίσως για πρώτη φορά έχουμε λόγο να είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι ότι θα τελειώσουμε με το «καρκίνωμα» της οπαδικής βίας και με τα διάφορα παρακλάδια του. Διότι δεν είναι μόνο η οπαδική βία. Εδώ φαίνεται ότι τα πράγματα ήταν αρκετά πιο σύνθετα και περίπλοκα.”

Μας ζητήθηκε, αλλά δεν θα στείλουμε S300 στην Ουκρανία

Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε ότι ζητήθηκε από τη χώρα μας να δώσει S300 ή Patriot στην Ουκρανία, αλλά ξεκαθάρισε ότι αυτό δε θα συμβεί.

“Η Ελλάδα δεν πρόκειται να στείλει στην Ουκρανία ούτε S-300 ούτε Patriot”, είπε και πρόσθεσε: “Μας ζητήθηκε και εξηγήσαμε γιατί δεν μπορούμε να το κάνουμε.”

Ειδικότερα ξεκαθάρισε ότι: “Η Ελλάδα έχει στηρίξει την Ουκρανία ποικιλοτρόπως, με αμυντικό υλικό. Έχουμε πει όμως από την πρώτη στιγμή ότι δεν μπορούμε να διαθέσουμε οπλικά συστήματα τα οποία είναι κρίσιμα για την αποτρεπτική μας δυνατότητα.

Έχουμε πλεονάζον υλικό με το οποίο μπορούμε να υποστηρίξουμε την Ουκρανία, το έχουμε κάνει και θεωρώ ότι είναι η σωστή επιλογή. Και, στον βαθμό που μπορούμε να βρίσκουμε τέτοιο υλικό, θα εξακολουθούμε να το κάνουμε.

Τα συστήματα, όμως, αεράμυνας στα οποία αναφερθήκατε, είναι κρίσιμα συστήματα για την προστασία του ελληνικού εναέριου χώρου και δεν πρόκειται να παραχωρηθούν στην Ουκρανία.”

“Θα διαφωνούμε, αλλά θα συνομιλούμε με την Τουρκία”

Όσον αφορά στις προσδοκίες από την προγραμματισμένη για τις 13 Μαΐου επίσκεψη του στην Τουρκία και τη συνάντηση με τον Ρετζεπ Ταγίπ Ερντογάν, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την πολιτική του ελληνοτουρκικού διαλόγου.

“Θα κάνουμε ένα βήμα παραπέρα στην ελληνοτουρκική προσέγγιση, η οποία έχει αποδώσει κάποια σημαντικά μετρήσιμα αποτελέσματα”, υποστήριξε. Στάθηκε ειδικότερα σε τρία σημεία.

“Δεν έχουμε παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου για παραπάνω από 12 μήνες. Δεν το είχαμε ποτέ αυτό. Είναι ένα σημαντικό επίτευγμα, πρέπει να το αναγνωρίσουμε”, τόνισε καταρχήν ο πρωθυπουργός. Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των μεταναστευτικών ροών και το ζήτημα της διευκόλυνσης της βίζας για 10 νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. “Όλα αυτά διαμορφώνουν ένα κλίμα ειρηνικής συμβίωσης”, ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

Ξεκαθάρισε ότι η Ελλάδα θα προχωρήσει στην ανακήρυξη θαλασσίων πάρκων πέριξ ελληνικών νησιών ασκώντας την κυριαρχία της και πρόσθεσε:

“Και η Τουρκία θα έχει τις απόψεις της. Θα διαφωνούμε για κρίσιμα ζητήματα, αυτό δεν σημαίνει όμως ότι δεν θα συνομιλούμε, ότι δεν θα αναγνωρίσουμε τη βελτίωση των σχέσεων και ότι δεν θα προσπαθούμε πάντα να οικοδομούμε πάνω στα θετικά, αντί να εστιάζουμε μόνο στα αρνητικά και στις διαφωνίες μας, οι οποίες είναι υπαρκτές. Δεν περιμένω από την Τουρκία ότι θα αλλάξει πολιτική, ούτε η Τουρκία, φαντάζομαι, περιμένει ότι εγώ θα αλλάξω πολιτική από τη μια στιγμή στην άλλη.”

“Δείξαμε ανοχή σε θεωρίες συνομωσίας για τα Τέμπη”

Ο κ. Μητσοτάκης παραδέχθηκε λάθος επικοινωνιακούς χειρισμούς στην υπόθεση των Τεμπών.

“Γυρνώντας τον χρόνο πίσω, σίγουρα κάποια πράγματα θα μπορούσαν να γίνουν διαφορετικά. Αναφέρομαι, κυρίως, όχι στους χειρισμούς στο πεδίο. Αναφέρομαι κυρίως στην επικοινωνία και στην ανοχή την οποία δείξαμε στις διάφορες θεωρίες συνωμοσίας, οι οποίες δυστυχώς ρίζωσαν και έπεισαν ένα μεγάλο κομμάτι των συμπολιτών μας. Ότι έγινε «μπάζωμα» ή «ξεμπάζωμα»”, είπε.

Ο πρωθυπουργός δήλωσε ως προς το τελευταίο πως: “Όσο γνωρίζω εγώ, και νομίζω ότι γνωρίζω αρκετά, δεν υπάρχει απολύτως τίποτα. Αλλά αυτό θα το κρίνει τελικά η Δικαιοσύνη. Κανείς δεν θα πιστέψει ή λίγοι θα πιστέψουν αυτό το οποίο θα πω εγώ. Θα πιστέψουν, όμως, τη Δικαιοσύνη και τους πραγματογνώμονες οι οποίοι μπήκαν, και δεύτεροι, για να επιβεβαιώσουν αυτά τα οποία είπε ο πρώτος πραγματογνώμονας για το περιστατικό αυτό.”

Αναγνώρισε επίσης ότι η εικόνα που δημιουργήθηκε στην εξεταστική επιτροπή της Βουλής “άφησε στους πολίτες μια άσχημη γεύση”. Επικαλέστηκε όμως ότι ο ίδιος εξαρχής είχε επισημάνει τον κίνδυνο η εξεταστική επιτροπή να μετατραπεί σε ένα πεδίο πολιτικών αντεκδικήσεων, κομματικών αντεκδικήσεων.

Ο πρωθυπουργός επέμεινε ότι τελικά η Δικαιοσύνη θα απαντήσει στο τι πραγματικά έγινε. “Και δεν μπορώ να πω τίποτα άλλο και δεν θα πω τίποτα άλλο για το θέμα αυτό γιατί έχω εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη. Και καλό είναι όλοι να έχουν εμπιστοσύνη στην Δικαιοσύνη” δήλωσε.

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε επίσης ότι πρώτος εκείνος θέλει την απόδοση Δικαιοσύνης και για ένα πρόσθετο λόγο: “Να τελειώνουμε επιτέλους μια και καλή με όλες αυτές τις απίστευτες θεωρίες συνομωσίας, οι οποίες ήταν και βαθύτατα, θα σας έλεγα, προσβλητικές και σε προσωπικό επίπεδο.”

Ερωτηθείς εάν θα συγκροτηθεί προανακριτική επιτροπή στην περίπτωση που η Δικαιοσύνη πέσει πάνω σε ονόματα πολιτικών προσώπων, όπως ζητούν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός σχολίασε: “Προς το παρόν αυτοί οι οποίοι ζητούν κάτι τέτοιο δεν έχουν καταθέσει σχετική πρόταση. Ας έρθουν να την καταθέσουν και θα τα συζητήσουμε όλα στη Βουλή.”

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα