Μητσοτάκης: “Δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ”

Διαβάζεται σε 5'
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI

Το Υπουργείο Εργασίας επισκέφτηκε σήμερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όσα ανέφερε για τα εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφθηκε σήμερα, Πέμπτη (4/7), το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, όπου προέδρευσε σε σύσκεψη με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν εργασιακά και ασφαλιστικά ζητήματα.

Σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο πρωθυπουργός ευχήθηκε στην υπουργό και τον υφυπουργό «καλή δύναμη» και εξέφρασε την ελπίδα «ότι το “112” το οποίο μόλις χτύπησε, δεν αφορά την παρουσία της ΓΣΕΕ στο υπουργείο. Αστειεύομαι, γιατί θέλω να τονίσω την πολύ μεγάλη σημασία την οποία αποδίδουμε στον κοινωνικό διάλογο και να ενθαρρύνω εσάς και το επιτελείο σας να τον διεξάγετε ενεργά και πάντα με γνώμονα την εξεύρεση βέλτιστων λύσεων και για τις επιχειρήσεις και για τους εργαζόμενους».

Τόνισε ότι στο υπουργείο αυτό έχει γίνει μια πολύ σημαντική δουλειά ολόκληρη αυτή την πενταετία, και είπε χαρακτηριστικά: «Μια δουλειά η οποία αποτυπώνεται καταρχάς στην εντυπωσιακή μείωση της ανεργίας, στη δημιουργία εκατοντάδων χιλιάδων νέων θέσεων εργασίας αλλά και στη βελτίωση του εργασιακού περιβάλλοντος, έχοντας πάντα ως πρώτο στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζόμενων».

Στη συνέχεια μίλησε για την ψηφιακή κάρτα, “η οποία αποτελεί πράγματι μια πολύ τολμηρή μεταρρύθμιση, η οποία έχει έναν και βασικό σκοπό: να καταγράφεται και κατά συνέπεια να αμείβεται ο πραγματικός χρόνος εργασίας. Ξέρουμε ότι είναι ένα μέτρο το οποίο έχει κάποιες δυσκολίες στην εφαρμογή, λαμβάνουμε πάντα υπόψη τα ειδικά αιτήματα όλων των κλάδων γι’ αυτό και είμαστε σε μία ανοιχτή συνεργασία καθόλη την διάρκεια της επέκτασης αυτού του πολύ σημαντικού εργαλείου σε όλους τους κλάδους της οικονομίας”.

“Όμως αποτελεί απαρέγκλιτη δέσμευση της κυβέρνησής μας η ψηφιακή κάρτα εργασίας να εφαρμοστεί σε όλους τους κλάδους της οικονομίας. Και νομίζω ότι ήδη τα οφέλη ως προς την αποτύπωση της πραγματικής υπερωριακής εργασίας, προς όφελος των εργαζόμενων, είναι ήδη αισθητά”, πρόσθεσε

“Για τα ζητήματα του κατώτατου μισθού εξακολουθεί να ισχύει στο ακέραιο η δέσμευσή μας ο κατώτατος μισθός να φτάσει τα 950 ευρώ στο τέλος της τετραετίας. Αλλά βέβαια δεν είναι το μόνο ζήτημα αυτό το οποίο αφορά την αγορά εργασίας”, σημείωσε.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη: “Θέλω να κάνω ειδική μνεία στην ανάγκη να κάνουμε μεγάλες προσπάθειες ώστε να βελτιώσουμε τη συμμετοχή στην αγορά εργασίας, πρωτίστως των γυναικών, των νέων μας, των ατόμων με αναπηρία, αλλά και των συνταξιούχων. Και να εκφράσω την ικανοποίησή μου για το γεγονός ότι η τολμηρή μεταρρύθμιση της κυβέρνησής μας, η οποία έδωσε τη δυνατότητα στους συνταξιούχους να εργάζονται χωρίς περικοπή της σύνταξής τους και μόνο με φορολόγηση του πραγματικού χρόνου εργασίας τους, έχει ήδη εντυπωσιακά αποτελέσματα”.

“Ενημερώθηκα ότι 170.000 συμπολίτες μας συνταξιούχοι έχουν επιλέξει αυτόν τον τρόπο εργασίας, συμπληρώνοντας με την εργασία τους τα εισοδήματά τους και διεκδικώντας βέβαια και μεγαλύτερη σύνταξη στη συνέχεια, αλλά θα επισημάνω και πάλι την ανάγκη πρόσθετων εργαλείων για τη συμμετοχή των γυναικών στην αγορά εργασίας. Αυτό προφανώς έχει να κάνει με πολλά ζητήματα τα οποία έχουν να κάνουν με τη συμφιλίωση των ιδιαίτερων, θα έλεγα, απαιτήσεων και προσδοκιών των γυναικών σε ένα διαρκώς μεταβαλλόμενο εργασιακό περιβάλλον”, πρόσθεσε.

“Και βέβαια, μεριμνούμε πάντα για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όλες οι πολιτικές που έχουν να κάνουν με τα ΚΕ.Π.Α. και την επικοινωνία των ανάπηρων συμπολιτών μας με το κράτος πρέπει να είναι πάντα στην πρώτη προτεραιότητα του Υπουργείου, διότι εκεί δίνουμε πραγματικά διαπιστευτήρια κοινωνικής ευαισθησίας”, συνέχισε.

“Τέλος, θέλω να επαναλάβω ότι όπως πέρυσι έτσι και φέτος θα υπάρχει μία έκτακτη ενίσχυση εκείνων των συνταξιούχων οι οποίοι δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους λόγω της προσωπικής διαφοράς. Και θέλω να θυμίσω στους συμπολίτες μας ότι αυτή η έκτακτη ενίσχυση προέρχεται από την έκτακτη φορολόγηση των πολύ υψηλών κερδών των ελληνικών διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023.

Θεωρώ ότι είναι ένα μέτρο κοινωνικής δικαιοσύνης, το οποίο για τη μεν φορολόγηση των διυλιστηρίων έχει εκ των πραγμάτων έναν έκτακτο χαρακτήρα, όμως είναι ένα μέτρο το οποίο στηρίζει συνολικά την κοινωνική συνοχή και αποδεικνύει την έμπρακτη προσήλωση αυτής της κυβέρνησης στο να στέκεται πρωτίστως κοντά στους πιο αδύναμους συμπολίτες μας” κατέληξε.

Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Επίσκεψη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης (ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/EUROKINISSI)

Η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως δήλωσε από την πλευρά της πως, “Στόχος είναι πάντοτε η τόνωση της απασχόλησης, η διασφάλιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και η ανάπτυξη της οικονομίας. Συζητήσαμε για την καθολική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας στους διάφορους τομείς επαγγελματικής δραστηριότητας, για ζητήματα αύξησης του κατώτατου μισθού, σύμφωνα με τον οδικό χάρτη που έχει θέσει ο κ. Πρωθυπουργός εδώ και καιρό.

Σε όλα αυτά τα ζητήματα, είτε μιλάμε για τις εργασιακές σχέσεις είτε μιλάμε για την κοινωνική ασφάλιση, θεωρούμε ότι οι καλύτερες λύσεις μπορούν να προκύψουν μέσα από το διάλογο. Μετά από εσάς, σήμερα κιόλας, θα συναντήσουμε τη ΓΣΕΕ, αύριο συναντούμε τη ΓΣΕΒΕΕ και τις επόμενες μέρες θα κάνουμε γύρο διαβουλεύσεων, συνεχών διαβουλεύσεων με όλους τους εταίρους. Νομίζω ότι έχει έρθει η ώρα, κ. Πρόεδρε, να δούμε σε μια νέα βάση ένα νέο κοινωνικό σύμφωνο εργασίας”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα