Μητσοτάκης: Είμαι αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής
Διαβάζεται σε 5'Ο πρωθυπουργός απάντησε εμμέσως σε Καραμανλή – Σαμαρά. Εκτίμησε ότι οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τη βασική πολιτική δυναμική και επέμεινε στη διεύρυνση. Υποστήριξε ότι στην ΕΕ η ακροδεξιά δεν ανέβηκε όσο αναμένετο.
- 02 Ιουλίου 2024 21:51
Στα αποτελέσματα των ευρωεκλογών στην Ελλάδα και την Ευρώπη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο συνέδριο του Economist.
Απάντησε εμμέσως έτσι και στην κριτική του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, χωρίς φυσικά να τους κατονομάσει.
“Το ένα συμπέρασμα των ευρωεκλογών είναι ότι η Νέα Δημοκρατία παραμένει η κυρίαρχη δύναμη με ποσοστό υπερδιπλάσιο του δεύτερου κόμματος”, είπε καταρχήν ο πρωθυπουργός. Παραδέχθηκε βέβαια ότι η ΝΔ δεν έφτασε το στόχο του 33% που είχε θέσει και εκτίμησε ότι αυτό οφείλεται σε διάφορους λόγους “που τους παίρνω σοβαρά, δεν είναι απλώς κούραση από τις συνεχείς εκλογές”.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε σίγουρος ότι οι πολίτες κυρίως έστειλαν μήνυμα για το κόστος ζωής, αλλά την ίδια ώρα εκτίμησε ότι οι ευρωεκλογές δεν άλλαξαν τη βασική πολιτική δυναμική.
Αν και ο ίδιος έχει πει ότι δεν πρέπει κανείς στη ΝΔ να θεωρεί πλέον δεδομένο το 41%, αναφέρθηκε στο αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών του 2023 και έτσι εμμέσως επέμεινε στη στρατηγική της διεύρυνσης, όπως ο ίδιος την εφαρμόζει.
“Δείξαμε ότι έχουμε ένα κεντροδεξιό κόμμα που έχει μία ευρεία απήχηση και μπορεί να φέρει μαζί ανθρώπους κεντροδεξιούς και κεντρώους προοδευτικούς”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Επισήμανε ότι η ΝΔ έχει μία ισχυρή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και εντολή τεσσάρων ετών. “Εχουμε τρία χρόνια ακόμη μπροστά μας. Δε θα γίνουν πρόωρες εκλογές. Οι εθνικές εκλογές θα γίνουν το 2027. Είμαι κατηγορηματικός σε αυτό”, τόνισε.
Ερωτηθείς εάν το μήνυμα των ευρωεκλογών τελικά αφορούσε στην επιτάχυνση ή επιβράδυνση μεταρρυθμίσεων, ο κ.Μητσοτάκης έδειξε αποφασισμένος στη συνέχιση της κυβερνητικής πολιτικής και αναφέρθηκε εμμέσως και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών που θεωρείται ότι έπαιξε ρόλο στο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών.
“Είμαι αφοσιωμένος μεταρρυθμιστής. Και αν οι μεταρρυθμίσεις προκαλούν αντιδράσεις καμία φορά, αυτή είναι η φύση τους. Αλλά έχουμε λάβει εντολή για μεταρρυθμίσεις. Για παράδειγμα δεσμευτήκαμε να αντιμετωπίσουμε τη φοροδιαφυγή. Σίγουρα κάποιοι άνθρωποι θα απογοητευθούν αλλά στο τέλος όλοι αναγνωρίζουν ότι έπρεπε να γίνει” είπε ο πρωθυπουργός.
Δήλωσε ότι η κυβέρνηση θέλει να δώσει έμφαση σε μετρήσιμα αποτελέσματα. “Θέλουμε να μειώσουμε το κόστος ζωής”, τόνισε, σημειώνοντας ότι μία διάσταση αφορά την ενιαία αγορά και υπενθυμίζοντας την επιστολή του στην πρόεδρο της Κομισιόν για τις διαφοροποιήσεις στις τιμές προϊόντων πολυεθνικών ανά κράτη μέλη. Έθεσε επίσης ως προτεραιότητες την αύξηση των μισθών και την καλύτερη υγεία. Σημειωτέον ότι ο κ. Μητσοτάκης χθες την ώρα της εκδήλωσης με Καραμανλή – Σαμαρά επισκέφθηκε αιφνιδιαστικά το Λαϊκό Νοσοκομείο αναγκάζοντας τον υπουργό Υγείας Αδωνι Γεωργιάδη να αποχωρήσει άρον άρον, ενώ αύριο θα επισκεφθεί το υπουργείο Υγείας.
“Το μήνυμα ήταν να επιταχύνουμε τη δουλειά και να κάνουμε ό,τι είπαμε ότι θα κάνουμε, γιατί αυτός ήταν ο λόγος που εκλεγήκαμε”, κατέληξε ο πρωθυπουργός.
“Στην Ευρωβουλή έχει άνετη πλειοψηφία το κέντρο”
Ο κ. Μητσοτάκης διαφώνησε επίσης με τις αναλύσεις των δύο πρώην πρωθυπουργών για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών συνολικά στην Ευρώπη. Δεν είδε ειδικότερα άνοδο της Ακροδεξιάς ή στροφή της ΕΕ προς τα δεξιά. Ενώ επέμεινε στην επανεκλογή της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και μία γρήγορη συμφωνία για το μοίρασμα των υπόλοιπων θέσεων στην Κομισιόν.
“Εάν κοιτάξετε τα μαθηματικά της Ευρωβουλής είναι ξεκάθαρο ότι το ευρωπαϊκό κέντρο, όπως εκπροσωπείται από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα, τους σοσιαλιστές και τους φιλελεύθερους, έχει μία άνετη πλειοψηφία. Και είναι η μόνη λειτουργική πλειοψηφία. Για αυτό και οι συζητήσεις για τις κύριες θέσεις γίνονται μεταξύ των τριών αυτών κομμάτων” , ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Υποστήριξε, επίσης, ότι η Ακροδεξιά και η άκρα αριστερά “πήγαν ελαφρώς χειρότερα από ότι αναμένετο, αλλά έκαναν αισθητή την παρουσία τους σε Γαλλία και Γερμανία”. Σχολίασε μάλιστα ότι “αυτές τις μέρες υπάρχει ανησυχία για τη δημοσιονομική θέση και το κόστος δανεισμού της Γαλλίας, ενώ η Ελλάδα είναι πυλώνας δημοσιονομικής σταθερότητας”.
Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Είναι σημαντικό να διατηρήσουμε αυτή τη λειτουργική πλειοψηφία και να εξασφαλίσουμε την εκλογή προέδρου Κομισιόν. Η προσδοκία μου ότι αυτό θα συμβεί και η ΕΕ να αρχίσει τη δουλειά και να φέρει αποτελέσματα στους πυλώνες της νέας ευρωπαϊκής πολιτικής”. Σημείωσε επίσης ότι είναι σημαντικό να κλείσουν και όλες οι υπόλοιπες θέσεις στην Κομισιόν σχετικά γρήγορα.
Ο πρωθυπουργός έθεσε ως προτεραιότητες της ΕΕ για την επόμενη πενταετία τα θέματα ανταγωνιστικότητας, την άμυνα και τη μετανάστευση.
Για την ευρωπαϊκή άμυνα σημείωσε: “Όλοι αναγνωρίζουμε ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα, αλλά αναγνωρίζουμε και τους περιορισμούς των εθνικών προϋπολογισμών μας”. Τόνισε ότι: “Εάν θέλουμε να είμαστε σοβαροί για την άμυνα πρέπει να προχωρήσουμε ευρωπαϊκά πρότζεκτ, με ευρωπαϊκή τεχνολογία, που θα υπηρετούν ευρωπαικούς στόχους”. Επανέλαβε την πρόταση για μία ευρωπαϊκή αντιαεροπορική ασπίδα που θα χρηματοδοτείται από ένα κοινό ταμείο, σχολιάζοντας πως “ήδη διαθέτουμε ευρωπαϊκούς πόρους για στήριξη της Ουκρανίας, άρα όπου υπάρχει θέληση υπάρχει τρόπος”.
Για την ενεργειακή μετάβαση ανέφερε ότι η ΕΕ έχει χάσει την ανταγωνιστικότητα της όσον αφορά στις ΑΠΕ και τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απέναντι στην Κίνα και τις ΗΠΑ.
Αναλυτικά η συζήτηση στο συνέδριο του Economist παρουσία του Κυριάκου Μητσοτάκη