Μητσοτάκης: Επιστροφές μεταναστών και προς Τουρκία
Διαβάζεται σε 3'Λείπει μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών μεταναστών που δεν δικαιούνται άσυλο στις χώρες προέλευσης τους, δήλωσε ο πρωθυπουργός προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.
- 17 Οκτωβρίου 2024 10:40
Την ανάγκη να υπάρξει μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών μεταναστών από την ΕΕ στις χώρες προέλευσής τους υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στην οποία κύριο θέμα είναι το μεταναστευτικό.
Ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε καταρχήν σημασία στην εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης και τη φύλαξη των συνόρων της ΕΕ. “Λείπει μία αποτελεσματική πολιτική επιστροφών”, πρόσθεσε και εξέφρασε τη χαρά του γιατί αυτό αναγνωρίζεται από την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Υπενθυμίζεται ότι η πρόεδρος της Κομισιόν απέστειλε πριν από δύο ημέρες επιστολή για επιτάχυνση του Συμφώνου Μετανάστευσης και Ασύλου. Και όπως είπε ο πρωθυπουργός οι ηγέτες της ΕΕ θα την εξουσιοδοτήσουν να καταθέσει μία σειρά από προτάσεις για επιστροφές όσων δεν δικαιούνται άσυλο σε χώρες προέλευσης.
“Επιστροφές πρέπει να γίνονται και προς την Τουρκία, στο πλαίσιο της συμφωνίας με την ΕΕ από το 2016”, σημείωσε μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης.
Ο πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε ότι το μεταναστευτικό απασχολεί την Ευρώπη, αλλά “δεν βρίσκεται ψηλά στα προβλήματα που απασχολούν τους Έλληνες, γιατί η Ελλάδα ήταν αποτελεσματική στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης”. Δήλωσε μάλιστα ότι “μπορούμε να μεταφέρουμε την ελληνική εμπειρία στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο”.
Οι δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη
Διχασμένη η ΕΕ
Πάντως τα 27 κράτη μέλη της ΕΕ έχουν χωριστεί σε στρατόπεδα όσον αφορά στη διαχείριση του μεταναστευτικού, με την Ακροδεξιά δυστυχώς να δίνει σε πολλές περιπτώσεις τον τόνο.
Οι αντιμεταναστευτικές φωνές εντός της Ένωσης που ζητούν εξωτερική διαχείριση των αιτήσεων ασύλου και την επιτάχυνση των απελάσεων φαίνεται πως μεγαλώνουν, σε μια συγκυρία όπου ηγέτες βλέπουν να διακυβεύεται η ίδια η πολιτική τους επιβίωση, ειδικά σε χώρες όπως η Γερμανία, η Ολλανδία αλλά και η Γαλλία, όπου η ακροδεξιά πέτυχε μεγάλες νίκες στις ευρωεκλογές, έχοντας στο επίκεντρο της ατζέντας της τη μετανάστετυση.
Στο κλίμα αυτό άλλωστε μεμονωμένες χώρες ήδη καταστρατηγούν τις κοινοτικές συμφωνίες και προτείνουν ακραία μέτρα για όσους κατατρεγμένους εισέρχονται στις χώρες τους, ιδιαίτερα σε μια περίοδο πολέμων που αφήνουν πίσω τους εκατομμύρια εκτοπισμένους, με τελευταία την Πολωνία, η οποία στοχεύει να αναστείλει προσωρινά το δικαίωμα των αφιχθέντων να αιτηθούν άσυλο. Μια πολιτική που ως τοποθέτηση και μόνο, αντίκειται στο διεθνές δίκαιο, καθώς η δυνατότητα για αίτημα ασύλου αποτελεί αδιαπραγμάτευτο ανθρώπινο δικαίωμα.
Μπουρλότο βάζει και η συμφωνία της ακροδεξιάς Ιταλίδας πρωθυπουργού με την Αλβανία για τα κέντρα κράτησης εκεί που ξεκίνησαν αυτή την εβδομάδα, καθώς εισάγει τη λογική της διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Την ίδια στιγμή όλο και περισσότερες χώρες απαιτούν μέτρα για να περιοριστούν οι παράτυπες διασυνοριακές μετακινήσεις και οι αιτήσεις ασύλου, οι οποίες έφτασαν τις 1.129.000 πέρυσι.