Μητσοτάκης: Η κατάργηση του ασύλου εξυπηρετεί και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών
Ο πρόεδρος της ΝΔ προανήγγειλε παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, ειδικά στο Πολυτεχνείο. Δεσμεύτηκε ότι εγγυάται τις επικουρικές και κύριες συντάξεις. Δήλωσε ότι δε θα υπέγραφε ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τον Τσίπρα να διαψεύσει ότι υποσχέθηκε στο Γιούνκερ λύση στο Σκοπιανό το 2015
- 05 Ιουλίου 2019 10:58
Για τις προτεραιότητες της κυβέρνησης του, η οποία επανέλαβε ότι εφόσον έχει αυτοδυναμία στις εκλογές της Κυριακής θα ορκιστεί την Τρίτη, μίλησε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στο άσυλο.
Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ειδικότερα μιλώντας στον Ant1 εξέφρασε την άποψη ότι η κατάργηση του ασύλου θα εξυπηρετήσει στην πραγματικότητα την ελεύθερη διακίνηση ιδεών, καθώς όπως υποστήριξε σήμερα μικρές ομάδες εμποδίζουν την πλειοψηφία, ενώ επανέλαβε ότι τα “γκρουπούσκουλα” θα γνωρίζουν ότι από τις 8 Ιουλίου τελειώνει η ανοχή.
Προανήγγειλε ότι θα χρειαστούν παρεμβάσεις στα πανεπιστήμια, ειδικά στο Πολυτεχνείο, υπενθυμίζοντας ότι το 1995 επί Ανδρέα Παπανδρέου έγινε μεγάλη επιχείρηση στη Νομική με πολλές συλλήψεις και δεν έγινε κατάληψη ξανά μετά για πολλά χρόνια. Σημείωσε μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος.
Ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε ότι εγγυάται τις επικουρικές και κύριες συντάξεις, επιμένοντας στην ανάγκη μετάβασης από ένα αναδιανεμητικό σε ένα κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τονίζοντας ότι αυτή θα αφορά τους νέους ασφαλισμένους και δε θα υπάρξει παρέμβαση στις παλιές συντάξεις κύριες και επικουρικές. Κληθείς να σχολιάσει την αναφορά νωρίτερα του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου στην περίπτωση της Ασπις Πρόνοια ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε: “Δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μία αυστηρά εποπτευόμενη αγορά” και σημείωσε ότι ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος.
Ο πρόεδρος της ΝΔ στήριξε εκ νέου τον Κώστα Καραμανλή απέναντι στις επιθέσεις που δέχεται από το ΣΥΡΙΖΑ για το Σκοπιανό, τονίζοντας ότι είπε όχι στο Βουκουρέστι, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας είπε ναι σε όλα. Δήλωσε ότι ο ίδιος δε θα υπέγραφε ποτέ τη συμφωνία των Πρεσπών και κάλεσε τον κ.Τσίπρα να διαψεύσει ότι υποσχέθηκε στον απερχόμενο Πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ λύση στο Σκοπιανό το 2015 ως αντάλλαγμα στην στήριξη κατά την τότε διαπραγμάτευση.
Περιέγραψε επίσης αναλυτικά τις πρώτες νομοθετικές κινήσεις που θα κάνει εφόσον κερδίσει τις εκλογες, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην κατάργηση του Διοικητικής Μεταρρύθμισης και μεταφορα αρμοδιότητων στο νέο υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής και στη μεταφορά της αρμοδιότητας για τις φυλακές από το Δικαιοσύνης στο Προστασίας του Πολίτη.
Ζήτησε επίσης εκ νέου ισχυρή εντολή για να διαπραγματευθεί με την Ευρώπη τη μείωση των πρωτογενών, η οποία ειναι προϋπόθεση για το δεύτερο κύκλο φορολογικών μειώσεων, τη νέα αγροτική πολιτική και για τα εθνικά θέματα, με το βλέμμα στην Τουρκία.
