Μητσοτάκης για πλαφόν στο φυσικό αέριο: Ελπίζουμε σε λύση μέχρι τέλος Οκτωβρίου
Τι είπε ο πρωθυπουργός στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην Πράγα για την ανάγκη η ΕΕ να δώσει κοινή απάντηση και στην ενεργειακή κρίση.
- 06 Οκτωβρίου 2022 20:59
Την ανάγκη να θέσει η Ευρωπαϊκή Ένωση πλαφόν στο φυσικό αέριο επανέλαβε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην Ευρωπαϊκή Πολιτική Κοινότητα στην Πράγα, θέτοντας μάλιστα ως χρονικό ορίζοντα για τη λήψη αποφάσεων τα τέλη Οκτωβρίου.
“Πρέπει να αναλάβουμε τολμηρή δράση. Η αγορά του φυσικού αερίου δεν λειτουργεί σωστά”, τόνισε ειδικότερα ο κ. Μητσοτάκης στην παρέμβαση του στο πάνελ «Ενέργεια, Κλίμα, Οικονομία», όπου συμπροήδρευσε με τον Πρόεδρο της Ελβετίας.
“Πρέπει να εξετάσουμε μια παρέμβαση σε επίπεδο χονδρικής αγοράς φυσικού αερίου. Και χαίρομαι που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει υιοθετήσει την πρότασή μας”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.
“Ελπίζουμε σε λύση μέχρι το τέλος Οκτωβρίου”, τόνισε επίσης ο κ. Μητσοτάκης.
Άφησε μάλιστα, παρουσία του Γερμανού καγκελαρίου Όλαφ Σολτς που συμμετείχε στο ίδιο πάνελ, εκ νέου έμμεσες αιχμές κατά της Γερμανίας, σχολιάζοντας: “Αυτή τη στιγμή χρειάζεται περισσότερη αλληλεγγύη. Χρειάζεται κοινή απάντηση, όπως κάναμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Δεν μπορεί κάθε χώρα να πορεύεται μόνη της.”
Το γεγονός ότι η Γερμανία μπλοκάρει τη θέσπιση ενός ευρωπαϊκού πλαφόν στο φυσικό αέριο, αλλά ανακοίνωσε ταυτόχρονα ένα εθνικό πρόγραμμα στήριξης απέναντι στην ενεργειακή κρίση ύψους 200 δισ ευρώ, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από πολλά κράτη- μέλη της ΕΕ.
Υπενθυμίζεται ότι η Κομισιόν για πρώτη φορά βάζει στο τραπέζι των Βρυξελλών “παρέμβαση για τον περιορισμό της τιμής στην αγορά του φυσικού αερίου”, που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ρεύματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, κατά τη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε ο Έλληνας ΥΠΕΝ Κώστας Σκρέκας με τον Γερμανό υπουργό ενέργειας Ρόμπερτ Χάμπεκ, από κοινού με τους ομολόγους του των χωρών που συγκροτούν το «μπλόκ των 5» (Ελλάδα, Βέλγιο, Ιταλία, Ισπανία, Πολωνία), φαίνεται ότι οι Γερμανοί δεν απέρριψαν a priori τη δημιουργία ενός μηχανισμού επιβολής πλαφόν, ωστόσο δέχονται να συζητήσουν μια τέτοια προοπτική μόνον υπό την προϋπόθεση ότι θα συνοδεύεται από υποχρεωτική και σημαντική μείωση της κατανάλωσης αέριου σε όλη την Ε.Ε. Σε μια τέτοια κατεύθυση, ως γνωστόν, δεν συμφωνούν οι Νότιες χώρες οι οποίες δεν αντιμετωπίζουν τόσο μεγάλο κίνδυνο επάρκειας όπως οι Βόρειες χώρες.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις