Μητσοτάκης: Η Γκίλφοϊλ είναι κοντά στον Τραμπ
Διαβάζεται σε 5'“Οι εποχές που οι Αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις ανήκουν στο παρελθόν”, σχολίασε ο πρωθυπουργός. Αμηχανία μετά τις δηλώσεις Τραμπ για Τουρκία – Συρία. Νέος “χρησμός” για Πρόεδρο της Δημοκρατίας.
- 17 Δεκεμβρίου 2024 18:53
Τη βεβαιότητα ότι η συμμαχία Ελλάδας – ΗΠΑ θα συνεχιστεί και με τον Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ο πρωθυπουργός προσπάθησε μάλιστα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις τελευταίες δηλώσεις Τραμπ για τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τον ρόλο της Τουρκίας στη Συρία. “Αφήστε να το δούμε” είπε ερωτηθείς εάν η Τουρκία βγαίνει κερδισμένη από τις εξελίξεις.
Ενώ σχολίασε και την τοποθέτηση της Κίμπερλι Γκίλφοϊλ στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αθήνα. “Ξέρετε κατά κανόνα πρέσβεις έκτος διπλωματικού σώματος επιλέγονται από ΗΠΑ για μεγάλες και σημαντικές πρεσβείες”, υποστήριξε ο κ. Μητσοτάκης, στην επισήμανση ότι παραδοσιακά η Ουάσινγκτον επέλεγε για την πρεσβεία της Αθήνας διπλωμάτες καριέρας.
“Ο κ. Τσούνης ήταν ένας πολύ καλός πρέσβης, δεν ήταν διπλωμάτης καριέρας, είχε άμεση πρόσβαση στο περιβάλλον Μπάιντεν” επικαλέστηκε επίσης ο πρωθυπουργός. Στο ερώτημα κατά πόσον η Γκίλφοϊλ έχει αντίστοιχη πρόσβαση στο Λευκό Οίκο, ο κ.Μητσοτάκης απάντησε: “Δεν το ξέρω. Από αυτά που γνωρίζω σίγουρα φαίνεται να είναι κοντά στο περιβάλλον Τραμπ”.
Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πάντως: “Αλλά μη δίνουμε τόση σημασία. Οι εποχές που αμερικανοί πρέσβεις καθόριζαν εξέλιξεις -και ενίοτε και τις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις – ανήκουν σε άλλο αιώνα”. Ενώ εκτίμησε ότι: “Οι σχέσεις Ελλάδας – ΗΠΑ είναι σφυρηλατημένες. Οποιος και να ήταν ο πρέσβης, αυτές τις σχέσεις θα υπηρετούσε”.
Με αφορμή την επίσκεψη του χθες στη Βηρυττό, ο κ.Μητσοτάκης υπογράμμισε το ρόλο της Ελλάδας στην περιοχή ειδικά όσον αφορά στην προστασία των ορθόδοξων (ελληνόφωνων και αραβόφωνων) σε Λίβανο και Συρία.
“Η Τουρκία είχε πάντα ρόλο στη Συρία, το πως αυτό θα καταλήξει είναι νωρίς να το πούμε” υποστήριξε ο πρωθυπουργός και προτίμησε να μη σχολιάσει τις αμερικανοτουρκικές σχέσεις, αλλά να εστιάσει στις ελληνοαμερικανικές.
Πως θα επηρεάσει η πολιτική κρίση στη Γερμανία την Ελλάδα και την ΕΕ
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στα μέτρα για τις τράπεζες, τους ενστόλους και τους χαμηλοσυνταξιούχους που ανακοίνωσε στον προϋπολογισμό.
“Δεν ήθελα απλά να ανακοινώσω μέτρα αλλά να εντάξω την Ελλάδα σε ένα συνολικό γεωπολιτικό και οικονομικό πλαίσιο. Να εκπέμψω μήνυμα σταθερότητας σε ένα αβέβαιο περιβάλλον. Βλέπετε τι γίνεται στη γειτονιά μας. Ευρωπαϊκές χώρες δεν μπορούν να ψηφίσουν προϋπολογισμό”, είπε.
Θέλησε πάντως να εκπέμψει μήνυμα αισιοδοξίας όσον αφορά στις οικονομικές συνέπειες της πολιτικής κρίσης στη Γερμανία για την Ευρώπη συνολικά και την Ελλάδα ειδικότερα.
“Προφανώς η ελληνική οικονομία είναι εξωστρεφής, δεν μπορεί να μην επηρεάζεται από την ύφεση. Η κατάσταση σε σημαντικές αγορές για την Ελλάδα όσον αφορά στον τουρισμό και τις εξαγωγές δεν μας αφήνει αδιάφορος” είπε ο κ. Μητσοτάκης.
“Όμως είμαι σίγουρος για τις αναπτυξιακές προοπτικές της ελληνικής οικονομίας. Για τον τουρισμό τα δείγματα είναι θετικά και για το 2025” πρόσθεσε και εκτίμησε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να αποκλίνει προς τα πάνω από το μέσο όρο της ευρωζώνης.
“Η δυσθυμία στην ευρωπαϊκή οικονομία ίσως οδηγήσει σε τολμηρές αποφάσεις για εφαρμογή των προτάσεων Ντράγκι”, εκτίμησε επιπλέον ο κ. Μητσοτάκης. “Προσωπικά πιέζω σε αυτή την κατεύθυνση” τόνισε.
Ο πρωθυπουργός δεν απέκλεισε πως “όσο μεγάλες οικονομίες της ΕΕ αντιμετωπίζουν δυσκολίες, τόσο θα βλέπουν πιο θετικά μία Ευρώπη που θα ενηλικιωθεί”. Εξέφρασε την προσδοκία ειδικότερα για δράσεις που θα μειώσουν το κόστος της ενέργειας πανευρωπαϊκά και για αποφάσεις όσον αφορά στην ευρωπαϊκή άμυνα.
Ως προς το δεύτερο είπε μάλιστα: “Εκτιμώ ότι αυτή η συζήτηση έχει ωριμάσει και δε θα μου έκανε εντύπωση εάν εντός του 2025 παρθούν γενναίες αποφάσεις.”
“Καλά Χριστούγεννα” για Πρόεδρο Δημοκρατίας
Στο… πονηρό ερώτημα εάν θα περάσει τις ημέρες των εορτών σε βουνό, δεδομένου ότι στο παρελθόν έχει δηλώσει πως στο βουνό λαμβάνει σοβαρές πολιτικές αποφάσεις, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε εξίσου πονηρά: “Προτίθεμαι να πάω λίγες ημέρες στην Κρήτη, που έχει και βουνό και θάλασσα”.
Στην ευθεία επισήμανση ότι από το 1995 είθισται η εκάστοτε κυβέρνηση να προτείνει Πρόεδρο Δημοκρατίας από την αντίπαλη παράταξη, ο πρωθυπουργός απάντησε πάντως:
“Εγώ θα ευχηθώ καλά Χριστούγεννα, καλές γιορτές και θα επανέλθω στο θέμα αυτό μετά τις ημέρες των εορτών, με το νέο έτος, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει. Σεβόμενος και το θεσμικό ρόλο της Προέδρου της Δημοκρατίας, θα ανακοινώσω αποφάσεις την κατάλληλη χρονική στιγμή”.
Προανήγγειλε πάντως ποια θα είναι αυτή η στιγμή. “Το δεύτερο 15νθήμερο του Ιανουαρίου είναι οι συνταγματικές προθεσμίες που οφείλω να σεβαστώ”.