Σκοπιανό
Πιο αναλυτικά, ο πρόεδρος της ΝΔ επισήμανε ότι δεν διαψεύστηκε από κανέναν η αναφορά στο βιβλίο των Βαρβιτσιώτη- Δενδρινού ότι ο κ.Γιουνκερ το 2015 είπε στον κΤσίπρα “θα σε βοηθήσουμε αλλά θα μας βοηθήσεις και εσύ με το Σκοπιανό” και εκτιμησε ότι αυτό είναι η καλύτερη απόδειξη ότι “το Σκοπιανό δεν λύθηκε μόνο επειδή ο κ.Τσίπρας είχε πρεμούρα να το λύσει, αλλά μπήκε στο πλαίσιο μιας γενικότερης συμφωνίας με τους εταίρους” καταλήγοντας: “Ας βγει να το διαψεύσει. Γιατί δεν το έχει διαψεύσει;”
Σχολίασε καυστικά τα περί επιστολών του Καραμανλή, λέγοντας: “Μεγάλα λαγωνικά αυτοί που έβγαλαν ως είδηση μία επιστολή που την ξέραμε από το 2005. Στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ το 2008 υπό ασφυκτική πίεση ο Καραμανλής είπε όχι, απείλησε με βέτο και τελικά δεν ετέθη ζήτημα εισόδου Σκοπίων στο ΝΑΤΟ. Αυτό έγραψε η Ιστορία, ότι ο Καραμανλής στο Βουκουρέστι είπε όχι και ο Τσίπρας είπε ναι. Είπε ναι και στο όνομα και στη γλώσσα και στην εθνικότητα. Είμαι απολύτως ήσυχος με τη συνείδησή μου. Δεν υπήρχε ποτέ περίπτωση να υπογράψω τέτοια συμφωνία, να εκχωρήσω στους γείτονες μακεδονική γλώσσα, μακεδονική εθνότητα και να αφήσω απροστάτευτες τις μακεδονικές επιχειρήσεις”.
Άσυλο
“Σήμερα μικρές οργανωμένες ομάδες στα πανεπιστήμια δεν επιτρέπουν στην πλειοψηφία να εκφράσει την άποψή της και αυτή η κατάσταση θυμώνει πολλούς που δεν επιτρέπεται να μιλήσουν και να εκφράσουν τις απόψεις τους, άρα η παρέμβαση αυτή, η κατάργηση του ασύλου, εξυπηρετεί και την ελεύθερη διακίνηση των ιδεών γιατί σήμερα όλα αυτά τα γκρουπούσκουλα χρησιμοποιούν τη βία εναντίον οποιουδήποτε διαφωνεί με τις ιδέες τους” είπε ο πρόεδρος της ΝΔ. Σχολίασε ότι η χθεσινή επίθεση του Ρουβίκωνα στην Athens Voice εκφράζει αυτό το “διαφωνώ μαζί σου, θα σε σπάσω στο ξύλο και σου σπάω και τα γραφεία” και τόνισε “θα γνωρίζουν τα γκρουπούσκουλα αυτά ότι από τις 8 Ιουλίου θα έχουμε διαφορετική αντιμετώπιση”.
Διερώτηθηκε μάλιστα: “Τα νέα παιδιά που μπαίνουν στο πανεπιστήμιο νομίζετε ότι έχουν τη διάθεση να βρίσκουν μπροστά τους μπαχαλάκηδες, διακινητές και εικόνα βρωμιάς;”
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπενθύμισε ότι επί Ανδρέα Παπανδρέου το 1995 είχε γίνει μία μεγάλη παρέμβαση στη Νομική, έγιναν πολλές συλλήψεις και δεν έγιναν καταλήψεις σε πανεπιστήμια μετά για πάρα πολύ χρόνο. Προανήγγειλε ότι θα χρειαστούν ορισμένες παρεμβάσεις ειδικά στο Πολυτεχνείο, το οποίο όπως είπε είναι επιχειρησιακό στρατηγείο ενώ τόνισε ότι τις πιο πολλές φορές δεν είναι αυτοί που προκαλούν τα επεισόδια και τις καταλήψεις φοιτητές. Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι σε πολλές περιπτώσεις στο πανεπιστήμιο θα πρέπει να υπάρχει ελεγχόμενη είσοδος, για παράδειγμα είπεστη βιβλιοθήκη δεν μπορεί να μπει οποιοσδήποτε, θα πρέπει να μπει κάποιος που έχει σχέση με το πανεπιστήμιο ή αν δεν έχει σχέση να έχει ειδική άδεια.
Ασφαλιστικό
Ο κ.Μητσοτάκης τόνισε ότι πρέπει να γίνει μετάβαση από σύστημα αναδιανεμητικό σε σύστημα κεφαλαιοποιητικό. “Το κεφαλαιοποιητικό σημαίνει ότι έχεις μεγαλύτερη ιδιοκτησία των δικών σου εισφορών. Ο,τι βάζεις το παίρνεις πίσω” εξήγησε και είπε ότι: “Θα χρειαστούμε μεταβατικές διατάξεις. Εγγυώμαι τις επικουρικές συντάξεις και τις κύριες προφανώς, η τομή που θα κάνουμε αφορά τους νέους ασφαλισμένους και μόνο την επικουρική τους σύνταξη”.
Τόνισε ότι ο ιδιωτικός χαρακτήρας αφορά μεγάλες ασφαλιστικές εταιρείες εποπτευόμενες από την Τράπεζα της Ελλάδος. Αναφερόμενος στα όσα δήλωσε νωρίτερα ο κ.Τσακαλώτος στην ίδια εκπομπή για την Ασπίς Πρόνοια, ο κ.Μητσοτάκης είπε ότι πράγματι στο παρελθόν είχαμε παραδείγματα ασφαλιστικών εταιρειών που βάρεσαν κανόνι και ακόμη και σήμερα υπάρχουν ζητήματα με ασφαλισμένους που δεν έχουν πάρει ακόμη τα χρήματα τους, “αλλά δεν μιλάμε για αυτό, μιλάμε για μία αυστηρά εποπτευόμενη αγορά αλλά για μεγαλύτερο έλεγχο του νέου ασφαλισμένου ως προς το δικό του ατομικό κουμπάρα της επικουρικής σύνταξης”.
Μείωση φόρων και πρωτογενή
Ο πρόεδρος της ΝΔ υπερασπίστηκε την απόφαση του για οριζόντια μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. “Ξέρετε πόσοι άνθρωποι που δεν έχουν καμία περιουσία σήμερα -η μεσαία τάξη που διαλύθηκε- και έτυχε να έχουν μία ακίνητη περιουσία, ένα μεγάλο σπίτι κληρονομιά από την οικογένεια το οποίο μπορεί και να μη νοικιάζουν, ξέρετε ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν διαλυθεί από τον ΕΝΦΙΑ; Έχουν γίνει οι νεόπτωχοι στην ουσία. Στα χαρτιά μπορεί να εμφανίζονται πλούσιοι γιατί έχουν ακίνητη περιουσία μεγάλης αξίας, πλην όμως δεν μπορούν να ανταποκριθούν στη βασική τους υποχρέωση. Γιατί αυτοί οι άνθρωποι να μην ωφεληθούν από μία οριζόντια μείωση;” είπε.
Δηλωσε ότι δεν του αρέσει η προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις κατά 100% αλλά πρόσθεσε: “Ξέρω τη δυσκολία, αλλά το ζήτημα είναι ταμειακό. Εάν πηγαίναμε στο 50% της προκαταβολής, θα είχαμε μία άμεση και πολύ απότομη ταμειακή επιβάρυνση.”
Δήλωσε ότι η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί θα ισχύσει από 1/1/2020 και είπε ότι η μείωση του ΦΠΑ αφορά το δεύτερο κύκλο μειώσεων, που προϋποθέτουν τη μείωση του στόχων του πλεονάσματος. Δήλωσε πεπεισμένος ότι θα πετύχει τη μείωση του στόχου του πλεονάσματος και ότι θα έχει συμμάχους σε αυτή την προσπάθεια στην Ευρώπη.
Ζήτησε όμως ισχυρή εντολή ώστε να μπορεί την επόμενη μέρα να πάει στην Ευρώπη και να διαπραγματευτεί. Σημείωσε ότι η νέα πρόεδρος της Κομισιόν προέρχεται από το ΕΛΚ και πως ο ίδιος έχει πολύ καλή προσωπική σχέση μαζί της, εκτιμώντας ότι η ΝΔ θα είναι ένα από τα ισχυρότερα κόμματα στο ΕΛΚ. “Η γνώμη μας στην Ευρώπη μετράει και θα μετρήσει ακόμη περισσότερο. Εχουμε τρία ζητήματα κομβικά που πρέπει να διαπραγματευτούμε την επόμενη ημέρα στις Βρυξέλλες. Το πρώτο αφορά τα πλεονάσματα, το δεύτερο αφορά τον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης 2021-2027 όπου έχουμε εκκρεμότητες κυρίως για τη χρηματοδότηση των αγροτών και η τρίτη σημαντική μάχη αφορά τα εξωτερικά μας ζητήματα την προκλητικότητα της Τουρκίας”, είπε.
Σχέδιο 4ετίας- Η κυβέρνηση θα ορκιστεί την Τρίτη- Καταργείται το Διοικητικής Μεταρρύθμισης
“Εχω σχέδιο τετραετίας και ο απολογισμός θα γίνει στο τέλος της θητείας” δήλωσε επίσης ο κ.Μητσοτάκης. Επισήμανε ότι μιλά για τετραετία, γιατί η πολιτική σταθερότητα είναι πολύ σημαντική για την οικονομία και τις αγορές και πρόσθεσε: “Η ισχυρή εντολή που ζητάω είναι μία εντολή που θα μας δώσει τη δυνατότητα για να ξεδιπλώσουμε το σχέδιό μας”. Δήλωσε ότι θα κινηθεί με τους πιο γρήγορους ρυθμούς, ότι έχει κάνει πολύ μεγάλη προετοιμασία και μάλιστα πως έχει έτοιμη την κυβέρνηση.
Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση θα ορκιστεί καλώς εχόντων των πραγμάτων την Τρίτη αφού άμεσα τη Δευτέρα εκδοθούν τα προεδρικά διατάγματα που θα επιφέρουν αλλαγές στα υπουργεία. Χαρακτήρισε σημαντική τη μεταβίβαση της αρμοδιότητας των φυλακών από το υπουργείο Δικαιοσύνης στο υπουργείο προστασίας του Πολίτη και απέρριψε την κριτική για ζήτημα όσον αφορά στη διάκριση των εξουσιών, λέγοντας πως αυτό “έχει να κάνει με το γεγονός ότι σήμερα αντιμετωπίζουμε ένα τεράστιο πρόβλημα, το κέντρο του οργανωμένου εγκλήματος είναι μέσα στις φυλακές”.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δήλωσε πάντως ότι οι φύλακες δεν είναι βασανιστήριο, είναι χώρος σωφρονισμού και ένας χώρος στον οποίο θα πρέπει να χτίζεται η δυνατότητα επανένταξης, αλλά πρόσθεσε “δεν μπορεί ταυτόχρονα να ανεχόμαστε το γεγονός ότι σήμερα μέσα στις φυλακές στήνεται και επιβλέπεται όλο το οργανωμένο έγκλημα στη χώρα”.
Είπε επίσης ότι “δεν γίνεται να μην έχουμε φυλακές υψίστης ασφαλείας για τους ιδιαίτερα επικίνδυνους τρομοκράτες και κακοποιούς”.
Η δεύτερη αλλαγή στη δομή της κυβέρνησης στην οποια εστίασε ο κ.Μητσοτάκης είναι η δημιουργία ενός ισχυρού υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, το οποίο θα είναι και ένα υπουργείο Επικρατείας, άρα θα έχει ο ίδιος προσωπική επίβλεψη. Καταργείται το υπουργείο του οποίου ήμουν προϊστάμενος, το Διοικητικής Μεταρρύθμισης γιατί σήμερα η διοικητική μεταρρύθμιση έχει νόημα μόνο αν συνδυαστεί με μία ψηφιακή πολιτική προχωρημένη. Θα πρέπει να απλοποιήσουμε διαδικασίες και ταυτόχρονα να τις κάνουμε ψηφιακές” είπε και πρόσθεσε ότι το ανθρώπινο δυναμικό πηγαίνει στο Δημόσιας Διοίκησης που στην ουσία επιβλέπει σήμερα μόνο τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Επανέλαβε επίσης ότι το πρώτο νομοσχέδιο θα αφορά το ρόλο των γενικών γραμματέων, αυστηρά καθορισμένο αριθμό μετακλητών συμβουλίων για κάθε υπουργό, δημιουργία μιας ισχυρής ανεξάρτητης αρχής καταπολέμησης της διαφθοράς, διορθώσεις στον Ποινικό Κώδικα και κατάργηση του ασύλου.