Μητσοτάκης – Ιερώνυμος συμφώνησαν για μία νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας
Κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος συμφωνήθηκε η επαναλειτουργία της επιτροπής διαλόγου για τα θρησκευτικά και την εκκλησιαστική περιουσία. Ο Ιερώνυμος δήλωσε ότι θεωρεί τη συμφωνία του Νοεμβρίου επί ΣΥΡΙΖΑ ως μη γενομένη και ο Μητσοτάκης εγγυήθηκε τα μισθολογικά των κληρικών.
- 16 Ιουλίου 2019 13:30
Μια νέα αρχή στις σχέσεις Πολιτείας – Εκκλησίας συμφώνησαν ότι χρειάζεται ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στη συνάντηση που είχαν το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου. Και βέβαια πρόκειται για μία νέα αρχή στις σχέσεις του κ.Μητσοτάκη και του κ.Ιερώνυμου, μετά τη “δοκιμασία” που είχε αποτελέσει η συμφωνία του περασμένου Νοεμβρίου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων.
Συμφωνία η οποία ο Αρχιεπίσκοπος διαβεβαίωσε τον πρωθυπουργό ότι θεωρείται για την Ιερά Σύνοδο ως μη γενομένη, ενώ ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι εγγυάται τα μισθολογικά των ιερών. Ο δε διάλογος Πολιτείας- Εκκλησίας για την εκκλησιαστική περιουσία, αλλά και για το μάθημα των θρησκευτικών εκκινεί εκ νέου.
Υπενθυμίζεται ότι η συμφωνία που είχαν ανακοινώσει ο τότε πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας και ο κ.Ιερώνυμος στις 6 Νοεμβρίου αφορούσε στη διευθέτηση της εκκλησιαστικής περιουσίας, με την αξιοποίηση από κοινού μέσω του Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας και την άρση των όποιων διεκδικήσεων από την Εκκλησία, καθώς και την αποχώρηση των ιερέων από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με την καταβολή από το κράτος στην Εκκλησία του ποσού μισθοδοσίας χωρίς τη δυνατότητα αύξησης αυτού σε περίπτωση νέων προσλήψεων.
Στη συμφωνία είχε αντιδράσει όμως έντονα σημαντικός αριθμός ιεραρχών της Ιεράς Συνόδου, που ζητούσαν οι ιερείς να παραμείνουν δημόσιοι υπάλληλοι αίτημα με το οποίο είχε συνταχθεί η ΝΔ, ενώ ο κ.Μητσοτάκης είχε συναντηθεί με την Ενωση Κληρικων και είχε δηλώσει ότι ως πρωθυπουργός δε θα εφήρμοζε την αποχώρηση τους από το μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων. Η ΝΔ ωστόσο δεν είχε ταχθεί κατά του σκέλους για το θέμα της εκκλησιαστικής περιουσίας, διότι δε θα μπορούσε να αδειάσει τον Αντώνη Σαμαρά, ο οποιος είχε κάνει συμφωνία για το ζήτημα αυτό αλλά μόνο για την Αττική.
Ωστόσο πλέον όλα ξεκινούν από την αρχή. Η ανακοίνωση τύπου του γραφείου του πρωθυπουργού κάνει λόγο ειδικότερα για μία νέα αρχή “που θα στηρίζεται στον σεβασμό των διακριτών ρόλων Πολιτείας- Εκκλησίας και σε μια σχέση ειλικρίνειας, η οποία δεν θα γίνεται αντικείμενο μικροκομματικής εκμετάλλευσης”.
Στο πλαίσιο αυτό συμφωνήθηκε η ανάγκη άμεσης επαναλειτουργίας της Επιτροπής διαλόγου Πολιτείας- Εκκλησίας, με στόχο τη διευθέτηση όλων των ζητημάτων που αφορούν τους δύο θεσμούς, όπως η διδασκαλία του μαθήματος των θρησκευτικών και η αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας.
Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του εγγυήθηκε πλήρως τη διασφάλιση των υφιστάμενων μισθολογικών, ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων των κληρικών, ενώ ο Αρχιεπίσκοπος υπογράμμισε ότι για την Ιερά Σύνοδο της Ιεραρχίας η γνωστή πρόταση συμφωνίας Πολιτείας- Εκκλησίας του προηγούμενου Νοεμβρίου θεωρείται ως μη γενόμενη.
Στη συνάντηση συζητήθηκε, τέλος, και το ζήτημα της έγκρισης των σχετικών πιστώσεων για την κατανομή θέσεων κληρικών στις Μητροπόλεις της Εκκλησίας της Ελλάδος για το έτος 2019.
Ο διάλογος Μητσοτάκη – Ιερώνυμου μπροστά στις κάμερες
Κ. Μητσοτάκης: Πολύ χαίρομαι που σας καλωσορίζω και επίσημα στο Μέγαρο Μαξίμου Μακαριώτατε. Χαίρομαι πάρα πολύ που σας συναντώ και προσβλέπω σε μία πολύ ουσιαστική συνεργασία μαζί σας. Είναι πολλά τα ζητήματα τα οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Πάντα όμως με καλή πίστη, με καλή διάθεση, και σεβόμενοι τις Συνταγματικές επιταγές των άρθρων 3 και 13 του Συντάγματος -στα οποία, όπως εξάλλου σας έχω ήδη ενημερώσει, δεν πρόκειται να υπάρξει καμία αλλαγή στη συνταγματική αναθεώρηση. Οπότε και πάλι καλωσήρθατε, και χαίρομαι πάρα πολύ που σας υποδέχομαι.
Αρχιεπίσκοπος κ. Ιερώνυμος: Χαίρομαι ιδιαίτερα σήμερα γιατί μου δίνεται αυτή η ευκαιρία και προσωπικά και φιλικά να ευχηθώ μέσα από την καρδιά μου δύναμη πολλή, υπομονή πολλή, κουράγιο πολύ, διότι είναι το έργο τεράστιο, η πατρίδα μας έχει τόσες ανάγκες. Και θα ήθελα προσωπικά να ευχηθώ να έχετε αυτό το κουράγιο και αυτή τη δύναμη, ώστε και στα προβλήματα αυτά που θίξατε, και άλλα που υπάρχουν πολλά, μέσα σε μία στενή συνεργασία όσο αφορά τον χώρο της Εκκλησίας και το χώρο της Πολιτείας, να βρούμε τις κατάλληλες λύσεις και τις κατάλληλες τοποθετήσεις. Καλή δύναμη.