Μητσοτάκης: Η Τουρκία έχει μείνει μόνη – Απέναντι της η Ευρώπη και το ΝΑΤΟ
Ο πρωθυπουργός διαμήνυσε στην Τουρκία πως ό,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ. Επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά “τόση όση”.
- 27 Σεπτεμβρίου 2022 12:00
Την εικόνα μίας απομονωμένης Τουρκίας υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου, μετά τη χθεσινή απάντηση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ στους ισχυρισμούς της Άγκυρας για τα ελληνικά νησιά, στέλνοντας έτσι ένα νέο μήνυμα στο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
“Μία κουβέντα για τα εθνικά θέματα: Ό,τι είχε να πει η Ελλάδα, το είπε στον ΟΗΕ. Τόσο για τις κόκκινες γραμμές, όσο και για τη φιλική μας διάθεση απέναντι στον τουρκικό λαό”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε:
“Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλμβάνει μονότονα ψέματα και απειλές. Σε αυτό το γαϊτανάκι έχει μείνει μόνη. Εμείς μένουμε με ψυχραιμία και αυτοπεποίθηση στις καθαρές θέσεις μας, με την ισχύ του διεθνούς δικαίου, την επιφυλακή των Ενόπλων Δυνάμεων και τη συμπαράσταση των συμμάχων μας”.
Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε τέλος: “Εδώ τα πολλά λόγια είναι φτώχεια και ίσως να ασχοληθούν με αυτή τη φτώχεια και όσοι λένε πολλά. Αντί για πύρινες λέξεις, να επιλέξουν δημιουργικές πράξεις και το δρόμο του διαλόγου. Απέναντι τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα, έχουν ολόκληρη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ”.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς και στην αντιμετώπιση των συνεπειών της ενεργειακής κρίσης. Επανέλαβε ότι θα συνεχιστεί η στήριξη σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, αλλά δήλωσε ότι θα είναι “τόση όση” ώστε να μη ναρκοθετηθεί η δημοσιονομική ισορροπία. Τόνισε άλλωστε εκ νέου την ανάγκη να λάβει η ΕΕ πλέον δραστικά μέτρα, επαναλαμβάνοντας ότι κανένας κρατικός προϋπολογισμός δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τη διεθνή αυτή κρίση, αλλά και ότι η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο απειλώντας την κοινωνική και πολιτική σταθερότητα στην Ευρώπη.
Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε υπενθυμίζοντας ότι στη ΔΕΘ παρουσίασε τις προτεραιότητες και τα βήματα της κυβέρνησης για τους επόμενους μήνες, ενώ στη Νέα Υόρκη η χώρα είχε την ευκαιρία να τοποθετηθεί συνολικά απέναντι σε όλες τις σύγχρονες προκλήσεις.
“Συνεπώς ο ορίζοντάς μας για τους επόμενους μήνες θεωρώ ότι είναι πλέον καθαρός”, εκτίμησε, κλείνοντας για άλλη μία φορά κάθε σενάριο για πρόωρες εκλογές.
“Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα”
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ενεργειακή κρίση λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και επανέλαβε: “Κανείς εθνικός προϋπολογισμός, σε καμία χώρα, δεν είναι σε θέση να καλύψει ένα πρωτοφανές κύμα ακρίβειας, το οποίο διαπερνά τα σύνορα. Και απαιτούνται εκτός από τις εθνικές πολιτικές και τολμηρές ευρωπαϊκές αποφάσεις.”
Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι: “Από την άλλη πλευρά, νοικοκυριά και επιχειρήσεις χρειάζονται στήριξη σημαντική, αλλά τόση όση να μην υπονομεύεται η οικονομία συνολικά, ενώ ταυτόχρονα προϋπόθεση για την υπέρβαση των προσωρινών δυσκολιών είναι η ανεξαρτησία, η πολιτική σταθερότητα, αλλά και η διεθνής αξιοπιστία του κάθε κράτους.”
Ο πρωθυπουργός πάντως εκτίμησε πως: “Είναι αλήθεια ότι η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα. Αντιλαμβάνεται τις συνέπειες των εισαγόμενων κρίσεων και πιστεύω ότι εκτιμά τις προσπάθειες της κυβέρνησης να διατηρήσει τη συνοχή και την ενότητα της ελληνικής κοινωνίας, χωρίς σε καμία περίπτωση να ναρκοθετεί την επόμενη μέρα.”
Εξέφρασε την άποψη ότι αυτό αναγνωρίζεται και από διεθνείς παρατηρητές, αναφέροντας πρόσφατο δημοσίευμα των Financial Times, που μιλάει για “οικονομικό θαύμα” ως προς τις επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας.
“Εφαρμόζουμε ήδη όσα εξαγγείλαμε στη ΔΕΘ”
“Σε αυτό, λοιπόν, το σύνθετο περιβάλλον, ο δικός μας χάρτης όπως τον έχουμε συνδιαμορφώσει με τις αποφάσεις του Υπουργικού Συμβουλίου είναι καθαρός. Δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη: κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, αύξηση από τώρα με άμεση καταβολή του στεγαστικού επιδόματος των φοιτητών κατά 50% υπό προϋποθέσεις και κατά 100%. Μείωση συνολικά 25 λεπτά το λίτρο στην αντλία, ως προς το πετρέλαιο κίνησης. Είναι ένα μέρος μόνο της δέσμης των πρόσθετων 5,5 δισεκατομμυρίων ευρώ που ανεβάζουν το ύψος των παρεμβάσεών μας για το 2022 στα 13,2 δισεκατομμύρια”, συνέχιε ο πρωθυπουργός.
“Από 1ης Ιανουαρίου 2023 ακολουθεί η αύξηση των συντάξεων για τους περισσότερους συνταξιούχους. Και αυτοί οι οποίοι ακόμα έχουν προσωπική διαφορά, θα δουν βελτίωση του εισοδήματός τους από την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης. Η αύξηση των μισθών για τους γιατρούς του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Και βέβαια θα συνεχιστεί η στήριξη για τις ενεργειακές ανατιμήσεις που πλέον -όπως έχει παρουσιάσει και το Υπουργείο- συνδέεται με πιο έξυπνα κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας”, πρόσθεσε.
Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε επίσης: “Είμαστε από τους πρωταγωνιστές στην Ευρώπη στην άμυνα κατά της ακρίβειας. Επιμένουμε σε αυτή την πολιτική εξαντλώντας τα περιθώρια, χωρίς όμως σε καμία περίπτωση να τα ξεπερνάμε.”
Επανέλαβε για μία ακόμη φορά ότι λύση στην ενεργειακή πρόκληση δεν μπορεί να υπάρξει εάν αυτή δεν είναι ευρωπαϊκή, πολυεπίπεδη και τολμηρή. Εξέφρασε τη χαρά του που η ελληνική πρόταση για πλαφόν στο φυσικό αέριο που εισάγεται στην Ευρώπη – τόσο από αγωγούς αλλά και το LNG – αρχίζει να αποκτά μια πρόσθετη δυναμική. Εκτίμησε ότι αυτό το μέτρο όμως θα πρέπει να συνοδευτεί και από έναν ανασχεδιασμό συνολικά του μοντέλου τιμολόγησης της ηλεκτρικής ενέργειας με απεξάρτηση από τις τιμές του φυσικού αερίου και με δράσεις, όπως κοινές πολιτικές προμήθειας και αποθήκευσης ενέργειας σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
“Θα το ξαναπώ: δυστυχώς στον τομέα αυτόν κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση. Εκτιμώ, όμως, ότι το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει εμφατικά και στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, στην Πράγα, ελπίζοντας ότι μέχρι τότε οι αρμόδιοι Υπουργοί και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχουν κάνει ακόμα περισσότερα βήματα προετοιμασίας”, σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.
“Η Ρωσία χρησιμοποιεί το φυσικό αέριο ως όπλο- Το τίμημα της ενεργειακής κρίσης θα μας κοστίσει, αλλά δε θα μας λυγίσει”
Ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης ότι μόνο εάν ηττηθεί η επιθετική βία της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, το Διεθνές Δίκαιο θα μπορεί να εξακολουθεί να διέπει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν αποκρουστεί ένα τετελεσμένο καταπάτησης των συνόρων, δεν θα βρει αυτό επίδοξους μιμητές σε άλλες περιοχές.
“Από την άλλη πλευρά και καθώς η Μόσχα συστηματικά και απροκάλυπτα, θα έλεγα, μετατρέπει το φυσικό αέριο σε όπλο, σε μοχλό πίεσης, μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει τον σχεδιασμό της να προκαλέσει κοινωνική και πολιτική αστάθεια στις χώρες της Δύσης”, εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε πως:
“Η κρίση αυτή έχει, ναι, ένα πρόσκαιρο τίμημα, το οποίο όμως πρέπει να αναλάβουμε, ένα τίμημα το οποίο μπορεί να μας κοστίσει, αλλά δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να μας λυγίσει. Η ελευθερία, η ανεξαρτησία, η Δημοκρατία, το δικαίωμα τελικά των κοινωνιών μας στην ευημερία, όλα αυτά είναι αδιαπραγμάτευτα. Οι κυβερνήσεις, συνεπώς, έχουν χρέος να σταθούν δίπλα στους πολίτες, στο πλευρό τους, αλλά να μην κρύψουν τις δυσκολίες, καθώς όλα τα δημοσιονομικά περιθώρια έχουν τα όριά τους.”
Ο κ. Μητσοτάκης εκτίμησε πάντως ότι παρά το δυσμενές περιβάλλον η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τις εκτιμήσεις και σχολίασε: “Νομίζω ότι αυτό είναι κάτι που οι Έλληνες το αντιλαμβάνονται, το συμμερίζονται και αυτό είναι κάτι το οποίο καταγράφεται και σε όλες τις έρευνες της κοινής γνώμης.”
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις