Μητσοτάκης: Η Τουρκία συνιστά απειλή για την ειρήνη – Δεν αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών
Ο πρωθυπουργός στις κοινές δηλώσεις με Αλ Σίσι- Αναστασιάδη κάλεσε την Τουρκία να μείνει μακριά από λογικές κανονιοφόρων και απειλές πολέμου. Κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου για την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ. Να υπάρξει συνέχεια στη συμφωνία με Κάιρο για την ΑΟΖ.
- 19 Οκτωβρίου 2021 14:55
Την προκλητική πρακτική και επιθετική ρητορική της Τουρκίας καταδίκασαν στις δηλώσεις τους μετά την υπογραφή τριμερούς διακήρυξης ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι και ο πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης, καλώντας για άλλη μία φορά την Άγκυρα να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα τόσο στο θέμα της ΑΟΖ όσο και στο Κυπριακό.
Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η παρενόχληση του Nautical Geo και οι απειλές για νέες παράνομες γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ δεν αφήνουν δυστυχώς περιθώρια παρεμηνείας. “Η ηγεσία της Άγκυρας δείχνει να μην αντιλαμβάνεται τα μηνύματα των καιρών”, σχολίασε ο πρωθυπουργός τονίζοντας ότι οι βλέψεις της Τουρκίας συνιστούν απειλή για την ειρήνη στην ευρύτερη περιοχή και δεν προοιωνίζουν ούτε εποικοδομητική στάση για την επίλυση του Κυπριακού.
Επισήμανε ότι η προσήλωση των τριών χωρών στη διεθνή νομιμότητα έχει εκφραστεί και στις συμφωνίες οριοθέτησης θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδα και Αιγύπτου και Κύπρου και Αιγύπτου, με βάση το διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
“Με τις συμφωνίες αυτές δείξαμε το δρόμο για οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας, μακριά από λογικές κανονιοφόρων και απειλών πολέμου”, διαμήνυσε ο κ. Μητσοτάκης εις τα ώτα μη ακουόντων στην Άγκυρα.
Ελλάδα, Αίγυπτος και Κύπρος έχουν κοινή προσέγγιση και για τη Λιβύη, εστιάζοντας στη διεξαγωγή των εκλογών κανονικά το Δεκέμβριο χωρίς παρέκκλιση από τα χρονοδιαγράμματα και χωρίς έξωθεν παρεμβάσεις από την Τουρκία. Οι τρεις ηγέτες συζήτησαν επίσης για τη Συρία, με τον Αλ Σίσι να σημειώνει με νόημα την ανάγκη διαφύλαξης της ακεραιότητας των συριακών εδαφών, “απορρίπτοντας προσπάθειες κάποιων πλευρών για παραβίαση της συριακής κυριαρχίας και δημογραφική αλλοίωση”. Ενώ όπως επισήμανε ο κ. Αναστασιάδης η τουρκική προκλητική πολιτική δεν αφορά μόνο την Κύπρο και το Αιγαίο, αλλά και τη Λιβύη, τη Συρία, το Ιράκ ,την Αρμενία και πρόκειται για “μία αναθεωρητική πολιτική που θέλει η γαλάζια πατρίδα να ελέγχει την περιοχή και πέραν αυτής”.
Κομβικός ο ρόλος της Αιγύπτου στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ
Ο κ. Μητσοτάκης στάθηκε ιδιαίτερα και στον τομέα της ενέργειας, ως σημείο συνάντησης κοινών συμφερόντων και γέφυρα μεταξύ της Αιγύπτου και της Ευρώπης. Επισήμανε ότι η Αίγυπτος μπορεί να αναλάβει κομβικό ρόλο στην ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ, σε μία εποχή μεγάλων αναταράξεων στην ενεργειακή αγορά, καθώς μετέχει αποφασιστικά στο δίκτυο μεταφοράς φυσικού αερίου και ηλεκτρισμού και με την υπογραφή του μνημονίου με Ελλάδα και Κύπρο.
“Σε μία εποχή που αναζητούμε διαφοροποίηση των ενεργειακών πηγών, η Αίγυπτος μπορεί να γίνει και πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος από τον ήλιο, με σταθμό προς την Ευρώπη στο εξής την Ελλάδα” πρόσθεσε ο κ.Μητσοτάκης, εκτιμώντας ότι και οι τρεις χώρες αναβαθμίζονται ως ενεργειακοί πόλοι της Ανατολικής Μεσογείου και υπάρχει μεγάλη προοπτική συνεργασίας στον τομέα των ΑΠΕ, καθώς και οι τρεις χώρες είναι προικισμένες με ήλιο, θάλασσα και άνεμο.
Η συμφωνία με Αίγυπτο για την ΑΟΖ να έχει συνέχεια
Ο πρωθυπουργός εξήρε εκ νέου την αθόρυβη αλλά αποτελεσματική όπως είπε πολιτική της Αιγύπτου στο μεταναστευτικό/ προσφυγικό επισημαίνοντας με νόημα ότι το Κάιρο “δίχως οικονομικό αντάλλαγμα αναχαιτίζει κύματα και πολεμά συμμορίες διακινητών, μακριά από πρακτικές εργαλειοποίησης και εκμετάλλευσης”. Υποσχέθηκε ότι η Ελλάδα θα εργαστεί για να συγκληθεί σύντομα συμβούλιο διασύνδεσης ΕΕ- Αιγύπτου, ενώ διαμήνυσε ότι η συμφωνία Ελλάδας- Αιγύπτου για τις θαλάσσιες ζώνες πρέπει να έχει και συνέχεια.
Αλ Σίσι: Μεγάλες φιλοδοξίες στον τομέα της ενέργειας
Στη συνεργασία των τριών χωρών στον τομέα της ενέργειας έδωσε έμφαση ο Αλ Σίσι, εξαίροντας την υπογραφή και τριμερούς συμφωνίας για την ηλεκτρική σύνδεση, επιπλέον των διμερών συμφωνιών μεταξύ Αιγύπτου και Ελλάδας και μεταξύ Αιγύπτου και Κύπρου. Εκτίμησε δε ότι αποτελεί “προοίμιο για τον κοινό στόχο των τριών χωρών για ηλεκτρική σύνδεση με όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο”.
Ο κ. Σίσι πρόσθεσε ότι: “Είναι πολύ σημαντικό να εργαστούμε από κοινού ώστε να υπάρχει ένας αγωγός μεταφοράς από το οικόπεδο Αφροδίτη σε δύο τερματικούς σταθμούς υγροποίησης φυσικού αερίου στην Αίγυπτο και από εκεί μεταφορά μέσω Ελλάδας προς Βαλκάνια και Κ. Ευρώπη”, προσθέτοντας ότι αυτό συνάδει με τις “μεγάλες φιλοδοξίες” για την ίδρυση φόρουμ φυσικού αερίου Ανατολικής Μεσογείου.
Αναστασιάδης: Απαράδεκτη η νέα θέση της Τουρκίας για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο
Ο κ.Αναστασιάδης από τη δική του πλευρά αναφέρθηκε αναλυτικά στο Κυπριακό και τις δυστυχώς παρατηρούμενες οξυμένες αδιάλλακτες θέσεις της Τουρκίας και των τουρκοκυπρίων, καθώς και τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, την παραβίαση του στάτους της Αμμοχώστου, τη μίσθωση ελληνοκυπριακής υπό κατοχή περιουσίας γης από την Τουρκία, τη δημιουργία βάσης για drones.
Τόνισε ότι είναι απαράδεκτη η νέα θέση της τουρκικής πλευράς για δύο ανεξάρτητα κράτη στην Κύπρο, υπενθυμίζοντας ότι παρά την τελευταία προσπάθεια του ΓΓ του ΟΗΕ στις 27 Σεπτεμβρίου να δημιουργηθούν συνθήκες συναντίληψης, η Τουρκία δήλωσε ότι δεν ξεκινά διάλογο εάν δεν αναγνωριστεί κυριαρχική ισότητα του παρανόμου μορφώματος με το νόμιμο καθεστώς της Κυπριακής Δημοκρατίας, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουμε οδηγηθεί σε αδιέξοδο.
Ο κ. Αναστασιάδης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι μόνη βάση για λύση στην Κύπρο είναι το διεθνές δίκαιο.
“Δεν μπορεί όλες οι χώρες της Ανατολικής Μεσογέιου να συνεργάζονται στενά μεταξύ τους και η μόνη που διαταράττει το διεθνές δίκαιο να είναι η Τουρκία” σχολίασε και τόνισε πως: “Δεν αποκλείουμε κανέναν από την ενεργειακή συνεργασία. Και η Τουρκία είναι ευπρόσδεκτη, αρκεί να σέβεται το διεθνές δίκαιο και την κυριαρχία των γειτόνων της.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις