Μητσοτάκης για κακοκαιρία “Elias”: Εστιάζουμε κυρίως στην Εύβοια

Διαβάζεται σε 4'
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης SOOC

Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί, δήλωσε ο πρωθυπουργός στο υπουργικό συμβούλιο. Δεν έκανε καμία αναφορά σε ΣΥΡΙΖΑ, αλλά επικεντρώθηκε σε “μεταρρυθμίσεις” και καθημερινότητα.

Για μία νέα καιρική δοκιμασία, καθώς αυτή τη φορά η κακοκαιρία “Elias” πλήττει τη χώρα μετά τις πρόσφατες πλημμύρες, έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου.

“Ο κρατικός μηχανισμός έχει κινητοποιηθεί. Αυτή τη φορά εστιάζουμε κυρίως στην Εύβοια με όλες τις δυνάμεις”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης. Επανέλαβε πάντως ότι: “Η πυκνότητα των επιθέσεων της κλιματικής αλλαγής επιβάλλει να εντάξουμε την πολιτική προστασία ως οριζόντια προτεραιότητα όλων των πολιτικών μας”.

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, θα παρουσιάσει στη συνέχεια στο υπουργικό συμβούλιο την κατάσταση σε Θεσσαλία και Φθιώτιδα, που είχαν πληγεί από την κακοκαιρία Daniel, και τα επόμενα βήματα αποκατάστασης υποδομών.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι οι πρώτες αποζημιώσεις έχουν καταβληθεί σε χρόνο ρεκόρ, όπως είπε, κάνοντας λόγο για μία “σημαντική αλλά προσωρινή ανακούφιση”. Σημείωσε επίσης ότι εξελίσσονται ταχύτατα οι αυτοψίες, ενώ με ΠΝΠ έχουν ανασταλεί οι οφειλές των κατοίκων των πληγεισών περιοχών.

Έκανε επίσης λόγο για πρωτοφανή ένταση του φαινομένου, ευχαρίστησε “τους συναδέλφους που βρέθηκαν στο πεδιο στη Θεσσαλία” και δήλωσε:

“Οι συνομιλίες για την ευρωπαϊκή αρωγή προχωρούν ταχύτατα, αλλά η ανάταξη της Θεσσαλίας είναι ένα έργο που θα απαιτήσει καιρό. Θα το παρακολουθούμε συνεχώς. Πρέπει να ξαναχτίσουμε καλύτερα από πρίν όσα χάσαμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως σημείωναν κυβερνητικά στελέχη, δεν έκανε κατά τη συνεδρίαση του υπουργικού καμία αναφορά στις εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Επικεντρώθηκε αντίθετα στο “μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης” και στα νομοσχέδια που έρχονται και έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα των πολιτών. “Αυτή είναι η προτεραιότητα και ο στόχος του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης” έλεγαν τα ίδια στελέχη. Άλλωστε αύριο συνεδριάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται να αναφερθεί εκεί στην εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο πρωθυπουργός στην εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό ξεχώρισε δύο νομοσχέδια, τα οποια χαρακτήρισε μεταρρυθμίσεις για τη βελτίωση του κράτους και της καθημερινότητας.

“Θέλω να ζητήσω από όλους τους υπουργούς να στηρίξουν την αξιολόγηση των διοικήσεων του δημοσίου”.

Το πρώτο είναι το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών για την αξιολόγηση των διοικήσεων των φορέων του δημοσίου. “Θα δώσει μία οριστική απάντηση στη διαχρονική παθογένεια της ποιότητας των διορισμένων διοικήσεων των φορέων του δημοσίου”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης. Έκανε λόγο για καινοτόμο και αδιάβλητο σύστημα, με κριτήριο τη γνώση, την εμπειρία και τις ανάγκες κάθε φορέα, “ώστε να σταματήσουν οι υποψίες ότι μπορεί να γίνει διοικητής νοσοκομείου όποιος έχει κομματικές περγαμηνές ή γνωριμίες”, όπως σχολίασε.

Ο κ. Μητσοτάκης έκανε επίσης λόγο για μία “σημαντική προσπάθεια εκσυγχρονισμού του κράτους” και για μία σημαντική τομή για την αξιοκρατική λειτουργία της δημόσιας διοίκησης. Και ζήτησε από όλους τους υπουργούς να τη στηρίξουν, καθώς αφορά εποπτευόμενους φορείς όλων των υπουργείων.

17 ειδικές μονάδες αντιμετώπισης εγκεφαλικών

Το δεύτερο θέμα στην ατζέντα του υπουργικού, στο οποίο στάθηκε ο κ.Μητσοτάκης, αφορά την αντιμετώπιση των εγκεφαλικών επεισοδίων.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε ότι η χώρα μας δυστυχώς έχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά θανάτων και αναπηριών από εγκεφαλικά επεισόδια. Σημείωσε ότι ένα εγκεφαλικό μπορεί να αντιμεωπιστεί αποτελεσματικά τις πρώτες ώρες σε ένα κέντρο που έχει την υποδομή. Αλλά εάν περάσει αυτό το κρίσιμο διάστημα, μετά ο κίνδυνος για απώλεια ζωής ή βαριά αναπηρία αυξάνετια εκθετικά.

Ο κ. Μητσοτάκης ανακοίνωσε λοιπόν την ίδρυση 17 ειδικών μονάδων αντιμετώπισης εγκεφαλικών επεισοδίων.

“Άπαξ και δρομολογήσουμε αυτό το δίκτυο θα σώσουμε ζωές και θα αποφύγουμε περιστατικά χρόνιας παράλυσης”, εκτίμησε.

Κλείνοντας ο πρωθυπουργός επανέλαβε την “απόλυτη προσήλωση στις μικρές και μεγάλες αλλαγές που βελτιώνουν την καθημερινότητα” και σχολίασε: “Εκ των πραγμάτων αναλώνουμε αρκετό χρόνο σε διαχειριση κρίσεων. Αυτή είναι μία πραγματικότητα που θα μας συνοδεύει διαρκώς. Αλλά δεν ακυρώνει τον πυρήνα του λόγου για τον οποίο μας εξέλεξαν οι πολίτες και μας έδωσαν αυτό το ποσοστό και δεν είναι άλλος από την εντολή για τολμηρές αλλαγές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα