Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές

Διαβάζεται σε 3'
Μητσοτάκης: Επιστολική ψήφος στις ευρωεκλογές
O φάκελος της επιστολικής ψήφου

Τι ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο για τον τρόπο διεξαγωγής των εκλογών. Επιστολική ψήφος, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό

Επιστολική ψήφο στις ευρωεκλογές, μία περιφέρεια όλη η χώρα, με σταυρό, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στο υπουργικό συμβούλιο.

Περισσότερες λεπτομέρειες θα ανακοινώσουν το απόγευμα η υπουργός Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Θοδωρής Λιβάνιος.

Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε την επιστολική ψήφο για όποιον το επιθυμεί εντός και εκτός Ελλάδας ως μία γενναία μεταρρύθμιση και ιστορική τομή. Σημείωσε ότι στο εξωτερικό δεν θα χρειαστεί καν να δημιουργηθούν εκλογικά τμήματα. Ενώ στο εσωτερικό θα διευκολυνθούν άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένοι, νέοι που εργάζονται σεζόν, εφόσον επιθυμούν να ψηφίσουν με επιστολική ψήφο.

Αυτό είναι μία πραγματικά αληθινή πρόοδος, είναι μία μεγάλη δημοκρατική κατάκτηση. Αναφέρομαι σε πολλές κατηγορίες Ελλήνων και Ελληνίδων για τους οποίους η φυσική παρουσία στις κάλπες δεν είναι εύκολη: υπερήλικες, ασθενείς, άτομα με αναπηρία, νέοι που δουλεύουν σεζόν, εργαζόμενοι την ημέρα των εκλογών, ακόμα και φοιτητές ή μαθητές στο τέλος του Λυκείου που ενδεχομένως να έχουν εξετάσεις, να έχουν άλλες προτεραιότητες. Όλοι αυτοί θα μπορούν, εφόσον το επιλέξουν, να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο χωρίς μετακινήσεις και χωρίς ταλαιπωρία“, τόνισε ο πρωθυπουργός.

Παρουσίασε μάλιστα τα ψηφοδέλτια με τα οποία θα ισχύσει το νέο σύστημα. Ενώ εκτίμησε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχυθεί η συμμετοχή.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε μάλιστα ότι αυτό είναι το πρώτο βήμα ώστε η επιστολική ψήφος να ισχύσει και στις επόμενες εθνικές εκλογές.

Παραδέχθηκε ότι εξέτασε το ενδεχόμενο να σπάσει η χώρα σε περιφέρεις για τις ευρωεκλογές. Αλλά ανακοίνωσε ότι αποφάσισε να παραμείνει μία εκλογική περιφέρεια όλη η χώρα, όπως ισχύει άλλωστε από το 1981. Επικαλέστηκε δε το σκεπτικό ότι συνολικά η χώρα στέλνει εκπροσώπους στην Ευρωβουλή και ότι δεν πρέπει στην επιλογή προσώπων να κυριαρχήσουν τοπικές σκοπιμότητες. Ενώ υπενθύμισε ότι όπως είχε πει και στη ΔΕΘ, οι ευρωεκλογές θα διεξαχθούν και πάλι με σταυρό προτίμησης και όχι λίστα.

είναι η χώρα συνολικά που στέλνει τους εκπροσώπους στις Βρυξέλλες και στο Στρασβούργο. Συνεπώς, τα κριτήρια πρέπει να είναι εθνικά και μακριά από τοπικές φωνές ή τοπικές ιδιαιτερότητες και με κυρίαρχο στόχο να γίνεται ολοένα και πιο δυνατή η φωνή της πατρίδας στους ευρωπαϊκούς θεσμούς“.

Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε όμως και στο φορολογικό των ελεύθερων επαγγελματιών. Δήλωσε ότι το νομοσχέδιο που έχει κατατεθεί περιλαμβάνει 11 “ρυθμίσεις κοινωνικής δικαιοσύνης κατα της φοροδιαφυγής.” Σημείωσε ότι κατά τη δημόσια διαβούλευση υποβλήθηκαν σχεδόν 3.000 σχόλια και πρόσθεσε ότι αρκετά έγιναν δεκτά χωρίς όμως να αλλοιώνεται ο πυρήνας του νομοσχεδίου.

“Απόδειξη ότι αυτή η κυβέρνηση ακούει την κοινωνία, χωρίς όμως να υπακούει σε καμία συντεχνία“, δήλωσε μάλιστα ο πρωθυπουργός. Επικαλέστηκε δε ότι στόχος είναι η ενίσχυση της φορολογικής συνείδησης και πως από τα πρόσθετα έσοδα 500 εκατ. θα κατευθυνθούν στην υγεία και 250 εκατ. στην παιδεία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα