Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει

Διαβάζεται σε 5'
Μητσοτάκης για δασμούς Τραμπ: Η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει
INTIME

Ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκινά θα βλάψει τους πάντες, εκτίμησε ο πρωθυπουργός, αλλά εμφανίστηκε αισιόδοξος για τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας.

Στους νέους δασμούς που ανακοίνωσε ο Ντόναλντ Τραμπ αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την Κοζάνη.

“Πιστεύουμε ότι αυτός ο παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος που ξεκινά θα βλάψει τους πάντες”, προειδοποίησε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης κατά την παρουσίαση του σχεδίου δίκαιης αναπτυξιακής μετάβασης.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι θα υπάρξει μία αποκλιμάκωση της λογικής του προστατευτισμού και εμφανίστηκε βέβαιος ότι: Η ελληνική οικονομία θα ανταπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις”. Έσπευσε δε να τονίσει εκ νέου με νόημα τη σημασία της πολιτικής σταθερότητας στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για “ιστορική στροφή στον προστατευτισμό”, καθώς και για “μια πολύ απότομη αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το παγκόσμιο οικονομικό σύστημα έχει λειτουργήσει εδώ και πολλές δεκαετίες. Και είναι επίσης και μια απόκλιση από τον τρόπο με τον οποίο η Ευρωπαϊκή Ένωση αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυση της.”

Στις αποφάσεις της ΕΕ για τους δασμούς Τραμπ προσβλέπει η Αθήνα

Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε στη συνέχεια ότι ότι «η Ελλάδα θα παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διότι εκεί θα διαμορφωθούν οι αποφάσεις τις οποίες θα λάβουμε για τον τρόπο με τον οποίον θα αντιδράσουμε σε αυτήν την πρωτοφανή ιστορικά απόφαση.”

Διαβεβαίωσε στη συνέχεια ότι: “Η ελληνική οικονομία με σχέδιο, με υπευθυνότητα, θα μπορέσει να αντεπεξέλθει σε αυτές τις δύσκολες προκλήσεις και αναφέρθηκα σε αυτή την εξέλιξη για να καταδείξω μόνο το πόσο, θα έλεγα, ρευστό είναι το διεθνές οικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον και πόσο σημαντική είναι η πολιτική σταθερότητα την οποία έχουμε σήμερα στη χώρα και η δυνατότητα αυτής της κυβέρνησης να μπορεί να χαράσσει, μια σταθερή πορεία”.

Εν τω μεταξύ, και ο υπουργός Οικονομικών, Κυριάκος Πιερρακάκης, μιλώντας στη Βουλή, διαβεβαίωσε ότι “η ελληνική οικονομία με σχέδιο και υπευθυνότητα θα ανταπεξέλθει στις προκλήσεις”. Στο ίδιο μήκος κύματος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, τόνισε στο briefing, ότι “η ελληνική κυβέρνηση θα συνδιαμορφώσει την ευρωπαϊκή αντίδραση” και υπογράμμισε ότι “ως χώρα είμαστε υπέρ του ελεύθερου εμπορίου”.

Άλλωστε και ο κ.Πιερρακάκης χαρακτήρισε τους δασμούς Τραμπ στροφή στον προστατευτισμό, καθώς και θεμελιώδη απόκλιση από το πως η ΕΕ αντιλαμβάνεται την οικονομική και κοινωνική πρόοδο από την ίδρυση της.

Οι εξαγωγές από Ελλάδα προς ΗΠΑ

Σημειωτέον ότι άμεσα η Ελλάδα επηρεάζεται από τους δασμούς Τραμπ όσον αφορά στις εξαγωγές λαδιού, κρασιού και γαλακτοκομικών προϊόντων. Έμμεσα βέβαια οι συνέπειες συνολικά στην οικονομία της ΕΕ και την παγκόσμια οικονομία θα επηρεάσουν ευρύτερα και τη χώρα μας.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών, το 2024 οι ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ απέφεραν 2,2 δισ. ευρώ, ενώ οι εισαγωγές ανήλθαν σε 1,7 δισ. ευρώ, δημιουργώντας ένα εμπορικό πλεόνασμα ύψους 452 εκατ. ευρώ.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων Αλκιβιάδης Καλαμπόκης τα προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ είναι:

  • σε ποσοστό 31% αγροδιατροφικά
  • σε ποσοστό 22,85 % πετρελαιοειδή
  • και σε ποσοστό 42% βιομηχανικά προϊόντα.

Αν και τα αγροτικά και κτηνοτροφικά προϊόντα δεν αποτελούν το μεγαλύτερο μέρος αυτού του ισοζυγίου, η αγορά των ΗΠΑ είναι ιδιαίτερα σημαντική λόγω των καλών τιμών που προσφέρει. Ενώ το θέμα αφορά πολλούς μικρούς παραγωγούς και επιχειρήσεις, με ό,τι αυτό συνεπάγεται πολιτικά για την κυβέρνηση.

Σήμα κινδύνου για λάδι, κρασί και φέτα

Ηδη, δε, “σήμα” για τις επιπτώσεις που θα φέρουν δασμοί και στο ελληνικό κρασί έχει κρούσει ο Σύνδεσμος Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), τονίζοντας τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για τον κλάδο.

Με επιστολή του προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα και στους Έλληνες Ευρωβουλευτές, και σε πλήρη συνάφεια με την Ευρωπαϊκή Ένωση Επιχειρήσεων του Κρασιού, ο ΣΕΟ τονίζει τη σημασία που έχει η αγορά των ΗΠΑ για το ελληνικό κρασί, ζητώντας από τις αρμόδιες ελληνικές αρχές να υποστηρίξουν τις θέσεις του και να τεθεί η αφαίρεση των αμερικανικών κρασιών και αρωματικών οινικών προϊόντων από τα προτεινόμενα στα οποία η ΕΕ θα επιβάλλει επιπλέον δασμούς ως αντίμετρα.

Για την Ελλάδα, η αγορά των ΗΠΑ αποτελεί μια ιδιαίτερα σημαντική εξαγωγική αγορά . Οι πωλήσεις ελληνικών κρασιών το 2024 έφτασαν τα 19 εκ. ευρώ με τη μέση τιμή εξαγωγής να ξεπερνάει τα 7 ευρώ ανά κιλό όταν στην Γερμανία που είναι η πρώτη χώρα προορισμός στην ΕΕ η μέση τιμή εξαγωγής είναι κάτω από 3 ευρώ.

Οι εξαγωγές ελαιολάδου στις ΗΠΑ ανέρχονται σε 45 χιλιάδες τόνους με αξία 100 εκ. ευρώ. Ενώ οι εξαγωγές επιτραπέζιων ελιών έφτασαν τα 214 εκ ευρώ το 2024 έχοντας σημειώσει αύξηση 39%.

Η επιτραπέζια ελιά είναι και το πρώτο σε αξία εξαγωγικό αγροτικό προϊόν στις ΗΠΑ. “Έχουμε δημιουργήσει ένα ισχυρό brand name, έχουμε κερδίσει τις προτιμήσεις των Αμερικανών καταναλωτών, ωστόσο αναμφίβολα η επιβολή ενός οριζόντιου δασμού 20% για όλα τα ευρωπαϊκά προϊόντα, μεταξύ των οποίων και η ελιά, θα δημιουργήσει ένα σημαντικό πρόβλημα στις εξαγωγές, που αυτήν τη στιγμή δεν μπορούμε να υπολογίσουμε το μέγεθός του. Σίγουρα όμως θα είναι ιδιαίτερα αρνητικό”, δήλωσε ο  πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Μεταποιητών Τυποποιητών Εξαγωγέων Ελιάς (ΠΕΜΕΤΕ), Κώστας Ζούκας (ΣΚΑΪ).

Οι εξαγωγές φέτας από την Ελλάδα στις ΗΠΑ ανήλθαν σε 53,6 εκ. ευρώ το 2024. Καθώς όμως η συνολική αγορά λευκών τυριών στις ΗΠΑ ξεπερνά τα 2 δισ ευρώ, οι νέοι δασμοί αναμένεται να ωφελήσουν τις αμερικανικές γαλακτοβιομηχανίες που φυσικά είχαν έτσι κι αλλιώς βάλει βέτο στην αναγνώριση της ελληνικής φέτας ως προϊόν ΠΟΠ.

“Φοβάμαι ότι αυτή τη φορά η φέτα δεν θα βρει διέξοδο από τους δασμούς”, δήλωσε εν τω μεταξύ στο Reuters ο Χρήστος Αποστολόπουλος, επικεφαλής του Συνδέσμου Βιομηχανιών Γάλακτος Ελλάδας.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα