Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συμπάθεια χωρίς τσάι στο ΝΑΤΟ
Διαβάζεται σε 4'Σύντομη συνάντηση με στόχο απλώς τη διατήρηση του καλού κλίματος θα έχουν απόψε ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας στην Ουάσινγκτον και θα δώσουν ραντεβού τον Σεπτέμβρη για τα… δύσκολα θέματα.
- 10 Ιουλίου 2024 07:51
Το αναμενόμενο ραντεβού του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον, έκλεισε τελικά για απόψε, Τετάρτη, στις 23:00 ώρα Ελλάδος.
Θα πρόκειται πάντως για μία πολύ σύντομη συνάντηση διάρκειας περίπου 10 -15 λεπτών, στην οποία μέχρι χθες δεν είχε οριστεί καν ατζέντα. Ούτε καν δηλαδή χρόνος για τσάι, μόνο… συμπάθεια.
Στόχος της συνάντησης, η οποία πραγματοποιείται βασικά επειδή οι δύο ηγέτες θα βρίσκονται μαζί στη Σύνοδο, είναι άλλωστε απλώς να επιβεβαιωθεί η επαναπροσέγγιση των δυο χωρών και να διατηρηθούν τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο.
Πιθανόν στη συνάντηση να είναι παρόντες οι υπουργοί Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν και η επικεφαλής του διπλωματικού γραφείου του πρωθυπουργού Άννα Μαρία Μπούρα και ο σύμβουλος εξωτερικής πολιτικής και ασφάλειας του Τούρκου προέδρου, πρέσβης Ακίφ Τσαγατάι Κιλίτς.
Από Σεπτέμβριο και βλέπουμε
Μητσοτάκης- Ερντογάν θα δώσουν νέο ραντεβού στη Νέα Υόρκη το Σεπτέμβριο στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και εκεί θα τεθούν τα δύσκολα θέματα, όπως ο πολιτικός διάλογος των δύο χωρών.
Η Τουρκία φαίνεται επισπεύδουσα ως προς αυτό, καθώς θέλει να βάλει στο τραπέζι τις παράλογες απαιτήσεις της στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, ακόμη και θέματα κυριαρχίας.
Η ελληνική πλευρά δε βιάζεται και ο κ. Μητσοτάκης έχει πολλάκις δηλώσει ότι η Χάγη είναι ακόμη μακριά. Εξάλλου, στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας δεν λείπει η κριτική στην εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης.
Υπενθυμίζεται ότι ενστάσεις για τον ελληνοτουρκικό διάλογο είχαν εκφράσει στην πρόσφατη κοινή τους εμφάνιση οι πρώην πρωθυπουργοί Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς. Ο κ. Καραμανλής είχε δε προειδοποιήσει την κυβέρνηση να μην θέσει στη Χάγη ζητήματα εθνικής κυριαρχίας όπως η στρατιωτικοποίηση των νησιών και το εάν τα νησιά όπως το Καστελόριζο έχουν υφαλοκρηπίδα. Και το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη είχε διαβεβαιώσει ότι η κυβέρνηση δε συζητά κάτι τέτοιο.
Διάλογος με φόντο το Κυπριακό
Ο κ.Μητσοτάκης αναφέρθηκε στα ελληνοτουρκικά χθες σε συζήτηση με τον Daniel Speckhard, Πρόεδρο και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Corus International και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Υπερασπίστηκε εκ νέου την στρατηγική της επαναπροσέγγισης με την Τουρκία, εστιάζοντας στην μη πραγματοποίηση παραβιάσεων στο Αιγαίο για 16 μήνες, στο μεταναστευτικό και στη συμφωνία για τη βίζα σε Τούρκους τουρίστες σε νησιά του Αιγαίου. Σημείωσε πάντως ότι “θεμελιώδεις τουρκικές θέσεις σε σχέση με την ανατολική Μεσόγειο δεν έχουν αλλάξει”. Αλλά εν τελεί κράτησε τη “θετική κατεύθυνση”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε πάντως και στο Κυπριακό, στέλνοντας εκ νέου μήνυμα επίλυσης στο πλαίσιο των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Υπενθυμίζεται ότι ο κ.Μητσοτάκης θα μεταβεί μετά τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ από την Ουάσινγκτον στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συνάντηση με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες. Υπενθυμίζεται επίσης ότι στις 20 Ιουλίου, στην επέτειο του “Αττίλα”, ο κ. Μητσοτάκης θα βρίσκεται στην Κύπρο και ταυτόχρονα ο κ.Ερντογάν θα βρίσκεται στα κατεχόμενα.
Στο επίκεντρο της συνάντησης θα βρεθεί η ανάληψη από την Ελλάδα της θέσης του μη μόνιμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (2025-26), καθώς και το Κυπριακό και το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Μαρία ‘Ανχελα Ολγκίν.
Υπενθυμίζεται επίσης ότι ο Ερντογάν προτού αναχωρήσει από την Τουρκία για την Ουάσινγκτον έστειλε μήνυμα για ενσωμάτωση των κατεχόμενων ως πλήρες μέλος του Οργανισμού Τουρκικών Κρατών, στο πλαίσιο της προσπάθειας της Άγκυρας για άρση της διεθνούς απομόνωσης και αναγνώριση του ψευδοκράτους. Σημειωτέον πάντως ότι αυτό που κυρίως ενδιαφέρει τον Ερντογάν σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ είναι να έχει μία συνάντηση ή έστω μία χειραψία με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.