Μητσοτάκης: Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ- Θέλω να συνεργαστώ με Τραμπ
Διαβάζεται σε 7'
“Υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για επωφελή συμφωνία ΗΠΑ – ΕΕ” εκτίμησε στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών ο πρωθυπουργός. Επανέλαβε ότι δεν έχουν νόημα δασμοί σε ελιές και λάδι.
- 10 Απριλίου 2025 20:07
Νέο μήνυμα για τη δυνατότητα μίας αμοιβαία επωφελούς συμφωνίας ΗΠΑ- ΕΕ για τους δασμούς έστειλε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ Δελφών.
“Είναι πολύ νωρίς για να μιλήσουμε για το τέλος της παγκοσμιοποίησης. Γιατί αυτός ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος που δημιουργήθηκε υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γιατί ήταν προς όφελος τους. Είναι δύσκολο να το αναιρέσει κανείς. Είναι πολύπλοκες αλυσίδες ανεφοδιασμού. Δεν αλλάζουν από τη μία μέρα στην άλλη”, σημείωσε καταρχήν ο κ.Μητσοτάκης.
“Η παγκοσμιοποίηση έχει δημιουργήσει πλούτο, αλλά αυτός δεν έχει διαμοιραστεί δίκαια. Έχει δημιουργήσει μία ολιγαρχία εταιρειών με παγκόσμια ισχύ. Έχει απομονώσει κάποιες κοινωνικές τάξεις και στις ΗΠΑ και την Ευρώπη” παραδέχθηκε.
“Πιστεύω στο ελεύθερο εμπόριο. Η Ελλάδα είναι μία μικρή αλλά ανοιχτή οικονομία. Η ναυτιλία είναι βασικός κλάδος για εμάς και ζωτικής σημασίας για το διεθνές εμπόριο. Οπότε έχουμε κάθε λόγο να προστατεύσουμε το διεθνή χαρακτήρα του εμπορίου”, δήλωσε στη συνέχεια ο πρωθυπουργός.
“Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι εάν δεν βρουμε λύση για τους δασμούς”
“Αναφορικά με τις σχέσεις ΗΠΑ- ΕΕ υπάρχει ακόμη ένα παράθυρο ευκαιρίας για επωφελή συμφωνία. Γιατί η σχέση μας παραείναι σημαντική και για τις δύο πλευρές. Θα υπάρχουν μόνο χαμένοι αν δεν βρούμε λύση”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
Εξέφρασε εκ νέου την ικανοποίηση του γιατί ο Τραμπ πάτησε το κουμπί της παύσης και ανέστειλε τους δασμούς, εκτιμώντας ότι και η ΕΕ πρέπει να αξιοποιήσει αυτό το παράθυρο των 90 ημερών για να κάνει μία ειλικρινή συζήτηση με τις ΗΠΑ για τους δασμούς.
“Για να μιλήσω τη γλώσσα του προέδρου των ΗΠΑ, πρέπει το deal να είναι αμοιβαία επωφελές”, είπε ο πρωθυπουργός. Δήλωσε συγκρατημένα αισιόδοξος ότι υπάρχει περιθώριο ελιγμών και τόνισε πως πρέπει “να λάβουμε υπόψη ότι ένας παγκόσμιος εμπορικός πόλεμος θα έχει δραμαιτκές επιπτώσεις για όλες τις χώρες και τις ΗΠΑ και οι αγορές έχουν στείλει ξεκάθαρο σήμα ότι ανησυχούν”.
Διαμήνυσε επίσης εκ νέου στην κυβέρνηση Τραμπ ότι: “Δεν έχει νόημα να επιβάλει δασμούς σε προϊόντα που δεν παράγουν οι ΗΠΑ, όπως ελιές και ελαιόλαδο”.
“Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ”
Στην επισήμανση ότι ο Τραμπ είναι μία… ιδιαίτερη προσωπικότητα, που λειτουργεί με βάση το ένστικτο του και αμφισβητεί τους διεθνείς κανόνες, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε με ιδιαίτερη προσοχή.
Επισήμανε ότι στις επαφές με ΗΠΑ κάθε Ευρωπαίος ηγέτης έχει “δύο καπέλα και ρόλους”, τον ευρωπαϊκό και εθνικό ρόλο. Τόνισε τη στρατηγική σχέση Ελλάδας – ΗΠΑ και υπενθύμισε ότι είναι από τους λίγους Ευρωπαίους ηγέτες, που έχει ήδη συνεργαστεί με τον Τραμπ στην πρώτη του θητεία.
“Είχαμε μία εποικοδομητική σχέση”, είπε ο πρωθυπουργός. Σχολίασε ότι “Πράγματι ο Τραμπ έχει το δικό του τρόπο να εκφράζεται”. Και υπογράμμισε ότι σέβεται τη βούληση των αμερικανών πολιτών όπως εκφράστηκε στις εκλογές των ΗΠΑ.
“Θέλω να συνεργαστώ με τον Τραμπ όσο καλύτερα μπορώ. Γνωρίζουμε ο ένας τον άλλο και θέλω να χτίσω πάνω σε μία σχέση με στρατηγικό βάθος”, είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Η σημασία που έχει η Ελλάδα για τις ΗΠΑ, στρατηγικά και οικονομικά, είναι κατανοητή και στις δύο πλευρές του Κογκρέσου”, εκτίμησε δε με νόημα ο πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας την ομιλία που είχε πραγματοποιήσει στο Κογκρέσο των ΗΠΑ.
“Η Ελλάδα είναι σημαντική για τις ΗΠΑ σε αυτή τη γεωπολιτική συγκυρία, από πλευράς γεωγραφίας, ενέργειας, μεταναστευτικών ροών”, τόνισε ο κ.Μητσοτάκης.
“Αισιόδοξος ρεαλιστής ως προς τις σχέσεις με Τουρκία”
Ο πρωθυπουργός άλλωστε αναφέρθηκε στην παρουσία των αμερικανικών εταιρειών Chevron και Exxon στις έρευνες για φυσικό αέριο νότια της Κρήτης και δήλωσε ότι: “Σε αυτή την περίπλοκη γεωπολιτική στιγμή, είμαστε αξιόπιστοι. Είμαστε μία χώρα που μπορεί να συνομιλεί με όλους και να συνεισφέρουμε σε αποκλιμάκωση εντάσεων.”
Τόνισε άλλωστε ότι η Ελλάδα δεν βλέπει την εξωτερική της πολιτική μόνο μέσα από το πρίσμα των ελληνοτουρκικών και αναφέρθηκε στις στρατηγικές σχέσεις με Ισραήλ και Αίγυπτο.
“Με Τουρκία στόχος μας είναι να ζούμε ειρηνικά. Να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας για τις θαλάσσιες ζώνες στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο. Δεν θεωρώ ότι θα το λύσουμε άμεσα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να συζητάμε, να έχουμε ανοιχτούς διαύλους”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
“Ταυτόχρονα δεν μπορούμε να είμαστε αφελείς. Η Ελλάδα πρέπει πάντα να έχει αποτρεπτική δύναμη. Για αυτό ενισχύουμε τις Ένοπλες Δυνάμεις και συμμετέχουμε στην ευρεία συζήτηση για την ευρωπαϊκή ασφάλεια”, πρόσθεσε.
Ο πρωθυπουργός είπε επίσης: “Έχω συναντηθεί με τον Ερντογάν… έχω χάσει το μέτρημα, νομίζω οκτώ φορές. Νομίζω αυτές οι συναντήσεις -ακόμη και εάν δεν υπάρχει απτό αποτέλεσμα- είναι σημαντικές για να κατανοούμε τις διαφορές μας, χωρίς εκπλήξεις, και να κρατάμε διαύλους ανοιχτούς”. Δήλωσε τέλος “αισιόδοξος ρεαλιστής ως προς τις σχέσεις με την Τουρκία”.
Το αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και οι αναφορές στα social media
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε πολλάκις στους κινδύνους για τη δημοκρατία από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ επέμεινε στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας.
“Τα φαντάσματα του λαϊκισμού είναι ακόμη ανάμεσα μας” εκτίμησε ο πρωθυπουργός και σχολίασε ότι “κάποιες φορές δεν εκτιμάμε πόσο κοντά φτάσαμε στον όλεθρο και ξεχνάμε εύκολα”.
Τόνισε ότι: “Σε μία δημοκρατία που λειτουργεί σωστά, χρειάζεται κανείς σταθερά κόμματα που κυβερνούν με υπευθυνότητα είτε από την κεντροδεξιά είτε την κεντροαριστερά”. Αλλά σχολίασε ότι: “Εάν δει κανείς την Ελλάδα πέραν της Νέας Δημοκρατίας, η αντιπολίτευση είναι πλήρως κατακερματισμένη. Και αυτό πάντα μπορεί να αφήσει χώρο σε νέες λαϊκίστικες φωνές. Κάποιες στιγμές που μπορεί κόσμος να είναι πιο συναισθηματικός πιο απαισιόδοξος να άγεται από τα social, ο κίνδυνος του λαϊκισμού να ελλοχεύει” .
Ο κ.Μητσοτάκης συνέχισε λέγοντας: “Είμαστε στο μέσο της δεύτερης θητείας μας. Θεωρώ ότι έχουμε πολύ καλές μέρες μπροστά μας. Γιατί η δημοσιονομική μας θέση είναι ισχυρή και τώρα είναι η ώρα να εξασφαλίσουμε ότι ο μέσος πολίτης θα το νιώσει αυτό”.
Εκτίμησε δε πως: “Όσο λύνεις προβλήματα, όσο μένεις ταπεινός, όσο κατανοείς ότι τα προβλήματα που θρέφουν το λαϊκισμό είναι πραγματικά, οι λύσεις που προτείνουν οι λαϊκιστές δεν είναι ρεαλιστικές, νομίζω ότι έχουμε δυνατότητα να κερδίσουμε και τις επόμενες εκλογές.”
Δήλωσε επίσης: ‘Έχουμε μία σαφή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Κάτι που δεν είναι δεδομένο σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Είναι ένα πλεονέκτημα της Ελλάδας η πολιτική σταθερότητα. Και κατανοεί ο κόσμος ότι δεν πρέπει να επιστρέψουμε σε μία κατάσταση παράλυσης, ειδικά σε μία περίοδο με έντονες γεωπολιτικές προκλήσεις”.
Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανησυχία πως οι αλγόριθμοι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και η τεχνητή νοημοσύνη υπονομεύουν τη δημοκρατία και βάζουν σε κίνδυνο την ψυχική υγεία των παιδιών.
Παραδέχθηκε όμως ότι οι πολιτικοί πρέπει να προσαρμοστούν στο νέο τρόπο επικοινωνίας. “Αν πρέπει το μήνυμα μου να χωρέσει σε ένα βίντεο tiktok 30 δευτερολέπτων πρέπει να το καταφέρω. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι θα τους πω ψέματα ή θεωρίες συνομωσίας. Ισως πρέπει να είμαι διαφορετικός ή πιο αστείος. Η νέα γενιά επικοινωνεί με διαφορετικό τρόπο”, είπε ο κ.Μητσοτάκης.
“Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ο αλγόριθμος βασίζεται στα αρνητικά συναισθήματα. Ετσι δημιουργούνται θερμοκήπια ιδεών, όπου συνεχώς επαναλαμβάνονται οι ίδιες θεωρίες”, πρόσθεσε και τόνισε: “Έχουμε ξεχάσει ότι μπορεί κανείς να βρει ισορροπία μεταξύ της προστασίας της ελευθερίας του λόγου, αλλά και να μην μπορεί ο καθένας να λέει ανώνυμα ό,τι θέλει”.