Μητσοτάκης για συνεπιμέλεια: Τολμηρό και ισορροπημένο το νομοσχέδιο

Μητσοτάκης για συνεπιμέλεια: Τολμηρό και ισορροπημένο το νομοσχέδιο
Υπουργικό συμβούλιο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Για “ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται και εκσυγχρονίζει μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του Οικογενειακού Δικαίου", έκανε λόγο ο πρωθυπουργός σχετικά με το νομοσχέδιο για την συνεπιμέλεια. Τι θα ισχύει για ζώα συντροφιάς και τηλεργασία στο Δημόσιο

Στο νομοσχέδιο για την Συνεπιμέλεια που παρουσίασε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κώστας Τσιάρας αναφέρθηκε στο υπουργικό συμβούλιο ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης,  κάνοντας λόγο για “ένα πολύ σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο έρχεται και εκσυγχρονίζει μία πολύ ευαίσθητη πτυχή του Οικογενειακού Δικαίου, το οποίο θέλω να θυμίσω ότι ισχύει στη χώρα μας ως προς το βασικό του πυρήνα από το 1983.”

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι: “Το πρώτο μας μέλημα είναι πάντα το συμφέρον του παιδιού και ότι ο κανόνας πια για άσκηση της γονικής μέριμνας είναι να γίνεται από κοινού και από τους δύο γονείς.” Χαρακτήρισε επίσης πολύ σημαντικό την ενίσχυση της διαδικασίας της διαμεσολάβησης για τυχόν διαφορές των γονέων.

“Πάρα πολύ σημαντικό είναι να μπορούμε να κατοχυρώσουμε την επικοινωνία του παιδιού με το γονέα με τον οποίον δεν διαμένει και να επιβάλλουμε την εφαρμογή των δικαστικών αποφάσεων, κάτι το οποίο γνωρίζουμε από την εμπειρία ότι δεν συμβαίνει πάντα. Είναι πολύ σημαντικό να επιμορφώσουμε τους δικαστές οι οποίοι εξετάζουν τις σχετικές υποθέσεις” πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε ότι με το σχέδιο νόμου, το οποίο θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, η εξαιρετικά κρίσιμη αυτή πτυχή του οικογενειακού δικαίου ευθυγραμμίζεται με τις κοινωνικές συνθήκες, αλλά και με όσα ισχύουν σε άλλες χώρες. “Γνωρίζουμε ότι δεν υπάρχει τίποτα πιο δύσκολο από το να ρυθμίσουμε τις πιο ευαίσθητες πτυχές των προσωπικών σχέσεων, γιατί εδώ πέρα ερχόμαστε ουσιαστικά να ρυθμίσουμε τι συμβαίνει σε ένα δύσκολο διαζύγιο και αυτό όλοι ξέρουμε ότι δεν είναι εύκολο” σημείωσε και κατέληξε:

“Θεωρώ όμως ότι μετά από πολύ συστηματική δουλειά έχουμε ένα πολύ τολμηρό αλλά ταυτόχρονα και ισορροπημένο κείμενο το οποίο θα θέσουμε σε δημόσια διαβούλευση. Και προφανώς, επειδή είναι ένα ζήτημα στο οποίο δεν χωράει καμία κομματική αντιπαράθεση, είμαστε πάντα ανοιχτοί να το βελτιώσουμε ακόμα περισσότερο, λαμβάνοντας υπόψη και τις τοποθετήσεις όλων όσοι θέλουν να συμμετέχουν σε αυτό το δημόσιο διάλογο”.

Αλλάζει το πλαίσιο για τα ζώα συντροφιάς

Στη συνέχεια ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στο δεύτερο νομοσχέδιο στην ατζέντα του υπουργικού για τα ζώα συντροφιάς, η αρμοδιότητα για τα οποία μεταπίπτει πια στο υπουργείο Εσωτερικών γιατί είναι πρωτίστως ένα ζήτημα το οποίο αφορά τα θέματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

“Θεωρώ ότι εκσυγχρονίζουμε πολύ ουσιαστικά το πλαίσιο που αφορά τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε τα ζώα συντροφιάς και ως προς τη δημιουργία ψηφιακών μητρώων και ως προς τα μητρώα για τις φιλοζωικές οργανώσεις, τα καταφύγια, τους εκτροφείς. Είναι ένα σημαντικό νομοσχέδιο το οποίο θεωρώ ότι λαμβάνει υπόψη και τις απόψεις των φιλοζωικών οργανώσεων. Ένα νομοσχέδιο το οποίο αφορά πάρα πολύ κόσμο” είπε ο κ .Μητσοτάκης

Θεσμικό πλαίσιο για την τηλεργασία στο Δημόσιο

Τελευταία νομοθετική πρωτοβουλία στην ατζέντα του υπουργικού συμβουλίου είναι η εισαγωγή του θεσμικού πλαισίου γιατί την τηλεργασία στο Δημόσιο. “Ξέρουμε ότι επεκτάθηκε η τηλεργασία εσπευσμένα λόγω της πανδημίας αλλά είναι πια απολύτως προφανές ότι χρειάζεται μία μόνιμη θεσμική κατοχύρωση η οποία μπορεί να διευκολύνει και στη βελτίωση της παραγωγικότητας και της απόδοσης άλλα και της αυτονομίας του προσωπικού”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Εκτίμησε ότι η τηλεργασία μπορεί να διευκολύνει όσους αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας, “μπορεί να δώσει την ευκαιρία σε υπαλλήλους -κυρίως γυναίκες- να διαχειριστούν καλύτερα την ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους”, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αφορά τις εργαζόμενες μητέρες. Και συνέδεσε το εν λόγω νομοσχέδιο με τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους, καθώς εκμεταλλεύεται τις μεγάλες δυνατότητες που δίνει πια η τεχνολογία, όπως είπε.

Το υπουργικό συμβούλιο θα επικυρώσει επίσης το διορισμό της Χριστίνας Παπακωνσταντίνου ως Υποδιοικήτριας στην Τράπεζα της Ελλάδος, σύμφωνα με εισήγηση του αρμόδιου Υπουργού και του αρμόδιου Υφυπουργού.

Κλείνοντας ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι παρά την πανδημία το νομοθετικό έργο προχώρα ανεμπόδιστα, καθώς στη Βουλή συζητούνται αυτή τη στιγμή τέσσερα νομοσχέδια, άλλα επτά που είναι έτοιμα προς κατάθεση, τέσσερα στη διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα
font