Μητσοτάκης για Βορίδη: Αυτά στη Βρετανία γίνονται συνέχεια

Διαβάζεται σε 3'
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης
Κυριάκος Μητσοτάκης και Μάκης Βορίδης Dimitris Kapantais / SOOC

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υποβάθμισε την αποχή του Μάκη Βορίδη από την ψηφοφορία για το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, ενώ απάντησε σε όσους βλέπουν “ΠΑΣΟΚοποίηση” της ΝΔ με αφορμή τη Χριστοφιλοπούλου

Η στάση του Μάκη Βορίδη στο νομοσχέδιο για το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών παραμένει μείζον πολιτικό θέμα για την κυβέρνηση. Ενώ την ίδια στιγμή στη Νέα Δημοκρατία επικρατεί ξανά γκρίνια περί “ΠΑΣΟΚοποίησης” με αφορμή τη μεταγραφή της Εύης Χριστοφιλοπούλου.  Στα δύο αυτά πολιτικά ζητήματα απάντησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ. Καταρχήν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να υποβαθμίζει το ζήτημα Βορίδη.

“Μιλάμε για κάτι το οποίο στη Βρετανία γίνεται συνεχώς. Οι υπουργοί μπορεί να διαφοροποιούνται”, επικαλέστηκε ο κ.Μητσοτάκης, ερωτηθείς εάν δημιουργεί πολιτικό πρόβλημα το γεγονός ότι ένας υπουργός δεν στηρίζει νομοσχέδιο της κυβέρνησης, αλλά παραμένει στη θέση του.

“Οι υπουργοί δεσμεύονται από τις αποφάσεις του υπουργικού συμβουλίου, αλλά μπορεί να ψηφίζουν ατομικά ως βουλευτές. Εξάλλου εγώ είπα ότι δεν θα επιβάλλω κομματική πειθαρχία. Εξέφρασα την προτίμηση μου”, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

“Κατανοώ και ακούω απόλυτα αυτούς που λένε φτάνει πια με το γάμο ομόφυλων ζευγαριών. Και δεν μπορώ να διαφωνήσω. Γιατί είναι μία από τις πολλές νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης”, είπε επίσης ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:

“Καταλαβαίνω γιατί προκάλεσε αντιδράσεις. Αλλά εγώ στο συνολικό μου προγραμματισμό έχω πολλές πρωτοβουλίες και αποδίδω σημασία πρώτα σε αυτά που αφορούν την πλειοψηφία των πολιτών και αυτό είναι η ακρίβεια. Αλλά αυτό δε σημαίνει ότι θα αφήσουμε εκκρεμότητες από το παρελθόν να χρονίζουν.”

“Το άνοιγμα στο κέντρο απέφερε αποτελέσματα”

Ο κ. Μητσοτάκης εκλήθη όμως να απαντήσει και στο ερώτημα “πόσο ΠΑΣΟΚ χωρά τελικά στη ΝΔ”, που θέτουν πολλά γαλάζια στελέχη, μετά και τη μεταγραφή της κ. Χριστοφιλοπούλου, όπως είχε γράψει το NEWS 24/7.

“Το 2016 όταν οι πολίτες με εμπιστεύτηκαν ως πρόεδρο της ΝΔ, είχα δώσει τη δέσμευση ότι θα διευρύνω, θα ανανεώσω τη ΝΔ και θα την ξανακάνω κόμμα εξουσίας. Το πετύχαμε”, είπε ο πρωθυπουργός.

“Αυτή η στρατηγική της μεγάλης παράταξης, όπου συνυπάρξουν οι παραδοσιακοί ψηφοφόροι με νέους ψηφοφόρους και στελέχη που πιστεύουν στον σε πολυδιάστατο εκσυγχρονισμό, πέτυχε”, πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης.

Παραδέχθηκε πάντως ότι: “Δε συμφωνούμε όλοι σε όλα. Αυτό φάνηκε και στο νομοσχέδιο για την ισότητα στο γάμο.” Αλλά πρόσθεσε: “Όμως η ΝΔ και διατηρεί τις αρχές της και προχωρά σε μία προοδευτική κατεύθυνση. Αυτό κάνουμε και θα εξακολουθώ να υπηρετώ αυτή την πολιτική, που απέφερε αποτελέσματα”. 

Ο κίνδυνος της αλαζονείας και οι ευρωεκλογές

Με αφορμή δε τις δημοσκοπήσεις, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα κατά της αλαζονείας και προς το εσωτερικό της ΝΔ και της κυβέρνησης.

“Ο κίνδυνος της πολιτικής αλαζονείας από την εικόνα ενός κόμματος, που στις μετρήσεις έχει τρεις φορές πάνω από το δεύτερο κόμμα, είναι ορατός. Και είναι υποχρέωση μου να μην επιτρέψω να εμφιλοχωρήσει στα κυβερνητικά στελέχη τέτοια λογική”, δήλωσε.

Χαμήλωσε πάντως τον πολιτικό πήχη των ευρωεκλογών. “Οι ευρωεκλογές είναι μία αυτοτελής αναμέτρηση. Ψηφίζουμε για ευρωβουλευτές και η ΝΔ προσέρχεται με ένα συγκριτικό πλεονέκτημα, που δεν είναι η πολιτική της ισχύς, αλλά ότι είμαστε το κόμμα της Ευρώπης”, είπε ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα