Μητσοτάκης για θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο: Δε ζητάμε την άδεια κανενός

Διαβάζεται σε 8'
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ
Συνέντευξη Κυριάκου Μητσοτάκη στον ΣΚΑΙ (ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΜΗΤΣΟΣ/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/EUROKINISSI)

“Η επέκταση των θαλασσίων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά την Τουρκία”, τόνισε ο πρωθυπουργός. “Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο η Βορεια Μακεδονία δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών”, ξεκαθάρισε.

Μηνύματα στην Τουρκία όσον αφορά στα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο και στη Βόρεια Μακεδονία όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΪ ο πρωθυπουργός επέμεινε καταρχήν στον ελληνοτουρκικό διάλογο. Εκτίμησε ότι τους τελευταίους 14-15 μήνες έχει συντελεστεί σημαντική βελτίωση στα ελληνοτουρκικά, επικαλούμενος την καλύτερη συνεργασία στο μεταναστευτικό, τη συμφωνία για visa express σε Τούρκους τουρίστες και τη μηδενική παραβατικότητα στο Αιγαίο. Ως προς το το τελαυταίο ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε με νόημα: “Ενδεχομένως η Τουρκία να αντελήφθη ότι αυτή η πολιτική να της δημιουργεί άλλου είδους προβλήματα σε σχέση με άλλες προτεραιότητες που έχει”, αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στα εξοπλιστικά και τις σχέσεις της γείτονος με τις ΗΠΑ.

Ο κ. Μητσοτάκης απάντησε όμως στις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, για τα θαλάσσια πάρκα στο Αιγαίο.

“Η ελληνική εξωτερική πολιτική δεν έχει αλλάξει. Αντιμετωπίζουμε την Τουρκία με αυτοπεποίθηση, με αυστηρά οριοθετημένες κόκκινες γραμμές, έχοντας επενδύσει στις Ένοπλες Δυνάμεις και την αποτρεπτική ισχύ της χώρας και έχοντας ενισχύσει το πλέγμα συμμαχιών μας, με ευρωπαϊκή και αμερικανική υποστήριξη ως προς το δίκαιο των θέσεων μας”, είπε ο πρωθυπουργός.

Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε πολιτισμένα, χωρίς να είμαστε με το δάχτυλο στη σκανδάλη. Κανείς δεν θέλει να ζήσουμε ξανά το καλοκαίρι του 2020”, συνέχισε ο κ. Μητσοτάκης.

“Ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, δε ζητάμε την άδεια κανενός”

“Η Ελλάδα ως μέλος της ΕΕ έχει αυξημένες υποχρεώσεις προστασίας του θαλασσίου χώρου. Δεν συζητάμε για πρώτη φορά ίδρυση θαλάσσιων πάρκων. Έχουμε ήδη το θαλάσσιο πάρκο της Αλοννήσου. Δεν θυμάμαι να πήραμε την άδεια κανενός για να το δημιουργήσουμε. Έχουμε θαλάσσιο πάρκο στη Ζάκυνθο”, δήλωσε επίσης ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε:

Η επέκταση των θαλασσίων πάρκων εντός χώρου ελληνικής κυριαρχίας δεν αφορά την Τουρκία. Το να κάνει η Ελλάδα θαλάσσιο πάρκο στις Κυκλάδες δεν αφορά την Τουρκία. Πόσο μάλλον όταν η απόφαση αυτή έχει περιβαλλοντικό χαρακτήρα. Δεν υποκρύπτεται τίποτα άλλο. Ως προς την άσκηση εθνικής κυριαρχίας, δε ζητάμε την άδεια κανενός”.

Ο κ. Μητσοτάκης δεν θέλησε να επιβεβαιώσει ότι ο Ερντογάν του έθεσε στη συνάντηση τους το θέμα των θαλασσίων πάρκων. “Μπορώ να διαβεβαιώσω ότι η Ελλάδα προσέρχεται στις συζητήσεις με αυστηρά οριοθετημένη την εθνική της γραμμή”, τόνισε πάντως. Ενώ δήλωσε: “Δεν έχω καμία αυταπάτη ότι η Τουρκία έχει αλλάξει τις πάγιες θέσεις της σχετικά με το Αιγαίο και την άποψη ότι υπάρχουν και άλλες διαφορές πέραν ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας”.

“Δεν ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη μου στην Τουρκία”

Ο πρωθυπουργός καυτηρίασε μάλιστα τις αντιρρήσεις ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ για την επίσκεψη του στην Τουρκία. “Έχω μπλεχτεί λίγο με την αντιπολίτευση. Γιατί εγώ θυμόμουν πάντα τα κόμματα της κεντροαριστεράς να είναι υπέρμαχοι του ελληνοτουρκικού διαλόγου. Ξαφνικά έχουν υψώσει μία σημαία φτηνού πατριωτισμού, χωρίς να αναλογίζονται τις επιπτώσεις”, σχολίασε ο κ. Μητσοτάκης.

“Είναι εύκολο για μένα να κάνω πολιτική που θα ικανοποιήσει κάποια ακροατήρια. Και μετά τι;” διερωτήθηκε επίσης ο πρωθυπουργός και προσέθεσε: “Ζημιώθηκε η χώρα από την επίσκεψη; Αντιθέτως μεταφέραμε τις εθνικές μας θέσεις και τις ευρωπαϊκές θέσεις για μεσανατολικό. Κρατήσαμε ανοιχτούς διαύλους επικοινωνίας”.

“Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο η Βόρεια Μακεδονία δεν συμμορφώνεται με τη συμφωνία των Πρεσπών”

Όσον αφορά στη συμφωνία των Πρεσπών, ο κ. Μητσοτάκης υπενθύμισε ότι: “Είχα προειδοποιήσει το 2019 ότι η κύρωση της συμφωνίας μας υποχρεώνει να την εφαρμόσουμε. Δεν είπα τίποτε διαφορετικό. Θα ήμουν πιο δημοφιλής αν έλεγα το ανάποδο, αλλά ήξερα την αλήθεια”. Σημείωσε επίσης ότι η Νέα Δημοκρατία διαφωνούσε κυρίως με την κατοχύρωση του προσδιορισμού “μακεδονικός” από τη συμφωνία των Πρεσπών.

Προειδοποίησα με σαφή δήλωση τη νέα κυβέρνηση των Σκοπίων ότι οποιαδήποτε απόκλιση από την εφαρμογή της συμφωνίας θα έχει σοβαρές συνέπειες και στον δρόμο της Βόρειας Μακεδονίας προς την Ευρώπη”, υπενθύμισε ο κ. Μητσοτάκης.

Δήλωσε ότι του έκανε εντύπωση πως ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε χθες ως τροπολογίες τα μνημόνια συνεργασίας, “τώρα δηλαδή που βλέπουμε αυτό που υποψιαζόμασταν ότι μπορεί μία νέα κυβέρνηση να αμφισβητήσει τον πυρήνα της συμφωνίας που είναι το erga omnes, η ονομασία έναντι όλων” και πρόσθεσε: “Δηλαδή τώρα να κυρώσουμε εμείς τα μνημόνια και να απωλέσουμε ένα διαπραγματευτικό όπλο. Αγγίζει τα όρια του παραλογισμού αυτό που ζητά ο ΣΥΡΙΖΑ”.

Ο κ. Μητσοτάκης προσπέρασε την επισήμανση ότι τα μνημόνια συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία δεν ήρθαν προς κύρωση λόγω εσωκομματικών θεμάτων στη ΝΔ και ειδικότερα λόγω της αντίθεσης του Αντώνη Σαμαρά. Υποστήριξε μάλιστα ότι η κυβέρνηση δικαιώθηκε που δεν τα έφερε. Διερωτήθηκε εάν ο λόγος που η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας. Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, άλλαξε τη θέση της έχει να κάνει με την κύρωση ή μη των μνημονίων. Ισχυρίστηκε ακόμη ότι: “Επειδή βλέπαμε τις εσωτερικές εξελίξεις στα Σκόπια, κάναμε την επιλογή να μην τα κυρώσουμε”. 

Και ο πρωθυπουργός κατέληξε: “Δεν θα κυρώσουμε τα μνημόνια, όσο δεν είμαστε πεπεισμένοι ότι σε όλες τις προβλέψεις της συμφωνίας των Πρεσπών η άλλη πλευρά συμμορφώνεται”. 

Ερωτηθείς για το σόου του Κυριάκου Βελόπουλου, ο οποίος χθες έσκισε τη συμφωνία των Πρεσπών στη Βουλή, ο κ. Μητσοτάκης είπε; “Δεν θέλω να σχολιάω τις πατριωτικές εξάρσεις του κ.Βελόπουλου. Έχει κάνει καριέρα με θέματα αυτά. Αλλά οι πολίτες αντιλαμβάνονται τι σημαίνει υπεύθυνος πατριωτισμός και ποιοι είναι πατριώτες στην πράξη και στα δύσκολα και όχι στα λόγια και στα εύκολα”.

“Θα προτείνω ευρωπαϊκό θόλο αεράμυνας και παρέμβαση της ΕΕ για τις πολυεθνικές”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε υπέρ ενός κοινού ευρωπαϊκού εργαλείου για τη χρηματοδότηση της άμυνας των χωρών της ΕΕ, το οποίο μπορεί να ονομαστεί και ευρωομόλογο. Ως προς τις αντιρρήσεις εταίρων, υπενθύμισε ότι: “Ούτε με το Ταμείο Ανάκαμψης συμφωνούσαν”. Ανέφερε μάλιστα: “Πιστεύω ότι θα είμαστε πιο πειστικοί, εάν το συνδέσουμε με εμβληματικά έργα της αμυντικής ευρωπαϊκής πολιτικής. Με ένα σύστημα ευρωπαϊκής αεράμυνας με ένα θόλο αντιαεροπορικό που θα καλύπτει τις χώρες της ΕΕ, ένα ευρωπαϊκό iron dome”.

Όσον αφορά στην ακρίβεια, ο πρωθυπουργός αποκάλυψε ότι ετοιμάζει επιστολή προς την πρόεδρο της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, με την οποία θα ζητά ευρωπαϊκή παρέμβαση και ειδικότερα “να εξηγήσουν οι πολυεθνικές γιατί τιμολογούν διαφορετικά τα προϊόντα τους σε διαφορετικές αγορές. Η ΕΕ εκεί μπορεί να παρέμβει, ενώ μία χώρα είναι δύσκολο να βάλει όρους σε πολυεθνικές”.

Τι είπε για τις καταλήψεις στα πανεπιστήμια, τα ιδιωτικά ΑΕΙ και τη γυναικοκτονία στο Μενίδι

Ο κ.Μητσοτάκης κινήθηκε εκ νέου σε γραμμή “νόμου και τάξης” με αφορμή τις καταλήψεις σε πανεπιστήμια και διαδηλώσεις για την Παλαιστίνη.Ο επαναστατικός τουρισμός δεν είναι είδος τουρισμού που θέλουμε να προάγουμε. .Εάν κάποιοι φαντάζονται ότι θα έρθουν εδώ και θα κάνουν αυτά που είδαν στις ΗΠΑ ή σε άλλες χώρες να το ξεχάσουν”, δήλωσε. Έκανε λόγο για αστικές ευθύνες έναντι αυτών που κάνουν καταστροφές. Υπογράμμισε τη σημασία της συνεργασίας των πρυτάνεων και εκτίμησε ότι η κοινωνία “είναι ώριμη και λιγότερο ανεκτική σε περιπτώσεις επαναστατικής γυμναστικής”. 

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε δε ότι σύντομα θα υπάρχουν ανακοινώσεις για ιδιωτικά ΑΕΙ, αναφέροντας ότι έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον από αμερικανικά και ευρωπαϊκά ιδρύματα, μετά την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου.

Όσον αφορά στη δολοφονία της γυναίκας στο Μενίδι, η οποία είχε καταγγείλει ενδοοικογενειακή βία, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι μόλις ενημερώθηκε και ο ίδιος επομένως δεν γνωρίζει λεπτομέρειες. Τόνισε πάντως ότι η κυβέρνηση κάνει μεγάλη προσπάθεια με τη σωστή εκπαίδευση των αστυνομικών για τέτοια περιστατικά και με καμπάνια για να γνωρίζουν οι γυναίκες ότι προσερχόμενες στην Αστυνομία θα βρουν προστασία. “Να χρησιμοποιούν και τους ξενώνες, η μόνη προστασία είναι η ασφαλής στέγη”, πρόσθεσε.

Το χαμόγελο Μητσοτάκη στην ερώτηση για ανασχηματισμό

Εν όψει των ευρωεκλογών, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε στο αφήγημα της πολιτικής σταθερότητας και έθεσε εκ νέου τον πήχη στο 33% των ευρωεκλογών του 2019.

Στο ερώτημα πάντως εάν θα κάνει μετά τις ευρωεκλογές ανασχηματισμό χαμογέλασε και είπε αινιγματικά: “Το χαμόγελο μου είναι η καλύτερη απάντηση. Έχω αποδείξει ότι δεν μου αρέσουν οι συχνές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα” 

Ενώ ερωτηθείς εάν θα ηγηθεί ο ίδιος της ΝΔ και στις επόμενες εθνικές εκλογές ή εάν ενδιαφέρεται για μία θέση στην ΕΕ, ο πρωθυπουργός διερωτήθηκε: “Μα γιατί μιλάμε από τώρα για τις επόμενες εθνικές εκλογές” και πρόσθεσε:

“Μπορεί να θεωρηθεί αλαζονικό να συζητάμε από τώρα τι θα γίνει το 2027. Μπορώ να σας πω ότι θέλω η ΝΔ να κερδίσει και τις εκλογές του 2027. Είμαι εν ενεργεία πρωθυπουργός έχω κερδίσει δύο εκλογές. Τα υπόλοιπα θα τα δούμε όταν έρθει η ώρα. Αισθάνομαι φρέσκος, γεμάτος ιδέες, έμπειρος και πιο δημιουργικός”. 

Ο κ. Μητσοτάκης με την ευκαιρία διαβεβαίωσε ότι: “Βεβαίως πάμε για εξάντληση της τετραετίας”. Και έκλεισε εκ νέου τα σενάρια που τον θέλουν να μετακομίζει στις Βρυξέλλες, λέγοντας: “Θέλω να εκπροσωπώ την Ελλάδα στην Ευρώπη και όχι την Ευρώπη στην Ελλάδα”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα