Μητσοτάκης – Ερντογάν: Συνάντηση με χαμηλές προσδοκίες
Διαβάζεται σε 3'Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθούν για 11η φορά στη Νέα Υόρκη. Οι συνθήκες δεν είναι βέβαια ώριμες για πολιτικό διάλογο, αλλά η Αθήνα θέλει τη συνεργασία στο μεταναστευτικό.
- 24 Σεπτεμβρίου 2024 06:11
Χωρίς μεγάλες προσδοκίες θα πραγματοποιηθεί σήμερα η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Νέα Υόρκη.
Ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της Τουρκίας θα συναντηθούν στις 6.40 το απόγευμα ώρα Ελλάδος στο κτίριο του ΟΗΕ, όπου είχαν και το πρώτο τετ α τετ το 2019. Το κλίμα βέβαια είναι διαφορετικό από εκείνη την πρώτη συνάντηση.
Τα πέντε τελευταία χρόνια οι ελληνοτουρκικές σχέσεις πέρασαν από μία περίοδο έντασης, με αποκορύφωμα το θερμό καλοκαίρι του 2020, σε μία φάση φαινομενικής τουλάχιστον νηνεμίας. Συνολικά Μητσοτάκης – Ερντογάν έχουν συναντηθεί 10 φορές και οι τελευταίες έξι συναντήσεις επισφράγισαν την προσπάθεια αναθέρμανσης του ελληνοτουρκικού διαλόγου.
Αλλά επί της ουσίας η αναθεωρητική ατζέντα της Τουρκίας δεν έχει αλλάξει. Για αυτό και κυβερνητικά στελέχη ξεκαθαρίζουν ότι οι συνθήκες δεν είναι έτοιμες για πολιτικό διάλογο. Και πως η ελληνική πλευρά δεν αναμένει κατά τη σημερινή συνάντηση οι δύο ηγέτες να μπουν στη “βαριά ατζέντα”. Που αφορά φυσικά στον καθορισμό της ΑΟΖ και της υφαλοκρηπίδας.
Προτεραιότητα η συνέχιση της συνεργασίας στο μεταναστευτικό
Ψηλά στην ατζέντα της συνάντησης Μητσοτάκη- Ερντογάν είναι όμως για την Αθήνα το μεταναστευτικό. Η κυβέρνηση έχει πολλάκις επικαλεστεί (και απέναντι στους “καχύποπτους” στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας) ως βασικό όφελος του ελληνοτουρκικού διαλόγου τη συνεργασία με την Άγκυρα για την αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών.
Η ελληνική πλευρά θέλει η συνεργασία αυτή να συνεχιστεί και να γίνει ακόμη πιο στενή. Ιδίως από τη στιγμή που η ένταση στη Μέση Ανατολή χτυπά κόκκινο. Και οι τελευταίες αεροπορικές επιδρομές του Ισραήλ στο Λίβανο με εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες τραυματίες, εντείνουν το φόβο για αυξημένες μεταναστευτικές, αλλά και προσφυγικές ροές προς την Ευρώπη μέσω Κύπρου και Ελλάδας. Ενώ η αλλαγή στάσης της Γερμανίας για το μεταναστευτικό – προσφυγικό έχει θορυβήσει την Αθήνα.
“Κόκκινες γραμμές” για το Κυπριακό
Ψηλά στη συζήτηση θα βάλει σύμφωνα με πληροφορίες ο κ. Μητσοτάκης και το Κυπριακό. Η ελληνική πλευρά εκφράζει συγκρατημένη αισιοδοξία για επανεκκίνηση των συζητήσεων, δεδομένου ότι ο ΟΗΕ πιέζει και τις δύο πλευρές για νέο διάλογο.
Ο κ. Ερντογάν βέβαια σκοπεύει κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ να ζητήσει από τη διεθνή κοινότητα αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η Άγκυρα επιμένει άλλωστε σε “λύση δύο κρατών” και επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα στην Κύπρο. Αθήνα και Λευκωσία έχουν βέβαια ξεκαθαρίσει πως δεν μπορεί να διεξαχθεί διάλογος εκτός του πλαισίου που έχει τεθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Το ίδιο αναμένεται να επαναλάβει προφανώς ο πρωθυπουργός και κατά τη συνάντηση του σήμερα με τον Τούρκο πρόεδρο.
Στη συνάντηση θα συμμετέχουν οι υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Γεραπετρίτης και Χακάν Φιντάν, καθώς και οι διπλωματικοί σύμβουλοι των δύο ηγετών, Άννα Μαρία Μπούρα και Ακίφ Τσαταγάι Κιλίτς.
Αναμένεται σε κάθε περίπτωση να συμφωνηθεί το χρονοδιάγραμμα και τα επόμενα βήματα του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθούν οι ημερομηνίες για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, συναντήσεις “θετικής ατζέντας” και συνέχιση του πολιτικού διαλόγου σε επίπεδο ΥΠΕΞ, έστω και εάν η Χάγη είναι ακόμη μακριά. Σημειωτέον ότι στα τέλη Δεκεμβρίου με αρχές Ιανουαρίου αναμένεται να συνεδριάσει ξανά το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας, αυτή τη φορά στην Άγκυρα.