Μητσοτάκης για Τέμπη: Θέλω να μάθω την αλήθεια – Ανυπόστατα τα περί μπαζώματος
Διαβάζεται σε 14'O πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, σημείωσε ότι η επίσκεψη στον τόπο του δυστυχήματος των Τεμπών, είναι ό,τι πιο δύσκολο έχει κάνει στη ζωή του. Τι απάντησε στα περί μπαζώματος.
- 12 Μαρτίου 2024 10:59
«Τον τελικό λόγο για τα Τέμπη θα τον έχει μόνο η Δικαιοσύνη» υπογράμμισε το πρωί της Τρίτης (12/03) σε δηλώσεις του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ενώ διέψευσε κατηγορηματικά τα όσα έχουν αναφερθεί περί συγκάλυψης και μπαζώματος στον χώρο της σιδηροδρομικής τραγωδίας.
«Είναι πολύ στενάχωρη, πολύ δυσάρεστη αυτή η συζήτηση και για εμένα προσωπικά, οφείλω όμως να δώσω κάποιες συγκεκριμένες απαντήσεις», υποστήριξε αρχικά, προτού συνεχίσει λέγοντας πως «το τελευταίο το οποίο θέλουμε, είναι ο δημόσιος διάλογος να πέσει θύμα φημών, fake news, τα οποία αδικούν το μέγεθος της τραγωδίας και σίγουρα δεν διευκολύνουν στην αναζήτηση της αλήθειας και στην απόδοση της δικαιοσύνης. Τον λόγο έχει η δικαιοσύνη και μπορεί να τον έχει μόνο η δικαιοσύνη. Αυτή θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα και για το μπάζωμα και τα βαγόνια. Είναι σημαντικό ότι η δικαιοσύνη επέλεξε να αναζητήσει δεύτερο πραγματογνώμονα, έτσι ώστε να έχουμε οριστικές απαντήσεις σε όλες τις φήμες που διακινούνται».
«Τι να συγκαλύψουμε ακριβώς με το μπάζωμα;», διερωτήθηκε και εξήγησε στη συνέχεια: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τη ημέρα που βρέθηκα στον τόπο του σιδηροδρομικού δυστυχήματος, τις εικόνες, τις μυρωδιές… Ήταν ό,τι πιο δύσκολο έχω κάνει στη ζωή μου. Και ξέρω πολύ καλά ότι τις επόμενες μέρες έπρεπε να σταθεροποιηθεί το έδαφος, να πάνε οι γερανοί, να βρούμε αν υπάρχουν άλλοι αγνοούμενοι μέσα στα συντρίμμια. Αυτό, το οποίο έγινε δεν ήταν τίποτα άλλο από τη σταδιακή αφαίρεση των βαγονιών της επιβατικής αμαξοστοιχίας. Δεν μιλάω για την εμπορική, για την οποία γίνεται όλη η συζήτηση. Τότε ψάχναμε ακόμα σορούς. Αυτή ήταν η πραγματικότητα τότε και βγαίνουν κάποιοι να μιλάνε για μπάζωμα και τσιμέντωμα; Λυπάμαι και οργίζομαι. Η δουλειά από τους επιχειρησιακούς παράγοντες έγινε όσο καλύτερα μπορούσε να γίνει.»
Για τα βαγόνια διερωτήθηκε: «Τι έγινε εξαερώθηκαν; Συγκρούονται δυο αμαξοστοιχίες και ξαφνικά δυο βαγόνια εξαφανίστηκαν, αυτό μου λέτε; (..) Γι’ αυτό λοιπόν, επειδή εγώ σέβομαι τιμώ και σκύβω το κεφάλι στις οικογένειες των θυμάτων και είναι οι μόνες που έχουν το δικαίωμα να είναι οργισμένες και να πουν ό,τι θέλουν… Είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά είναι ανυπόστατα. Το έχει πει η ίδια η Πυροσβεστική. Όλες αυτές ήταν επιχειρησιακές ενέργειες».
«Θέλω να θυμηθείτε το κλίμα εκείνων των ημερών. Κάποιοι προσπαθούν να χτίσουν καριέρες πάνω στα Τέμπη», σχολίασε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης και ερωτηθείς ειδικότερα από τους δημοσιογράφους απάντησε ότι εννοεί τον «Κυριάκο Βελόπουλο».
«Όσοι πιστεύουν είπε ακόμα ότι υπάρχουν ποινικές ευθύνες για πολιτικά πρόσωπα μπορούν να καταθέσουν αίτημα προανακριτικής αλλά με συγκεκριμένα στοιχεία. Πρώτος εγώ θέλω να μάθω την αλήθεια. Αυτήν τη στιγμή ο σιδηρόδρομος είναι όσο ασφαλής μπορεί να είναι, κουβαλώντας παθογένειες δεκαετιών που δεν μπορούν να διορθωθούν από τη μια μέρα στην άλλη. Η περιβόητη σύμβαση 717 να θυμίσω ολοκληρώθηκε και παραδόθηκε τον Σεπτέμβριο που χτύπησε ο Daniel κι ένα κομμάτι της σήμερα δεν καθίσταται λειτουργικό ακόμα. Το υπερσύγχρονο ολιστικό σύστημα ασφαλείας στους σιδηροδρόμους υπάρχει σήμερα στην ΕΕ σε ποσοστό 12%. Στη χώρα μας δεν έχουμε αυτά τα συστήματα ακόμα, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι τα τρένα θα τρακάρουν μεταξύ τους – για αυτό υπάρχει ο κανονισμός», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Για την επίθεση κατά queer ατόμων στη Θεσσαλονίκη
Ερωτηθείς για την τρανσφοβική επίθεση που σημειώθηκε στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε: «Είναι ένα θέμα που πρέπει να μας απασχολεί όλους, να μας στεναχωρεί και να μας κινητοποιεί να μπορούμε να κάνουμε κάτι ώστε να μην επαναληφθεί ποτέ εικόνα σαν αυτή που είδαμε στη Θεσσαλονίκη. Καταρχάς θέλω να ξεκαθαρίσω ότι στη συγκεκριμένη περίπτωση πρέπει να αποδοθούν ευθύνες: Έχουν γίνει συλλήψεις, έχουμε ήδη ένα πιο αυστηρό αντιρατσιστικό νόμο και εφόσον υπάρχουν παραπομπές στη Δικαιοσύνη, θα δικαστούν οι ύποπτοι με αυτό το νομικό πλαίσιο. Νομίζω ότι υπήρξε και μια συνολική κινητοποίηση της κοινωνίας, η οποία πια έρχεται και λέει “δεν είμαστε αυτοί”. Δεν μπορεί η Ελλάδα να είναι μια χώρα, στην οποία κάποιος να μην αισθάνεται άνετα να κυκλοφορήσει στον δρόμο έτσι όπως θέλει να είναι. Από εκεί και πέρα πρέπει να γίνουν και πολλά άλλα πράγματα. Να ξεκινήσω με τις πολύ σημαντικές παρεμβάσεις που κάνει η κυβέρνηση όσον αφορά στο μπούλινγκ στα σχολεία, διότι αυτό το οποίο νομίζω μας ανησύχησε όλους ήταν το γεγονός ότι υπήρξαν παιδιά, 15 ή 16 ετών που συμμετείχαν σε αυτές τις συμμορίες. Πολλά από αυτά τα περιστατικά ξεκινούν από τα σχολεία. Για αυτό και η πλατφόρμα για το μπούλινγκ, η οποία ενεργοποιείται άμεσα, οι παρεμβάσεις που έχουμε κάνει στο σχολείο στο επίπεδο ενίσχυσης των σχολικών δομών με ψυχολόγους έχουν πολύ μεγάλη σημασία γιατί μπορούμε να προσπαθήσουμε να εντοπίσουμε αυτά τα φαινόμενα της παραβατικής συμπεριφοράς νωρίτερα, για να μπορούμε να παρέμβουμε και νωρίτερα. Δεν είναι ένα θέμα που μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο κατασταλτικά.»
Για Greek Mafia και οπαδική βία
«Νομίζω ότι υπάρχει μια αναγνώριση ότι έχει ενταθεί η παρουσία της αστυνομίας κυρίως στις γειτονιές. Η παρουσία της δρα αποτρεπτικά. Έχουμε πολλούς αστυνομικούς στην Ελλάδα σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση, θα πρέπει να τους κατανείμουμε σωστά και να τους αξιοποιήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αν δείτε συνολικά τα στατιστικά στοιχεία της εγκληματικότητας τα τελευταία χρόνια, υπάρχει μια αισθητή βελτίωση. Αυτό όμως δεν αντανακλάται κατ’ ανάγκην – και θα είμαι ο πρώτος που θα το αναγνωρίσω – στο αίσθημα του πολίτη. Διότι υπάρχουν κάποια μεμονωμένα περιστατικά, τα οποία παίρνουν μεγάλη δημοσιότητα και διαμορφώνουν ένα κλίμα, το οποίο είναι δυσάρεστο» συνέχισε ο πρωθυπουργός. «Υπάρχει σίγουρα μια σημαντική πρόοδος στις υποθέσεις που αφορούν στην Greek Mafia. Η αστυνομία έχει τη δυνατότητα να εξιχνιάσει τέτοιες υποθέσεις και νομίζω το κάνει πολύ καλά.»
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην οπαδική βία και τα μέτρα πρόληψης και καταπολέμησης που έχει πάρει η κυβέρνηση τους τελευταίους μήνες, με βασικότερο όλων το κλείσιμο των γηπέδων για δύο μήνες: «Προφανώς αναμένουμε ακόμη από την Αστυνομία να ολοκληρώσει την έρευνα της για το τραγικό περιστατικό με τον θάνατο του αστυνομικού στον Ρέντη, αλλά θέλω να τονίσω ότι οι παρεμβάσεις που κάναμε, το δραστικό κλείσιμο των γηπέδων, οι αυτοματοποιημένες ποινές, που επιβάλλονται ποια χωρίς “μα και μου” και χωρίς αστερίσκους, μέχρι στιγμής, το τονίζω αυτό, φαίνεται να έχουν παράγει θετικά αποτελέσματα. Η εικόνα των γηπέδων είναι μια εικόνα που δεν φαίνεται να υπάρχει ένταση. Βλέπετε ομάδες που μπορεί να χάσουν εντός έδρας από αιώνιους αντιπάλους κι αυτό να μην προκαλεί τις αντιδράσεις… Στενάχωρο ενδεχομένως για εμάς ως φιλάθλους, αλλά μπορούμε να εκφράσουμε την ικανοποίησή μας για το γεγονός πως φαίνεται τουλάχιστον στο ποδόσφαιρο να είμαστε στη σωστή κατεύθυνση.
Στο μπάσκετ έχουμε φύγει πολύ πιο μπροστά και βλέπουμε εικόνες και στο ελληνικό πρωτάθλημα και στην Ευρωλίγκα με πολλά νέα παιδιά στο γήπεδο, με οικογένειες. Έτσι θέλουμε τον επαγγελματικό αθλητισμό. Πιστεύω και στο ποδόσφαιρο. Αρκεί να το θέλουν όλοι. Κι όταν αναφέρομαι σε όλους, αναφέρομαι και στους παράγοντες των ομάδων».
Για την αύξηση του κατώτατου μισθού
Σχετικά με την ακρίβεια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι είναι το πρώτο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα νοικοκυριά. Ανέφερε ότι η κυβέρνηση απαντά με αυξήσεις μισθών και επανέλαβε τον στόχο να φτάσει ο μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και ο κατώτατος στα 950 το 2027.
Ήδη, είπε, έχουν αυξηθεί οι μισθοί και αυτή είναι η διαρθρωτική απάντηση ενώ αναφέρθηκε και στις υπόλοιπες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της ακρίβειας. Ανέφερε ότι η τελευταία παρέμβαση έχει ήδη δείξει αποτελέσματα σε απορρυπαντικά, στο βρεφικό γάλα και άλλα προϊόντα. «Όλες οι παρεμβάσεις συνθέτουν συνολικό πλέγμα», σημείωσε ενώ ανάφερε πως οποίος παραβιάζει το νόμο θα πληρώνει πρόστιμα τα οποία εισπράττονται. «Στρέφουμε πάντα την προσοχή μας στους πιο αδύνατους» συνέχισε και είπε πως με τη νέα αύξηση, ο κατώτατος μισθός θα είναι πάνω από 800 ευρώ «αλλά δεν μπορώ να σας πω ακόμα πόσο».
Αναφερόμενος στο θέμα της στέγασης αναγνώρισε πως εκείνοι που νοικιάζουν έχουν πρόβλημα. Εξήγησε ότι υπάρχει μεγαλύτερη ζήτηση για σπίτια από την προσφορά και μίλησε για τα προγράμματα που εφαρμόζει η κυβέρνηση όπως το «Σπίτι μου» και το «Ανακαινίζω, Νοικιάζω».
«Δεν θα δώσουμε επίδομα Πάσχα»
«Συζητάμε και πρόσθετες παρεμβάσεις», ανέφερε ενώ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο να υπάρξει επίδομα Πάσχα απάντησε μονολεκτικά «όχι».
Επ’ αυτού εξήγησε ότι «αν μπορούμε να κάνουμε κάτι, θα το κάνουμε απολογιστικά στο τέλος του χρόνου» και αναφέρθηκε στις παρεμβάσεις στην αγορά.
Για το ΕΣΥ
«Ο στόχος μας είναι μέσα στην τετραετία να πούμε ότι κάτι άλλαξε στο ΕΣΥ. Πιο ποιοτικό με καλύτερες υπηρεσίες υγείας και χωρίς τις διακρίσεις που υπάρχουν σήμερα» είπε ο πρωθυπουργός.
«Τα απογευματινά χειρουργεία ξεκινούν σήμερα στο Παπαγεωργίου και στο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη» τόνισε και πρόσθεσε ότι «τα απογευματινά χειρουργεία μπορεί να γίνουν μόνο υπό την προϋπόθεση ότι δεν αντικαθιστούν τα πρωινά. Θα είναι πολύ πιο ανταγωνιστικά και αυτοί που θα έπρεπε να διαμαρτύρονται είναι οι κλινικάρχες γιατί τους κόβουμε δουλειά».
«Θα διαθέσουμε ένα ποσό από το Ταμείο Ανάκαμψης ώστε κυρίως για τους ευάλωτους πολίτες μας να είναι δωρεάν. Θα έχουν πρόσβαση και άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν καμία οικονομική δυνατότητα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
«Σημαντικοί πόροι κατευθύνονται επίσης στην βελτίωση των υποδομών και κυρίως στα επείγοντα. Έμφαση στον προσωπικό γιατρό και την πρωτοβάθμια φροντίδα. Και σε θέματα με τη δημόσια υγεία, την πρόληψη».
«Η πανδημία μάς άφησε περισσότερες ΜΕΘ και ιατρικό προσωπικό και σημαντικούς πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.
Για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Για τα πανεπιστήμια ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι περίμενε με το ΠΑΣΟΚ να υπάρχει γέφυρα συνεργασίας και όχι την αντιπαράθεση που είχαμε στη Βουλή.
Για τα πανεπιστήμια που θα έρθουν στη χώρα είπε πως στο βασικό επιχείρημα γιατί η Ελλάδα να είναι η μόνη χώρα μαζί με την Κούβα που έχει μονοπώλιο στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν υπάρχει απάντηση. «Είναι επιλογή ελευθερίας. Την υλοποιήσαμε. Θα προχωρήσουμε και την αλλαγή στο άρθρο 16. Δεν θέλουμε πανεπιστήμια της αρπαχτής. Θέσαμε αυστηρά κριτήρια», ανάφερε. Και πρόσθεσε: «Το ΠΑΣΟΚ έκανε επιστροφή στη μηχανή του χρόνου. Προφανώς όταν αλλάξουμε το άρθρο 16 θα μπορούμε να κάνουνε περισσότερα. Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Το δικαστήριο πιστεύω ότι θα υποστηρίξει τη θέση την οποία η κυβέρνηση υποστηρίζει. Θα υπάρχει ενδιαφέρον. Ας περιμένουμε να εκδηλωθεί το ενδιαφέρον όσων θέλουν να επενδύσουν στην Ελλάδα βλέποντάς την ως περιφερειακό εκπαιδευτικό κέντρο. Πιστεύω πως το 2025 θα δούμε τα πρώτα απτά αποτελέσματα του νόμου. Να πω ότι το 85% των άρθρων αφορούσε τα δημόσια πανεπιστήμια».
Για τον Στέφανο Κασσελάκη
Αναφορικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε τα εξής: «Γενικά δεν είμαι σε ένταση με τον κ. Κασσελάκη. Έκανα μια ομιλία 50 λεπτά χθες, για τον κ. Κασσελάκη μίλησα μισό λεπτό, καταλαβαίνω όμως γιατί αυτό προκαλεί το ενδιαφέρον. Ομιλώ και ως παθών: Το 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ ψήφιζε έναν νόμο στον οποίο δεν επέτρεπε σε πολιτικά πρόσωπα και σε συγγενείς α΄’ βαθμού να έχουν καμία επιχειρηματική δραστηριότητα εκτός Ελλάδας, ούτε καν ευρωπαϊκή εταιρεία. Ένας νόμος ο οποίος δεν είχε πολύ λογική, έγινε για πολύ συγκεκριμένους λόγους. Ο ΣΥΡΙΖΑ στοχοποίησε τότε εμένα και τη σύζυγό μου – προσαρμοστήκαμε αμέσως στις απαιτήσεις του νόμου. Και τώρα αυτός ο νόμος συνεχίζει και ισχύει και αφορά και στον κ. Κασσελάκη. Μέχρι στιγμής δεν έχει προσαρμοστεί, άρα μη μας κουνάει και το δάχτυλο. Κανείς δεν τον ρώτησε πώς έβγαλε τα λεφτά του στην Αμερική, αν είχε αστακοκάραβα ή βιτζότρατες – δεν είναι αυτό, το οποίο μας ενδιαφέρει. Ούτε έθεσε κανείς ζήτημα φοροδιαφυγής. Άλλα ερωτάται και άλλα απαντά. Δεν θέλω να πω τίποτα παραπάνω για το θέμα αυτό, πέραν ότι ο νόμος ισχύει για όλους. Να μας κουνάει το δάκτυλο ο ΣΥΡΙΖΑ για κράτος δικαίου όταν έχουν βγει ο κ. Κοντονής και ο κ. Τσιπρας..»
Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν θα κριθεί κάνεις από τα θέματα αυτά αλλά από το αν υπάρχει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.
«Ας είμαστε σοβαροί. Αδιανόητο να λέγονται αυτά. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη σαχλαμάρα», απάντησε στο ερώτημα αν όντως είχε προσεγγίσει τον κ. Κασσελάκη για να τον υπουργοποιήσει.
«Αισθάνομαι αντιπολίτευση από τα πραγματικά προβλήματα», συνέχισε τονίζοντας πως στις ευρωεκλογές ψηφίζουμε για τη θέση της Ελλάδος στην Ευρώπη στον επόμενο ευρωπαϊκό κύκλο.
«Εμείς είμαστε το κόμμα της Ευρώπης. Εμείς βάλαμε την Ελλάδα στην Ευρώπη και εμείς την κρατήσαμε. Ο επόμενος ευρωπαϊκός κύκλος έχει πολλά σημαντικά ζητήματα. Ποιος θα πάει στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτεί;», πρόσθεσε ενώ είπε πήχης για τη ΝΔ είναι «το καλύτερο δυνατόν».
Για την υπόθεση Ασημακοπούλου
Ερωτηθείς σχετικά με την υπόθεση της Άννας Μισέλ Ασημακοπούλου, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «πρέπει να διερευνηθεί». «Υπάρχουν ερωτήματα που πρέπει να απαντηθούν» και ότι «κάνουμε κι εμείς την έρευνά μας».
Ο κ. Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στην επιστολική ψήφο τονίζοντας πως είναι πολύ σημαντική μεταρρύθμιση.
Για τον πυρσό στο έμβλημα της ΝΔ και τα πρόσωπα που ήρθαν από το ΠΑΣΟΚ είπε ότι «το σήμα είναι επετειακό και τότε ήμασταν στα μαχαίρια με το ΠΑΣΟΚ».
Για την υπόθεση Μπελέρη
«Θα εξακολουθούμε να επιμένουμε για την υπόθεση Μπελέρη και λυπάμαι που το λέω αλλά ο τρόπος που το διαχειρίστηκε έχει επηρεάσει αρνητικά τις ελληνοαλβανικές σχέσεις», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.
Για τις ευρωεκλογές
«Η ΝΔ είναι το κόμμα που έβαλε το κόμμα στην Ευρώπη και την κράτησε όταν κάποιοι έπαιζαν με τη φωτιά» τόνισε σε άλλο σημείο της συνέντευξής του.
Για το αν η ΝΔ έχει στόχο για τις ευρωεκλογές ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε «το καλύτερο δυνατόν» και υπογράμμισε ότι το ζήτημα είναι όχι μόνο το ποσοστό αλλά και ο αριθμός των ευρωβουλευτών.
«Θέλουμε ένα ψηφοδέλτιο πολυσυλλεκτικό και αν εκπροσωπεί διαφορετικές κοινωνικές τάξεις και περιφέρειες με ανθρώπους που μπορούν αν υπηρετήσουν την Ελλάδα και την Ευρώπη».
Για την άνοδο της ακροδεξιάς στην Ευρώπη
«Η ακροδεξιά είχε πάντα μια διακριτή εκλογική παρουσία τα τελευταία 10-15 χρόνια στην πατρίδα μας με διαφορετικούς κομματικούς σχηματισμούς. Υπήρχε πάντα δεξιά της ΝΔ αλλά όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις. Πρέπει να κάνουμε την διάκριση του αληθινού πατριώτη αλλά και εκείνου που πουλάει πατριωτισμό χωρίς αντίκρισμα του ακροδεξιού. Πιστεύω ότι θα υπάρχει και τώρα όχι στο βαθμό να προκαλέσει σημαντικές πολιτικές αναταράξεις» επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης. «Στην Ελλάδα καταφέραμε η ακροδεξιά να μην σηκώσει κεφάλι διότι ελέγξαμε το μεταναστευτικό πολύ καλύτερα από άλλες χώρες».
Για το αν φοβήθηκε στην Οδησσό είπε ότι «δεν καταλάβαμε ακριβώς τι έγινε αλλά καταλαβαίνει κανείς τι σημαίνει να βρίσκεται σε εμπόλεμη ζώνη».
«Εκεί, γίνεται πόλεμος κάθε μέρα. Οι Ουκρανοί δέχονται επιθέσεις από τους Ρώσους κάθε μέρα και οι άμαχοι. Η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να στηρίζει την Ουκρανία γιατί εμείς δεν είμαστε των ίσων αποστάσεων και κανείς δεν μπορεί να αλλάξει τα σύνορα δια της βίας», ανέφερε ο πρωθυπουργός.
Επίσης ερωτηθείς αν προτιμά να εκλεγεί ο Τραμπ ή ο Μπάιντεν στις ΗΠΑ απάντησε: «Όποιον επιλέξει ο αμερικανικός λαός. Οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις είναι τόσο ισχυρές που δεν πιστεύω ότι θα ξεφύγουν από τις ράγες που έχουν μπει ανεξαρτήτως από το ποιος θα εκλεγεί».
Τέλος μετά από σχετική ερώτηση για το βραχιόλι που φορούσε είπε ότι «μου το πήρε η σύζυγος μου κατά την επίσκεψη που κάναμε στην Ινδία, είναι μπλε και άσπρο».
Επίσης ευχήθηκε να πάνε και ο Ολυμπιακός και ο Παναθηναϊκός στο final four της ευρωλίγκας του μπάσκετ και να πάρει την κούπα ο καλύτερος.