Μητσοτάκης: Η Βενιζέλου είναι ο πιο όμορφος σταθμός μετρό στον κόσμο

Διαβάζεται σε 9'
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης
Συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1, από τον σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης

Τι είπε ο πρωθυπουργός για το μετρό Θεσσαλονίκης, τα γλυπτά του Παρθενώνα, το διάλογο με Τουρκία, τη διαγραφή Σαμαρά, την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και τη συνάντηση με Ανδρουλάκη.

Είμαστε στον πιο όμορφο σταθμό μετρό στον κόσμο” δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παραχώρησε συνέντευξη στον Ant1 από το σταθμό Βενιζέλου στο μετρό Θεσσαλονίκης, το οποίο νωρίτερα σήμερα δόθηκε σε λειτουργία.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για ένα περίπλοκο έργο και καθώς έδινε τη συνέντευξη στο σταθμό της Βενιζέλου αναφέρθηκε στις αντιδράσεις για την απόσπαση και επανατοποθέτηση των αρχαίων.

Είμαι σίγουρος ότι πολλοί συμπολίτες μας πίστευαν ότι δεν μπορούσε να γίνει και όμως έγινε”, σχολίασε μάλιστα ο κ.Μητσοτάκης.

Το μετρό της Θεσσαλονίκης είναι ένα έργο που αποδεικνύει πως μπορούμε να ξεπερνούμε παθογένειες παρελθόντος” είπε και υπενθύμισε την πρώτη εγγραφή για το έργο στον προϋπολογισμό επί Κωνσταντίνου Καραμανλή και την “τρύπα Κούβελα”.

Δήλωσε βέβαιος ότι: “Οι Θεσσαλονικείς όχι απλά θα σεβαστούν, αλλά θα αγκαλιάσουν και θα αγαπήσουν αυτό το έργο. Θα αισθανθούν περήφανοι που έχουν το πιο όμορφο και σύγχρονο μετρό στον κόσμο”.

Αναφέρθηκε εξάλλου στη συνολική επένδυση στα ΜΜΜ της Θεσσαλονίκης και διαβεβαίωσε ότι το flyover θα είναι έτοιμο μέσα στο 2027, δίνοντας οριστική λύση στο κυκλοφοριακό του περιφερειακού της πόλης. Αναφέρθηκε επίσης στο σύνολο των έργων στη Θεσσαλονίκη (παιδιατρικό νοσοκομείο, ανάπλαση ΔΕΘ, συνολική ανάπλαση της παραλίας σε μήκος 40 χλμ, επενδύσεις με ΣΔΙΤ στις δυτικές συνοικίες της πόλης, επενδύσεις logistics και τεχνολογίας).

Τόνισε άλλωστε ότι: “Η Θεσσαλονίκη απευθύνεται σε 50 εκ ανθρώπους από τα Βαλκάνια μέχρι την Κωνσταντινούπολη. Εχει προοπτική τεράστια ώς κέντρο πολιτισμού, τουρισμού, τεχνολογίας και βιομηχανικής παραγωγής”.

“Κατόπιν εντολής μου η αναφορά Ταχιάου στον εισαγγελέα”

Ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε στη συνέχεια για τις απειλές από τον πρόεδρο του Άρη, Θόδωρο Καρυπίδη, για τις οποιες ο υφυπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Νίκος Ταχιάος, επισκέφθηκε τον εισαγγελέα. Καθώς και γιατί η απόφαση που αφορούσε τον Άρη αναβλήθηκε.

“Ο κ.Ταχιάος κατήγγειλε το περιστατικό αυτό, έκανε αναφορά στην Εισαγγελία κατόπιν δικής μου ρητής εντολής”, είπε ο πρωθυπουργός.

Η κυβέρνηση αυτή δεν χειραγωγείται, δεν απειλείται και δεν εκβιάζεται από κανέναν, όσο ισχυρός και αν αυτός μπορεί να αισθάνεται”, συνέχισε και πρόσθεσε: “Κατά συνέπεια, τέτοιου είδους συμπεριφορές είναι πια αντικείμενο της ίδιας της έρευνας της Δικαιοσύνης.”

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πάντως: “Εμείς δεν παρεμβαίνουμε στα ζητήματα τα οποία αφορούν στον τρόπο επιβολής ποινών όσον αφορά παραπτώματα τα οποία μπορεί να διεξάγονται εντός αθλητικών χώρων.” Και υποστήριξε ότι καθώς δημιουργήθηκε αυτή η αίσθηση, διότι η κυβέρνηση δεν είχε καμία ανάμειξη στο ζήτημα αυτό.

Υποστήριξε ότι “δεν έχει καμία σχέση η εικόνα των γηπέδων σήμερα με αυτή την οποία είχαν πριν από έναν χρόνο.” Καθώς και ότι: “Τα γήπεδά μας πια μοιάζουν, αρχίζουν και μοιάζουν με ευρωπαϊκά γήπεδα.”

Ενώ σημείωσε: “Αν κάποιοι παράγοντες εξακολουθούν να αισθάνονται ότι εδώ είναι Βαλκάνια και ότι το ποδόσφαιρο θα μπορεί να χειραγωγείται από πρακτικές που ανήκουν σε άλλες εποχές, φοβάμαι ότι θα βρεθούν μπροστά σε πολύ δυσάρεστες εκπλήξεις.”

“Η συζήτηση για τα γλυπτά του Παρθενώνα δε γίνεται με τη βρετανική κυβέρνηση”

Εν όψει της επίσκεψης του στο Λονδίνο τη Δευτέρα και της συνάντησης του με το Βρετανό πρωθυπουργό, Κιρ Στάρμερ, ο κ. Μητσοτάκης ρωτήθηκε επίσης εάν θα θέσει και το ζήτημα της επιστροφής των γλυπτών του Παρθενώνα.

Αλλά δεδομένου ότι το Νοέμβριο του 2023, ο τότε πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Ρίσι Σούνακ είχε ακυρώσει τελευταία στιγμή τη συνάντηση του με τον κ.Μητσοτάκη, επειδή ακριβώς η ελληνική πλευρά είχε θέσει εκ των προτέρων το θέμα των γλυπτών του Παρθενώνα, τώρα ο πρωθυπουργός ήταν ιδιαίτερα προσεκτικός.

“Η συζήτηση για την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενών δε γίνεται με τη βρετανική κυβέρνηση αλλά με το Βρετανικό Μουσείο”, επισήμανε ο κ.Μητσοτάκης. Δήλωσε βέβαιος μακροπρόθεσμα για την επιστροφή των γλυπτών, αλλά τόνισε: “Οι σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένου Βασίλειο δεν καθορίζονται μόνο από την επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα”.

Ο πρωθυπουργός ανέφερε:Έχουμε πολύ σημαντικά θέματα, όπως η στρατηγική αμυντική συνεργασία. Πιστεύω ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να έρθει πιο κοντά στην Ευρώπη και η Ευρώπη να είναι πιο ενωμένη ειδικά σε ζητήματα άμυνας και οι σχέσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πολύ σημαντικές”.

Μηνύματα σε Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία

Ο κ. Μητσοτάκης έστειλε νέα μηνύματα σε Τίρανα και Σκόπια. “Η Αλβανία έχει ξεκινήσει έναν μακρύ δρόμο για να εισέλθει στην ΕΕ. Η Ελλάδα έχει κάθε λόγο να στηρίξει αυτή την προσπάθεια υπό μία προϋπόθεση. Ότι η Αλβανία θα σεβαστεί τα δικαιώματα της μειονότητας”, δήλωσε ο πρωθυπουργός. Επισήμανε ότι υπάρχει αιρεσιμότητα σε κάθε βήμα ώστε να διασφαλιστεί πως η αλβανική κυβέρνηση θα κάνει πράξη όσα δεσμεύεται για τα περιουσιακά, τον αυτοπροσδιορισμό και την απογραφή.

Ενώ όσον αφορά στη Βόρεια Μακεδονία σχολίασε ότι: “Δυστυχώς υπάρχουν ακόμη δυνάμεις στα Βαλκάνια που αισθάνονται ότι θα έχουν πολιτικό όφελος εάν επιστρέψουν τα φαντάσματα του εθνικισμού”. Τόνισε ότι το erga omnes δεν μπορεί να αμφισβητηθεί και διαμήνυσε στην κυβέρνηση των Σκοπίων ότι δεν μπορεί να ξεφύγει από αυτή την πρόβλεψη της συμφωνίας των Πρεσπών.

Εκτίμησε πάντως ότι “η κυβέρνηση τους το έχει αντιληφθεί αυτό”. Ενώ σημείωσε ότι δεν είναι θέμα διμερές ο σεβασμός στη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά αυτό περιμένουν από τα Σκόπια και ΕΕ και ΝΑΤΟ.

“Μπορούμε να συμφωνούμε ότι διαφωνούμε με την Τουρκία, χωρίς μεγάλες εντάσεις και προκλήσεις”

Ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε εκ νέου τη στρατηγική της ελληνοτουρκικής προσέγγισης. Σχολίασε ότι “δεν είναι κάτι καινούριο η Τουρκία να βάζει και άλλα θέματα (πέραν της ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδας), που η Ελλάδα δε θα δεχθεί ποτέ να συζητήσει”. Εξέφρασε δε την άποψη ότι: “Αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε – που σε αυτή τη φάση είμαστε- και δεν μπορούμε να συζητήσουμε σε μεγαλύτερο βάθος, το μείζον ζήτημα είναι να το κάνουμε τουλάχιστον χωρίς να είμαστε σε καθεστώς μεγάλης έντασης και προκλήσεων”.

Στην επισήμανση ότι ενδεχομένως το “λέγε λέγε” από πλευράς Τουρκίας τελικά βλάπτει την Ελλάδα, καθώς μπαίνουν διαρκώς ζητήματα στο τραπέζι του διαλόγου, ο κ. Μητσοτάκης επέμεινε ότι και πριν την έναρξη αυτής της νέας φάσης ελληνοτουρκικού διαλόγου η Άγκυρα μιλούσε για γκρίζες ζώνες και αμφισβητούσε τη δυνατότητα εξοπλισμού των νησιών.

Δεν άλλαξε κάτι από πλευράς Τουρκίας, αλλά η Ελλάδα σήμερα πιο είναι ισχυρή αμυντικά και γεωπολιτικά. Αυτό το ξέρουν και οι πολίτες που ψηφίζουν κόμματα στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας”, υποστήριξε.

“Προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός μου”

Ο κ.Μητσοτάκης διέψευσε επίσης ότι το ιταλικό πλοίο στην Κάσο τον περασμένο Ιούλιο ζήτησε άδεια από την Τουρκία. Ενώ ερωτηθείς σχετικά με τις επιθέσεις του Αντώνη Σαμαρά, δήλωσε: “Είναι ενοχλητικό και προσβλητικό να αμφισβητείται ο πατριωτισμός ο δικός μου και του ΥΠΕΞ”.

Σχολίασε επίσης αναφερόμενος στην κριτική εκ δεξιών της ΝΔ: Δεν καταλαβαίνω και τι θέλουν αυτοί, να πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία; Δηλαδή, δεν καταλαβαίνω ποια είναι η εναλλακτική σε αυτό το οποίο κάνουμε-, αυτό είναι δικό τους θέμα.”

Ο πρωθυπουργός εκτίμησε άλλωστε ότι: “Η πλειοψηφία των Ελλήνων αυτό το οποίο επιζητεί είναι τα ήρεμα νερά.”

“Μπετόν αρμέ η ΚΟ και η βάση της ΝΔ”

Ερωτηθείς εάν ανησυχεί μετά τη διαγραφή Σαμαρά, ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι είναι: “Μπετόν αρμέ η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ και η βάση της ΝΔ”.

Είπε επίσης: “Είμαστε η πιο ισχυρή πολιτική δύναμη στη χώρα. Σίγουρα έχουμε υποστεί τη φθορά του χρόνου, Όμως σήμερα εναλλακτική πρόταση για το μέλλον της χώρας δε βλέπω από άλλη πολιτική δύναμη”.

Ενώ όσον αφορά στα σενάρια ίδρυσης νέου κόμματος από τον κ.Σαμαρά, σχολίασε: “Το τι θα συμβεί από εδώ και στο εξής και σε τι άλλες κινήσεις μπορούν οποιοιδήποτε να προβούν είναι δικαίωμά τους προφανώς.” Είπε επίσης εάν μέσα σε αυτή την πανσπερμία κομμάτων ” αυτό είναι κάτι το οποίο ο καθένας μπορεί να το σχολιάσει, αν προωθεί μία σοβαρή κοινοβουλευτική διαδικασία”.

“Δυόμιση χρόνια είναι ένας αιώνας στην πολιτική”

“Οι εκλογές θα γίνουν σε δυόμιση χρόνια. Είναι ένας αιώνας στην πολιτική. Δεν μπορώ να προβλέψω ποια θα είναι η βούληση του λαού το 2027”, δήλωσε ο πρωθυπουργός, ερωτηθείς για την απόφαση του να μην αλλάξει ξανά τον εκλογικό νόμο και το ενδεχόμενο να οδηγηθεί η χώρα σε κυβερνήσεις συνεργασίας.

Ξεκαθάρισε επίσης: “Θα  δώσω την μάχη των εκλογών επικεφαλής της ΝΔ το 2027, την υγειά μας να ‘χούμε”.

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκαθάρισε εκ νέου ότι δεν θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο ξανά για να κατεβάσει τον πήχη της αυτοδυναμίας. “Προσωπικά πιστεύω σε αυτοδύναμες κυβερνήσεις αλλά δεν θα αλλάξω τους κανόνες του παιχνιδιού” είπε και πρόσθεσε: “ Αν ο ελληνικός λαός κρίνει ότι πρέπει να είμαστε αυτοδύναμοι στις επόμενες εκλογές, τότε αυτή την εντολή θα μας δώσει. Αν πάλι ο λαός κρίνει ότι θέλει κυβέρνηση συνεργασίας μετά τις επόμενες εκλογές, πάλι θα σεβαστούμε την εντολή του.”

Επέμεινε πάντως ότι η χώρα χρειάζεται αυτοδύναμες κυβερνήσεις, επικαλούμενος τις εξελίξεις σε Γερμανία και Γαλλία.

Σημειωτέον πάντως ότι στο ερώτημα εάν υπάρχουν κόμματα σήμερα με τα οποία θα μπορούσε να συνεργαστεί η ΝΔ, ο πρωθυπουργός απάντησε: “Δεν μπορώ να σας προβλέψω ποιο θα είναι το εκλογικό τοπίο το 2027, ούτε και ποια θα είναι η πρόθεση των κομμάτων. Δεν ξέρουμε πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή το 2027. Άρα, θεωρώ ότι αυτή η συζήτηση είναι εξαιρετικά πρώιμη.”

Η συνάντηση με Ανδρουλάκη και η συζήτηση για την Προεδρία της Δημοκρατίας

Ο κ. Μητσοτάκης απέφυγε για άλλη μία φορά να ανοίξει τώρα το θέμα του ή της επόμενου Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ζητώντας… υπομονή μέχρι τον Ιανουάριο του 2025.

Με αφορμή πάντως και τη συνάντηση του την Τετάρτη με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Νίκο Ανδρουλακη, ο οποίος μιλά για έναν Πρόεδρο Δημοκρατίας κοινής αποδοχής, ενώ στελέχη της ΝΔ ζητούν ένα δεξιό υποψήφιο, ο πρωθυπουργός σχολίασε:

“Το πρόσωπο του Προέδρου ή της Προέδρου πρέπει να πληροί τις προδιαγραφές του ρόλου και να έχει τη δυνατότητα -γιατί όχι;-, τη δυνατότητα, το τονίζω, να πάρει όσες το δυνατόν περισσότερες ψήφους στην Βουλή. Αλλά αυτό είναι κάτι το οποίο εξαρτάται και από τα άλλα κόμματα, πώς θα αξιολογήσουν την υποψηφιότητα.” 

Δήλωσε πάντως: “Δεν είμαι έτοιμος να κάνω μία τέτοια συζήτηση κατ’ ιδίαν με τον κ. Ανδρουλάκη διότι δεν έχω καταλήξει ακόμα στην πρότασή μας”. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα