Μητσοτάκης σε Τουρκία: Έχουμε εθνική αυτοπεποίθηση και τα μέσα να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία
“Έχουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική κυριαρχία και τα δικαιώματα μας. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους” τόνισε ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας- Λιβύης μετά τη συνάντηση με το Σέρβο Πρόεδρο. Η Σερβία θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα προσφυγόπουλα.
- 11 Δεκεμβρίου 2019 13:44
Μήνυμα εθνικής αυτοπεποίθησης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, ενόψει και της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ όπου θα θέσει το ζήτημα της συμφωνίας της Τουρκίας με τη Λιβύη, έστειλε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Σέρβο Πρόεδρο Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός και ο Σέρβος πρόεδρος υπέγραψαν συμφωνία στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας- Σερβίας, με αιχμή τους τομείς των υποδομών και της ενέργειας. Και κυρίως, η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και τις θέσεις της όσον αφορά στο Κοσσυφοπέδιο και το Βελιγράδι στηρίζει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα απέναντι στην Τουρκία, ενώ με πρωτοβουλία Βούτσιτς, η Σερβία θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα παιδιά πρόσφυγες που βρίσκονται στην Ελλάδα, την ώρα που οι Ευρωπαίοι εταίροι αρνούνται να βοηθήσουν.
Στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον κ.Βούτσιτς, ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ειδικότερα ότι: “Η ψύχραιμη και σταθερή αντιμετώπιση της επιμονής παραβατικότητας των γειτόνων μας δεν πρέπει να παρερμηνεύεται. Γιατί αποτελεί προϊόν εθνικής αυτοπεποίθησης, που απορρέει: Πρώτον από το ότι η παρανομία δεν γέννα δίκαιο. Δεύτερον από το ότι διαθέτουμε τα μέσα και τη βούληση να υπερασπιστούμε την εθνική μας κυριαρχία και τα δικαιώματα μας, όποτε απαιτηθεί. Και τρίτον από το γεγονός ότι το σύνολο της διεθνούς κοινότητας τάσσεται με το μέρος της Ελλάδας στο ζήτημα του άκυρου μνημονίου συνεργασίας Τουρκίας- Λιβύης. Μην ξεχνάμε την καταδίκη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Ρωσία, την Αίγυπτο, το Ισραήλ. Η χώρα μας έχει πολλούς και ισχυρούς συμμάχους παντού στον κόσμο. Δεν θα κουραστούμε να τονίζουμε την ανάγκη του σεβασμού του διεθνούς δικαίου που είναι άλλωστε προϋπόθεση για διάλογο. Είμαστε υπέρ του κάθε καλόπιστου διαλόγου”.
Από την πλευρά του ο κ.Βούτσιτς, τόνισε ότι “η Σερβία υποστηρίζει την εδαφική ακεραιότητα της Ελλάδας και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στη θάλασσα” και υπογράμμισε επιπλέον τη συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της ασφάλειας και της άμυνας, η οποία είναι σε πολύ καλό επίπεδο και συνεχιστεί, για την παραγωγή αμυντικών υλικών, την εκπαίδευση των Αξιωματικών και με κοινή στρατιωτική άσκηση το πρώτο εξάμηνο 2020 και με την Ελλάδα, όπως με τη Βουλγαρία και την Κύπρο.
Η Σερβία αναλαμβάνει προσφυγόπουλα και η Ελλάδα στηρίζει την ευρωπαϊκή της προοπτική
Ο κ.Μητσοτάκης ευχαρίστησε τον “αγαπητό Αλεξάντερ” γιατί με δική του πρωτοβουλία έσπευσε να ανταποκριθεί στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει έναν αριθμό ασυνόδευτων παιδιών προσφύγων, που βρίσκονται σήμερα στην Ελλάδα, αίτημα βεβαίως που απευθυνόταν στους εταίρους, αλλά στο οποίο ανταποκρίθηκε το Βελιγράδι.
Ο πρωθυπουργός χαιρέτησε αυτή την πρωτοβουλία ως μία ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης όχι προς την Ελλάδα αλλά προς αυτά τα παιδιά και τους εφήβους και τόνισε με νόημα: “Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός ότι μία χώρα υποψήφια προς ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση αναλαμβάνει τις δικές τις ηθικές υποχρεώσεις και συμπαρίσταται στην Ελλάδα στη διαχείριση αυτού του προβλήματος”.
Ο κ.Βούτσιτς δε τόνισε ότι: “Θα αναλάβουμε τη φροντίδα αυτών των παιδιών και δεν μας ενδιαφέρει αν στην Ευρώπη κάποιος θα το εκτιμήσει περισσότερο ή λιγότερο, απλά το κάνουμε με έναυσμα την αγάπη προς αυτά τα παιδιά. Το εαν θα το εκτιμήσει κανένας ή όχι αυτό είναι ερώτημα για αυτούς”. Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε όσον αφορά τον πολιτισμό ότι η Σερβία σε όλα τα διεθνή φόρα και στα Ηνωμένα Εθνη θα υποστηρίξει το αίτημα της Ελλάδας για επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο.
Το μείζον ζήτημα για τη Σερβία είναι βέβαια η ευρωπαϊκή της προοπτική, την οποία η Ελλάδα στηρίζει όπως επανέλαβε ο κ.Μητσοτάκης, υπενθυμίζοντας εξάλλου ότι επί ελληνικής προεδρίας του 2014 ξεκίνησαν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις.
“Η θέση μας παραμένει σταθερή. Η Σερβία ανήκει στην Ευρώπη” δήλωσε ο πρωθυπουργός και διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει τη Σερβία σε κάθε βήμα αυτής της διαδικασίας, παρέχοντας πολιτική στήριξη και κάθε συνδρομή σε επίπεδο τεχνογνωσίας.
Ο Σέρβος πρόεδρος ενημέρωσε τον κ.Μητσοτάκη για την πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου- Πρίστινας και ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι “η θέση μας απέναντι στο Κόσοβο δεν αλλάζει παραμένει σταθερή”, προσθέτοντας ότι η άρση της επιβολής δασμών στα σερβικά προϊόντα είναι απαραίτητο βήμα.
Ο πρωθυπουργός έκανε έμμεση αναφορά και στην ενταξιακή προοπτική Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας. “Συμφωνήσαμε στην ανάγκη να κρατηθεί ανοιχτός ο ευρωπαϊκός δρόμος και των υπολοίπων χωρών των δυτικών Βαλκανίων” είπε και ανέφερε ότι παρουσίασε κατά τη συνάντηση στο Σέρβο Πρόεδρο τις ελληνικές πρωτοβουλίες εν όψει των νέων εξελίξεων.
Ενέργεια, τρένα και προξενείο της Σερβίας στο Ηράκλειο Κρήτης
Προτεραιότητες στην ελληνοσερβική συνεργασία, όπως τόνισε μετά την υπογραφή της συμφωνίας ο κ.Μητσοτάκης, αποτελούν υποδομές και ενέργεια.
Ως προς το πρώτο, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι διαφορετικά διαπεριφερειακά προγράμματα συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούν να σταθούν αρωγοί, με στόχο να ολοκληρωθεί η σιδηροδρομική γραμμή Πειραιάς- Θεσσαλονίκη- Σκόπια- Βελιγράδι- Βουδαπέστη ένα έργο κρίσιμο για το εμπόριο και τις μεταφορές.
Στον τομέα της ενέργειας συζήτησαν για τη συνεργασία Ελλάδας- Σερβίας με στόχο πρωτίστως την ενεργειακή ασφάλεια στη διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας σε όλη την ευρύτερη περιοχή. Η Ελλάδα, όπως σημείωσε ο κ.Μητσοτάκης, υποστηρίζει την ανάπτυξη του κάθετου διαδρόμου μέσω της ολοκλήρωσης του αγωγού IGB Ελλάδας- Βουλγαρίας αλλά και του αγωγού Βουλγαρίας- Σερβίας. Για αυτό ο κ.Μητσοτάκης χαιρέτισε ως σημαντική την τοποθέτηση του κ.Βούτσιτς, ότι η Σερβία είναι έτοιμη να αγοράσει αέριο από αυτή τη διαφοροποιημένη πηγή, εκτιμώντας μάλιστα ότι αυτό θα διευκολύνει ιδιαίτερα και την ολοκλήρωση των σχετικών επενδύσεων επί Ελληνικού εδάφους.
Επιπλέον οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για επίτιμο προξενείο της Σερβίας στο Ηράκλειο Κρήτης. “Θα είναι μεγάλη μου χαρά Αλεξάντερ να σε υποδεχτώ το καλοκαίρι κάποια στιγμή στον τόπο μου στην Κρήτη για να επικυρώσουμε και τυπικά αυτή την πτυχή της συνεργασίας μας”, είπε ο κ.Μητσοτάκης στον κ.Βούτσιτς.