Μητσοτάκης: Ελλάδα και Κύπρος, πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη περιοχή
Διαβάζεται σε 4'Στις εξελίξεις στη Μ. Ανατολή, αλλά και στις διαφαινόμενες εξελίξεις στο Κυπριακό αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός κατά τη συνάντηση με Χριστοδουλίδη. Μηνύματα και προς Τουρκία. Δεν αναφέρθηκαν στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας- Κύπρου.
- 19 Σεπτεμβρίου 2024 11:42
Τον ρόλο της Ελλάδας και της Κύπρου ως πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή, ιδίως τη στιγμή που η κρίση εντείνεται ξανά στη Μέση Ανατολή, υπογράμμισαν κατά τη συνάντηση τους ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Νίκος Χριστοδουλίδης.
Ο πρωθυπουργός και ο Κύπριος πρόεδρος έστειλαν έτσι μηνύματα σε συμμάχους και εταίρους, αλλά και στην Τουρκία. Συζήτησαν άλλωστε το συντονισμό ενεργειών Αθήνας και Λευκωσίας εν όψει της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, αλλά και “ενόψει διαφαινόμενων εξελίξεων στο Κυπριακό”, όπως σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
Υπενθυμίζεται ότι ο ο πρωθυπουργός στη Νέα Υόρκη θα συναντηθεί και με τον Τούρκο πρόεδρο, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Ο κ. Χριστοδουλίδης χαρακτήρισε από την πλευρά του την επόμενη εβδομάδα στη Νέα Υόρκη κρίσιμη και σημείωσε: “Θα συνεχίσουμε, στις πράξεις και όχι στα λόγια, την προσπάθεια να δημιουργήσουμε συνθήκες για επανέναρξη συνομιλιών για το Κυπριακό”.
Ο Κύπριος πρόεδρος διαμήνυσε επίσης στην Τουρκία ότι: “Για μας η παρούσα κατάσταση των πραγμάτων δεν αποτελεί επίλυση του Κυπριακού”. Αλλά και προς συμμάχους και εταίρους ότι “με τη λύση του Κυπριακού και την πλήρη εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων, Ελλάδα και Κύπρος θα συμβάλλουμε περισσότερο ως πυλώνες ασφάλειας σε αυτή την περιοχή γεωστρατηγικής σημασίας”.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι κατά τη συνάντηση θα γίνει συνολική επισκόπηση όλων των ανοιχτών ζητημάτων καθώς και ότι “σε μία εποχή κατά την οποία υπάρχει αυξανόμενη ανησυχία για την κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, Ελλάδα και Κύπρος είναι πυλώνες σταθερότητας σε μία ταραγμένη γεωπολιτικά περιοχή. Σε αυτή τη συγκυρία ο συντονισμός μας είναι πιο απαραίτητος παρά ποτέ”.
Κουβέντα για το Great Sea Interconnector
Σημειωτέον ότι Μητσοτάκης- Χριστοδουλίδης δεν αναφέρθηκαν κατά το διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες στο θέμα της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας – Κύπρου.
Υπενθυμίζεται ότι ο κυπριακό υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την Τρίτη το έργο του Great Sea Interconnector. Ωστόσο δεν έχει ξεκαθαρίσει το τοπιο όσον αφορά στη συμμετοχή της Κύπρου στο μετοχικό κεφάλαιο της ηλεκτρικής διασύνδεσης, με 100 εκατ. ευρώ και ποσοστό 30%. Η ελληνική πλευρά θέλει πάντως κατά τη σημερινή συνάντηση των δύο ηγετών να επικυρωθεί και το τελικό κείμενο της συμφωνίας, αφού όμως λυθούν τα ανοιχτά θέματα.
Σημειωτέον ωστόσο ότι η απόφαση του υπουργικού συμβουλίου της Κύπρου, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δημιουργεί αισιοδοξία, αντίθετα εντείνει τους προβληματισμούς και πυκνώνει τα σύννεφα πάνω από το έργο.
Συγκεκριμένα, οι Κύπριοι φέρονται να μην έχουν αναλάβει καμία ρητή δέσμευση σχετικά με τα 125 εκατ. ευρώ, που σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού ενέργειας στη Λευκωσία, θα αναλάβει να καλύψει η Κύπρος για την πενταετή περίοδο ως την ολοκλήρωση του έργου. Αντίθετα το κείμενο της απόφασης του υπουργικού αναφέρει χαρακτηριστικά “μέχρι 125 εκατ. ευρώ”.
Δεύτερον, δεν έχουν ληφθεί οι απαραίτητες ρυθμιστικές αποφάσεις (για το wacc κλπ) και δεν υπάρχει κάποια δέσμευση για το τι θα περιλαμβάνουν.
Τρίτον και ίσως σημαντικότερο, είναι το γεγονός ότι η κυπριακή κυβέρνηση αναβάλει για άλλη μια φορά την απόφαση σχετικά με τη μετοχική συμμετοχή της στο έργο με 100 εκατ. ευρώ όπως είχε στο παρελθόν δεσμευτεί.
Η ελληνική πλευρά θεωρεί εντελώς απαραίτητη τη συμμετοχή της κυπριακής κυβέρνησης στο μετοχικό κεφάλαιο του GSI, ειδικά μετά τις κυπριακές υπαναχωρήσεις, γιατί η μετοχική συμμετοχή, πέραν της καθαυτής σημασίας της, εκτιμάται ότι θα σηματοδοτήσει έναντι των ελληνικών αρχών, του ΑΔΜΗΕ, αλλά και έναντι τρίτων, τη βούληση της Κύπρου ότι πράγματι θέλει να υλοποιηθεί το έργο.
“Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις είναι σαν το τανγκό, πρέπει να θέλουν και οι δύο να το χορέψουν”, αναφέρει χαρακτηριστικά υψηλότατο στέλεχος του ΥΠΕΝ.