Μητσοτάκης- Ερντογάν συμφώνησαν ότι διαφωνούν και είπαν να τα ξαναπούν

Διαβάζεται σε 3'
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα
Συνάντηση Μητσοτάκη με Ερντογάν στην Άγκυρα EUROKINISSI

Χορογραφημένες διαφωνίες και αποφυγή των πραγματικά “καυτών” θεμάτων κατά τη χθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο. Το χρονοδιάγραμμα για τα επόμενα 2+1 ραντεβού

Η βασική είδηση της χθεσινής επίσκεψης του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Τουρκία και της συνάντησης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ότι δεν υπήρξε κάποια μεγάλη, αρνητική, είδηση.

Επρόκειτο άλλωστε για μία συνάντηση “χαμηλών προσδοκιών” με κύριο στόχο να αποφευχθούν νέες πηγές εντάσεων και να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας. Και πράγματι, Μητσοτάκης – Ερντογάν κατά βάση συμφώνησαν ότι διαφωνούν και δρομολόγησαν τα επόμενα ραντεβού τους εντός του 2024.

Οι οn camera διαφωνίες του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο πρόεδρο έμοιαζαν χορογραφημένες και δεν άγγιξαν την “καυτή πατάτα” της οριοθέτησης ΑΟΖ, επι της οποίας βέβαια δεν έχει γίνει και ουσιαστική πρόοδος στο πλαίσιο του πολιτικού ελληνοτουρικού διαλόγου. Ο κ.Ερντογάν απέφυγε, δημοσίως τουλάχιστον, να ανοίξει πάλι θεωρίες “γκρίζων ζωνών” στο Αιγαίο με αφορμή τα ελληνικά σχέδια για θαλάσσια πάρκα.

Ο κ. Ερντογάν όμως αναφέρθηκε εκ νέου σε “τουρκική” μειονότητα στη Θράκη, με τον κ. Μητσοτάκη να απαντά επικαλούμενος τη συνθήκη της Λωζάνης που ορίζει θρησκευτική μειονότητα. Ο πρωθυπουργός κάρφωσε μάλιστα την Τουρκία όσον αφορά στην κατάσταση της εκεί ελληνικής μειονότητας.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι σήμερα ο πρωθυπουργός θα βρεθεί στην Κομοτηνή, μία ημέρα μετά τη συνάντηση με Ερντογάν.

Ο κ. Μητσοτάκης με τις δηλώσεις του έβαλε στο τραπέζι του ελληνοτουρκικού διαλόγου και το Κυπριακό, διαμηνύοντας εκ νέου ότι ο δρόμος της Τουρκίας προς την ΕΕ περνά από την Ελλάδα και την Κύπρο. Ενώ έθεσε στον Ερντογαν και το θέμα της μετατροπής της Μονής της Χώρας σε τζαμί. Αν και έδειξε να αποδέχεται ως ελάχιστο δυνατό την υπόσχεση ότι θα προστατευθεί ως μνημείο και θα είναι ανοιχτή σε όλους όσους επιθυμούν να την επισκεφθούν.

Ο διάλογος για τη Χαμάς

Ενώ εν τέλει ο Τούρκος πρόεδρος επέλεξε να αντιπαρατεθεί με τον πρωθυπουργό για ένα θέμα που δεν αφορά άμεσα τις ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ο κ. Ερντογάν πήρε ξανά το λόγο μετά τις δηλώσεις Μητσοτάκη για να υποστηρίξει ότι η Χαμάς δεν είναι τρομοκρατική, αλλά αντιστασιακή οργάνωση. 

Ο πρωθυπουργός επέμεινε στο χαρακτηρισμό τρομοκρατική οργάνωση για τη Χαμάς, αλλά έσπευσε να σχολιάσει: “Να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε στο θέμα αυτό. Αλλά να συμφωνήσουμε ότι συμφωνούμε στην ανάγκη να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός για να προστατευθούν οι άμαχοι Παλαιστίνιοι, που είναι και τα θύματα αυτού του πολέμου”, με τον κ.Ερντογάν να επιδοκιμάζει λέγοντας: “Αυτό μπορεί να γίνει”.

Τα επόμενα τρία ραντεβού

Μητσοτάκης- Ερντογάν δρομολόγησαν σε κάθε περίπτωση τα τρία επόμενα ραντεβού τους εντός του 2024 ή για την ακρίβεια δύο βέβαια ραντεβού και ένα που μένει να κλειδώσει.

Πρώτον, ο πρωθυπουργός και ο Τούρκος πρόεδρος ενδεχομένως να συναντηθούν και διμερώς στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στις 9-11 Ιουλίου στην Ουάσινγκτον.

Αλλά σε κάθε περίπτωση θα συναντηθούν στο περιθώριο της ΓΣ του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο. Ενώ συμφώνησαν η επόμενη συνεδρίαση του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας να πραγματοποιηθεί προς το τέλος του έτους, στην Άγκυρα αυτή τη φορά.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα